Consumentenbond.nl

Tafeltje-dek-je maaltijden: kant, klaar en lekker?

  • 28 augustus 2018
  • 18 reacties
  • 942 Bekeken

Reputatie 3
Badge +2
Als je zelf niet meer kunt koken, kun je terecht bij allerlei maaltijdaanbieders. Die bezorgen je maaltjes die jij op de website hebt gekozen. Natuurlijk zit je niet te wachten op een zoute hap, papperige stamppot of waterige jus. En wat zit er eigenlijk in die maaltijden aan groenten, zout en verzadigd vet? Ook niet onbelangrijk: hoe smaken ze? We onderzochten maaltijden van verschillende aanbieders. In de video zie je hoe we dat deden.


Onze onderzoekers waren weinig te spreken over tafeltje-dek-je maaltijden: te zout en niet lekker (lees het nieuwsbericht). Ken je mensen in je omgeving die afhankelijk zijn van dit soort maaltijdaanbieders, of bestel je er zelf wel eens?
Deel hier ervaringen met tafeltje-dek-je.

18 reacties

Reputatie 2
Badge
Altijd hetzelfde gezeur over zout! Vergeten wordt dat:
  1. Er veel mensen (circa 25%) die extra zout nodig hebben vanwege lage of zelfs te lage bloeddruk.
  2. Bij erg warm weer of grote inspanning waarbij veel gezweet wordt is het noodzakelijk om extra zout in te nemen.
Deze twee punten worden altijd over het hoofd gezien, men kakelt maar steeds over het teveel aan zout, terwijl het alleen voor mensen met een te hoge bloeddruk nadelig is en er zijn niet zoveel mensen met een te hoge bloeddruk!
Reputatie 7
Nee, veel mensen met een te hoge bloeddruk zijn er niet, slechts een derde deel van de bevolking, dat is te verwaarlozen, dat zijn er maar een slordige 5.600.000.
Een lage bloeddruk kan, tenzij het door ziekte komt, geen kwaad, als je duizelig wordt kun je een dropje nemen, door het zoethout in drop en veel ander snoepgoed stijgt je bloeddruk. Véél te laag, een onderdruk van 40 of minder bijvoorbeeld, is dikwijls funest voor je inwendige organen maar meestal ben je dan al ziek of is er een aneurysma geknapt. Bij temperaturen zoals we onlangs hadden mag je iets meer zout maar je moet ook meer drinken.

Het teveel aan zout is niet alleen niet zo gezond, het zorgt voor smaakvervlakking als het als smaakmaker i.p.v.smaakversterker wordt gebruikt. .

Wat de maaltijden betreft: het lijkt op het gemiddelde ziekenhuisvoer, ook niet om over naar huis te schrijven. Ik heb het geproefd bij mijn moeder, ze wil ze niet, ik bestel zo nu en dan een proefpakket waar mogelijk, nu begrijp ik waarom ze mijn maaltijden zo lekker vindt. Ik vind ze ook stuk voor stuk te zout of je proeft de maggi er bovenuit, weinig groenten en het vlees stelt dikwijls ook weinig voor, saus uit een pakje.
Reputatie 2
Badge
Beste Mevrouw Jones,
Blijkbaar weet u weinig over mensen met lage en te lage bloeddruk.
In mijn familie van moederskant valt onder deze categorie, het is in ons geval geen ziekte, maar erfelijk (is nagegaan bij familie tot half 19de eeuw, voor zover bekend) en zeker geen aneurysma!
En mijn familie is geen uitzondering: veel mensen uit tropische gebieden (vooral uit Zuid-Oost Azië) hebben in ruime meerderheid een lage, lagere of te lage bloeddruk. Afstammingen uit die volken die hier (en elders in Europa/Amerika etc.) wonen, hebben dit geërfd.
Het is een raadsel waarom er hier in Nederland wel uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van hoge bloeddruk, maar geen diepgaand onderzoek naar de lage(re) bloeddruk en het bijbehorend deel van de bevolking.
Lage bloeddruk komt bij noordelijk Europa van nature weinig voor, misschien daarom de summiere kennis hierover.
Reputatie 7
@J. van Schaik , Het gaat over maaltijden aan huis die te zout zijn en waar nog meer op aan te merken valt.
a) we leven niet in de tropen,
b) ik heb zelf een lage bloeddruk, 65 onderdruk of minder.
c. Bij u komt een lage bloeddruk in de familke voor maar bij een paar miljoen anderen niet, hoe groot is uw familie?
d) als ik er niets vanaf zou weten heb ik naast wat er op het Internet te vinden is (véél) in mijn kringetje een arts en een internist aan wie ik iets kan vragen en uiteraard aan mijn eigen huisarts.

