Webwinkelen zonder onverwachte douanekosten

  • 25 November 2014
  • 18 reacties
  • 36962 Bekeken

Reputatie 5
Badge +7
In mei een aantal sieraden besteld van onder de 10 euro. Vandaag kwam mijn bestelling binnen en moest ik 17.83 euro bijbetalen, terwijl ik inclusief verzendkosten mijn bestelling had gedaan. Het ging om invoerkosten van de douane van Hongkong. (klacht op Klachtenkompas)Het zal je maar gebeuren: je bestelt kleding of een tabletcomputer. ‘Geen verzendkosten’ staat erbij. Enige tijd later staat de postbode aan je deur: of je toch nog een paar tientjes met hem wilt afrekenen voor de douanekosten en de BTW. Waaattt?! Zonder dat je het in de gaten hebt, heb je zaken gedaan met een webwinkel van buiten de EU. Hoe herken je zo’n exotische webwinkel en hoe voorkom je hoge invoerkosten?Misschien wist je het nog niet, maar bij elke bestelling van €22 of meer bij een bedrijf buiten de EU moet je allerlei invoerkosten betalen (tenminste, als de douane jouw zending onderschept):    Je moet BTW betalen (21% bij elektronica) Je moet ‘inklaringskosten’ (enkele euro’s tot tientjes) betalen aan het postbedrijf die de bestelling bezorgt (meestal PostNL) Bij bestellingen van €150 of meer betaal je de belastingdienst ook nog eens invoerrechten (het tarief is afhankelijk van het soort product).
Niet zo gekDat je ook als oplettende consument verrast kan worden door de exotische aard van een webshop (en dus allerlei douanekosten) is helemaal niet zo gek: webwinkels als Lightintebox.com (o.a. kleding, elektronica,) en het zusje Miniinthebox.com (computeraccessoires) zijn vertaald in het Nederlands. In de ‘Over ons’ pagina van beide webwinkels staat dat de onderneming ‘wereldwijd opereert’, niet dat het bedrijf buiten de EU is gevestigd en je moet rekenen op douanekosten. Alleen in de veelgestelde vragen van de webwinkels is er een opmerking over te vinden.Hoe douanekosten te voorkomen?Wie buiten de EU wil webwinkelen kan zijn bestellingen beperken tot €22 (per bestelling). Bestellingen van meer dan €22 zonder douanekosten doe je bij Nederlandse webwinkels (of winkels in de EU). Bij Nederlandse webwinkels profiteer je bovendien van de goede Nederlandse garantieregels. In China doen ze niet of nauwelijks aan garantie.Hoe herken je een goede Nederlandse webwinkel?    Staan vestigingsadres, bezoekadres, e-mailadres, Nederlands (!) telefoonnummer en overige bedrijfsgegevens op de website vermeld? Google eens naar de webwinkelnaam in combinatie met het woord ‘douanekosten’. Dus ‘webwinkelnaam+douanekosten’. Is de webwinkel van buiten de EU al enige tijd actief dan vind je zo waarschijnlijk klachten over onverwachte inklaringskosten. Webwinkels die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk voeren, houden zich aan Nederlandse regelgeving (onder andere de wet Kopen op afstand). En de webwinkels melden niet alleen hun vestigingsgegevens maar ook bij ieder product de kosten inclusief BTW.
Ben jij wel eens verrast door invoerkosten na een bestelling in een webshop? Heb jij zelf tips zulke kosten te voorkomen? Deel het met ons!

