Consumentenbond.nl

Honing: misleidende informatie

  • 10 oktober 2019
  • 24 reacties
  • 1406 Bekeken

Bij Albert Heijn honing gekocht en er staat op Flevo honing.
Op het etiket staat leuk verhaaltje over hoe ze in de Flevopolder deze honing maken.
Maar ook staat er op het etiket:
inhoud EU en buiten-EU honing.

Dat is in tegenspraak met elkaar. Ik vermoed dat er dus Chinese honing ofzo inzit, in ieder geval niet 100% Flevopolder honing.

Er staat geen telef nr op. Ik heb naar het bedrijf geschreven maar ik krijg geen enkele reactie. Mag dit ? Verkoopt Albert Heijn nog meer artikelen die niet in de haak zijn ( ik bedoel daarmee: waarvan het etiket NIET de waarheid vertelt)?

Ik hoopte dat er een mogelijkheid was om via de Consumentenbond dit soort klachten en observaties te melden en te verzamelen totdat het genoeg is om er actie op te kunnen ondernemen, eventueel.

Heb dit forum gevonden.

24 reacties

Reputatie 7
Badge +7
Helaas ik heb nog nooit Flevo Honing bij Dirk gekocht. überhaupt geen honing bij Dirk, maar ik zag wel dat ze "Smaakt Hoining" hebben. Maar als je Flevo Honing googled dan krijg je een lijst met webshops en adressen. Wellicht kan je aldaar eens vragen of ze ook Flevo Honing aan Dirk leveren en zo niet, wellicht weten zij meer. En verder kan je altijd een klacht op Klachtenkompas zetten, klacht over waarom je geen antwoord krijgt en klacht over de afkomst van de honing. Succes, groeten Leo.
Ik zie dat Albert Hein, Jumbo zowel als Dirk vd Broek hetzelfde merk honing verkopen.
Deze variant was : "Vloeibare Honing van Weide en Veldbloemen. Zacht en Fijn"
Reputatie 7
Badge +7
Heel goed opgemerkt, via internet/googled gevonden of naar de winkels geweest. Maar zijn dat nu de honing-en, de Flevo, die je bedoelde, want ik kwam heel wat Flevo honing-en tegen,uit Almere en andere plaatsen en die noemden zich echt Honing van de imkerij van Flevoland en niet uit China. Zijn de Appie, Dirk en Jumbo honing-en nu dezelfde en uit eigen land. Dan is je probleem daarmee opgelost en dat men voor een echt gefabriceerde honing van echte imkers allerlei fakenamen verzint, is bekend. Groeten Leo.
Reputatie 4
Badge +5

Hi@Madelijntje, allereerst welkom op de Community! Ik heb jouw bericht doorgezet als signaal binnen onze organisatie. Ik kan niet beloven dat er vanuit ons actie ondernomen zal worden, maar we verzamelen dit soort signalen wel en de juiste persoon binnen onze organisatie zal jouw melding in ieder geval binnenkrijgen.

Misschien ook handig om te lezen is onze actie ‘Kletsplaatjes’ over misleidende voedselverpakkingen, want wij strijden al een hele tijd voor eerlijke en duidelijke etiketten op verpakkingen.

Als ik op https://www.flevohoning.nl kijk:
Flevohoning is een kleine biologische imkerij met een netwerk van andere biologische imkers. Omdat onze eigen productie kleiner is dan de vraag naar biologische honing, is de handel in honing- en biologische producten ontstaan.

Maar of dat dezelfde club is als bij Appie, weet ik niet.
 

Reputatie 7
Badge +7

Dat is inderdaad de vraag @Wortelstamper . Ik had op Flevo Honing gedrukt en dan krijg je een hele lijst.

Flevo Honing bestaat dus, maar wil de echte opstaan en wie verkoopt de echte. Omdat het nogal een lijst is van Flevo Honing, ben ik ze niet allen nagegaan, mailen of bellen kost zoeken en tijd, maar wie het echt wil weten mag zijn/haar gang gaan. Groeten Leo.

