Consumentenbond.nl

Luchtbevochtiger in strijd tegen Corona

  • 20 april 2020
  • 28 reacties
  • 7698 Bekeken

Na het lezen van deze artikelen:
https://www.maurice.nl/2020/03/27/de-invloed-van-luchtvochtigheid-op-de-verspreiding-van-het-covid-19-virus/
https://www.hygrotemp.nl/waarom-bevochtigen

Wil ik graag overgaan tot de aanschaf van een luchtbevochtiger. Welke voldoet aan de eisen van 6 gram per kilogam vochtigheid, is hygienisch in het gebruik en makkelijk schoon te maken voor een redelijjke prijs? Het liefst zo goedkoop mogelijk om bijvoorbeeld ook een exemplaar te kunnen plaatsten om mijn werk of in de slaaplkamer?


28 reacties

Ik bezit al een paar jaar een CASO 5400 heb daar toen €85 voor betaald.
Maar het is op tv geweest, nu kosten ze €150
 

Reputatie 7
Badge +4

is dit echt aangetoond of probeert iemand een slaatje te slaan uit de huidige situatie? ik heb niet op de link geklikt, daar ben ik dan weer voor behandeld ;-)

Ik weet uit ervaring dat je met zo’n apparaat ook niet zomaar in 1 keer de perfecte luchtvochtigheid krijgt. Ik gebruik hem eigenlijk alleen in de winter bij vorst.
Ik heb ook meerdere hygrometers in huis hangen.

Reputatie 7
Badge +7

Maurice de Hond is uitgebreid in het nieuws, dus ook TV, geweest met zijn betoog en mening over het coronavirus, het Covid19.  Ik heb hem zeker hoog zitten, maar het is ook een publiciteitzoeker, wilde ook de politiek in, wilde veel, en is soms geslaagd en soms helemaal niet. Ieder moet er maar zijn/haar oordeel over geven. Zelf zegt hij:

Ik ben opgeleid als sociaal geograaf. Mijn specialisme was onderzoek & statistiek. In 1965 heb ik leren programmeren en sindsdien heb ik altijd intensief computers gebruikt bij mijn werk.

Bij zo’n enorme crisis als door de uitbraak van het COVID-19 virus is het van groot belang de problematiek multidisciplinair aan te pakken. Dus daarom mijn inzet en aanpak.

De afgelopen twee maanden heb ik de geografische patronen van de uitbraken van het virus wereldwijd bestudeerd en zowel via oudere-, als heel recente wetenschappelijke publicaties, verklaringen gevonden voor o.a. de volgende vragen.

Er volgen dan een reeks vragen, maar zie allen zelf via google de artikelen van Maurice over Covid19. @Wortelstamper zegt er enige ervaring mee te hebben, maar direct een wonder is er niet van te verwachten. Ook meldt hij dat door de publiciteit het apparaat al in prijs verdubbeld is. Kan ook een reden van promotie zijn. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +4

er lijkt een vaag verband te zijn tussen luchtvochtigheid en de transportkansen van het virus. dus heel lokaal. als mijn ega corona heeft maakt het niet veel uit hoe de luchtvochtigheid is, ik krijg het dan ook wel. in praktisch zin zijn dus de reismogelijkheden van het virus beter bij een droge lucht, maar het lijkt geen enkele relatie te hebben met immuniteit

 

gelukkig werkt het wel aantoonbaar voor mijn houten vloer 😂

Even voor de duidelijkheid.
Ik heb dat apparaat alleen gekocht omdat droge winterlucht slecht is voor mijn neus.
Daar is het geschikt voor.
 

Reputatie 7
Badge +7

Sorry  @Wortelstamper , ik ging er even vanuit dat je de enige ervaringsdeskundige bent (en dan als een mogelijk middel tegen het coronavirus). Iedereen wil natuurlijk het virus bestrijden, medicijnen die de kwaal wegnemen, vaccins die preventief werken en allerhande andere zgn. werkzaamheden heb ik al de revue zien passeren.  En nu er ook bekende namen hun intrede doen, moeten we niet minder kritisch worden.. Een werking moet ondubbelzinnig, dubbelblind en significant bewezen worden. Als dat voor het middel van Maurice wordt vrijgegeven en vele mensen hebben er baat bij en bij hen werkt het ook. Dan is het prima, mogelijk het ei van Columbus. Maar teleurstellingen hebben we niet nodig en kwakzalvers (in het algemeen, niet doelend op Maurice) al helemaal niet.

Reputatie 4
Badge +3

Na het lezen van deze artikelen:
https://www.maurice.nl/2020/03/27/de-invloed-van-luchtvochtigheid-op-de-verspreiding-van-het-covid-19-virus/
https://www.hygrotemp.nl/waarom-bevochtigen

Wil ik graag overgaan tot de aanschaf van een luchtbevochtiger. Welke voldoet aan de eisen van 6 gram per kilogam vochtigheid, is hygienisch in het gebruik en makkelijk schoon te maken voor een redelijjke prijs? Het liefst zo goedkoop mogelijk om bijvoorbeeld ook een exemplaar te kunnen plaatsten om mijn werk of in de slaaplkamer?