18 reacties

Heb zelf pas ( in juni ) dit meegemaakt van onze dochter.Merk dat ze geen idee had of dit nu wel of niet een Nederlandse webwinkel is of in elke geval een Europese site, dus voor de gemiddelde consument niet te zien.Nu kende ik deze sites wel had begin dit jaar contact met iemand van de salesafdeling van Lightinthebox.In elk geval kregen wij ook extra kosten van UPS en pakket geweigerd,niks getekend. Nu dachten n wij geld komt wel weer terug,niks is minder waar na maanden wachten heb ik aktie ondernomen. Ook UPS gebeld gevraagd waar de zending was had immers track&tracÉ nummer en de zendingen gaan naar een depot in Duitsland naar Neuss en werd mij verteld dat als Lightinthebox zending niet meer retour wil hebben ( denk kostentechnisch ) worden de goederen vernietigd heb dit ook op tape telefonisch bevestigd ,bij twee mensen gevraagd bij UPS. Dit is op zich vreemd,dus ik dacht nou geld zien we niet meer was ca. 140 euro.Na aantal mailsessies bevestigd gekregen dat geld retour gestort word. Nog even wachten of het ook echt op de bank staat.Maar het is niet makkelijk en zou eigenlijk verboden moeten worden,dan wel zeer en zeer duidelijk vermeld moten worden.
Badge
Ik koop vaker dingen via aliexpress.nl of ebay dus ik ben bekend met dit verschijnsel. Ongeveer een zesde van mijn aankopen krijgt zo'n tax erop. Soms vult de afzender ongevraagd "gift" of "sample" in het vakje "waarde" dat ze op de envelop moeten invullen.Dan komt er ook geen invoertax op.Of ik splits ze inderdaad in twee zendingen op onder de 22 euro, al vind ik dat ook zonde van de verzendkosten.Andere tip: nooit boeken kopen via amazon.com, maar altijd via amazon.de. Zelfde boeken, veel minder verzendkosten, en geen invoertax.De focus van dit artikel "let op of je niet met een vermomde niet-eu leverancier te doen hebt ! - vind ik een beetje beperkt. Ik had liever gezien dat de Consumentenbond er op aandrong dat die drempel van 22 euro verhoogd werd naar ca 100 euro. Ik vind het echt niet meer van deze tijd dat voor zulke kleine pakketjes en bedragen het hele douane apparaat in beweging wordt gebracht.
Badge
Ik ben van mening dat ook van webwinkels zich aan de huidige consumentenwet moeten conformeren. Het is frappant dat het toezicht zo slecht is. De toezichthouder ziet toe... maar handhaven? Ho maar....
Hoe kan je dit veranderen ...handhaven altijd lastig of hert de zorgsector is of binnen roken.
Badge
Je moet je altijd realiseren dat het internet wereldwijd is en dat een site in het Nederlands absoluut geen garantie is, dat de shop ook in Nederland (EU) gevestigd is. En als je in de VS iets bestelt, dan geldt het verhaal van de 22 Euro ook.Dus: voed mensen op (zoals de Consumentenbond hier al een stukje doet), dan zijn ze beter bewapend voor toekomstige gebeurtenissen.    Kijk verder dan je neus lang is. Zoek naar een "contact" pagina. Ook al is de site in het Nederlands. Een shop met een ".com" adres? Opletten! Ook zou het je moeten triggeren, als er een mogelijkheid is om naar allerlei talen over te schakelen (Russisch, etc), zoals bij veel van dit soort sites mogelijk is.
Geen garantie uit China? Hmmm. Ik ben inmiddels anders gewend. Ze vragen vaak een foto of een filmpje op te sturen. Heb al ettelijke keren het aankoopbedrag aan shoptegoed terug gekregen, of zelfs op mijn credit card terug gestort. Of een nieuw (vervangend) product toegestuurd gekregen. Hangt wellicht van de shop af (dx.com en banggood.com voor mij). Het is helaas soms de spreekwoordelijke "chinese troep". De prijs is er vaak ook naar.Verzending is bij dit soort shops vaak gratis. Vraag me niet hoe het kan. Bezorgd door TNT post. Kost vaak 5,95 (6,95?) als je hier in Nederland iets besteld. Uit China is het inclusief (onder de 22 Euro).Ik splits dus ook altijd op in bestellingen onder de 22 Euro. Krijg je meerdere pakjes. En vaak op meerdere dagen.