Wat die summiere kennis betreft, heeft u medicijnen gestudeerd?
Reputatie 2
Badge
Ik heb geen medicijnen gestudeerd, maar chemie en ben 74 jaar en in mijn familie ( van nu tot circa 1850) van moederskant zal veel meer dan honderd leden tellen (mijn oma was kwam uit een gezin van 21 kinderen!) dit aantal is niet belangrijk voor deze zout discussie. Een oom en een paar (volle) neven zijn arts, die tropen ervaring hebben.
We leven inderdaad niet in de tropen, maar er zijn in Nederland veel mensen die een afstamming hebben uit tropische familie (denk eens aan voormalig Ned. Indië, Suriname en de Antillen). En uit andere landen waar ook veel erfelijk verlaagde bloeddruk voorkomt.
Reputatie 7
Wat niet wegneemt dat hoge bloeddruk door onder andere teveel zout gevaarlijk is, hartaandoeningen, hersenbloedingen, en een lage bloeddruk zelden. Uw familie kan die tafeltje dekje maaltijden vast met een gerust hart eten.
Reputatie 4
Badge +5
Zullen we ons qua gespreksonderwerp weer gaan focussen op tafeltje-dekje ipv bloeddruk 😉?
Reputatie 7
Daar kan ik vrij duidelijk over zijn alhoewel ik wat smaak betreft voor mezelf spreek, niet lekker, op foto's ziet het er erg lekker uit maar de werkelijkheid is anders. Pasta is papperig, erwtjes melig, jus komt uit een pakje en je ruikt en proeft maggi. Ik heb er verschillende geproefd bij mijn moeder, o.a. Apetito en twee die niet op de lijst staan, dat is wel jammer want dat vertekent het beeld. Ze vullen maar ik heb niet het idee dat de maaltijden voedzaam zijn. Veel dingen zijn ook niet smakelijker gemaakt door bijv. een kleine toevoeging zoals een beetje peterselie over worteltjes, room in een sausje, echte gehaktballetjes in soep. Iets dat gebakken is en later wordt opgewarmd is ook niet echt lekker. Er zat ook twee keer een buitenlandse maaltijd bij maar ik denk dat ze die beter achterwege kunnen laten of een kok inhuren uit het betreffende land. Het één was spaghetti, botergaar, het ander foe yong hai, wat ongeveer neerkwam op nasi goreng met een half plakje fijngesneden ham en wat prei door snelkookrijst en een omelet met drie stukjes kip, wat erwtjes en waterige saus. Omdat ik niet meer weet van wie de "exotische" maaltijden afkomstig waren voegt het aan de lijst met geteste bedrijven niet veel toe. Ik zal eens kijken of de namen in mijn agenda staan.
Een Chinees spreekwoord zegt: "Als je gezond wil blijven: kook zelf".

Dat lijkt mij zeer duidelijk en waar. Alle kant-en-klaar etenswaren zouden koste wat kost vermeden moeten worden.

As je niet meer zelf kunt koken, ben je overgeleverd aan managers met lease-auto's die bepalen hoeveel zout er in jouw eten komt. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

(Sorry, dat ik zout als voorbeeld neem). ☺️
Reputatie 7
@Léonz Mijn moeder blijft aan mijn kookkunsten overgeleverd maar ik kan heel goed koken, dat is geen opschepperij. Mensen die bij me eten scheppen scheppen maar al te graag op. 😉 Het is een enigszins uit de hand gelopen hobby, misschien omdat ik destijds niet naar de koksschool mocht, dat was voor jongens werd er gezegd.
Als je de folders van die bedrijven doorkijkt loopt het water in je mond maar met een beetje fotoshoppen maak je van iemand met een taille-omtrek van anderhalve meter een slanke den met de juiste proporties, kortom, je wordt gewoon bedonderd.
Reputatie 7
@Ekokok , waar zit je????????????
Ik vind niet dat je iets over kwaliteit kunt zeggen los van de prijs. Een studentenhap in de mensa kost iets van €7 dus als dat ook nog vervoert moet worden neem ik aan dat het iets van €12 moet kosten, staat tegenover dat je een vaste afnamen hebt dus pak beet €10.
Daar zou je iets beters voor hopen te krijgen dan geschetst maar nogmaals, ik zie nu niet wat het kost.
Reputatie 7
@A. Deen je kunt de prijzen vergelijken met die van de studentenhap die je noemt, gemiddeld dan. Bij mijn moeder in het complex zijn er veel mensen die er gebruik van maken, eerst kon je er eten, behalve in het weekend, niemand vond het eten lekker en bovendien was het naar verhouding behoorlijk aan de prijs, daar is men toen maar mee gestopt. De meeste mensen in dat complex die eten bestellen doen dat bij Apetito, ik zie meestal wel een wagen staan, aankomen of net wegrijden als ik daar ben.
Als je een kleine eter bent, ben je iets goedkoper uit en verder ligt het er ook nog aan of je een voor- en/of nagerecht bestelt. Je bepaalt zelf hoe duur je het maakt.
Je bepaalt zelf hoe duur je het maakt.

