Voedselverpakking gezien die te mooi is om waar te zijn? Laat het weten!

  • 26 September 2017
  • 91 reacties
  • 10230 Bekeken

Reputatie 2
Badge +4

Fabrikanten van voedingsmiddelen proberen consumenten op allerlei manieren te verleiden. Maar die voelen zich door de verpakking vaak op het verkeerde been gezet (zie jullie eigen voorbeelden).

We vroegen 11.000 consumenten naar de indruk die de voorkant van sommige verpakkingen wekte en of de ingrediëntenlijst aan de verwachting voldeed. Je kunt wel raden wat de uitkomst was.

Voorbeeldje van een iets te mooie verpakking: een kop 100% natuurlijke Zonnatura kruiden-oplosthee blijkt uit 92% suiker te bestaan en 1,5% kruiden. Daar zit je dan met je ‘gezonde’ thee. Lees meer in het gratis artikel uit de Consumentengids van oktober 2017.

Zie jij wel eens mooie verpakking die een verkeerd beeld van het product geeft? Maak een foto en plaats die in je reactie hieronder!


91 reacties

Reputatie 3
Badge +2
Benieuwd welke producten echt te mooi zijn om waar te zijn? Kijk op
www.consumentenbond.nl/ditdeugtniet
Dag
Ik stuur u een foto van twee potten appelmoes van Hak.
De linker pot is met 0% toegevoegde suikers. Op het etiket staat heet groot 0%. Aanvankelijk denk je 0% suiker.
De rechter pot is een light versie van de Hak appelmoes. De 0% versie is 34 cent duurder dan de light versie.
Ophet etiket is te zien dat er geen verschil in de hoeveelheid suiker zit.
De light versie is qua kcal zelfs iets minder.René Dullaart
Badge
Ik zocht een alternatief voor honing en wat vond ik?
Steviala, Sweet Bee, honey syrup, suikervrije honing. Echter, dit is je reinste misleiding want het heeft helemaal niets met honing te maken.
Ingrediënten: zoetstoffen steviolglycosiden en erythritol, water, xanthaangom, aroma's, bètacaroteen, kaliumsorbaat, vitamine B12, appelzuur.
Badge
We zaten laatst in een strandpaviljoen en ik zag Rivella Cranberry op de kaart staan. Lekker. Dacht ik. Tot ik op het etiket zag dat er slechts 0,01% cranberrysap uit concentraat in zit. 0,01%! Het staat ook echt op hun website: http://www.rivella.nl/producten/rivella-cranberry/ingredienten-retail
Neem lekker alpro pur'enjoy wat "100% plantaardig is en GEEN ZOETSTOFFEN*" heeft. Eén van de ingredienten is gewoon suiker. Voor mij is dat gewoon een zoetstof hoor.
Je zou toch denken dat je Bosvruchtensap koopt. Dat klopt! Er zit maar liefst 7% blauwe en zwarte bessen in dit Sappie van Appie. Krijg je er bovendien ook nog 93% aan andere heerlijke vruchten bij.
Kalf? Nah.. gewoon varken.

Reputatie 7
Badge +7
Wij doen altijd onze wekelijkse boodschappen bij de Aldi of de Lidl of de Emté. Alle producten die ik zie op de Wall of Shame komen daar niet voor. Ik heb het gevoel dat al die producten (verpakking) speciaal gemaakt worden voor AH en zo. Ik zie op de verpakkingen allemaal leuke vlotte hippe modieuze terminologiën die goed in de markt liggen. Blijkbaar zijn die goed voor de omzetcijfers. Ik kom deze kretologie niet tegen bij de Aldi of de Lidl. Daar heb je ook de Carvam Cevitam bosvruchten, met ook zoiets van 14% bosvruchten er in, alleen er zit verder water in, geen appelsap. Dan zeg ik, nou als ik in plaats van dat water appelsap erbij kan krijgen zie ik dat als een meerwaarde. Ik kan de petitie dus niet tekenen want wij komen dit soort misleidingen niet tegen bij de Aldi of de Lidl.
Wat doet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit aan de misleiding?
Reputatie 1
Badge +1
AH Roomkaas: mag het wel ....KAAS genoemd worden? Er zit volgens mij helemaal geen kaas is! Lees de ingrediënten:
Best handig dat calorieën ook per portie worden aangegeven, maar als 6 plakken kaas 9,5 portie zijn wordt het wel erg ingewikkeld...

