Consumentenbond.nl

Antibiotica in kip - nog steeds een zorgelijke zaak

  • 15 april 2015
  • 8 reacties
  • 173 Bekeken

Reputatie 2
Badge +4De pluimveehouderij was jarenlang grootverbruiker in antibiotica. De kippen konden sneller groeien, en een snel groeiende kip is een goedkope kip. Een paar jaar geleden waren dan ook vrijwel Álle onderzochte kippen in een test van de Consumentenbond besmet met antibioticaresistente bacteriËn. Hierop nam de politiek maatregelen en zijn er nu strengere regels wat betreft antibiotica in de (pluim)veehouderij.

In Nederland gaat het nu goed, maar in het buitenland nog niet. In de VS mag antibiotica als groeibevorderaar worden toegepast. En met de onderhandelingen over TTIP (handelsverdrag tussen VS en Europa) is er straks wellicht meer import van vlees uit de VS. Maar ook Zuid- en Oost-Europa besteden weinig aandacht voor antibioticaresistentie. Er wordt geschat dat elk jaar 25.000 mensen in de EU overlijden door resistente bacteriËle infecties. Dat is zorgelijk! De Europese Consumentenbond zet zich in om dit probleem hoger op de kaart te zetten.

Wat vind jij dat er moet gebeuren?

8 reacties

Typisch voorbeeld van iets dat wÉl Europees aangepakt zou moeten worden. Harmoniseren binnen de EU en via EU uitonderhandelen met de VS voor wat betreft TTIP.
Reputatie 2
Badge +2
Antibiotica in kip? Bekijk het item hierover in de uitzending van Koopkracht.

VRAAG: Zijn kalkoenen ook kippen? NEE, maar geldt wel dezelfde regelgeving als bij kippen?

Wat er moet gebeuren is kiezen (door goed geÏnformeerde consumenten) met de voeten........de labels moeten dan wel kloppen! Dit schoemelprobleem gaat nooit over, zelfs met de hogere boetes zullen er altijd weer boerenslimme kwekers en handelaren blijven.

Inmiddels moet men zich ook zorgen maken over de vis uit kweekvijvers die ongecontroleerd met medicijnen en antibiotica gevoederd worden........absoluut illegaal. Risicovermijding door deze kweekvijvervis te laten liggen, ik vertrouw inmiddels ook geen keurmerken meer! Dagelijks wordt er meer wantrouwen en minder gezond voedsel geproduceerd.Is het misschien een optie om alle producenten van medicijnen, pesticides en antibiotica verantwoording over hun afzetkanalen te laten afleggen? Onacceptabel overigens ook, dat zelfs dierenartsen zo lang ongelimiteerd medicijnen konden 'regelen'. Zelf hun eigen apotheker waren! Voedsel en warenautoriteit........afschaffen of aanscherpen, maar het is nog steeds de effectiefste methode door niet te kopen.

Helaas kunnen veel medeburgers zich deze luxe inmiddels niet meer veroorloven.
Ik zie eigenlijk niet direct reden om te wanhopen. Vorig jaar een documentaire gezien over Denemarken waar ze het met antibiotica heel anders aanpakken. Blijkbaar moet het hoger op de agenda komen dan kan de politiek dit gewoon regelen.


Ik zie eigenlijk niet direct reden om te wanhopen. Vorig jaar een documentaire gezien over Denemarken waar ze het met antibiotica heel anders aanpakken. Blijkbaar moet het hoger op de agenda komen dan kan de ppolitiek dit gewoon regelen.Hoe pakken ze het in Denemarken dan aan? Vorige jaren was dat niet echt om een prijs mee te winnen....

http://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2014/10/antibioticagebruik-deense-pluimveehouderij-fors-gestegen/
Even uit mijn geheugen:

    Dierenartsen geven alleen antibiotica bij medische noodzaak De dierenartsen verdienen niet aan de omzet van medicijnen Hiermee functioneert de dierenarts als poortwachter en heeft zelf geen incentive om met antibiotica te leuren.
Een beetje googelen:

http://www.milkstory.nl/artikel/preventief-antibiotica-gebruik-denemarken-geen-optie

hier staat ook wat

http://www.vlees.nl/dossiers/diergezondheid/antibiotica/

dit is de documentaire denk ik

http://tvblik.nl/zembla/antibiotica-alarm
De topic gaat niet over koeien in Denemarken of over bestrijding in Nederland, maar over de drugs in kippenvlees en de toenemende gevaren vanuit Zuid-en Oosteuropa en de VS, van gedrogeerde kippen die dus nu via de achterdeur op onze nederlandse borden terrecht kunnen komen...........

Ongeveer hetzelfde probleem als een paar gedateerde dieselauto's in Utrecht of Rotterdam verbieden en tegelijkertijd 970 kolencentrales in China nieuw bouwen (met behulp van europese bedrijven).

Kranen die nog steeds openstaan en dweilen zonder enig resultaat....integendeel!
[Enkele offtopic reacties verwijderd.]

Reageer