Dat mag ik hopen, maar is het nu zo dat men feitelijk een te goedkoop probeert te maken en veel te veel concessies doet aan de kwaliteit of zou je voor die prijs echt een eten mogen verwachten. Ik vind het namelijk een veeg teken dat ze blijkbaar allemaal zo slecht uit de bus komen.
Reputatie 7
Badge +4
Ik hoop dat ik tot in lengte van dagen zelf vers kan blijven koken want ik moet er niet aan denken om voor mijn eten van zulke maaltijden afhankelijk te zijn. 😥 Op het gebied van biologisch + vegetarisch of geheel plantaardig hebben zij vermoedelijk helemaal niets te bieden. Misschien komen er bedrijfjes die zich hier in specialiseren maar dat zal dan wel weer erg duur worden.🤔
Reputatie 7
Badge +4
@J. van Schaik
Veel zout is voor de meeste mensen (en dieren) schadelijk en het veroorzaakt tal van ernstige en fatale ziektes. Een mens heeft in de meeste gevallen veel minder zout nodig dan gemiddeld in de gangbare maaltijden zitten. Het wordt door fabrikanten als supergoedkope smaakmaker gebruikt en omdat de meeste mensen gewend zijn aan te veel zout vinden zij het niet lekker wanneer er minder in zit. Maar dat is heel eenvoudig slechts een kwestie van gewenning.🙂 Wanneer je minder zout (of bv. suiker) gewend bent vind je het juist helemaal niet lekker of zelfs vies wanneer er veel inzit. 😝 Je proeft dan ook veel beter de ingrediënten en de kwaliteit van het gerecht.😀
Een overstap naar veel minder zout, suiker enz. zou daarom van overheidswege afgedwongen moeten worden zodat het niet aan de fabrikanten en horeca zelf overgelaten wordt, want dat is een héél lange langzame weg.
Reputatie 7
Badge +4
Het is triest dat ook in verzorgingshuizen e.d. de maaltijden tegenwoordig vaak overgedragen worden aan grote cateringbedrijven die abominabele maaltijden serveren.
Ik kan mij een tv-uitzending van Herman den Blijker herinneren waarin hij reageerde op een smeekbede van een aantal ouderen waar de maaltijden die door hun eigen vaste koks bereid werden vervangen waren door de misbaksels van zo'n groot bedrijf. Met de gehaktballen konden zij tennissen, ze stuiterden letterlijk over de grond.😀 De "jus" was een of ander glibberig goedje van poeder gemaakt. De groente was tot puree gekookt. De aardappelpuree was een smakeloze melige prut.😝
Ik ken ook iemand die vele jaren in een tehuis gekookt heeft en de meeste mensen waren heel blij met de kwaliteit en creativiteit. Toen ook daar overgestapt werd op fabrieksmaaltijden waren de bewoners erg verdrietig en begrepen niet waarom hun vaste kok ontslagen werd. 😫
Aangezien voor veel oude en/of zieke en/of eenzame mensen de maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag betekent is het heel triest en schandalig dat dit op deze manier gebeurt. 😣
Reputatie 7

Je bepaalt zelf hoe duur je het maakt.Dat mag ik hopen, maar is het nu zo dat men feitelijk een te goedkoop probeert te maken en veel te veel concessies doet aan de kwaliteit of zou je voor die prijs echt een eten mogen verwachten. Ik vind het namelijk een veeg teken dat ze blijkbaar allemaal zo slecht uit de bus komen.


Daar heb je gelijk in, het mag natuurlijk niet teveel kosten, het moet ook nog worden ingepakt, ingevroren of opgewarmd, vervoerd en afgeleverd, dat zei je al eerder. Vaste klanten nemen dikwijls het zelfde aantal maaltijden per week af. Een buurvrouw zaliger bestelde drie maaltijden per week, koelvers, dat bedrijf had geen kleine maaltijden, alleen standaardporties en dat was voor haar te veel, de helft bewaarde ze voor de volgende dag. Als iets er niet was kreeg ze dikwijls twee dezelfde gerechten, je moet maar net trek hebben in vier keer in de week zuurkool of nasi goreng. Zij deed twee keer met een portie dus dan werd het vier keer in de week het zelfde. Ik heb daar ik weet niet hoe vaak over gebeld en gevraagd of ze eerst contact met haar wilden opnemen als bepaalde dingen er niet waren. Ik vind dat trouwens onzorgvuldig inkopen en plannen. Als bepaalde groenten buiten het seizoen niet verkrijgbaar zijn of schreeuwend duur, zet dan in je folder bij de gerechten dat ze seizoensgebonden zijn en alleen beschikbaar in de maanden ... .of iets dergelijks. Veel zullen dat er niet zijn want tegenwoordig is vrijwel alles het hele jaar te koop.

Reageer