Consumentenbond.nl

Let jij op duurzaamheid als je groente en fruit koopt?


Reputatie 1
Badge +2
Duurzaamheid wordt steeds prominenter in de voedselketen. Als je in de supermarkt staat, kom je er op verschillende manieren mee in aanraking. Producten kunnen bijvoorbeeld een keurmerk of logo hebben, of de supermarkt beschrijft iets over de werkomstandigheden voor de boeren of waar de producten vandaan komen. Sommige mensen letten er niet op, maar voor andere mensen is duurzaam boodschappen doen juist bepalend voor hun leefstijl.

Wat versta jij onder duurzaamheid en let je erop als je groente en fruit koopt? Zo ja, welke aspecten vind je belangrijk en waarom? Praat mee!

Let jij op duurzaamheid als je groente en fruit koopt?


30 reacties

Omdat ik groenten en fruit meestal duur vind, let ik primair op de prijs.
Reputatie 7
Badge +4
Wij eten al sinds 36 jaar biologisch vegetarisch.
En tegenwoordig bijna geheel plantaardig (vegan).
Wij doen dit vanwege:
  • natuur en milieu
  • dierenwelzijn
  • gezondheid
  • smaak
  • ethische en morele waarden voor de boer, het personeel en bij de verdere verwerking
De prijs wordt vaak als argument gebruikt om niet bio te eten. Maar wanneer je er een beetje in thuis bent hoeft het helemaal niet duur te zijn. De basisproducten als brood, rijst en pasta zijn niet duur en een stevig bio brood vult veel meer zodat je er veel minder van hoeft te eten en daardoor dus ook veel minder margarine en beleg gebruikt. Je bent dan dus juist goedkoper uit dan met de goedkope gebakken-lucht-broden.
Ook seizoensgroenten zijn vaak erg goedkoop. Rond 1,50 per kg. zijn geen uitzondering. Dan heb je dus voor 30 à 35 cent EKO groente per persoon. Bio wortelen zijn het hele jaar goedkoop in de meeste supermarkten. Biologische aardappelen kun je gewoon zonder te schillen gebruiken dus je hebt nauwelijks werk en je gooit niets weg. Even afspoelen is voldoende. Biologische bietjes, doperwten en de zakken diepvries bio boerenkool zijn o.a. bij AH erg goedkoop en ook nog regelmatig in de aanbieding.
Omdat biologisch meer smaak heeft hoef je er ook minder mee te doen om het lekker te maken. Bloemkool of sperciebonen met een beetje nootmuskaat er op zijn al heel lekker. Eventueel wat boter of margarine en een snufje zout erbij. Witlof smaakt weer zoals vroeger.
Biologische of biologisch-dynamische Demeter kaas heeft zo veel meer smaak dan de goedkope hompen uit de supermarkt van melk van koeien die uitgebuit worden en nooit buiten komen. Ook daardoor heb je er veel minder van nodig en bespaar je dus juist geld.
Wanneer mensen er voor zouden kiezen om alle onzinnige en vaak ongezonde kant-en-klaar rommel te laten liggen zouden zij het geld dat zij daarmee besparen aan betere, gezondere, milieu- en diervriendelijkere producten kunnen besteden. Wanneer je daar voor kiest en er na een tijdje aan gewend bent mis je die rommel echt niet meer. 😃
Na lezing van het genoemde artikel blijk ik inderdaad duurzaam groente en fruit te kopen. M.u.v. tomaten koop ik alles biologisch en let als eerste op herkomst en seizoen. Dat is dan onverpakt en zelf afwegen. Het aanbod wisselt naar gelang het seizoen en zorgt voor veel afwisseling. Winterse knollen en kolen zijn terug van weggeweest en ook in nieuwe variaties. Wel een uitdaging als je iets anders wilt dan stamppot of puree maar meestal willen we dat niet. Ik let ook op gezond in de letterlijke betekenis, dus of het 'szomers buiten en in de volle grond geteeld is. Dat zijn bladgroenten met stevig, knapperig blad en veel smaak. Wat het meer kost heb ik er voor over. Biologische teelt is arbeidsintensief en biedt naast smakelijke producten ook werkgelegenheid. Ik vind dat een goed doel en lever er graag een bijdrage aan.
Reputatie 7
Badge +4
@Lisa Boele
Mooi. ☺
Alleen vraag ik mij af waarom je voor tomaten een uitzondering maakt.
Bij een biologische boerderij hier in de buurt verkopen ze 's zomers voor een prikje "soeptomaten". Die zijn net iets te zacht en kwetsbaar om nog te bewaren of als gewone tomaten te verkopen. Door hen heel eenvoudig met wat water te koken en even te pureren heb je eigenlijk al een héérlijke soep vol smaak en aroma. Ik voeg er nog wat zout, beetje versgemalen zwarte peper en een scheutje olijfolie bij, of soms wat Italiaanse kruiden of knoflook.
Reputatie 1
Badge +2
@Ekokok Kun je uitleggen wat je precies bedoelt met het punt 'gezondheid'? En ik zie dat je heel gemakkelijk en niet duur groente kunt kopen. Kun je uitleggen wat je ervaring met fruit is?

