Corona

Mondkapjes tijdens de coronacrisis

Mondkapjes tijdens de coronacrisis
Reputatie 4
Badge +6

In de persconferentie van 6 mei 2020 heeft minister-president Mark Rutte bekendgemaakt dat we vanaf 1 juni verplicht mondkapjes moeten dragen in het openbaar vervoer. Het gaat daarbij om niet-medische mondkapjes, want medische mondkapjes zijn bedoeld voor zorgpersoneel.

Maar is het ook nodig om in de openbare ruimte mondkapjes te dragen? En kun je ook een zelfgemaakt mondkapje gebruiken? Lees er meer over op onze pagina Mondkapjes tijdens de coronacrisis.

Heb jij al een mondkapje in huis? Zo ja, wat voor een is dat dan precies? En wat zijn je ervaringen ermee?


98 reacties

Òngelofelijk, we moeten niet medische mondkapjes dragen ondanks het feit dat die geen enkel effect hebben. Zelden zo'n fraai staaltje symboolpolitiek gezien als dit. Ik heb ondertussen wel een kapje liggen dat 100% recyclebaar blijkt te zijn.

Reputatie 7
Badge +8

Dit klopt van geen kanten. Je bent verplicht mondkapjes te dragen, o.a. in het OV.  Maar dit mogen geen medische mondkapjes zijn, wel de gewone onzin kapjes, de oplichting ?? kapjes. kortom, kort door de bocht officiële zaken en papieren zijn niet meer nodig, zorg voor ‘nep’, een nep rijbewijs o.i.d. , is meteen de achterstand weg .  Hoe verzinnen ze het weer.

Ik heb eens in de schuur gekeken en er lag nog een FFP2 met ventiel, die er al jaren lag.
Een FFP masker is een masker dat bedoelt is om stof tegen te houden bij inademen.
Het zorgt dat je geen stof in de longen krijgt.
Het ventiel zorgt dat je niet door het filter uit hoeft te ademen.
 

Met dit masker blaas je, je eigen besmette lucht in de omgeving

 

 

Reputatie 7
Badge +8

Dat lijkt me nog een uitstekend masker in de categorie F3 en met ventiel.. Een paar weken geleden toen het spelletje wel en geen masker nog volop speelde dacht ik, het kan wel eens ineen ergens, OV, in de Super, in zieken en verzorgingshuizen en bij beroepsgroepen "” verplicht” worden en dan heb je niets of is niets meer te krijgen. We hebben toen 4 mondkapjes voor de zekerheid en voor de vorm gekocht.

Ik heb hier al een tijdje geleden melding van gemaakt (de mondkapjes zijn op). Vanaf 27 januari wacht ik al op een bestelling mondkapjes FFP3, die nog steeds niet leverbaar zijn. Nu heb ik via 3 verschillende webwinkels, mondkapjes besteld zonder filter. Maar het heeft me ongeveer 50 euro per doosje gekost. Binnenkort zijn ze te koop zonder BTW.

Reputatie 7
Badge +8

Ja, dat wordt weer een opbieden van mondkapjes tegen elkaar.

De medische kapjes, zullen wel de duurdere zijn en moeilijk verkrijgbaar zijn, omdat die voor de medische sector gereserveerd zijn. Ik weet alleen dat ‘wij’ consumenten maskers nodig hebben voor het OV en het zal me niets verwonderen als op een gegeven moment supers en grootwinkelbedrijven ook kapjes eisen. Ziekenhuizen doen dat meen ik al.

Vooralsnog hebben we daarvoor niet de dure medische maskers nodig.  We kunnen volstaan met de ‘goedkopere’ de wegwerp kapjes.

Toen ik een aantal weken terug voor de zekerheid 4 kapjes kocht, betaalde ik meen ik 3, 95 of 4,95 per kapje. Nu heb ik een doosje besteld en dus een 65 cent per kapje betaald. Ik heb ze al binnen en ook al betaald.