Met honing wordt veel geknoeid. Hoewel geen grote honingconsument, koop ik het zelf altijd bij de biowinkel van De Traay. Die vermeldt het land van herkomst op het etiket  en de verschillende honingsoorten zijn in smaak, kleur en consistentie ook duidelijk van elkaar te onderscheiden. Zoiets als "Flevohoning” lijkt mij een te wijdse en onduidelijke benaming. De kans dat er iets uit China in zit is tegenwoordig groot en dat heeft niet mijn voorkeur. Het blijft natuurlijk een kwestie van vertrouwen, maar voorlopig trek ik liever de portemonnee voor iets dat goed bevalt.

Overigens vind ik het buitengewoon jammer, dat de CB geen aandacht besteedt aan goede, regionale producten. Ik ben ervan overtuigd, dat veel consumenten snakken naar goede informatie op dit gebied. 

De kans dat er iets uit China in zit is tegenwoordig groot en dat heeft niet mijn voorkeur.

China heeft de wereld meer goeds gebracht dan welk ander land dan ook.

 

Reputatie 7
Badge +7

Beste leden, allemaal goed en wel. Maar het ging om Flevo honing. Wie weet nu het antwoord. De honing bestaat, is het een kleine imker of zijn er meer, ook grotere. Leveren zij aan grote winkels, dus ook aan supermarkten. Ik heb nog niets daarover gehoord en sorry ik ga geen uren zoeken, ik gebruik geen honing, wil best helpen, maar wie zoekt het nu eens uit, Groeten Leo.

 

De kans dat er iets uit China in zit is tegenwoordig groot en dat heeft niet mijn voorkeur.

China heeft de wereld meer goeds gebracht dan welk ander land dan ook.

 

Dat lijkt mij moeilijk te beoordelen, maar als u daarmee doelt op China's rol als katalysator om de Westerse, in veel opzichten schadelijke, economische hegemonie op de knieën te krijgen kunt u gelijk hebben. Alleen staat het resultaat daarvan nog te bezien en tot dan voel ik mij niet geroepen daar zelf actief aan mee te werken. 

@Madelijntje Als die z.g. "Flevohoning” behalve bij AH ook nog bij andere supermarkten wordt aangeboden kunt u er bijna zeker van zijn, die die met andere soorten vermengd is, eenvoudig omdat de productie van zo'n plaatselijke honing te gering is om die supermarkten van voorraad te voorzien.

In Almere bezocht ik twee weken gelden een speciaal opgerichte tent voor de promotie van lokale producten. Daar stonden o.a. lokaal geproduceerde kruiden. Op mijn vraag waar die te koop zijn wist niemand het antwoord. Op mijn indringend kenbaar gemaakte bezwaar, dat het wel leuk is om lokale producten te promoten maar dat je die dan kennelijk nergens kunt kopen kreeg ik als antwoord, dat ze soms in sommige (maar niet nader bij naam te noemen) plaatselijke winkels te koop zijn. En dat die tent alleen maar bedoeld was om mensen van het bestaan ervan bewust te maken.

In de plaatselijke biowinkel en op de plaatselijke markt trof ik geen Flevohoning aan. Hier is kennelijk sprake van een keuze van de producenten om de gehele productie aan supermarkten te verkopen die er vervolgens mee doen wat nodig is om de schappen gevuld te krijgen, n.l. vermengen met andere (en veel goedkopere) honingsoorten.

Dat is alleen maar mogelijk omdat bekend is, dat de consument graag lokale producten wil kopen maar de herkomst van die producten.niet gecontroleerd wordt.  Waar honing vandaan komt is d.m.v. (dure) laboratoriumproeven exact vast te stellen. De consumentenorganisatie in Duitsland doet dat. Voor de CB lijkt hier een dankbare rol weggelegd. 

