Consumentenbond.nl

Koken met of zonder pakjes en zakjes?


Reputatie 3
Badge +2
De fabrikant van Honig daagt een gezin met kinderen uit om een jaar lang elke dag te koken op basis van pakjes en zakjes die onder dit merk verkocht worden. Zoals mixen voor tomatensoep, macaroni en nasi. Het doel is om het gezin weer samen aan tafel te krijgen. Vorig jaar heeft Honig nog alle E-nummers van hun verpakkingen verwijderd. Helaas hebben ze toen het zout wel laten zitten. En laat zout nu toch de echte boosdoener zijn.

Wat vind jij van deze uitdaging van Honig? Praat mee!

Hoe vaak gebruik jij pakjes of zakjes?


42 reacties

Badge
In mijn herinnering maakte mijn moeder heerlijke kalfssoep van Honig, ik kook verder zonder kant en klare pakjes/zakjes.
Reputatie 7
Badge +4
Pakjes en zakjes heb je sowieso nooit nodig om een saus te maken.
En om een lekkere saus te maken al helemaal niet.
Ik gebruik soms voor het gemak wel een biologisch mengsel van Italiaanse kruiden en knoflook, maar dat is verder niet bewerkt en bevat geen chemische toevoegingen of andere rommel, zout of suiker.
Reputatie 7
Dat mijn "kook skills" goed zijn was niet bedoeld om op te scheppen, koken is nog altijd mijn grootste hobby en sinds ik niet meer werk kan ik me naar hartelust uitleven in de keuken.
Er zijn genoeg manieren om een lekkere saus te maken, het meeste hangt af van de basis die je gebruikt en die kun je van tevoren in een iets grotere hoeveelheid klaarmaken en invriezen.
Ik heb wel tips (ook heel makkelijke voor als je weinig tijd hebt) maar ik weet niet of dit forum daarvoor is bedoeld.
Reputatie 7
Badge +7
Mevrouw Jones schreef:

Als zij ons uitnodigen weet ik al van te voren dat alles naar zeewater smaakt en dat ik de rest van de dag of avond aan de kraan hang.


@MrsJones Haha! 😁

Fijn dat je eigen kook-skills zodanig goed zijn dat je pakjes en zakjes niet nodig hebt. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld alleen zakjes voor het maken van een sausje. Doe jij dit weleens of heb je de zakjes echt nooit nodig? En heb je wellicht nog lekkere tips voor de andere lezers hier?
Reputatie 7
Hier geen pakjes en zakjes, ik kook bepaald niet slecht dus ik heb ze niet nodig. Ik ken een echtpaar van wie geen van de twee kan koken. Als zij ons uitnodigen weet ik al van te voren dat alles naar zeewater smaakt en dat ik de rest van de dag of avond aan de kraan hang. Bovendien mag mijn man bijna geen zout (hartpatiënt) en heb ik nog maar één nier waardoor ik ook een beetje voorzichtig ben, het zit toch al overal in waardoor je teveel binnenkrijgt. Ik vind teveel zout gewoon vies, het wordt dikwijls gebruikt als smaakmaker in plaats van smaakversterker.
Ik.begrijp de fabrikanten van al die halffabrikaatjes niet. Er zijn heel veel mensen die dit soort dingen te zout vinden, geldt ook voor kant en klaarmaaltijden, als ik in de winkel de tekst op de verpakkingen lees krijg ik al dorst.
Reputatie 7
Badge +7
Ha @saar123321,

