Consumentenbond.nl

Informatie RIVM incompleet?

 • 19 maart 2020
 • 14 reacties
 • 313 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2

Wat ik mis bij informatie RIVM is specifiek tips/ lijstje hoe om te gaan met een virus ( omdat er niet meer getest wordt al dan niet Corona) Men blijft verwijzen naar GGD en huisarts, die ook geen echt lijstje hebben. Ik weet best dat gezond verstand en levenservaring een ieder zijn eigen weg kiest maar iets van wat wel en niet verstandig is lijkt mij handig. 

Vragen ingeval een mens wellicht het coronavirus ( of een ander virus) in zich heeft om in een thuissituatie zover mogelijk het lichaam “sterk” te houden  worden niet beantwoord. Of ik mis iets ?? 

Ingeval een virus ons snel zo ziek maakt dat we dreigen te stikken en het Corona is worden we opgenomen in een ziekenhuis , voor zover daar nog plaats is.

Maar wat doen we als we ons ziek voelen , nog niet heftig , maar in een thuissituatie zelf opteren voor quarantaine ( na telefonisch overleg met huisarts)  : 

Geen medicijnen slikken als niet nodig , niet preventief ? 

 • Bij geringe koorts of lichte pijnklachten  , wel onderdrukken met Ibuprufens /Paracetamols of juist het lichaam zelf laten werken ??
 • Veel water drinken om je systeem continue door te spoelen. Maar hoeveel en wat voor frequentie, immers overbelaste nieren lijkt me niet goed
 • Geen alcohol drinken , geen dranken met suiker
 • Huismiddeltjes – rauwe cranberries en klein schijfje rauwe gember ( zijn er nog meer natuurlijke sterkmakers ?) Menthol capsules ?
 • Wat wel eten en wat juist niet > darmen en conditie van je lichaam op peil houden ……
 • Bij benauwdheid : een ( predisonachtige)  inhaler pakken of juist laten staan
 • Blijven bewegen , regelmatig tuin en/of balkon opzoeken, ook als je “ steeds zieker voelt” 
 • Zijn er voor de particulier “betrouwbare” vernevelaars die het de bronchiën en de luchtpijp al wat makkelijker kunnen maken , zo ja wat kan in zo n vernevelaar ??
 • Ingeval van huissituatie met etage : patiënt beneden of patiënt juist boven ?? Appartement patiënt in de verste kamer , de ander(en) zover mogelijk vandaan
 • Beschermkapjes of anders voor de andere thuisblijvers  ( of is dat zinloos)
 • Deppen met desinfecterende  middelen ( de Dettols, VIX etc )
 • Andere middeltjes en meer tips

Nogmaals wellicht mis ik iets en weten Forumleden een link naar iets wat ik bedoel. De algemene sites naar RIVM en GGD weet ik al. 


14 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Mee eens . Dat is erg mager terwijl het juist zo belangrijk is voor iedereen om te weten wat we moeten doen en laten om die ziekte zo goed mogelijk te doorstaan. Een aantal dingen kunnen we zelf wel bedenken . Toch zou wat meer info prettig zijn. Alle aandacht gaat uit naar elkaar trachten niet te besmetten terwijl aangenomen wordt dat de meesten van ons het toch wel krijgen. Wat ik ook raar vind ? Onze huisarts wenst geen telefoontjes te krijgen met vragen over Corona en verwijst ons naar de GGD . Zal de GGD ook niet blij mee zijn denk ik. Het normale huisartsenwerk is ook stilgelegd en alle afspraken zijn afgezegd . Alleen spoedgevallen worden nog behandeld . Je zult maar een hinderlijk probleem hebben wat echter geen spoedgeval genoemd kan worden…...

Reputatie 7
Badge +6

Je longen krijgen een virale ontsteking, antibiotica helpt daar niets tegen. Er is nu verder niets dan uitzieken. De longen functioneren op het ergst dan bijna niet meer en intuberen ze je om zuurstof met lucht in te voeren en CO2 af te voeren. Je longen takelen dan steeds meer af door het virus.  

Voor die tijd is het beste om opkomende koorts te onderdrukken met paracetamol of zo. Je lichaam is bezig antistoffen op te bouwen tegen de binnengedrongen antigenen = het corona virus. Antistoffen zijn eiwitten die gemaakt worden in het bloedplasma. Hier staat meer. Vicks en mint en zo verzachten de klachten slechts. Een gezond sterk lichaam houdt het langer vol, het is een wedstrijdje of de antistoffen de overhand krijgen of niet. Bij oudere mensen lukt dat blijkbaar minder goed.

Er is verder geen lijstje waar je het ziekteverloop mee kan beïnvloeden want tegen een virus zijn pas op z'n vroegst over een jaar antimiddelen. Dat is de boodschap. Hele land op lockdown want er is nog geen middel anders dan uitzieken en het beste hopen. Ze proberen alvast medicijn tegen tbc en malaria, maar dat is op basis van baat het niet dan schaadt het niet. Vitamine C helpt niet meer dan bij een verkoudheid, dat is meestal niet merkbaar veel.

