Zoutarm eten is gezond. Dat inzicht hebben we, mede dankzij de Consumentenbond. Toch voegen velen, ik ook, zout toe aan hun eten om het smakelijker te maken. Wat ik mis in de campagne is informatie over goed zout. M.i. zou het goed zijn als de Consumentenbond erop zou wijzen dat hoe grover het zout, hoe ongezonder. We "proeven” immers de buitenkant van de zoutkorrel, maar ons lichaam moet de inhoud ervan verwerken. Een twee keer zo grote korrel heeft een vier keer zo groot oppervlak maar een acht keer zo grote inhoud. Met andere woorden, hoe fijner de korrel hoe beter de verhouding tussen voordelen (proeven) en nadelen (inhoud). Dus als we zout toe willen voegen aan eten dan kunnen we het beste zo fijn mogelijk zout gebruiken.
Dan is er ook nog een keuze tussen natrium en kalium zout. De eerste schijnt erg slecht voor ons te zijn, en kalium minder slecht. Ook dat kunnen we dus beter eten. En toegevoegde jodium is een bonus vooral voor wie geen of weinig brood eet.
Zelf houd ik het al lang bij JOZO Light Zout met 70% minder natrium, jodium en extra fijn (02).
Bent U het met bovenstaande eens?