Consumentenbond.nl

Aangebrande aardappeltjes: lekker dooreten of de prullenbak in?


Badge
We bakken ze graag bruin die aardappels. Maar let je even niet op dan zijn je aardappels niet goudbruin, maar donkerbruin of zelfs zwart. Behalve dat ze nu niet meer zo lekker smaken, zijn deze aardappels ook een stuk ongezonder.

Wanneer een zetmeelrijk product warmer gemaakt wordt dan 120 graden, ontstaat er acrylamide. Dit is een vermoedelijk kankerverwekkende stof. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de schadelijkheid voor mensen, maar uit dierproeven blijkt wel dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn.

Samen met 9 zusterorganisaties onderzochten wij ruim 500 producten op de hoeveelheid van deze vermoedelijk kankerverwekkende stof. De meeste zetmeelrijke producten bleken de toegestane hoeveelheid acrylamide niet te overschrijden, behalve groentechips: die bevatten twee keer zoveel acrylamide als aardappelchips.

Lees meer over acrylamide en hoe je dit kunt vermijden op onze website en bekijk ook ons nieuwsbericht hierover.

Hoe ga jij om met aangebrand voedsel? Praat mee!


5 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Er wordt al heel lang vermoed dat dit kankerverwekkend zou kunnen zijn . Indien doenbaar snijden wij de verbrande delen er af . Anders de vuilnis bak in.
Hoewel aardappelen bij mij altijd redelijk extreem lang in de koekenpan verblijven, zie ik ze feitelijk nooit donkerbruin of zwart worden.

Gezonde situatie dus, blijkbaar.
Reputatie 6
Badge +6
Ons ben zuunig, dan schrapen we het eetbare deel van de aardappel uit de pan en eten dat met ketschup en sambal op. Het zwarte blijft in de pan. Die moet dan eerst nog een hele tijd weken.

Had ooit een afdelingschef. Wij hadden altijd een trommeltje droog brood van de dag ervoor bij ons van de vrouw, maar hij ging tussen de middag altijd een warme hap halen bij de frietboer. Vijf jaar later was het opeens klaar, mooie boom van een vent, maar wel maagkanker. Ik dacht dus sindsdien dat frituurvet van de frietboer zo af en toe geen kwaad kan, maar als je het dagelijks doet loop je risico. Ik ben inmiddels al 13 jaar ouder dan hij geworden is, ik hoop steeds dat ik goed redeneer.
Badge +5
Je praat over aardappel en dan zie ik friet.

Friet eet ik altijd! hoe aangebranden maakt niet uit!

Aardappelen ook bijna altijd. Alleen als ze echt zwart zijn niet.
Maar een beetje bruin maakt mij niet uit.
Reputatie 7
Badge +6
Zwartgebrande friet , Tijs ? Brrrrrr !!

Reageer