Consumentenbond.nl

Vlees minderen: begin jij eraan?

  • 4 december 2018
  • 15 reacties
  • 1248 Bekeken

Reputatie 3
Badge +2
Steeds meer mensen eten minder vlees of kiezen voor een vegetarisch eetpatroon. Anderen kiezen ervoor om alle dierlijke producten te laten staan en veganistisch te eten.
Dat dit beter is voor het milieu weten we, maar hoe goed is het voor je lichaam? In vlees zitten nu eenmaal voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Gelukkig zijn er veel producten waarmee je een deel ondervangt, bijvoorbeeld alternatieve eiwitbronnen.
Toch zijn er nog veel onduidelijkheden over vegetarisch, flexitarisch of veganistisch eten. In dit gratis artikel uit de Gezondgids beantwoorden we 15 veel gestelde vragen.

Ben jij minder vlees gaan eten de laatste tijd? Wordt het feestdagenmenu dan een uitzondering? Vertel of vlees tijdens de feestdagen voor jou een must is of best mag ontbreken.

15 reacties

Reputatie 7
De mens is een omnivoor, een alleseter. Dat wil nog niet zeggen dat je alles moét eten. Ik ben geen grote vleeseter, ik eet bij voorkeur wild, ook buiten het seizoen, de vriezer is geduldig. liever een halve hertenbiefstuk dan een lel van een pond kogelbiefstuk van Los Gauchos. Met de kerst heb ik wild zwijn van een bevriende jager en confit de canard, nog uit de laatste vakantie in Frankrijk. Het worden geen enorme schalen, het hoeft niet zo'n vreetfeest te worden, ik vind het leuk om iets moois op tafel te zetten, ook wat de bijgerechten betreft. Vlees heeft niet de hoofdrol.
Sommige mensen zijn omnivoren.
Reputatie 7
@léonz, we hebben het gebit van een omnivoor, zo bedoel ik het eigenlijk. Wel of geen vlees of helemaal geen dierlijke producten eten of op een andere manier gebruiken is een keuze.
Reputatie 7
Badge +5
De mens is per definitie een omnivoor, omdat we als mens niet alle essentiële eiwitten, mineralen en vitaminen uit plantaardig materiaal kunnen halen.
We hebben te weinig magen en/of onze darm is te kort om al deze stoffen uit plantaardige voeding te halen, de doorlooptijd is te snel.
We zijn er niet op gebouwd.

Met aanvullingen van de stoffen die we uit vlees tekort komen is het gelukkig wel mogelijk een gezond, lang en gelukkig leven te leiden.
De mens is per definitie een omnivoor...
Toe maar!
Reputatie 7
Omdat de mens (en een aantal dieren) een omnivoor is, heeft hij een keuze. Herbivoren en carnivoren hebben die keuze niet, tenzij je ze voert met een trechter.

De mens is per definitie een omnivoor...Toe maar!


Wil je werkelijk ter discussie stellen of de mens van nature een omnivoor is?
Reputatie 7
Ik denk dat je dan het bewijs moet zoeken bij de eerste mens en het hangt er dan weer van af of je gelooft in het scheppingsverhaal of de kennis van archeologen, antropologen en andere onderzoekers.
Als de mens van oorsprong geen omnivoor is dan is hij dat later geworden, evolutie, het gebit verandert langzaam maar zeker, weg met de konijnentandjes, spijsverteringsstelsel idem, hij ontwikkelt een jachtinstinct. Dan blijft alleen de vraag waarom de mens ooit vlees is gaan eten. Waren de plantaardige voedingsmiddelen op en heeft hij toen maar iets doodgeknuppeld om te kijken of het eetbaar was?
Reputatie 7
Badge +5
@MrsJones De spijker op z'n kop, ook een logische ontwikkeling.

Hier lijkt iets meer achtergrond te staan https://nl.wikipedia.org/wiki/Evolutie_van_de_mens : Ongeveer 1,6 miljoen jaar geleden verdroogde Afrika door de klimaatveranderingen en ontstond veel open savanneterrein. Onze voorouders gingen veel meer vlees eten en de jacht en het open terrein vereiste dat er grote afstanden afgelegd werden en hard gerend werd om voldoende voedsel te vergaren.

