Consumentenbond.nl

Nieuwste voedingshype met houtskool kan gevaarlijk zijn

  • 18 oktober 2018
  • 2 reacties
  • 603 Bekeken

Reputatie 3
Badge +2
Wellicht dat je het online al een keer voorbij hebt zien komen, momenteel is zwarte voeding een wereldwijde hype. Van zwart ijs tot zwarte drankjes, je kunt het zo gek niet bedenken. De zwarte kleur komt door de toevoeging van houtskool. Sommige gezondheidsgoeroes prijzen de producten aan vanwege een ontgiftende werking. Maar kijk uit: de houtskool kan ervoor zorgen dat medicatie zoals antistollingsmiddelen en de anticonceptiepil hun werking verliezen. Af en toe iets eten dat houtskool bevat zal niet direct voor problemen zorgen, maar grootgebruik van deze producten is zeker niet aan te raden.
Lees ook waar houtskool vandaan komt.

Heb jij al iets met houtskool geproefd of moet je er niet aan denken om het te proberen?

2 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Houtskool eten is dom: het zorgt voor vitaminetekorten en kan je zwanger maken

http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/717519/houtskool-eten-is-dom-het-zorgt-voor-vitaminetekorten-en-kan-je-zwanger-maken.html

Een hoeveelheid die gelijk staat aan twee tabletten Norit, zegt Trudy Voortman, voedingsonderzoeker van het Rotterdamse Erasmus MC, tegen het AD. “Het is een remedie tegen acute vergiftigingen. Ik denk als je daar last van hebt: slik een paar Norit en bel de dokter. En ik vind ook dat je het beter niet kunt innemen als je er geen last van hebt. Dat doe je met andere medicijnen evenmin.”

Het zegt veel over de kennis van foodbloggers, die duidelijk niet door hebben dat een middel tegen acute vergiftigingen iets anders is dan een detoxkuur. Het is volgens Voortman zelfs schadelijk om houtskool te eten. “Actieve kool is poreus en heeft als eigenschap dat het stoffen aan zich bindt zodat ze het lichaam weer verlaten. Dat is nuttig bij een voedselvergiftiging of bij een overdosis paracetamol bijvoorbeeld.”

“Maar het doet hetzelfde met allerlei goede stoffen. Vitaminen, mineralen of een geneesmiddel dat je nodig hebt zoals de pil. Drink je te veel sap dan zou je last kunnen krijgen van vitaminetekort en je zou in theorie zwanger kunnen raken”, vertelt Voortman.

Bijwerkingen
Gemeld zijn: braken, obstipatie, buikpijn, diarree, misselijkheid, defecatie aandrang, anale irritatie.
Verder zijn gemeld na meerdere hoge doses: (pseudo) verstopping van de dunne darm, harde massa's van houtskool-ontlasting (sterkoliet) met perforatie van het sigmoïd colon.

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/g/geactiveerde_kool
Reputatie 7
Behalve drop vind ik zwarte etenswaren niet aantrekkelijk, zelfs de met inkt van een inktvis gekleurde spaghetti.

Reageer