Ik ben het helemaal met je eens! Heb je misschien nog tips voor recepten die je hier met ons kunt delen? 😉
Ik snap niet waarom mensen nog pakjes en zakjes gebruiken. Het is tegenwoordig zo simpel om lekkere recepten voor verse soepen, sauzen en kruidenmixen te vinden.
Erg favoriet bij ons is "het grote koken zonder pakjes en zakjes kookboek" van Koken met Karin. Echt een aanrader. alle klassiekers staan er in.
Reputatie 3
Badge +2
Bedankt allemaal voor jullie reacties! Het blijkt dat de meeste van jullie liever geen pakjes en zakjes gebruiken. Wie heeft er daarom goede tips en lekkere recepten voor bijvoorbeeld lasagne/pasta/nasi zonder pakjes en zakjes??
Op onze website vind je al een paar algemene tips om minder zout te eten.
Reputatie 5
Badge +5
Koken uit pakjes om het gezin weer aan tafel te krijgen is natuurlijk onzin en ik vraag me ook af, of de tijdswinst opweegt tegen het besef dat je gedroogde en zwaar bewerkte maagvulling staat te bereiden. Dagelijks vers koken is inderdaad een heel gedoe, zeker voor een gezin, maar als je wat tijd en intelligentie investeert in een taakverdeling die de huisgenoten betrekt bij het bereiden van de maaltijd bereik je waarschijnlijk eerder dat iedereen ook aan tafel komt.
Pakjes en zakjes? Vieze eenheidsworst! Smaakt allemaal hetzelfde. Heel af en toe gebruik ik een zakje voor Aziatische recepten. Die kruiden zijn wat lastiger te vinden soms. Maar verder: never ever.
Reputatie 1
Badge
@F. Kingma Bedankt voor uw reactie.
kip madras kruiden, Bobotie, e.d. Zeg maar de kruiden zakjes van b.v. Knorr wereldgerechten
Reputatie 1
Badge
@F. Kingma : wat voor pakjes zijn dat?
AH heeft sinds kort pakjes zonder zout, nog te weinig, maar het begin is er.
Reputatie 7
Badge +4
@E.C.E. Hermans Haha, herkenbaar en een stronk boerenkool ziet er in de ogen van die kinderen waarschijnlijk dan ook heel oer uit, een beetje als iets uit een enge film met tovenaars en allerlei vreemde wezentjes. Maar ze weten vaak ook niet het verschil tussen een courgette en een aubergine of komkommer. En ze weten vaak niet dat melk uit een koe komt(en eigenlijk bedoeld is om het kalfje van de moederkoe in haar jonge leventje te voeden).
Reputatie 6
Badge +6
Interessant om jullie meningen te lezen over de campagne van Honig. Het doet mij ook een beetje denken aan 'Supersize Me', zoals @Gerard V aangeeft. Volgens mij liep dat niet heel positief af voor de documentairemaker. Ook op de Facebookpagina van Honing uit men zorgen over bijv. zoutinname. Daar zeggen ze dan het volgende op:

"Bedankt voor je bezorgdheid, maar samen met een onafhankelijke diëtiste zorgen we ervoor dat de familie maar gemidded 2 gram zout per portie eet/binnen krijgt en hier letten wij nauw op, dus dat zit wel goed:)!"

Ik vraag me dan wel af hoe ze dan precies te werk gaan qua portionering om dit te realiseren.
Wendy van den Elshout schreef:

Het doel van deze campagne begrijp ik niet zo goed. 'Het gezin weer samen aan tafel te krijgen'? Dat kan toch ook door maaltijden zonder zakjes en pakjes te bereiden? Lijkt me leerzamer ook, dat kinderen begrijpen dat tomatensaus gemaakt wordt van tomaten en niet van poeder 😉.

En persoonlijk word ik altijd wat iebelig van verkleinwoorden in reclames: 'aardbeitjes, framboosjes, aardappeltjes'... Maar goed. Ligt waarschijnlijk aan mij.

Ben wel benieuwd wat andere communityleden vinden van deze marketing van Honig? @Ekokok bijvoorbeeld?