Reputatie 7
Badge +7

Madelijntje stelt een vraag over Flevohoning, ze had die bij AH gezien, maar is dat wel echte Flevohoning.

Welnu we weten nu aardig wat van Chinahoning maar daar is nergens een streek of dorp te vinden met de naam Flevo.

Van Flevohoning weet ik:  CITAAT ( gebruik geen paste): 

Flevohoning is een kleine biologische imkerij met een netwerk van andere biologische imkers. Omdat onze eigen productie kleiner is dan de vraag naar biologische honing, is de handel in honing- en biologische producten ontstaan. We leveren aan bedrijven, hotels, gezondheidscentra en winkels die duurzaamheid onderschrijven. Daarnaast ondersteunen we de verkoop van onze producten op beurzen en boeren- en homemade-markten

Flevohoning biedt zijn klanten eerlijke natuurlijke producten die op een verantwoorde wijze geproduceerd zijn. Onze bijen staan zoveel mogelijk in beschermde natuurgebieden en zijn gehuisvest in houten kasten. Onze producten zijn onbewerkt. Als er bewerkingen plaats moeten vinden word dit tot een minimum beperkt. Zo word onze honing nog met de hand afgevuld met een vulvat. Bij ons geen verwarmde leidingen.

En op www.flevohoning.nl staat het, en het adres is Almere Flevoland. Alle Flevolandhoning wijst naar Almere. Verder is er ook de naam Polderhoning Flevoland, ook uit die regio, maar de naam en de imker zijn anders. Verder kan ik niet vinden of AH, Plus, Lidl, Aldi, Dirk, Jumbo, Spar, COOP, Nettorama enz. het verkopen. Groeten Leo.

 

Van Flevohoning weet ik:  CITAAT ( gebruik geen paste): 

Flevohoning is een kleine biologische imkerij met een netwerk van andere biologische imkers. Omdat onze eigen productie kleiner is dan de vraag naar biologische honing, is de handel in honing- en biologische producten ontstaan. …

Tja, dat roept dan toch de vraag op, of die kleine productie dan ergens als onversneden biologische Flevohoning verkocht wordt of dat de ontstane handel in honing dient om  er een niet meer geheel Flevohoning product van te maken dat aan de supermarkt geleverd kan worden. 

Reputatie 7
Badge +7

Beste @Lisa Boele , dat is uiteraard allemaal best mogelijk, maar Madelijntje heeft deze topic gemaakt en daarin de vraag over Flevo honing gesteld. Ik heb slechts getracht, nadat we helemaal in China terecht waren gekomen, na te gaan waar en wat Flevo honing is. En ik heb diverse bronnen geraadpleegd maar kan nergens anders dan gemeld Flevo honing vinden. Daarom ook ik weet niet hoe en of het wel bij AH, Jumbo, Plus enz. terecht komt. Je kan elk hoofdkantoor van de supers gaan bellen en aldus informatie gaan vragen, maar dat kan de topic auteur ook zelf doen. Daarbij ik lust niet eens honing. Groeten Leo.

Beste @L.J.F. de Ruiter@Madelijntje , @Lisa Boele , @Léonz, @Sophie   en @Wortelstamper 

Als Flevohoning willen wij even reageren op bovenstaande discussies aangezien onze naam genoemd wordt.

Wij zijn een kleine imkerij die NIET aan het grootwinkelbedrijf levert.

Wij hebben kleine hoeveelheden honing uit Flevoland van eigen bijenkasten en op=op. Onze honing wordt niet gemengd met buitenlandse honing. Op ons etiket wordt de herkomst vermeld: b.v. Almere of Zeewolde dit is afhankelijk waar de honing door de bijen verzameld is.

Er zijn vele webwinkels die flevo honing of polderhoning (honing uit de flevopolder) verkopen ook al zijn zij niet in Flevoland gevestigd.

