Consumentenbond.nl

Verkijk je niet op stiekeme suikers

  • 10 februari 2020
  • 3 reacties
  • 782 Bekeken

Badge +8
  • Moderator
  • 1432 reacties

Het menselijk lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten suiker. Gek genoeg doen fabrikanten van levensmiddelen dat wél. Door op de verpakking en in de ingrediëntenlijst zowel de geraffineerde- als de natuurlijke suikers te vermelden, lijken hun producten een stuk minder zoet dan ze in werkelijkheid zijn.

In dit gratis artikel uit de Gezondgids van februari 2020 lees je meer over dit soort suikerclaims.

Let jij op de suikers in een product? Praat mee!


3 reacties

Reputatie 6
Badge +5

Het is niet juist dat het menselijk lichaam geen onderscheid maakt tussen suiker soorten.
Zelf heb ik een slechte spijsvertering met te veel Sacharose(kristalsuiker)
Glucose wordt door het lichaam sneller opgenomen en smaakt minder zoet.
Lactose, is helemaal een apart verhaal omdat hele volksstammen dit niet kunnen verteren.
De overeenkomst is, dat het allemaal even dik maakt.

Goedkope kristalsuiker(fijne structuur) smaakt naar suikerbiet en is vies.
 

Imke, bedoel je bijvoorbeeld een product dat gezoet is met een mix van suiker, geconcentreerd druivensap, suikerstroop (al dan niet van agave)? Zodat ‘fruit” op de ingredientenlijst voor al die zoetstoffen komt?

Badge +8

@Diversiteit-maakt-sterk, klopt. Er staat dan vaak ‘zonder toegevoegde suikers’ op het etiket. Maar ook zonder toegevoegde suikers kunnen er veel suikers in een product zitten. Juist door toevoeging van zoetende ingrediënten zoals dadelpasta en/of appelstroop. In het gratis artikel staat ook een handig tabelletje met meer informatie over dit soort claims. :relaxed:

Reageer