En elders heb ik gesteld als ‘hebben’komt is  ‘hadden’ al geweest. Ik vis dus ook achter de lage BTW. Wellicht kan je er nog wat aan doen, maar ik begin er niet aan, ik heb 65 cent betaald en mogelijk worden ze nog goedkoper, pech gehad dan. Voorlopig kan ik met alle OV mee (als dat nodig zou zijn) en ik he kapjes voor eventuele winkelbedrijven, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, voor de taxi enz. enz. ik hoef me daar niet druk meer om te maken.

En ik zou mij verder, als ik u was, ook niet te druk meer maken. Je hebt altijd mensen die iets kopen wat de volgende dag een stuk voordeliger is. Ik kijk daar niet eens meer naar. Groet Leo.

Alweer onzin. Alweer een regel opgelegd door de politiek. En de burger volgt maar weer braaf, dankzij/door de opgelegde collectieve angst. Maar angst verkoopt !! En alsof iedere reiziger maar dure mondkapjes kan kopen. De enige die hier baat bij heeft is de (lucratieve) mondkapjes handel.

Hier een uitleg over mondkapjes, zoals ik het ooit ook geleerd heb.
Het dragen is een politieke keuze geworden die niets met wetenschap te doen heeft.
 

Reputatie 7
Badge +8

Ik denk dat we via deze topic wel weer een aantal pagina's over de mondkapjes kunnen  discussiëren. Ik ben daar niet tegen, maar vraag me wel af heeft dit zin.

Ten eerste de mondkapjes zelf, helpen ze wel of niet, is er steekhoudend bewijs dat ze wat doen.

En als dat er niet is, wat dan…. niets, ze zijn gewoon verplicht gesteld. als je ze niet draagt bij bepaalde gelegenheden, op bepaalde plekken e.d. dan kan je forse boetes krijgen.

Waardoor en door wie ook opgelegd, ze zijn verplicht. Als je ze niet draagt ben je strafbaar en kan het je een hoop geld gaan kosten. 

We kunnen volstaan met de simpele wegwerpkapjes, en dus de duurdere medische kapjes zijn niet nodig. De, waarvan iedereen zegt, ze werken niet, zijn dus verplicht, te zot voor woorden. Er zijn niet eens onafhankelijke testen van. Openlijk wordt gezegd, daar is geen tijd voor. Vandaag staan de kranten vol over dit onderwerp, echt vele pagina's. Maar uiteindelijk moet je zelf maar beslissen welke je neemt. 

Men zegt de zgn. witte kapjes werken slecht, ze passen niet, ze zijn benauwd, beter niet kopen. De zgn. blauwe behoren tot de categorie minst slechte, ze doen nog ‘iets'.  Ik was enkele dagen terug een 65 eurocent kwijt per kapje. Straks mag de hoge BTW er af en komen de kapjes mogelijk onder de 50 eurocent per stuk.  Maak je veel gebruik van het OV, van taxi's, vaak naar ziekenhuizen, verzorgingshuizen enz.,dan gooi je per dag gauw een aantal keer 50 eurocent weg. Zo gaat dat nu eenmaal, het is verplicht. Groet Leo.

Ze helpen een bekeuring te voorkomen, meer niet.
Nederland, bekeuringland.

Reputatie 7
Badge +8

Dus zoekt een goedkope uit, zolang u het zelf betalen moet . Alleen slechtst gehoord en gezien zijn de wegwerp mondkapjes wit, de slechtste en de wegwerp blauwe de minst slechte, passen goed, geen lekkage, niet benauwd. Er is toch advies van de bond en diverse medische instellingen die allen in dezelfde richting wijzen, Groet Leo.

Ik had nog n halve doos chirurgische mondmaskers. Een paar jaar geleden overgehouden na longontsteking, die pas na n half jaar ontdekt werd (niet ziek, geen koorts, alleen benauwd bij warm en vochtig weer). Na herstel hiervan kreeg ik bronchitis zodra ik in t ziekenhuis, winkel of fitnesscentrum was door AIRCO. De maskers hielpen daar goed tegen (de blauwe dus), daarna afgebouwd met dunne witte maskertjes. Nu bij de fysiotherapeut en in de winkel de blauwe ook gebruikt (veel zieke mensen in de buurt nu)… voordeel: in de winkel houden mensen nu beter afstand zodra ze mijn masker zien.😂 Groetjes, Snuf.