Misschien moeten jullie de zoektocht verleggen naar Lelystad daar zit de Traay. 

met vriendelijke groet
Team Flevohoning

Reputatie 7
Badge +7

Een betere uitleg kan je niet krijgen. De ‘echte’ Flevo honing is dus te vinden in de Flevopolder, in Lelystad, maar ook genoemd is Almere. Ik zat dus toch aardig in de goede richting. Team Flevohoning meldt verder dat niet geleverd wordt aan de grootwinkelbedrijven of supermarkten. Waar de topic vraag Flevohoning van Albert Heijn vandaan komt blijft een raadsel?, tenminste tot iemand met AH contact opneemt en vraagt hoe het zit. Groet Leo.

@Gebruiker1576511847 Dank voor uw reactie. Dat uw honing, waarvan de productie begrijpelijkerwijze beperkt is, niet bij regionale bio-winkels verkrijgbaar is maar wel bij "vele” webwinkels roept dan toch de vraag op, waarom u voor deze afzetmogelijkheid kiest. Ik, en velen met mij, willen graag regionale producten kopen maar zien het nut van internetaankopen niet in vanwege de vervuilende transport- en verpakkingskosten omdat zo'n honingpot niet door de brievenbus kan. Wellicht kunt u op op deze vraag nog enig licht werpen. Bij mijn plaatselijke (regionale!) biowinkel zal ik intussen de verkrijgbaarheid van flevo- c.q. polderhoning aan de orde stellen.

Uw verwijzing naar De Traay in Lelystad is mij intussen niet duidelijk.Mijn ervaring met dit merk is, dat de herkomst van de honing op het etiket is aangegeven en dat je als consument daaruit je conclusies kunt trekken. De honingen van dit merk verschillen sterk in smaak en constitutie en neigen bij mij vooreerst tot de conclusie, dat die etikettering betrouwbaar is. Of dat inderdaad zo is kan alleen laboratoriumonderzoek uitwijzen. Zulk onderzoek wordt door de Duitse consumentenorganisatie wel gedaan maar hier te lande niet. Dat bij de CB de kwaliteit en verkrijgbaarheid van regionale producten geen aandacht  krijgt betreur ik zeer. Hoe je als leverancier een uitstekend product over het voetlicht brengt weet ik ook niet, maar de Fransen zijn daar meester in .Daar vinden excellente producten een internationale markt tegen hoge prijzen en zonder dat de producent genoodzaakt wordt zijn productie op industriële schaal uit te breiden. Zulke producten zie ik in Nederland bar weinig voorbijkomen hoewel ik bereid ben de prijs daarvoor te betalen. Niet omdat ik toch geld genoeg heb (want dat is niet zo) maar omdat ik waarde hecht aan vakmanschap en het in stand houden daarvan.. 

Reputatie 7
Badge +7

De discussie over Flevo honing heeft toch veel aan het licht gebracht. En als je een beetje geloof en vertrouwen hebt, kan je nu weten waar die honing vandaan komt. Dat elders ook etikettering met Flevohoning plaats vind ligt meer aan de handel en commercie. Dat ook webshops zich daarmee bezig houden, is ook niet onverwacht, en vergeet niet dat  ook de echte kleine Flevohoning maker een webshop kan beginnen.

Ook zijn we weer wijzer over de  de vervuilende transport- en verpakkingskosten , en ik noem maar weer milieu, klimaat en duurzaamheid erbij, allemaal belangrijk. Maar dat iedereen daarvoor van heinde en verre de honing moet gaan halen betwijfel ik ten zeerste. Hou ook rekening met de realiteit. Groet Leo.

Badge +8

Dat bij de CB de kwaliteit en verkrijgbaarheid van regionale producten geen aandacht  krijgt betreur ik zeer. 

Dank voor de suggestie, @Lisa Boele! Ik geef dit door aan de verantwoordelijke collega's.

@Lisa Boele , @L.J.F. de Ruiter 

Onze honing is NIET verkrijgbaar in andere webwinkels. Onze honing wordt direct verkocht aan consumenten in onze eigen webwinkel "www.flevohoning.nl” en op markten waar wij staan. De flevo honing die andere webshops verkopen is NIET van ons.