Lucht bevochtiging is geen eenvoudig probleem wat met 1 apparaat opgelost kan worden. Er zijn heel veel onvoldoende/slechte apparaten op de markt (te beginnen met alle apparaten met minder dan 5 liter reservoir) die niet werken. De apparaten die wel werken kosten geld en regelmatig onderhoud. Kijk eens bij Venta en neem dan een met tenminste 8 of meer liter opslag.. Dit kost rond de 400 euro . Ze zult versteld staan hoeveel water er perdag in de machine moet… bij mij minimaal 10 a 15 liter (maar dan krijg je het ook op voldoende lucht vochtig niveau) dat zijn dus 2 emmers met water per machine per 24 uur. 

Reputatie 7
Badge +7

Een luchtbevochtiger kan een uitstekend apparaat zijn voor de diverse kwalen die je hebt. En mogelijk heeft @Wortelstamper  daar wel iets meer ervaring in, o.a. in de diverse merken en de aanschaf ervan.  Maar ik wil beslist nietn pushen.

De topic ging echter over een luchtbevochtiger specifiek tegen corona.  Om daarvoor zomaar en aanschaf te doen, zou ik toch meer onderzoek willen plegen en er meer over lezen.

ik heb me ook eens bezig gehouden met luchtbevochtigers en kwam tot de conclusie dat echt goede merken waren: 

  • Medisana Luchtbevochtiger UHW. ...
  • Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger met NanoCloud Technologie. ...
  • Luchtbevochtiger met Ionisator CA-605. ...
  • Stadler Form Oskar Big. ...
  • Dyson AM10 Humidifier Luchtbevochtiger.

De Venta LW45 hoort daar ook bij, maar is vrij duur. Ook de Duux, Boneco, Eurom, Fysicv. Clean, Stadler e.d. horen daar ook bij. Maar ga eerst goed na wat je nodig heb en kies dan die aan je eisen voldoet. Groet Leo.

Reputatie 4
Badge +3

@vdBos Een on-line calculator:

https://www.lenntech.com/calculators/humidity/relative-humidity.htm

Daarin kan je ook berekenen hoeveel water er per uur moet worden toegevoegd bij een gegeven ventilatie.  

 

Reputatie 7
Badge +6

Heb mijn twijfels . Je kunt hem ook gebruiken om behang van de muren te verwijderen . :grin:

@Chris L 

Ik dacht dat ik ook een waarschuwing hoorde in de uitleg van Maurice de Hond.
Dat je niet met relatieve vochtigheid maar met absolute vochtigheid moet rekenen.
Als het zo simpel was, hadden ze het in ieder ziekenhuis.
 

Reputatie 4
Badge +3

@Wortelstamper Kijk eens naar de on-line calculator…. Daar zitten beide in. 

https://www.youtube.com/watch?v=7JU1oaY2UMs

Hartelijk dank voor alle inhoudelijke reacties. De meningen negeer ik, omdat dat mijn vraag niet was. Sommigen hadden mijn vraag niet eens gelezen of de 2e link naar luchtbevochtiging gemist.

Inmiddels heb ik een Venta aangeschaft, en een hygrometer. Op het ogenblik staat het apparaat uit maar zodra de temperaturen onder de 20 graad C zakken en de luchtvochtigheid onder 40 % (bij 20 graden C) komt zet ik hem weer aan.

Graag zou ik nog eens een test zien voor luchtzuiverings, Uv, ionisator en bevochtigings apparaten bij de consumentenbond maar ben ik misschien nog te vroeg in de tijd want het internet gaf zelf al een antwoord op mijn vragen: https://www.youtube.com/watch?v=KVisiAlAx5U

Met vriendelijke  groet

Reputatie 7
Badge +7

Ja, geachte @vdBos , dat heb je nu eenmaal met vragen stellen aan een forum. Dan komen er legio antwoorden, waarvan er velen zijn waar je wellicht niets aan hebt. Excuses daarvoor. Niettemin ben je overgestapt op een Venta. Die had ik ook genoemd, maar er bij vermeld dat hij nogal prijzig is. Maar als dat allemaal niet zoveel uitmaakt, koop dan het merk dat naar je zin is en je het meeste bevalt.En we horen wellicht nog wel of je keuze de goede is geweest. Testen komen wellicht nog, maar daar moet de bond maar op antwoorden. Groet Leo..

Ik denk dat de geachte heer L.J.F. de Ruiter zijn eigen slagzin, levensmotto, of wat dan ook,

-Wie niets weet, maar weet dat hij niets weet, weet meer dan degene die niets weet, maar niet weet dat hij niets weet.-                 

maar eens goed zelf moet gaan bestuderen.