Omdat je dan besmettelijk bent is er niet veel anders te zeggen dan binnen blijven en van andere mensen wegblijven. 

Ik heb bij mezelf ondervonden dat als ik een keer teveel alcohol op heb, om dan een stuk te gaan wandelen en heel flink te ademen. Na een kwartier was ik het dronken zijn kwijt en volgende dag 0,0 kater. Dat zou ik dan doen, en veel water drinken zodat je veel vocht hebt om uit te ademen en daar het virus mee uit te ademen dat het op die vochtdruppels meereist. Uiteraard niet in de buurt van mensen.

Reputatie 7
Badge +7

Begrijpelijk dat je meer wil weten over deze ernstige ziekte, het coronavirus of COVID-19.

Twee uur geleden is weer een nieuw prospectus uitgekomen daarin: 

Echter veel zal toch al bekend zijn. Er is een enorme informatie, niet alleen van RIVM of GGD. Je kan bij de overheid kijken, bij kranten.  In het AD o.a. : Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

En nog meer info in dat artikel. Maar zie ook Parool, RTL Nieuws, DVHN.nl, newscientist.nl. Volgens mij is er voldoen de info, maar het zoeken kost wel wat tijd. Groet Leo.

Reputatie 1
Badge +2

Jan : daar heb je het al :  je zegt : Voor die tijd is het beste om opkomende koorts te onderdrukken met paracetamol of zo. 

Ik heb juist geleerd van artsen en specialisten dat koorts juist de verdediging is van ons lichaam. Jij gaat dat al onderdrukken met een paracetamol. En ik hoor om me heen dat mensen al preventief van alles gaan slikken en dat  is juist niet goed voor een op dat moment gezond acterend lijf. 

Het RIVM , GGD en huisartsen hadden in 1 boodschap al moeten aangeven ”ga niet onnodig en niet zonder overleg met huisarts medicijnen slikken” . En we weten allemaal wat voor voorraden mensen al in huis hebben !! Oh ja alcohol, roken , drugs ?? Nu nog doen in deze Coranatijd ?? Mooie tijd om daar eens vanaf te komen 

Reputatie 7
Badge +6

Hier aan de koffietafel wordt tegen me gezegd dat ze in ziekenhuizen altijd meteen de koorts remmen vanaf hoger dan ongeveer 38°, bij kinderen z-pillen en volwassenen tabletten. Ook al druk je koorts, de rest van de afweer blijft doorgaan. Koorts zou het gevolg zijn, niet de afweer.

Reputatie 7
Badge +6

Koorts kan geen kwaad tenzij het gevaarlijk hoog gaat worden . Ooit las ik ergens dat we juist terughoudend moeten zijn met koortsbestrijding omdat het een functie heeft . Kan niet vinden waar dat stond. Zie ook www.thuisarts.nl . Verder bedankt voor de info luitjes. :wink:

Reputatie 1
Badge +2

Jan, heer Wiersum en de Ruiter, alvast ook hartelijk bedankt ! Ik ga de links voor zover ik ze nog niet kende doorlopen en kijken of er toch nuttige tips zijn. Gek genoeg hoorde ik van een assistente van de huisarts dat paracetamol nauwelijks of niet koorts onderdrukt echter wel pijnklachten. We hoeven geen van allen eigen dokter te spelen maar met logisch nadenken komen we er wel. Overigens geeft het een mooi gevoel te vernemen hoeveel plaatselijke initiatieven er landelijk al zijn, ook in mijn omgeving, om ouderen en zwakken te helpen. Even bellen met wijk maatschappelijk hulp dan hoor je van zelf wat er te doen is.  Nederland is nog zo n slecht land niet …...  

Reputatie 7
Badge +7

Het is altijd goed je op de hoogte te houden van  bepaalde aandoeningen en de therapie c.q. het geneesmiddel dat daar voor geldt. Eigen dokter spelen is niet de bedoeling, maar helemaal niets weten van je eigen lichaam en de ziektes die je kan krijgen, is toch ook niet meer van deze tijd. De arts is zeer belangrijk, maar zoals vroeger hoeft hij/zij niet meer op een voetstuk te staan. En als je er zelf ook iets van af weet, dan kan je ook meer vragen stellen. En dikke boekwerken hoef je niet meer te hebben, door mijn studie en het werken bij de farmaceutische industrie heb ik ze wel, maar je kan nu alles van het internet halen.

Zoals paracetamol: van het farmaceutisch kompas (de medicijn bijbel), en wordt gebruikt voor:

 • Koorts en pijn bij griep, verkoudheid, en na vaccinatie;
 • Hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spit, spierpijn en menstruatiepijn;
 • Tabletten tot 1000 mg: Lichte tot matige pijn bij artrose van heup of artrose van knie.