Misleidende reclame. Een fraaie afbeelding van een portie muesli aan de voorzijde, met royaal hazelnoten en amandelen op de afbeelding. Een verpakking van 1000 gram dus voldoende voor 20 tot 24 porties.
In werkelijkheid zitten in het pak circa 5 hele hazelnoten en een handje rozijnen. Voorts een paar gram niet te traceren kruimels dat gemalen zonnebloempitten kunnen zijn of gemalen hazelnoten. Amandelen zitten geheel niet in het pak. Heel klein staat in de afbeelding "serveersuggestie". Waarmee de producent wil zeggen, zoals op de afbeelding dient u het zelf te maken.

Ik meende met Lucovitaal magnesiumcitraat een goede koop te hebben gedaan.
Tabletten van 400 mg en dan ook nog eens 30 extra. Bovendien vaak aanbiedingen.
Maar de tabletten blijken helemaal geen 400 mg te bevatten! Geldt voor inname van 2 zoals de achterkant vermeldt. Zeer misleidend etiket op de voorkant.

Reputatie 1
Badge +2
Kort geleden bij de Vomar een zak (570 ml) 'bospaddestoelensoep' gekocht, van hun huismerk Markant. Sorry, geen foto .
Er staat een kom soep op de verpakking met heel groot op de voorgrond een flinke hoeveelheid cantharellen afgebeeld, samen met ong. dezelfde hoeveelheid van die welbekende gekweekte witte champignonnetjes. En een heel klein plukje groen, wat kervel zal zijn. Verder niets.
Onder de hoofdtekst 'bospaddenstoelensoep' wordt de klant verder - ietsje kleiner - vertelt dat deze soep gemaakt is "met cantharellen, kervel en een scheutje room". De gewone champignonnetjes (zijn geen bospaddestoelen !) staan hier niet bij. Let wel: cantharellen worden als eerste vermeld.

Dus maar eens door naar de ingrediëntenlijst de achterkant.
Eerst nog een wervende tekst:
"Deze bospaddenstoelensoep is gemaakt met champignons [hé, hier wel vermeld, op de eerste plaats ], eekhoorntjesbrood [ staat helemaal niet op het plaatje, maar is inderdaad wel een bospaddenstoel ], nameko [idem, = bundelzwam, een op hout gekweekte paddenstoel uit de Japanse keuken ] en cantharellen. Verder zijn kervel en een scheutje room toegevoegd, waardoor een smaakvolle soep ontstaat."

De ingrediëntenlijst meldt vervolgens (naast water, een beetje room en nog enige andere zaken): "7,5% paddenstoelen: champignon; 3,7% bospaddenstoelen (eekhoorntjesbrood; nameko; 0,4% cantharel)."
Die champignons, die op het plaatje in ongeveer dezelfde (grote) hoeveelheid als de cantharellen afgebeeld staan, vormen dus 3,8% van het geheel aan ingrediënten, maar zijn geen bospaddenstoelen. Het totaal aan echte bospaddenstoelen is net ietsje minder met 3,7%, waarvan het leeuwendeel (eekhoorntjesbrood en nameko) niet eens op de foto staat.
De cantharellen - als laatste - zijn hiertussen met slechts 0,4% slechts verwaarloosbaar vertegenwoordigd. Dat is ong. 1/10de van de hoeveelheid champignons. En dat terwijl die cantharellen net zo prominent op de foto staan !