Ik denk dat de geachte heer L.J.F. de Ruiter zijn eigen slagzin, levensmotto, of wat dan ook,

-Wie niets weet, maar weet dat hij niets weet, weet meer dan degene die niets weet, maar niet weet dat hij niets weet.-                 

maar eens goed zelf moet gaan bestuderen.


Het is denk ik een afgeleide van het Dunning-Krugereffect waarbij je eerst denkt dat je snel alles kunt begrijpen, je je daarna realiseert dat je steeds minder begrijpt en pas na veel moeite echt inzicht krijgt waarbij je naar mijn mening nooit meer het idee zult hebben alles van een onderwerp te begrijpen in tegenstelling tot degenen die alleen maar denken dat ze alles weten. Dat echte deskundigen weten dat ze niet alles weten is er de oorzaak van dat ze zich in discussies meestal bescheidener opstellen - als ze al meedoen - dan degenen die denken dat ze alles weten. (Plaatje van iifx.co.uk)


 

Wellicht dat de reactie en uitleg van Harrie LPP, mijnheer L.J.F. de Ruiter zal helpen zijn eigen quote te begrijpen.

Badge

Van het RIVM zelf (pag. 19 conclusies) en al meer dan 10 jaar oud.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330004.pdf

Ben trouwens benieuwd naar ervaringen (dus niet naar meningen) m.b.t. ionisatie en bevochtiging.

Reputatie 7
Badge +6

Meten is weten. Dus altijd beginnen met een hygrometer. Wij hebben alle vensterbanken vol staan met kamerplanten . Helpt uitstekend tegen te droge lucht en is nog mooi ook voor wie er van houdt . Momenteel alle kamers tussen 48 en 52 % . Als het droger wordt , ( wat zelden gebeurt ) , kan ik de daar voor bestemde bakjes met water aan de radiatoren hangen  . Heeft niemand dat als oplossing of verbetering ? Wij hebben geen apparaat nodig om de lucht vochtiger te krijgen . Dat zal niet bij iedereen zo zijn . In de zomer en herfst wil het hier wel eens te nat zijn met tussen 65 en 85 % luchtvochtigheid . Dat krijg ik meestal wel wat lager met op de juiste momenten extra ventileren . 

 

Van het RIVM zelf (pag. 19 conclusies) en al meer dan 10 jaar oud.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330004.pdf

Ben trouwens benieuwd naar ervaringen (dus niet naar meningen) m.b.t. ionisatie en bevochtiging.

 

Dit is dus volkomen zinloos. “Ervaringen” zijn subjectief en worden vaak in niet geringe mate bepaald door vooroordelen en vooringenomenheid. Dat is waarom objectieve en wetenschappelijke studies vaak ook een ‘teleurstellend’ resultaat geven: Daar worden die subjectieve zaken (placebo effect)  er uitgefilterd.

Het enige waar ik wel wat in zie, zijn de ventilatoren met een inwendige UV-C lamp.
Je ziet het licht dus niet.
Maar dat zo'n klein apparaat je hele kamer kan ontsmetten geloof ik niet.

 

Badge

@E.T. Wiersum Ik ben het eens met “meten is weten”. Daarom begon ik ook met het RIVM rapport. Naast ionisatie blijkt ook luchtvochtigheid en ventilatie belangrijk te zijn in de strijd tegen corona. De hygrometer, die je gebruikt, laat hoogstwaarschijnlijk de relatieve luchtvochtigheid zien, daar waar de cruciale waarde tegen corona gaat om de absolute luchtvochtigheid (plm. 6 gr./kg) Als je weet hoe je e.e.a. omrekent, dan is een hygrometer prima. (‘Nat in de zomer’ vind ik trouwens vreemd, ‘winter’ zou ik logischer vinden) Met de huidige ‘kou’ heb ik ook gedacht aan “bakjes water aan de cv” (net als vroeger), maar ik vraag me af of dat voldoende werkt en of iemand dat reeds heeft geprobeerd/gemeten (@Ronaldvr d.i. ervaring!).
@Wortelstamper “ergens wel iets in zien” is weliswaar een mening, maar ik denk dat je gelijk hebt dat een ventilator wel  noodzakelijk is om de lucht langs een opgesloten UV lamp te leiden, wil deze überhaupt iets substantieels kunnen uitrichten. Tegelijkertijd vraag ik me af of zo’n ventilatortje voldoende is om de lucht van de hele kamer rond te pompen, maar ‘alle beetjes helpen’ denk ik dan maar. Anders is dat voor de ionen die door de kamer heen “bounchen”.
Dat kleine apparaatjes niet geschikt zouden zijn voor een grote ruimte, zou ik niet zomaar durven beweren. Hele kleine CO2 meetapparaatjes kunnen goed laten zien of een relatief grote ruimte goed geventileerd wordt. CO2 nivelleert immers snel en goed. Heel even ramen en deuren tegen elkaar open is dan vaak voldoende.

Ik heb die UV apparaten wel zien staan. o.a. bij een arts in de behandelkamer.
Maar dan praat je snel over €2000 voor 100m² ruimte.

Reageer