Consumentenbond.nl

Wat zijn de rechten van de reiziger als er een inreisverbod geldt?

  • 22 maart 2020
  • 4 reacties
  • 103 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 1 reactie

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft een reisadvies voor land X. Dit is niet bindend.

De luchtvaartmaatschappij beroept zich op het reisadvies van het ministerie van buza voor wat betreft wel of niet reizen naar land X.

Op de website van de overheid van X staat dat buitenlandse toeristen niet worden toegelaten tot een bepaalde datum en alle verblijfsaccommaties zijn op last van de overheid, gesloten tot die datum.

Ik deel deze informatie om te achterhalen of anderen ook constateren dat de informatie van het ministerie van buza niet volledig is, dat de informatie van de luchtvaartmaatschappij/reisorganisatie daardoor niet volledig is en dat deze dus niet strookt met de maatregelen geldend het land van bestemming. Ten tweede wil ik weten of een dergelijke maatregel van het land van bestemming een verandering brengt in het recht van de consument. 


4 reacties

Reputatie 6
Badge +2

Ik denk dat de informatie feitelijk juist is. Buitenlandse zaken kan alleen adviseren niet naar een ander land te gaan; ze kunnen je niet tegenhouden. Het betreffende land kan je echter wel tegenhouden.

Ten tweede wil ik weten of een dergelijke maatregel van het land van bestemming een verandering brengt in het recht van de consument. 

Kunt u iets specifieker zijn?

Reactie op reactie 1:  op de website van het ministerie staat onvolledige informatie, dat is een feit.

Reactie op reactie 2: Luchtvaartmaatschappij/reisorganisatie mag dan misschien wel vluchten uitvoeren naar dat land, maar heeft een ticket verkocht dat niet kan worden gebruikt.  Oorzaak en gevolg is anders dan het staken van vluchten of het annuleren van vluchten.

 

 

Luchtvaartmaatschappij/reisorganisatie mag dan misschien wel vluchten uitvoeren naar dat land, maar heeft een ticket verkocht dat niet kan worden gebruikt.  Oorzaak en gevolg is anders dan het staken van vluchten of het annuleren van vluchten.

Een luchtvaartmaatschappij die uw vlucht nog wel uitvoert maar u niet mag vervoeren van de overheid kan zich beroepen op overmacht, het is mij niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren en het zal er mogelijk ook van afhangen of u een full fair ticket heeft wat uw rechten zijn. Bij een reisorganisatie die een gehoekte reis niet uit kan voeren ligt het dacht ik anders, die moet u volledig compenseren en daar staat het garantie fonds ook nog achter.

Reageer