Die droogte en het vlees gaan eten lijkt de oorzaak dat de mens min of meer hersenen is gaan krijgen.
Een groot deel van onze hersenen bestaan uit cholesterol.

Dat lijkt weer aan te sluiten op dit onderzoek:
Het eten van rauw voedsel is niet bevorderlijk voor de hersengrootte. De mens zou namelijk alleen al negen uur per dag rauw voedsel moeten eten om daar genoeg energie uit te krijgen om de hersenen te ondersteunen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin is berekend hoeveel energie apen nodig hebben om hun hersenen te laten groeien.
Reputatie 7
Dat laatste geldt voor heel veel herbivoren. Neem bijv. een cavia, die eet zolang hij wakker is aan één stuk door omdat hij anders een tekort aan proteïnen krijgt. Ik heb ooit geprobeerd mijn cavia zaliger een stukje vlees, niet rauw, te laten eten, gewoon om te zien hij hij reageerde, hij liep beledigd naar de andere kant van de bank. Apen zijn ook omnivoren (of ze dat allemaal zijn weet ik niet)daarom kan ik dat onderzoek niet helemaal plaatsen. Bavianen gaan op jacht, als je die hoektanden van zo'n aap ziet, brrrr, een pitbull is er niets bij.
Wil je werkelijk ter discussie stellen of de mens van nature een omnivoor is?
Wat ik ter discussie wil stellen is dat sommige mensen een dergelijke "waarheid" van discussie willen uitsluiten.

In mijn waarneming is de mens zeker geen omnivoor "van nature". En "per definitie" natuurlijk al helemaal niet.

Welke definitie?
Reputatie 7
Badge +5
Een definitie is een samenvattende omschrijving van de kenmerken van een begrip, zodat het niet met een ander verward kan worden.

Een omnivoor (Latijn: omnis, "elk, ieder"; vorare, "eten") of alleseter is een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven.

(Het dieet is bij een omnivoor afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is en kan allerlei plantaardige en dierlijke producten omvatten. Zuivere herbivoren en carnivoren hebben soms gespecialiseerde aanpassingen van het lichaam.)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor
Oké, Bert, met deze definitie kan ik alleen maar akkoord gaan.

Uiteraard is de mens in staat om zich te voeden met dode dieren.

Dat zien en ruiken wij dagelijks om ons heen. Overigens is de mens tot heel veel in staat.

De vraag was: "Vlees minderen, begin jij eraan?"

Ik begon er 45 jaar geleden aan. Niet met minderen, maar met stoppen.

Gewoon, van de ene dag op de andere. Zonder plan.
Badge
De mens is een omnivoor net als de beer en het varken, maar ik lees dat sommige onder ons iets anders willen geloven. Ieder zijn ding. Ik vind vlees lekker en de eiwitten en andere (bouw)stoffen in het vlees heeft je lichaam gewoon nodig (denk ik dan tenminste).
Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten en daar hoort vlees, melk en eieren ook bij.Verder poet iedereen doen waar ze zich prettig bij voelen en vooral elkaar niets proberen op te dringen. Nu is er weer de hype dat vlees slecht is en de koeien de natuur om zeep helpen. Nu moeten we volgens sommigen opeens allemaal vegetariërs of veganistisch worden. Kennelijk beseft die groep niet (of onvoldoende) dat je bij alleen plantaardig voedsel er veel meer van moet eten om je lichaam van de broodnodige voedingsstoffen te voorzien. Zullen er wel weer groepen mensen opstaan die roepen dat er teveel bos gekapt wordt om groente te verbouwen. Zo zal er altijd wel weer wat zijn om over te discussiëren. Zoveel mensen, zoveel wensen. Lekker de balans bewaren en verder gewoon normaal doen met zijn allen.

zelfs de panda is een vleeseter. Ik heb wel eens een docu gezien waarin in het wild een pandabeer (zoals het heet) een schaap ving en oppeuzelde. niet voor niets moet hij de hele dag door bamboe eten, want hij kan er niet genoeg stoffen uit halen met zijn spijsverterings organen. hij is gewoon te lui om te jagen als dat niet hoeft.

Reageer