Reputatie 7
Badge +8

Als ze het nog prima doen, en geen meldingen van te oud, over de datum geven e.d., gewoon lekker blijven gebruiken. In elk geval voldoet u aan de regels voor het OV, taxi's enz., en wat er over enkele dagen nog bijkomt.  Groet Leo.

Reputatie 4
Badge +4

Ik dacht ook dat mondkapje onzin waren, maar toen heb ik een keer een geweldig onderzoek gezien van een Duits populair wetenschappelijk TV-programma (Quarks) en dat gaf me toch een ander perspectief op de materie.

Een mondkapje kan op twee manieren beschermen:

  1. Tegen besmetting van jezelf.
  2. Tegen besmetting door jezelf.

Voor ad. 1 moet je medische kapjes hebben. Laten we die vooral voor de professionals bewaren. En de niet-medische kapjes zullen je niet beschermen. Maar voor ad. 2 ligt het wat genuanceerder. Als je namelijk een mondkapje op hebt, en je moet niezen of hoesten, dan wordt de snelheid van je uitgeproeste druppeltjes en aerosolen enorm gedempt. Een normale hoest of nies komt met gemak verder dan 5 meter. Met een (simpel) mondkapje op, werd dit gereduceerd tot bijna niks (dus de deeltjes vielen meteen verticaal omlaag), waardoor de kans dat je iemand anders besmet, simpelweg een stuk kleiner wordt. Overigens hoeft het niet eens een écht mondkapje te zijn, maar mag het ook een zelfgenaaid katoenen kapje zijn. Zelf een pruts-dingetje, gemaakt van bv. een koffiefilter of keukenrol, dempt nog steeds aanzienlijk.

Ik ben redelijk ernstig longpatient. Al jaren in huis heb ik (als prepper) mondkapjes in huis. Dit bleek mij laatst FFP2 kapjes te zijn, wist ik veel. Nu mag ik dus dat kapje niet op in de trein. Wel een flutdoekje. Doordat flutdoekje kan ik dus carona oplopen wat met mijn eigen FFEP2 kapje waarschijnlijk dan niet gebeurd zou zijn. Daardoor kom ik in het ziekenhuis te liggen met corona. Daardoor kost mijn verzorging minstens 100 of meer medishe FFP2 maskers voor al het personeel. Tenzij ik natuurlijk eerder kom te overlijden, dan is het minder.

Badge +2

Men zegt de zgn. witte kapjes werken slecht, ze passen niet, ze zijn benauwd, beter niet kopen. De zgn. blauwe behoren tot de categorie minst slechte, ze doen nog ‘iets'.  Ik was enkele dagen terug een 65 eurocent kwijt per kapje. Straks mag de hoge BTW er af en komen de kapjes mogelijk onder de 50 eurocent per stuk.  Maak je veel gebruik van het OV, van taxi's, vaak naar ziekenhuizen, verzorgingshuizen enz.,dan gooi je per dag gauw een aantal keer 50 eurocent weg. Zo gaat dat nu eenmaal, het is verplicht. Groet Leo.

Ik heb een paar dagen geleden voor een weggooi kapje € 1,75 betaald in een Turkse supermarkt in Goes.Die maakt dus duidelijk misbruik van het feit dat ze in Zeeland nog niet verkrijgbaar waren. Zag ze later op het station bij central point 10 voor 9,90. Waar zijn die voor 65 eurocent verkrijgbaar?

 

 

 

Reputatie 7
Badge +8

Er is, volgens mij althans, iets bijzonder vreemds aan deze problematiek. Er is een overheidsregel, dus toch een soort wet, om mondkapjes te gebruiken in bepaalde omstandigheden, o.a. bij gebruikmakend van het Openbaar Vervoer.

Echt goedgekeurde medische kapjes mag je niet gebruiken die zijn voor de medische gevallen, ziekenhuizen, artsen, verpleegsters/verplegers enz. Je moet de "nepkapjes’ gebruiken, die waarvan  vaststaat dat ze niet werken. Hoe kan een overheid zoiets vaststellen.

