Consumentenbond.nl
Vraag

Vlucht annuleren op medisch advies ivm corona

  • 27 mei 2020
  • 5 reacties
  • 250 Bekeken

Wij hebben in januari voor ons gezin vluchten naar Zuid-Spanje geboekt bij Transavia tbv onze vakantie in juli. Nu heeft mijn vrouw van haar medisch specialist het dringende advies gekregen (inc een verklaring op papier) om niet te vliegen vanwege het risico op coronabesmetting. Kunnen wij dan de vliegtickets annuleren en restitutie krijgen van de betaalde tickets?  


5 reacties

Dat is onwaarschijnlijk tenzij u een annuleringsverzekering heeft die dit dekt dwz natuurrampen en epidemieën. Heeft u een annuleringsverzekering?

Reputatie 2
Badge +2

Annuleringsverzekering is de beste optie, Die moet u dan wel afgesloten hebben. Zo’n verzekering dekt doorgaans als men vanwege plotseling ernstige ziekte of bijv. onvoorziene operatie, niet op reis kan gaan. Of men zal oordelen of de verklaring van de arts in dezelfde categorie valt, zal mede afhangen van de geloofwaardigheid van die verklaring. Juli is nog ver weg en ook een arts heeft geen glazen bol ten aanzien besmettingsrisico’s. De beste kans maak je als de arts expliciet maakt waarom op reis gaan (speciek vliegen?. specifiek naar Spanje) voor uw vrouw op medische gronden ontraden wordt. Indien het er te dik bovenop ligt dat een welwillende arts de patiënt tegemoet is willen komen door het afgeven  van een gewenste/gevraagde verklaring, krijg je bij de verzekering waarschijnlijk nul op het request. Bij de verkoper kun je alleen hopen op coulance. Daarbij geldt hetzelfde ten aanzien van de geloofwaardigheid van de verklaring van de arts.

Dank voor de reacties. We hadden inderdaad een annuleringsverzekering afgesloten. Het advies van de arts betreft specifiek de vliegreis, die wordt ‘dringend afgeraden’ omdat mijn vrouw in een risicocategorie valt voor gecompliceerde Covid indien zij wordt besmet (en de besmettingskans tijdens een vliegreis/in een volgeboekt vliegtuig natuurlijk vele malen groter is dan wanneer wij thuis blijven. 

Dan zou ik het daar voorleggen, probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven dat dit geen eigen keuze is maar een dringend advies van de specialist. Succes ermee.

Reputatie 2
Badge +2

Ik denk dat het met die verklaring lastig wordt de annuleringsverzekering te bewegen de annuleringskosten te vergoeden. Zeker gezien het feit dat de arts zich kennelijk een oordeel aanmatigt over besmettingsrisico in de cabine van een vliegtuig, dat niet zonder meer door deskundigen op dit gebied wordt gedeeld.

Wist u trouwens dat u deze vluchten kosteloos kunt omboeken naar een latere datum, uiterlijk 31 maart 2021?

Reageer