Reputatie 5
Badge +7
@W.R. Visser : goede tip om de bestelling in 'stukjes' te hakken van maximaal €22 per keer! De opmerking over de garantie maakte ik na bestuderen van de garantiebeloften op enkele van de websites (als die beloften al werden gedaan). Dat enkele leveranciers meer garantie leveren dan beloofd is heel fijn, maar je kunt er dus niet vantevoren op rekenen. Met de matige garantiebeloften bedoel ik overigens service als iets stuk gaat na enige tijd. Voor een verkeerd geleverd product of een dat al bij aflevering defect is, hebben de Aziatische websites wel een (soort) nietgoed-geldterug garantie.
Op http://www.invoercalculator.nl/ kun je meer of minder nauwkeurig de invoerkosten vooraf zelf berekenen.
Reputatie 5
Badge +7
Goede tip Javen, deze tip geef ik ook in een eerste indruk van Aliexpress.com, op http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/computers/tablet-pc/webshop-aliexpress-review/ (zie de 'Wat is Aliexpress' pagina )
Ik koop meestal op ebay, en als ik het pakje niet aankrijg binnen een maand krijg ik steeds netjes mijn geld terug. Nu heb ik op gearbest een leuke gsm gezien, zou het daar ook allemaal in orde zijn?
Heb wat rondgekeken op het internet en kwam banggood tegen. Er zijn zoveel goedkope chinese webshops... Zou ik toch daar bestellen? Iemand ervaringen met beide?
Zijn de 22 euro inclusief de verzendkosten?Heb iets besteld voor 19 euro. Met deverzendkosten is het 24,80.Weet nu niet of ik de bestelling moet annuleren.HELP!
Reputatie 5
Badge +7
@Consumentenvera: goede vraag. Ik heb even gekeken op http://www.invoercalculator.nl/. Als ik daar een bestelling invoer van buiten de EU (bijvoorbeeld de VS), dan veranderen de inklaringskosten niet als ik verzendkosten opgeef. Met andere woorden: ze zijn niet van invloed. In de uiteenlopende ervaringen die ik heb gelezen merk ik wel dat ons lokale postbedrijf moet afgaan op de informatie op het pakket. De verzendkosten en de kosten van het product zelf moeten daar wel apart opstaan, niet bij elkaar opgeteld staan. Anders tellen de verzendkosten natuurlijk wel mee. Ik zou dit nog even nagaan bij de webwinkel.
Bedankt voor je reactie!
Reputatie 2
Badge +2
Ik bestel regelmatig iets bij AliExpress. Daar is de garantie bijzonder goed. Als het niet aankomt of het product niet bevalt krijg je binnen 1 of 2 dagen je geld zonder morren terug. Daar mogen Nederlandse webshops wel eens een voorbeeld aan nemen.
Zijn de 22 euro inclusief de verzendkosten?Heb iets besteld voor 19 euro. Met deverzendkosten is het 24,80.Weet nu niet of ik de bestelling moet annuleren.HELP!Geplaatst door Consumentvera op Jan 18, 2017.
zijn exlusieff verzendkosten , het is wel zo adat als je inklaringskosten moet betalen dat je die dan ook over de verzendkosten moet betalen ook als je geen verzendkostenhoefde te betalen , dan houden ze er een bepaald bedrag voor verzendkosten aan
pakketje binnengekomen. Ik hoefde uiteindelijk geen extra kosten te betalen!
Reputatie 5
Badge +7
Dat is goed nieuws !
net mijn bestelde dashcam ontvangen. 34 euro plus 10 euro verzendkosten. Kreeg alleen een leuke verrassing van Postnl namelijk een rekening van 20,50 euro. Ttaal kost me dt cameraatje nu 64,50 terwijl er genoeg te vinden is in Holland en nog goedkoper ook. BTW weet ik maar bijna 14 euro inklaring dat slaat nergens op. Was dus mijn eerste en laatste bestelling in China

Reageer