Privacy op internet: waar wil jij meer over weten?

  • 4 August 2016
  • 15 reacties
  • 2722 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
Zoals je wellicht hebt gezien zijn we druk bezig om onze website te vernieuwen en daarbij horen ook aangepaste rubrieken. Een van deze rubrieken is Privacy op internet.

Hier in behandelen we onderwerpen zoals:

Windows 10: verbeter je privacy Betere privacyinstellingen in je smartphone Cookies verwijderen: stappenplan Browsen zonder sporen na te laten

Privacy op Facebook

Ik ben benieuwd of er nog andere onderwerpen zijn die jij graag besproken zou willen zien binnen dit dossier.

15 reacties

Reputatie 5
Badge +6
Mooi! Ik dacht: "misschien kan ook nog een link naar de 'test of je gevaarlijke emails goed spot' worden toegevoegd, bv onder "Gedraag je voorzichtig"? Maar: die quiz is niet meer online? Waarom niet?
Reputatie 4
Badge +7
Hoi Raoul,

De eerste phishing quiz stond een half jaar online, sinds januari. Het was een behoorlijk success, met 30.000 mensen die de quiz hebben gedaan. We werken inmiddels aan een opvolger, met daarin nieuwe misleidende trucs. We hopen dat de phishing quiz 2 ergens dit najaar live komt.
Reputatie 5
Badge +6
Goed te horen! Ik snap dat het maken en hosten van zo'n quiz geld kost; volgens mij zijn er evt genoeg partijen die ook belang hebben bij zo'n quiz waarbij mensen kunnen testen of ze 'scherp genoeg' zijn (de banken, overheid via ecp epn veiliginternetten.nl etc), dus ik hoop dat de CB evt kijkt of samenwerking mogelijk is. Maar ik zag op internet idd veel links naar de vorige quiz 🙂.
Kunnen jullie de oude quiz niet online laten zolang de nieuwe nog niet klaar is? Ik heb een paar mensen in mijn omgeving die ik de quiz graag zou laten doen; van de oude versie valt nog een hoop zinnigs te leren! (En als dat niet kan, zou ik iig de 404 foutmelding weghalen, staat zo slordig).
Reputatie 4
Badge +7
We zijn - zoals gezegd - bezig met een nieuwe quiz, dus nog even geduld.
Helaas. Volgens de Gids zou de nieuwe quiz nu online moeten staan, maar ik krijg helaas een 404 fout.
Reputatie 4
Badge +4
Onze eerste phishingquiz uit begin 2016 bleek erg populair, daarom hebben we gewerkt aan een nieuwe quiz. Sinds 25 oktober staat een nieuwe phishingquiz online.

Herken jij welke van de 12 mails zijn verstuurd door oplichters om je geld of gegevens buit te maken? We zijn benieuwd naar de resultaten en uiteraard hopen we dat je er wat van opsteekt!
Reputatie 5
Badge +6
Als ik in Firefox op Mac de 1ste mail goed scoor, krijg ik de goede score te zien, maar geen button om naar de volgende te gaan?!

Update: ik zie nu wat er gebeurt: bij mij is nog net in beeld wat het goede antwoord is, maar door de opmaak is niet duidelijk dat daaronder nog een tekst staat die ik in beeld moet scrollen, en om 1 of andere reden duurt het soms nogal lang voordat de toelichtende tekst geladen wordt op de pagina (waardoor mijn indruk was dat er dus niet meer was) > ik zou dat nog aanpassen als dat kan, zodat mensen die net zo veel/weinig in beeld hebben als ik, snappen dat er wellicht gescrolled moet worden.
Reputatie 4
Badge +4
Bedankt voor het bericht R.Teeuwen, ik heb het aan de programmeurs van de quiz doorgegeven, zij gaan er naar kijken.
Zou bij de vraag over de ICS mail het deel " in http:// https. www. ics-cards. nl. service-01kl. nl niet ook argwaan moeten wekken. Ik vond het nogal vreemd eigenlijk...

[edit]: Ik vind het ook wel vreemd dat ik deze foute link hier zomaar kan plakken en dat hij nog lijkt te werken ook?
Reputatie 4
Badge +4
De https in de link moet de indruk wekken dat het om een beveiligde site gaat. In dit geval is dat inderdaad een extra herkenningspunt voor een phishingsite. Wanneer er ergens https in het webadres staat dat begint met http (zonder s), dan is deze site niet beveiligd. Dit is ook op te merken door het ontbrekende (groene) slotje naast de url, wanneer er op de link geklikt is.

Https ergens anders dan aan het begin van het webadres kan overigens wel voorkomen, zoals bijvoorbeeld in deze link voor Outlook-webmail: https://mail.live.com/mail/HttpsLogin.aspx

De geplaatste neplink van Icscards werkt niet meer, maar ik zal hem door de moderator aan laten passen.
[h6][/h6]Het kabinet wil op grote schaal communicatie aftappen, volgens mij is dat buitensporig.https://geensleep.net/

[h6][/h6]
Graag wil ik weten hoe het zit met streamen en downloaden op het internet; wat mag nu precies wel en niet. Ik vond een uiteenzetting in dit nieuwsberichtje, wat een aardige opzet geeft: https://www.vpngids.nl/artikel/veilig-anoniem-down...

Graag zou ik ook weten hoe het zit met andere streamingdiensten, zoals Kodi, wat tegenwoordig volgens mij nog wel frequenter gebruikt wordt dan Popcorn Time (die laatste is dus blijkbaar wel illegaal?). Hoe zit dat bij Kodi? Wordt gebruik gemonitord en kan ik als consument daarvoor een boete krijgen? Ik hoor mensen wel eens zeggen dat het zich in een "grijs gebied" bevindt. Met andere woorden; niemand weet of het nu eigenlijk mag of niet?
Ha, V222. Die informatie mist inderdaad in het artikel dat jij noemde. Afhankelijk van de video die je afspeelt met Kodi is het legaal, of juist illegaal.

Bron: Kodi VPN
Ik wil meer weten over:
Welke cloudprovider(s) geschikt voor consument of zzp-er, voldoen aan de nieuwe privacywetgeving?

Reageer