Badge

Ik dacht ook dat mondkapje onzin waren, maar toen heb ik een keer een geweldig onderzoek gezien van een Duits populair wetenschappelijk TV-programma (Quarks) en dat gaf me toch een ander perspectief op de materie.

Een mondkapje kan op twee manieren beschermen:

  1. Tegen besmetting van jezelf.
  2. Tegen besmetting door jezelf.

Voor ad. 1 moet je medische kapjes hebben. Laten we die vooral voor de professionals bewaren. En de niet-medische kapjes zullen je niet beschermen. Maar voor ad. 2 ligt het wat genuanceerder. Als je namelijk een mondkapje op hebt, en je moet niezen of hoesten, dan wordt de snelheid van je uitgeproeste druppeltjes en aerosolen enorm gedempt. Een normale hoest of nies komt met gemak verder dan 5 meter. Met een (simpel) mondkapje op, werd dit gereduceerd tot bijna niks (dus de deeltjes vielen meteen verticaal omlaag), waardoor de kans dat je iemand anders besmet, simpelweg een stuk kleiner wordt. Overigens hoeft het niet eens een écht mondkapje te zijn, maar mag het ook een zelfgenaaid katoenen kapje zijn. Zelf een pruts-dingetje, gemaakt van bv. een koffiefilter of keukenrol, dempt nog steeds aanzienlijk.

Dan kan je ook in je elleboog hoesten en niezen. Mocht je vinden dat je daar te vaak voor naar je elleboog moet reiken, overweeg dan thuis te blijven wegens lichte symptomen. In de huidige politieke onwetendheid van verschillende landen is het dragen van mondkapjes een maskerade.

Ik heb al 20 jr een allergie en als ik telkens in mn elleboog zou moeten hoesten of niezen, dan zou ik meerdere shirts per dag nodig hebbben...❗️Ik vind het dus hygiënischer om in n papieren zakdoekje te niesen of hoesten...🤧 groetjes, Snuf.

@Snuf 
Ik herken dat. 
Ik heb het 1 keer geprobeerd op het verkeerde moment.
Alles zat onder het slijm, arm, broek, omgeving.
Beter je hand gebruiken en direct even wassen.

Ik vraag me ook af, of ze de elleboog nies methode wel in de praktijk getest hebben?
Volgens mijn bevinding gaan de druppels meters ver de ruimte in langs je elleboog.
 

Reputatie 7
Badge +6

Ik vind het ook niks . Hoofd naar beneden houden tijdens het niezen en snuiten lijkt me beter .

😂😂🤣🤣 Je zou zeggen: ‘Is dit advies beleid, of is er over nagedacht?’ Ik vond t idee niet zo fris… heb dus papieren zakdoekjes gebruikt. Zou t niezen te snel gaan, kun je altijd nog klein flesje handgel gebruiken als er geen gelegenheid is om je handen te wassen...

Goed idee om je hoofd naar beneden te buigen.👍

Badge

Het dragen van een mond/neusmasker ( veel mensen dragen het als mondmasker) laat zien dat de drager/ster zich inspant om besmetting van anderen en zichzelf te beperken. Dat heeft een psychologisch effect op de omgeving van die persoon.Alle kleine beetjes (ook maskers) helpen.

Als alle naaiers en naaisters van Nederland en fabrieken als PAGE direct bij het ingaan van de stillegging waren begonnen met het maken van maskers zaten we nu niet met miljoenen afgekeurde  maskers want die zouden we niet hebben besteld. Men was bang dat de markt zou worden verstoord door al die particulieren die professionele maskers gingen bestellen.

Zelf maken kan prima. Mijn vrouw (inderdaad, OK-verpleegkundige) is direct begonnen met het naaien van maskers en die voldoen nu in het openbaar vervoer prima.

J.

Meestal overkomt het me thuis, na een pufje.
Dan sprint ik de tuin in en besmet de planten ermee.
Gelukkig heb ik het niet dagelijks zo erg.

Reageer