@Lisa Boele Ik ben ook heel benieuwd naar die tomaten. Daarnaast zeg je dat je inderdaad duurzaam blijkt in te kopen. Deed je dat eerst onbewust?
Reputatie 7
Badge +6
In de winkel letten we er niet zo op , maar we verbouwen zelf wel veel groente en fruit.
Reputatie 6
Badge +6
Wij proberen thuis wel op duurzaamheid te letten, maar -zoals @Léonz - aangeeft vind ik het verschil in prijs soms wel enorm tussen de 'standaard' en de ecologische en/of duurzame producten. Ik begrijp ook wel waarom/hoe deze verschillen ontstaan, maar ik ga dus niet 100% los op de duurzame producten.
Reputatie 7
Badge +6
Behalve duur valt de kwaliteit nog wel eens tegen van dat bio spul . Uit eigen tuin bevalt bevalt meestal het beste en is het allergoedkoopste als we het werk niet meerekenen , maar vaak ook wel ziekte of vreetschade . Dat hoort nou eenmaal bij. Wij gebruiken ook geen bestrijdinginsmiddelen.
Ooit hoorde ik een deskundoloog op de radio die beweerde dat groenten en fruit dermate gezond zijn dat het niet uitmaakt of ze al dan niet biologisch geteeld zijn.

Een opwekkende mededeling vond ik dat.
Nee, ik let er niet echt op als ik groente en fruit koop. Toch, als ik dan mijn koelkast bekijk en dat beoordeel op basis van de groente- en fruitkalender, blijkt dat ik vrijwel zonder uitzondering in de categorie Goede Keuze zit met vaak de A en soms de B versie van deze kwalificatie. Dus mijn supermarkt doet dat dus best wel goed momenteel.
Vaak kijk ik wel naar ecologische / biologische groenten en fruit maar die zijn vaak aan de erg dure kant en ik heb geen tijd en zin om stad en land af te lopen om daar betaalbaar aan te komen. In het geval dat het prijsverschil wel acceptabel is kies ik wel vaak voor de eko/bio variant.
Wel haal ik aardappelen uit de regio en als de keuze in groenten en fruit lokaal weer wat beter wordt zit er in de buurt een boer die dat soort zaken verkoopt vanaf eigen erf. Dat is vaak erg vers en erg lokaal gekweekt. Maar dit is wel op traditionele wijze gekweekt denk ik.
Reputatie 7
Badge +4
Het vreemde en bizarre is dat de gangbare grootschalige vervuilende landbouw elk jaar in Nederland met 2 MILJARD Euro van ons gemeenschapsgeld gesubsidieerd wordt, terwijl de biologische sector het meestal zonder subsidie moet doen. De lagere prijs van gangbare producten is dus eigenlijk een leugen, want we hebben een deel van tevoren al verplicht met zijn allen betaald.
De vervuiler betaalt vind ik een zinvol en eerlijk idee dus de biologische sector zou juist gesteund moeten worden om dit te stimuleren en de overgang naar duurzaamheid te versnellen, terwijl vervuilende bedrijven eigenlijk juist extra belast zouden moeten worden.
@Kajo Mo en @Ekokok. Uit de lange lijst van duurzaamheidsvoorwaarden in het vermelde artikel blijkt wel, dat je niet van de ene op de andere dag alle groente en fruit duurzaam kunt inkopen. Ik ben ca. 40 jaar geleden begonnen, bij de aanvang van de bioteelt, en in de loop der jaren met de markt meegegroeid. Aanhoudende belangstelling voor dit onderwerp leidt dan uiteindelijk tot keuzes die inderdaad zoveel mogelijk aan al die duurzaamheidsvoorwaarden voldoen.