Wil je nog iets meer weten dan werkt men (de arts) meestal in deze volgorde:

Volg bij pijnbehandeling een stapsgewijze aanpak en ga bij onvoldoende pijnstilling, contra-indicaties of een specifieke indicatie over naar de volgende stap. Begin met paracetamol. De volgende stap is een NSAID (diclofenac, ibuprofen of naproxen) eventueel in combinatie met paracetamol. De daaropvolgende stap is tramadol, bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. De volgende stap is een sterkwerkend opioïd, oraal (morfine) of transdermaal fentanylpleister), bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. De laatste medicamenteuze stap is subcutane of intraveneuze toediening van een sterkwerkend opioïd (morfine).

Ook dit uit het Kompas, maar ter informatie, niet zelf dokteren en de genoemde medicijnen na paracetamol zijn veelal alleen op recept zeker de opioïden.

Reputatie 7
Badge +6

@L.J.F. de Ruiter , onze huisarts verlangt van ons dat we eerst op www.thuisarts kijken en zelf beoordelen of het nodig is dat we bellen voor een afspraak . Wij worden dus gedwongen om eigen dokter te spelen . Ik heb daar gemengde gevoelens over…...

Reputatie 7
Badge +7

Beste @E.T. Wiersum . Ik weet wel dat vanwege het coronavirus men nu allerlei regels hanteert om de huisarts niet te veel lastig te vallen. Dan is eerst even op www.thuisarts kijken niet zo vreemd. Maar op andere wijze heb ik er nog nooit van gehoord. Ken de website wel, maar dat de huisarts er naar adviseert, merkwaardig. Meestal willen ze niet dat je zelf al van alles weet. Hij zal zijn reden wel hebben. Ik weet het niet, loop ik er op één of andere manier nog tegen aan dan hoor je dat van me. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +6

Heeft niets met Corona te maken , Leo . Dit is zijn werkwijze vanaf het moment dat hij zich hier vestigde . Heeft mede te maken met het feit dat hij veel te veel patienten heeft ondanks meerdere praktijkondersteuners . Een extra arts erbij in vaste dienst wil maar niet lukken . Maar ook met een arts erbij zal hij deze werkwijze niet loslaten verwacht ik . Ook bellen is vaak een ramp en mag voor een afspraak alleen in de ochtend . Hij vindt dat we maar blij moeten zijn dat we een arts hebben en dat komt de patientvriendelijkheid niet bepaald ten goede. 

Eén ding lijkt mij zeker: jezelf meer informeren dan strikt noodzakelijk is niet verstandig.

Wat een paniekvoetbal weer hier.

Je bent gezond of niet, ga er niet tussenin zitten.

Reputatie 1
Badge +2

Leonz, kan je aangeven wat je in de berichtgevingen en vragen paniekvoetbal vindt ?   Daar kunnen we dan wellicht ook iets van leren. Je bent gezond of niet komt over als een een loze opmerking. Anders gezegd stel dat u kerngezond bent en morgen van alles merkt dat u denkt o jee Corona ? Heeft u al een scenario wat te doen, behoudens de huisarts bellen ? Mijn vraag is niet cynisch bedoeld.  

Reputatie 3
Badge +3

Wat zou je doen bij griep, ik denk dat je dat wanneer je corona vermoedt ook moet doen. Het is een virus, er is geen medicijn tegen, uitzieken dus. Paracetamol tegen de koorts (als de koorts lager wordt voel je je in elk geval beter en minder zwak) en pijn, veel drinken, eet iets als je zin hebt maar drinken is veel belangrijker omdat je anders uitdroogt. Water is prima. Thee, sapjes. Geen alcohol. Anderhalf-twee liter per dag. In bed hoeft niet per se als je maar genoeg rust.

Pas huisarts bellen (NIET zomaar langsgaan) als het erger wordt. Dus als je bv benauwd of suf bent of niet meer plast. Of wanneer je hartpatiënt bent, minder weerstand hebt, diabetes hebt, kortom de risicogroepen. Of als je in een van de risicolanden bent geweest onlangs.

Handen vaak en goed volgens de richtlijnen wassen, dus minstens 20 seconden en ook vingertoppen, tussen de vingers, duimen etc. Dingen als kranen, deurknoppen, handgrepen van kastjes, spoelknop van wc vaak schoonmaken. Als je je neus hebt gesnoten of aan je gezicht hebt gezeten, opnieuw handen wassen. Papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik meteen in vuilnisemmer met deksel doen.

Als je corona vermoedt ipv griep: uit de buurt blijven van je huisgenoten. In een aparte kamer, niet samen met het gezin eten, in die kamer blijven en alleen eruit voor toilet of douche. Naderhand douche/toilet schoonmaken. Aparte handdoeken gebruiken. Tandenborstel apart van de andere borstels. Eten op de aparte kamer en naderhand alle gebruikte servies en bestek goed heet af laten wassen. Gebruikte kleding en beddegoed zo heet mogelijk wassen (60 graden minstens).

Dat zijn de dingen die je o.a. op de sites van het RIVM en rijksoverheid gewoon terug kunt vinden.

Reageer