We hebben het vaker gemerkt: producten die diepgevroren zijn geweest, maar uiteindelijk in een schaaltje met folie verpakt in de gewone koeling liggen van de supermarkt. (In dit geval PLUS en Lidl). Het viel ons op bij vlees dat bij ons thuis nog half bevroren uit de verpakking kwam, en nu weer bij een bak nasi waar binnenin de rijstmassa nog ijs zat, met ook (te) veel ontdooid vocht binnen in de verpakking tot gevolg.
Soms vriezen wij dergelijk vlees of bv vegaburgers nog wel eens zelf in als het ruim binnen de datum is. Maar ik heb ook altijd geleerd dat je eenmaal ontdooide diepvries-waren nooit opnieuw moet invriezen. Toen wij een bedrijfsleider daarop aanspraken zei hij: “Dit mogen wij doen, zolang de verpakking maar ongeopend en vacuüm blijft kan dat geen kwaad”.
Hoe zit dat nu precies? En op welke criteria is dan de (bij vacuüm meestal zeer beperkte) houdbaarheidsdatum gebaseerd? Volgens mij zijn die schaaltjes trouwens niet eens echt vacuüm, of wel?