Maar er blijven dilemma's, zoals bij tomaten. De zongerijpe smakelijke tomaten uit de Mediterrane keuken zijn hier geen inheems gewas.'s Winters komen bio en gewone tomaten vooral uit Spanje. Daar wordt onder plastic geteeld met als gevolg een van de lelijkste landschappen ooit door mensenhand gemaakt. In de zomer is er wel gevariëerd aanbod van meer lokaal geproduceerde bio tomaten uit de koude kas..Dat is dan, afgezien van zelf kweken of rechtstreeks bij de kweker kopen (wat zonder eigen vervoer praktisch onmogelijk is) waarschijnlijk het hoogst haalbare in duurzaamheid. Ik koop dan bio, al blijft het zoeken naar een echt smakelijke soort in een beperkte periode. Voor tomatensoep of -saus maakt dat minder uit (er kan tomatenpuree bij) en als de prijs het laagst is maak ik een voorraadje voor in de vriezer. Voor de rest van het jaar koop ik bij AH de altijd smakelijke Gusto tomaten van Stoffels uit België. Niet bio, wel geteeld met aandacht voor duurzaamheid.
Het mag een wonder heten dat de biologische landbouw, tegen alle verdrukking in, nog steeds groeit. Ik ken daarom geen beter voorbeeld van wat consumenten vermogen.

De zo rijkelijk met ons belastinggeld gesubsidiëerde Europese agraarindustrie, in het bijzonder ook in Nederland, roept steeds dat men het voedselprobleem in de wereld wil oplossen. Maar doet precies het tegenovergestelde.. Europese overschotten uit de landbouw en pluimveehouderij worden goedkoop in Afrikaanse landen gedumpt en prijzen daar de lokale voedselproductie uit de markt. Als hier werd ingezet op de economische ontwikkeling van kleinschaliger en ecologisch verantwoorde boerenbedrijven zou met de opgedane kennis een veel grotere dienst aan arme landen bewezen kunnen worden. En zou een veel betere besteding van belastinggeld zijn dan het subsidiëren van goedkope landbouwoverschotten.
Reputatie 3
Badge +2
Even een update! Inmiddels is ons onderzoek naar de duurzaamheid van groente en fruit afgerond. We hebben ruim elf duizend consumenten soortgelijke vragen gesteld als hier in de community. Moraal van het verhaal: consumenten vinden duurzaamheid bij groente en fruit belangrijk, maar weten vaak niet waarop ze moeten letten. Lees gratis het artikel uit de nieuwste Consumentengids.

