Consumentenbond.nl

Maaltijdsalade: haal je hem bij de supermarkt of maak je hem zelf?

  • 3 juli 2018
  • 1 reactie
  • 4418 Bekeken

Badge +2
Als je geen zin hebt in koken, lijkt de keuze voor een kant-en-klare maaltijdsalade voor de hand te liggen. In onze test van Caesar- en geitenkaassalades van de grote supermarkten blijkt de hoeveelheid groenten niet over te houden. En in een aantal salades troffen we flink wat suiker of zout aan.

Lees hier welke salades Beste uit de Test en Beste Koop zijn geworden

Haal jij meestal voor het gemak zo'n maaltijdsalade of ga je in de keuken aan de slag met verse ingrediënten?

En heb jij ook hét recept om een supersmakelijke maaltijdsalade te maken? Deel het onder dit topic.

Salade kopen of zelf maken?


1 reactie

Reputatie 7
Badge +4
Ik kook vrijwel altijd alles zelf met biologische ingrediënten. Een enkele keer koop ik een biologische pizza bij Albert Heijn of in de biowinkel en doe er dan zelf nog wat stukjes paprika, olijven e.d. op.
De kant-en-klare salades zijn toch niet echt vers meer omdat zij tenminste de nacht ervoor al gesneden zijn en het levert weer veel plastic verpakking op. Bovendien is het relatief best duur.

Een lekkere salade kun je heel eenvoudig en goedkoop zelf maken met bijvoorbeeld klein gesneden ijsbergsla, wat partjes of plakjes tomaat of cherrytomaatjes, olijven, wat reepjes paprika (geel is leuk voor de kleur en maakt het geheel erg vrolijk en fleurig), plakjes komkommer, wat walnoten voor de garnering bovenop.
Chinese kool leent zich ook uitstekend om een rauwkost van te maken, Het heeft meer smaak dan ijsbergsla en is heerlijk knapperig. Wel in fijne reepjes snijden.😋

  • IJsbergsla of Chinese kool
  • Paprika geel of diverse kleuren
  • Komkommer
  • Olijven groen en/of zwart
  • Tomaat of cherrytomaatjes
  • Walnoten
  • Eventueel wat kappertjes, taugé
Een heerlijke dressing is zo gemaakt. Véél lekkerder en gezonder dan al die kant-en-klare flesjes en pakjes uit de supermarkt.

  • Olijfolie of zonnebloemolie
  • Lekkere azijn of citroensap
  • Knoflook, vers gehakt, gedroogde stukjes of poeder
  • Beetje (versgemalen) zwarte peper
  • Snufje zout
  • Eventueel een klein beetje suiker, appeldiksap of steviapoeder
  • Eventueel nog wat tuinkruiden als oregano, thijm, peterselie
Neem een leeg potje met deksel en doe er een flinke scheut olijfolie of zonnebloemolie in, een scheut goede kwaliteit azijn ( niet die vreselijke goedkope flessen witte azijn onder 1 Euro, dat is voornamelijk geschikt om je koffiezetapparaat te ontkalken!😝) ongeveer 1/3 t.o.v. de hoeveelheid olie, een gehakt teentje knoflook of eventueel knoflookpoeder om het gemakkelijker te maken. Vooral met dit prachtige weer willen we natuurlijk niet lang in de keuken staan wanneer we thuis komen. ☺ Doe er een beetje versgemalen zwarte peper in en een snufje zout. Dan het deksel er goed op doen en even flink schudden en je hebt een lekkere dressing. Wanneer je het te zuur vindt bent kun je eventueel een klein beetje suiker toevoegen, of liever een scheutje appeldiksap of wat steviapoeder.
Je kunt natuurlijk variëren met (verse) tuinkruiden als oregano, een beetje thijm (niet te veel want het overheerst snel!), peterselie enz. Wat kappertjes er over is ook heerlijk en staat erg leuk. 🙂
Ook kun je in plaats van olie als basis mayonaise nemen. Het wordt dan wat smeuïger en romiger. Het nadeel is dat de heldere kleuren van de groenten dan verdwijnen. Experimenteren met paprikapoeder of kerrie met een scheutje ketjap of soyusaus kan in combinatie met mayonaise ook erg smakelijk uitpakken.

Om de maag nog wat verder te vullen kun je bijvoorbeeld stukjes lekker brood of stokbrood erbij nemen met een dip van olijfolie met eventueel wat knoflook erdoor.

Reageer