Misschien heb je het in de supermarkt zien liggen. Het lijkt een gezond alternatief voor de bruine boterham, maar is dit ook zo? Dit brood bevat zo’n 45% groentepuree naast volkorenmeel, tarwebloem, zout en broodverbeteraar. Maar uit onderzoek blijkt dat in ‘ouderwets’ volkorenbrood aanzienlijk meer vezels zitten. Een volkorenboterham met wat extra groente als beleg en een goede salade blijft dus de gezondste keuze. Of je maakt het zelf met volkorenmeel.
We waren natuurlijk ook benieuwd naar de smaakervaring, daarom lieten we zo’n 20 proevers en een aantal hongerige studenten bieten- en wortelbrood proeven. Bekijk de reacties in deze video.
Heb jij al eens groentebrood geproefd? Wat vond je ervan? Praat mee!
Gezondheid wordt hier gedefinieerd als hoeveelheid vezels, maar groenten bevatten natuurlijk ook vitamines, mineralen en vooral phytonutrients, de (meest recent ontdekte) klasse van voedingsstoffen die vooral in groente en fruit voorkomt.
Flavonoïden werden al in 1938 ontdekt en velen kort daarna.
Het lijkt meer een modewoord te zijn binnen de gezondheidsrage.
Als je van alles en nog wat eet, krijg je van alles en nog wat binnen en dat is juist wat de gezondheid ten goede komt.
Phytonutrients blijf ik een vreemd woord vinden.
Het betekent niet meer dan voedingsstoffen in planten.
Er worden er wel steeds meer ontdekt gelukkig, maar let ook op, bij veel planten worden ook de giftige stoffen die in planten zitten ontdekt, dan moeten die ook meegenomen worden in de vergelijking.
Idealiseren van planten kan ook een gevaar opleveren en een eenzijdig voedingspatroon opleveren.
Het betekent niet meer dan voedingsstoffen in planten.
Er worden er wel steeds meer ontdekt gelukkig, maar let ook op, bij veel planten worden ook de giftige stoffen die in planten zitten ontdekt, dan moeten die ook meegenomen worden in de vergelijking.
Idealiseren van planten kan ook een gevaar opleveren en een eenzijdig voedingspatroon opleveren.
Nog niet geproefd, misschien is het net als met groente-chips, niet gezonder, misschien in een enkel gaval wel lekker. Wordt ons de laatste tijd niet te veel door de strot geduwd?
Gehakt haal ik meestal bij de Turkse supermarkt, daar wordt het gemalen in de fijnheid en de vetheid die je zelf wilt en waar je bijstaat, 100% rundergehakt.
Of ik draai het zelf als ik half om half wil, dan weet ik ook wat erin zit.
Soms koop ik het gehakt als ik geen zin heb in al dat geknutsel.☺️
Biefstuk koop ik trouwens ook bij de Turkse slager, kogelbief voor € 10,00 de kilo en dunne lende voor € 11,00 de kilo.
Wordt ter plekke uitgevliest en/of gesneden naar wens of je moet hem bestellen voor de volgende dag.
1 keer de runderhaas daar geprobeerd, maar de dunne lende is lekkerder dan de runderhaas.
De runderhaas verkopen ze nu niet meer, die wil niemand meer als ze eenmaal de dunne lende hebben geproefd.
Mijn vrouw is wat avontuurlijker dan ondergetekende en heeft het geprobeerd en het was "best binnen te houden, jongûh". Ik laat die beker maar even aan mij voorbij gaan.
Dat over vezels vind ik altijd zo overtrokken. Als ik denk dat ik iets nodig heb dan neem ik het apart. Of wat het handigste is. Of daar is ook mee te variëren. Maar vezels echt uit brood willen is ontzettend onhandig vind ik.
-zemelen, dit is de utilistische manier
-crusli enz, interessante muesli soorten, vooral als ontbijt handig.
Reageer
Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.