Hoe meer er bij de teelt en het vervoer rekening is gehouden met milieu en arbeidsomstandigheden, hoe duurzamer het product. De grootste supermarkten besteden aandacht aan verschillende duurzaamheidsthema’s, maar ze kunnen nog veel meer doen, zoals meer aanbod leveren. Ook mogen ze best wat duidelijker informeren over van hun producten, zodat consumenten die dat willen, echt duurzaam kunnen eten. Welke informatie van de supermarkt over je groente of fruit zou jij prettig vinden?
Reputatie 7
Badge +4
Ik ben voor 1 of 2 duidelijke logo's die ook blijvend zijn. Dus niet een scala aan vaak door fabrikanten zelfverzonnen logo's en symbolen. Het mooist zou zijn wanneer dit internationaal goed geregeld zou worden. We hebben het EKO logo voor biologisch en Demeter voor biologisch-dynamisch, of biodynamisch zoals het tegenwoordig wel genoemd wordt. En er is al het groene Europese logo met het "blaadje". Eigenlijk zou dit voldoende moeten zijn om te weten dat iets zo duurzaam mogelijk is. Het moet vooral eenvoudig en overzichtelijk blijven.
- Extra informatie zou kunnen gaan over bijvoorbeeld herkomst en transport. Want het milieuvoordeel van biologisch gaat natuurlijk verloren wanneer het met een vliegtuig vanuit Zuid Amerika naar Nederland gevlogen wordt... 🤔
- Verder vind ik ethiek ook erg belangrijk, dus dat de boeren een fatsoenlijke vergoeding krijgen en dat de werknemers onder fatsoenlijke omstandigheden hun werk doen en een eerlijk loon ontvangen, net zo iets als Fair Trade dus. Vanzelfsprekend géén uitbuiting van boeren, werknemers en géén kinderarbeid!! In het algemeen is dit gelukkig in de biologische sector goed geregeld en gaat duurzaamheid meestal samen met ethiek.
Supermarkten zouden om te beginnen op hun versafdeling eens een segment met alleen Hollandse producten moeten inrichten. Dat dekt al vier duuzaamheidsaspecten: korte aanvoerlijnen, versheid, werkgelegenheid voor Nederlandse boeren en een goede voedselveiligheid. In ons omringende landen is het heel normaal om met producten uit eigen land uitdrukkelijk te adverteren.

Verder zou er, zeker bij seizoensproducten, veel meer aanbod moeten komen van gewassen die in de volle grond geteeld worden. Iedereen die zich een beetje voor voedsel interesseert kan zelf constateren dat die, vergeleken met kasplanten, steviger, langer houdbaar, smakelijker en ook in letterlijke zin "gezonder" zijn. Het is toch om te huilen, dat de eens zo gewaardeerde Hollandse sperciebonen, snijbonen en "vette" slakroppen bijna nergens meer te koop zijn? Om van gedroogde bonen maar te zwijgen; die komen tegenwoordig uit China. Bah!
Reputatie 7
Er bestaat niet voldoende duidelijkheid over. Ik koop groenten en fruit voornamelijk op de markt, bij de één is het biologisch en/of duurzaam, bij de ander niet, jammer maar ik ga niet stad en land aflopen voor een duurzaam en biologisch wormstekig appeltje, ik koop waar ik trek in heb, zijn dat kersen dan koop ik de lekkerste (meestal mag ik wel proeven, druiven ook). Ik weet wie de beste watermeloen heeft en wie echte tomaten verkoopt of bloemkool waar je niet tussen de stronken door kunt kijken. We hebben hier de luxe te kunnen kiezen uit een slordige twimtig groenten- en fruitkramen. Ik vermoed wel dat een groot deel van het aanbod, of het nou op de markt is of in een winkel, afkomstig is van de genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto, dat wordt nergens bij vermeld.
Reputatie 7
Badge +4
"ik ga niet stad en land aflopen voor een duurzaam en biologisch wormstekig appeltje"

