Consumentenbond.nl

Palmolie

  • 2 januari 2017
  • 8 reacties
  • 627 Bekeken

In steeds meer artikelen zit palmolie. Miljoenen hectaren oerwoud worden platgebrand om palmolieplantages te vestigen. Bijvoorbeeld in Indonesië. Mensen worden ziek van de rook tot in Singapore toe. Als wij maar blijven kopen waar het allemaal inzit, blijft dit uitbreiden. Palmolie kan worden aangetroffen in pindakaas, beschuiten, soesjes, juspoeder, sausen, chips, koekjes, taarten, krentenbrood, enz. enz. Dat terwijl het helemaal niet nodig is. Er zijn ook artikelen waar het niet in zit. Wees niet medeschuldig aan het vernietigen van de oerwouden die zo belangrijk zijn voor klimaat en biodiversiteit. Lees de ingrediëntenlijst voor je een artikel koopt! Kan de consumentenbond hiervoor iets betekenen?

8 reacties

En bovendien schijnt het niet zo gezond te zijn voor onze bloedvatten. Nutella is b.v. hiervoor nu in de kijker.
Van mij mag er een duidelijke waarschuwing op, alvast een voorstel voor welke :

Reputatie 1
Badge +2
Lees de ingrediëntenlijst. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De tekst is meestal zo klein dat ik hem zelfs met een leesbril op niet kan ontcijferen.
Er zijn een aantal ethische kwesties over de gevolgen voor het milieu, het wild, gemeenschappen en palmolieproductie’s.

In de afgelopen decennia, heeft toenemende vraag geleid tot een ongekende uitbreiding van de productie van palmolie in Maleisië, Indonesië en Thailand.

Deze landen hebben vochtige, tropische klimaten die bij uitstek geschikt zijn voor de teelt van oliepalmen.

Echter, om plaats te maken voor oliepalmplantages, tropische bossen en veen gronden worden vernietigd.

Volgens een recent onderzoek bleek dat 45% van de landbouwgrond in Zuidoost-Azië momenteel gebruikt wordt voor palmolieproductie was voorheen regenwoud in de jaren ’90, waaronder meer dan de helft van alle palmolie plantages in Indonesië en Maleisië.

Ontbossing heeft naar verwachting verwoestende effecten op de opwarming van de aarde, aangezien de bossen een cruciale rol spelen bij het terugdringen van broeikasgassen door het absorberen van koolstof uit de atmosfeer.
Dus het is van het allergrootste belang dat consumenten artikelen met palmolie er in niet kopen. Voorlichting is daarvoor natuurlijk een allereerst vereiste. Wat doet de consumentenbond?
Reputatie 7
Palmolie wordt nog steeds overal aangeprezen, bij Holland Barret (v/h De Tuinen) waar men volgens zeggen ook milieubewust is, vindt men het heel gezond. Ik vind dat een beetje tegenstrijdig.
Ennuh, de helft van de inhoud van een pot Nutella bestaat uit suiker.
Reputatie 7
Badge +4
Net als dat voor de grootschalige intensieve vee-industrie aan de lopende band gigantische oppervlaktes regenwoud platgebrand worden om er vervolgens (veelal genetisch gemanipuleerd) veevoer te kunnen verbouwen gebeurt dit ook op enorme schaal voor bomen voor palmolie. 😥😣
De wouden zijn a.h.w. de longen van de aarde en zorgen voor productie van zuurstof en opname van CO2, maar de mens wil dit niet zien en denkt alleen maar aan héél véél Euro's of Dollars op zijn bankrekening. 😣🤔
Door de wouden te vernietigen verstoren we niet alleen de zuurstofproductie en CO2-opname, maar dat zorgt ook weer voor een versnelde klimaatopwarming met steeds extremere hitte, koude, orkanen, neerslag en stijging van de zeespiegel tot gevolg. Maar ook de leefgebieden van talloze wilde dieren en planten wordt kapot gemaakt. Veel dieren komen daardoor uit noodzaak in gebieden waar veel mensen wonen die dit weer als overlast of bedreiging zien en dan op niet al te zachtzinnige wijze de dieren proberen te verjagen of afslachten. Ook de biodiversiteit van dieren en planten neemt zo steeds verder af. 😥
Palmolie zit inderdaad in enorm veel producten, vaak ook in bijvoorbeeld margarine.
Het is onvoorstelbaar dat niet internationaal gezorgd wordt dat dit niet meer gebeurt en dat de wouden verder beschermd worden. Maar zolang er extreem veel geld te verdienen valt aan dierlijke producten als vlees, melk en eieren en o.a. producten waar palmolie in verwerkt zit blijft de destructie "gewoon" doorgaan. 😣
Het beste wat we kunnen doen is die producten gewoon niet meer te kopen. 🤔
Als de vraag afneemt neemt automatisch ook de productie af. En ieder individu kan daar zijn of haar deel aan bijdragen. Wanneer veel mensen hun gedrag en gewoontes veranderen heeft dit daadwerkelijk grote invloed op het geheel en kunnen we de vernietiging een halt toe roepen en de natuur de kans geven om zich langzaam te herstellen. En dat is enorm hard nodig!
Reputatie 7
Voorlichting over het milieu begint bij kinderen maar als dat niet wereldwijd gebeurt zal men nog lang doorgaan met het uitputten van de aarde. Ik koop geen producten waarvan ik weet dat ze het milieu belasten maar soms weet je dat niet, je hebt een vergrootglas nodig om een etiket te kunnen lezen.
De massale veeteelt is ook een belangrijke vervuiler. Schaf de hele bio industrie af, dat scheelt meteen een hoop dierenleed. Een dier is een product, zo worden dieren ook behandeld.

Zolang het grof geld oplevert zal het degenen die oerbossen uitroeien en daarmee ook de dieren die er leven een zorg zijn wat er over een X aantal jaren gebeurt, dan zijn zij er niet meer, hun klein- of achterkleinkinderen wel. Misschien denken deze misdadigers (in mijn ogen) dat ze hun met roofbouw verdiende geld kunnen meenemen, jammer dat het dan meteen na aankomst verbrandt. Het woord "mensdom" wordt weliswaar in een andere context gebruikt maar in veel gevallen is het toepasselijker dan het woord mensheid.

Reageer