Consumentenbond.nl
Beantwoord

Duurzame rijst

  • 27 januari 2016
  • 3 reacties
  • 526 Bekeken

De gids van febr 2016 bespreekt rijst en dat er zoveel water bij gebruikt wordt. Advies om "duurzame rijst te gebruiken. Wat voor keurmerk moet je dan op letten? Biologisch heeft volgens Gids betrekking op bestrijdingsmiddelen kunstmest. En Fairtrade op inkomens van boeren?
icon

Beste antwoord door Linda_ 29 januari 2016, 11:38

Namens tekstschrijfster Rineke van Houten kan ik het volgende hierover melden:

Als je rijst wilt kopen die met zorg voor het waterverbruik is geteeld, maak je vooralsnog de meeste kans bij een fairtrade-keurmerk. (http://maxhavelaar.nl/producten?category=13&gclid=CKfAiMfozMoCFdgaGwodMMsFqw)

Max Havelaar | Producten

maxhavelaar.nl

BIO Quinoa BIO - Fair Trade. Brown Basmati. Brown Jasmine


Sommige aangesloten producenten zetten zich namelijk ook in voor watermanagement. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe ze het regenwater zo goed mogelijk kunnen opvangen en benutten.

Het ziet ernaar uit dat rijst in de (nabije) toekomst met minder water toe kan en in dat opzicht dus minder schadelijk zal zijn voor het milieu.

Onder meer Universiteit Wageningen doet onderzoek naar rijstteelt met minder water (http://www.wageningenur.nl/nl/show/Meer-rijst-met-minder-water.htm) en ook de VN-Milieuorganisatie UNEP is betrokken bij een wereldwijd programma om de rijstteelt duurzamer te maken. www.sustainablerice.org

Is je vraag hiermee beantwoord?
Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 2
Badge +4
Namens tekstschrijfster Rineke van Houten kan ik het volgende hierover melden:

Als je rijst wilt kopen die met zorg voor het waterverbruik is geteeld, maak je vooralsnog de meeste kans bij een fairtrade-keurmerk. (http://maxhavelaar.nl/producten?category=13&gclid=CKfAiMfozMoCFdgaGwodMMsFqw)

Max Havelaar | Producten

maxhavelaar.nl

BIO Quinoa BIO - Fair Trade. Brown Basmati. Brown Jasmine


Sommige aangesloten producenten zetten zich namelijk ook in voor watermanagement. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe ze het regenwater zo goed mogelijk kunnen opvangen en benutten.

Het ziet ernaar uit dat rijst in de (nabije) toekomst met minder water toe kan en in dat opzicht dus minder schadelijk zal zijn voor het milieu.

Onder meer Universiteit Wageningen doet onderzoek naar rijstteelt met minder water (http://www.wageningenur.nl/nl/show/Meer-rijst-met-minder-water.htm) en ook de VN-Milieuorganisatie UNEP is betrokken bij een wereldwijd programma om de rijstteelt duurzamer te maken. www.sustainablerice.org

Is je vraag hiermee beantwoord?


Aanvullend de opmerking, dat rijst het broeikaseffect nogal verhoogt.....

De rijst die wij eten groeit meestal in natte rijstvelden. Door bacteriën die in de velden groeien, ontstaat het gas methaan. Dit is naar schatting een vijfde van alle methaanuitstoot in de wereld. Methaan draagt voor een groot deel bij aan het broeikaseffect. Hoe warmer het klimaat en hoe langer de rijst op het land staat, hoe meer methaan er ontstaat. Rijst geeft meer broeikasgassen dan andere granen en aardappelen, maar minder dan dierlijke producten.

'' Duurzame rijst " uit natte teelt, bestaat dus helemaal niet!

Bron: Voedingscentrum

Experimenteren Wageningen-Ur

Keurmerkenwijzer
Duidelijk! Bedankt voor jullie reacties!

Reageer