Dat is al meer dan 30 jaar geleden hoor, dat er appels met wormen en verlepte sla in de biologische winkels lagen.
U woont toch in Rotterdam? Ik neem aan dat daar tal van biologische winkels zijn en bovendien kun je bij supermarkten ook steeds meer biologisch kopen.
En Monsanto, inmiddels helaas overgenomen door Bayer, is natuurlijk de hoogste vorm van criminaliteit.
Reputatie 7
@Ekokok, Monsanto ken ik uit mijn werkzame verleden. Niet één van dit soort bedrijven is helemaal fris. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik met Monsanto geen zaken meer wilde doen en ook niet meer heb gedaan. Dat was ergens in de jaren '70.
Er zijn inderdaad genoeg biologische winkels in Rotterdam, zoals Gimsel, die is vlakbij maar het geitenwollensokkengehalte is me toch echt te hoog. Bovendien is Gimsel veel te duur en geloof me of niet, wormstekige appeltjes en verlepte sla bestaan nog steeds. Als ik moet kiezen tussen een biologische- en een delicatessenwinkel kies ik voor de laatste. Ennuh' appels zijn toevallig het enige fruit dat ik niet eet, hooguit een enkele keer een Granny.
Reputatie 7
Badge +6
Op de markt in Rotterdam krijg ik van de groentekramen voor elke aankoop een plastic tasje. Ik kom thuis met wel 20 van die dingen, allemaal vliesplastic Ze gaan dan meteen bij het plastic afval dat tweewekelijks wordt opgehaald. Ik denk dat ze vliesplastic niet recycelen maar verbranden. Ik vraag me af of daar nu geen ander oplossing voor is. Iets dat milieuvriendelijk afbreekt of dat ze van vliesplastic opnieuw vliesplastic maken. Waarom niet gewoon papieren zakken van recyceld papier?

De oceanen zitten vol met plastic dat voor 90% uit de 9 grootste Aziatische rivieren en eentje in Afrika komt. Dus niet Europa, wij zijn beter opgevoed, wij recycelen veel meer en halen het gescheiden op. Dus vervuiling is in Europa veel minder het probleem, het is meer hoe ga je zuinig met materiaal om. Papieren zakken waren voor mij ook goed geweest.
Reputatie 7
@Jan, ik krijg meestal een papieren zak, het ligt er aan bij wie je iets koopt. Verder heb ik altijd een tas of een boodschappenkarretje bij me. Voorlopig zie ik het niet gebeuren dat er minder plastic komt, volgens de Europese regelgeving moet bijna alles wat eetbaar is worden verpakt en dat gebeurt in plastic, soms cellofaan en daar zit dan weer een plastic bakje onder. Probeer maar eens een pond voorgesneden losse soepgroenten te kopen, dat kon een paar jaar geleden nog wel maar nu mag dat niet meer worden verkocht. Ik vraag daarom gewoon om een handje boontjes, een prei en wat ik verder nog nodig heb, tot nu toe kan dat nog maar ik heb bijvoorbeeld de spitskool op de markt ook al in krimpfolie gezien. Het vervelende is dat als er een regeltje vanuit Brussel komt men hier meteen doet alsof het een wet is.
Als ik ergens kraakzakjes krijg gebruik ik die voor afval, ik gooi ze niet weg zonder ze nog een keer te gebruiken.
Als een paar honderd mensen nou eens met het plastic afval van een week naar Brussel gaan en dat bij het Europarlement voor de deur dumpen, ook de kleine plastic flesjes waar nog steeds geen statiegeld op zit, hebben ze daar eindelijk eens iets anders te doen dan slapen in het pluche.
Reputatie 7
Badge +6
@Mevrouw Jones Ha ha, dat mag wel eens gebeuren in Brussel! Ik was dinsdag met de Waterbus naar Rotterdm op de matkt met karretje op wieltjes en boodschappentas om bij de groentekramen te kopen. Ik zal de volgende keer zelf papieren zakken meenemen, want het was nu allemaal plastic tasjes die ze ons gaven. Die vis (bokking en makreel) moeten wel in plastic want zelfs dan druipt het vet eraf. Voor de rest heerlijke groente daar. Waarom is daar nu geen klaroen en kouseband en oker? Buiten het seizoen soms?
Wormstekig en beschimmeld fruit is ook in de delicatessenwinkel geen onbekend fenomeen. Ik werkte vroeger in de buurt van een heuze "groentejuwelier" in Amsterdam Oud Zuid. Die verkocht uitsluitend zeer smakelijk en volledig uitgerijpt fruit en het hoorde erbij, dat dan in de onderste laag van de aangeleverde kisten aangetaste producten konden zitten. Die werden weggegooid, maar wel in de prijs van het overige fruit verwerkt.