Helemaal mee eens; koken met basisingrediënten is toch veel leerzamer? Ik liep laatst over de markt met een stronk boerenkool en werd aangesproken door een vader met kind, die niet wist wat ik bij me had...het kind dacht waarschijnlijk dat het in zakjes in de supermarkt groeit!
Reputatie 3
Badge +2
Wij gebruiken vrijwel nooit kant-en-klaar zakjes, vooral omdat het meestal niet lekker is en te veel zout bevat. Een heel enkele keer gaat er een zakje vleeskruidenmix onder de taco's, curry etc., puur omdat we niet alle "wereldkruiden" in huis kunnen hebben en we niet nog meer potjes kruiden in het kruidenkastje kwijt kunnen. En in de zomer gaan er veel verse kruiden uit eigen tuin onder het eten: peterselie, bieslook, basilicum, oregano, thijm, citroenthijm, rozemarijn, koriander etc.
Mooi dat ze de E nummers eruit hebben gehaald. Een stap in de goede richting. Nu nog het teveel aan zout eruit halen. Wij zouden eerder recepten willen proberen met natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen als extra zout.
Reputatie 7
Badge +4
@Gerard V Ik herken wel een beetje wat u zegt. De supermarkten verkopen biologisch puur en alleen omdat er nu eenmaal een markt voor is en ze er duidelijk extra omzet en winst uit kunnen halen, ook al zullen zij op hun website mooie verhalen plaatsen over dat zij "erg begaan zijn met het milieu, dieren enz." Voor de productie zal dan in sommige gevallen slechts aan de minimum eisen voldaan worden die aan biologisch gesteld worden. En soms zal er wel eens wat gesjoemeld worden, maar de eisen en onafhankelijke controles zijn in het algemeen behoorlijk goed geregeld.
De meeste bedrijven die vanuit hun passie en moraal voor biologisch kiezen stellen hun eisen meestal hoger omdat het hen niet gaat om binnen minimum regeltjes te werken maar om daadwerkelijk aan een gezonder en lekkerder product en een beter milieu en dierenwelzijn bij te dragen. En ook de ethische eisen voor arbeid, personeel, beloning, transport e.d. zijn in de puur biologische sector meestal veel hoger. Toch ben ik erg blij dat de grote supermarktketens steeds meer biologische producten verkopen. Zo brengen zij het bij een groot publiek, hebben soms aantrekkelijke aanbiedingen en in sommige gevallen verkopen zij zelfs alleen nog de biologische versie van een product omdat er dan nauwelijks prijsverschil is en het aantrekkelijker is om niet 2 versies naast elkaar in de schappen te leggen.
Badge
Doet me een beetje denken aan een documentaire. "Supersize me" hete deze meen ik.
Lijkt me duidelijk dat dit een reclame stunt is. Zo te zien werkt deze ook goed, er wordt volop over gediscussieerd.
Zelf pak ik met regelmaat wel biologisch, maar vraag me wel af of het biologisch uit de supermarkt wel het biologisch is wat ik er van verwacht. Ben me er van bewust dat ik de regels van 'Biologisch' niet ken. Denk dat je op veel plaatsen voor de gek wordt gehouden met biologisch....
Zou gebruik ik weinig, pakjes ook weinig of het moet aardappelmeel zijn om de jus wat meer body te geven.
Reputatie 1
Badge +2
" Vorig jaar heeft Honig nog alle E-nummers van hun verpakkingen verwijderd".
Wordt daarmee bedoeld dat op de verpakking de e-nummers van diverse toevoegingen vervangen zijn door de eigenlijke namen? Of zitten de betreffende toevoegingen helemaal niet meer in het product?
Wel even een verschil. Toevoegingen weglaten zal toch consequenties hebben voor de smaak, houdbaarheid, noem maar op. Zal dus niet zo gauw gebeuren!

Overigens gebruiken wij van Honig alleen maar de Allesbinder, met of zonder kruiden. En dan nog zelden. Heb dus ook nog niet op de recente verpakkingen naar de wijze van vermelding van de ingrediënten gekeken.
Binden kan natuurlijk ook met maismeel, aandappelmeel, o.i.d.
Reputatie 1
Badge
De vermelding op de verpakking dat het product e-nummervrij is, is voor mij een reden om het niet te kopen. De fabrikant zet daarmee immers mensen die geen kennis van voedsel hebben op het verkeerde been.

Wat wel nuttig is, is het zoutgehalte verlagen. En dat heeft Honig niet gedaan, lees ik. Nog een reden dus om geen Honig te kopen.

Bizar dat bedrijven er anno 2018 niet in slagen om ons te helpen met koken. Ik heb er een bloedhekel aan en vind het zonde van de tijd. Toch lukt het fabrikanten niet om een kant-en-klaarmaaltijd te produceren met voldoende groente en gezonde hoeveelheden zout en vet. En zonder vlees en vis uiteraard.

En dan niet iets oersaais als een salade met geitenkaas o.i.d.
Reputatie 7
Badge +4
@Jan H. Dat heeft alles met elkaar te maken omdat in de meeste gangbare bewerkte producten als koek, gebak, zoutjes, snoep, sauzen, soepen, brood, kant-en-klaar maaltijden. pizza's enz. tal van die chemische stoffen zijn toegevoegd. Bij biologische producten vindt je dit gelukkig niet. Het gaat mij om het benadrukken van kwaliteit en een eerlijke volle smaak die niet bereikt wordt met al die chemische toevoegingen en ongezonde smaakstoffen als veel suiker en veel zout.

Reageer