Groeten

Team Flevohoning

Reputatie 7
Badge +7

Namens mij ook dank voor het aan de orde krijgen van regionale producten. Belangrijk is dus te weten waar het echt vandaan komt en wat namaak is. Groet Leo.

@Gebruiker1576511847 @Madelijntje @Imke @L.J.F. de Ruiter Dank voor uw informatieve reacties! Als voorstander van regionale producten heb ik deze week bij een bezoek aan Almere Stad en twee biowinkels aldaar gevraagd hoe het nu zit met die Flevohoning en vernam daar het volgende:.

Ekoplaza is onderdeel van een biologische keten en verkoopt regionale producten voor zover die door de keten groot ingekocht kunnen worden. Producten uit de de Flevopolder, met veel landbouwactiviteit, kunnen daar dus in de winkel liggen, maar dat geldt niet voor honing vanwege de kleine productie.

De Natuurwinkel (ook een keten maar een veel kleinere en voor zover mij bekend een initiatief van Wessanen) kan per winkel wel zelfstandig regionale producten inkopen. Of de honing van Team Flevohoning daar wel eens verkocht is kon men niet met zekerheid zeggen. Zij leggen zelf op de regionale voedselmarkt (die is in Almere helaas niet in het centrum maar in het buitengebied) contacten met kleinere producenten en kunnen producten daarvan inkopen en in hun winkel te koop aanbieden. Daarbij geldt voor honing (en dat was mij totaal onbekend) dat er in de Flevopolder heel veel kleine imkerijen zijn met een beperkte productie. Wat daarvan in de winkel belandt is dus een wisselend en tijdelijk aanbod. En of het dan om Biologische honing gaat is nog een volgende stap, want daarvoor moet het product Eko-gecertificeerd zijn. Ik heb er in elk geval een biologische Distel honing "van eigen bijen in Flevoland” gekocht en verheug mij op de consumptie daarvan. .

Reputatie 7
Badge +7

Uit dit verhaal kunnen we wellicht de conclusie trekken dat kleinschalige eigen gemaakte foodproducten zoals honing maar zelden in de reguliere winkelketens terecht komen en al helemaal niet in supermarkten. Het is kennelijk commercieel niet interessant. Als men niet in het groot (en dus ook vaak voor een scherpe lage prijs) kan inkopen begint men er niet aan. Supermarkten staan er om bekend in het groot in te kopen dan wel centraal in te kopen voor een groot aantal winkels.. Als het dan om slechts tientallen potten honing gaat, haal je als inkoper niet eens één pot per winkel.. Als het inderdaad zo is mag je ook vraagtekens zetten bij supermarkten die beweren (kleinschalige) streekproducten te verkopen. Topic auteur kan dus wel eens gelijk hebben helemaal geen echte Flevohoning te hebben gekocht. Groet Leo.

Badge

Beste liefhebbers van echte Nederlandse honing,

Flevohoning in de supermarkt is meestal niet afkomstig van de kleine lokale imkers uit de Flevopolder

Ik heb zelf een kleinschalig bedrijf waar we met eigen bijenvolken 100% zuivere honing maken.

We hebben diverse malen met supermarkten wat gedaan, maar het moeilijke is dat Nederlandse honing een grillige oogst kent. Hierdoor is het moeilijk consistentie van bepaalde soorten Nederlandse honing te waarborgen.

Om die reden zijn we de honing gewoon uitsluitend in onze eigen winkel blijven verkopen, met aanvullende een webshop met Nederlandse rauwe honing van de imker waar je diverse soorten lokale honing online kunt bestellen. Onze ervaring is dat de mensen die echte kwaliteitshoning van de imker willen aanschaffen ons wel weten te vinden. Sindsdien laten we supermarkten voor wat het is met wat betreft het verkopen van onze honing.

Reageer