De hoogste prijzen voor biologische producten tref ik voornamelijk in de supermarkt aan. Het lijkt wel alsof zulke producten daar als Excuus Truus fungeren zodat ze "bij gebrek aan vraag" weer uit de schappen kunnen verdwijnen. Ik ben het wel met @Mevrouw Jones eens, dat in gespecialiseerde biowinkels de geitewollensokkenmentaliteit nog niet geheel verdwenen is. Laatst trof ik er kersen aan die per (open!) bakje en niet naar gewicht geprijsd waren. Die bakjes hadden dus allemaal een verschillend gewicht en zoiets koop ik niet maar maak er wel bezwaar tegen.

Het voordeel van de biowinkel vind ik (afgezien van de lagere prijs vergeleken met de supermarkt) voornamelijk, dat er regionale producten aangeboden worden van met name bekende producenten die een reputatie en afzetmogeijkheid te verliezen hebben. Ik ben een groot voorstander van kleinschaliger voedselproductie met meer werkgelegenheid in deze sector en heb daar een hogere prijs graag voor over.

Verder geldt voor goede bioproducten hetzelfde als voor een goed vakantieadres. Hoe meer publiciteit, hoe sneller de prijs omhoog en de kwaliteit achteruit gaat. Voor een omschakeling naar de hoogste biokwaliteit moeten landbouwgrond en veestapel een aantal jaren in quarantaine om de opgestapelde gifstoffen eruit te krijgen. Bij een spectaculaire groei van bioproducten blijft dus waakzaamheid geboden, want controle is duur en kan te wensen overlaten.
Reputatie 7
@Mevrouw Jones Ha ha, dat mag wel eens gebeuren in Brussel! Ik was dinsdag met de Waterbus naar Rotterdm op de matkt met karretje op wieltjes en boodschappentas om bij de groentekramen te kopen. Ik zal de volgende keer zelf papieren zakken meenemen, want het was nu allemaal plastic tasjes die ze ons gaven. Die vis (bokking en makreel) moeten wel in plastic want zelfs dan druipt het vet eraf. Voor de rest heerlijke groente daar. Waarom is daar nu geen klaroen en kouseband en oker? Buiten het seizoen soms?
dat moet dan de markt aan de Binnenrotte zijn geweest omdat die op dinsdag en zaterdag is, o ja, ook op zondag maar dan is het één grote vreetschuur. Op de dinsdagmarkt staan veel andere verkopers dan op de zaterdagmarkt. Op zaterdag vind je meestal kwalitatief betere producten. Dan vind je wel okra en kouseband, er staat een Surinaamse kraam, ze verkopen allerlei kruiden, kouseband, okra, bakbananen, sopropo, paksoi, roti vellen, zuurvlees, nou ja, bijna alles wat je in een Surinaamse toko vindt. Ik weet eerlijk gezegd niet of hij ook alles in plastic zakjes propt. Weet je trouwens dat, als de zakjes boven de kraam hangen zodat je ze kunt pakken, je zelf je groenten en fruit mag uitzoeken? Als ze toch zeggen dat het niet mag moeten ze de zakjes daar niet ophangen.
Reputatie 7
Ik liep eens bij Gimsel naar binnen in de tijd dat ik nog in het carrièrepak rondliep, mooie pumps eronder, netjes opgemaakt. Door een paar andere klanten in spijkerbroek, sandalen en verwassen t-shirt werd ik bekeken alsof ik van een andere planeet kwam.

Reageer