Conclusie? NEP; misleiding.
Dit is overigens geen oordeel over de smaak; ik heb het product nog niet geproefd. 7,5% totaal aan paddenstoelen hoeft niet slecht te zijn, maar het kan zeker beter...
De zongedroogde tomaten in de 'Basis voor tomatensoep met zongedroogde tomaten' van Honig 'zorgen voor een intense smaak'. Super tomaten moeten dat zijn! Een pakje soeppoeder van 84 gram bevat 0,1% zongedroogde tomaat; dat is 0,084 gram per pakje...
Reputatie 1
Campina milde kwark met granola, cranberries en vijgen. Verslik je niet in de hoeveelheid van 0,3% cranberries en 0,5% vijgen. Bah, consumentenverlakkerij!
Reputatie 3
Badge +2
Bedankt allemaal voor het opsturen van misleidende verpakkingen en het steunen van de campagne. Inmiddels werpt deze campagne zijn vruchten al af: Zo belooft Hema de naam van zijn ’Vitamin Water’ in vitamine limonade te veranderen! Dat is goed nieuws, nu de rest van de producenten nog.
In de meeste supermarkten waar ik kom vind ik regelmatig "PALINGWORST" en als ik dan bij de lijst van bestanddelen kijk, dan zie ik bijvoorbeeld varkensvlees ca 85% en de paling ontbreekt volledig.
Waarom mag iets palingworst heten, als er totaal geen paling in zit??? De wetgeving zou zodanig moeten moeten zijn, dat een naam alleen toegestaan is, als dat wat de naam geeft er ook voor minimaal 50% inzit.
'Peach' van Rivella wordt beschreven als een frisdrank met melkserum, zoetstoffen en smaak van perzik.
Het laatste moet blijkbaar teweeggebracht worden door het laatste ingrediënt: perziksap uit concentraat (0,01%).
Na dit te hebben geconstateerd heb ik de vloeistof door de gootsteen gespoeld.Reputatie 7
Badge +6
Ik wil die petitie best tekenen Linda , maar als ik op genoemde link klik , zie ik die mogelijkheid niet in beeld komen.
Wat een ergernis aan de fruit&groente spreads van Blue Band die ik zojuist op de reclame zag. Tot mijn grote verbazing bevat de appel&wortel spread geen wortel en de aardbei&bietjes geen bieten. Etiket en reclame suggereren anders. Een misleidend product dat op jullie wall of shame thuishoort!
https://www.blueband.nl/content/nieuw-fruit-groente-spread-van-blue-band
Reputatie 2
Badge +3
Wat een ergernis aan de fruit&groente spreads van Blue Band die ik zojuist op de reclame zag. Tot mijn grote verbazing bevat de appel&wortel spread geen wortel en de aardbei&bietjes geen bieten. Etiket en reclame suggereren anders. Een misleidend product dat op jullie wall of shame thuishoort!https://www.blueband.nl/content/nieuw-fruit-groente-spread-van-blue-band
In de ingrediëntenlijst op het etiket staat inderdaad dat wortel en bieten er wel in zitten. Hoe bent u erachter gekomen dat dat niet zo is?
Reputatie 7
Badge +7
@nlamers90, ook ik ben erg benieuwd hoe je erachter bent gekomen dat het etiket van de fruit & groente spreads van Blue Band niet klopt.


Wat een ergernis aan de fruit&groente spreads van Blue Band die ik zojuist op de reclame zag. Tot mijn grote verbazing bevat de appel&wortel spread geen wortel en de aardbei&bietjes geen bieten. Etiket en reclame suggereren anders. Een misleidend product dat op jullie wall of shame thuishoort!https://www.blueband.nl/content/nieuw-fruit-groente-spread-van-blue-bandIn de ingrediëntenlijst op het etiket staat inderdaad dat wortel en bieten er wel in zitten. Hoe bent u erachter gekomen dat dat niet zo is?
Reputatie 1
Badge +1
Volgens het etiket is De Vivera Schnitzel E-nummer vrij.


Volgens de ingrediëntenlijst is er ijzer toegevoegd. (Belangrijk voor vegetariërs.) IJzer wordt aan voedingsmiddelen nooit als brokjes toegevoegd want daar doet je lichaam niks mee, maar als ijzeroxide. IJzeroxide heeft gewoon een e-nummer: E172. Maar dat staat er niet op. Alleen het etiket is e-nummervrij, niet de ingrediënten.
Reputatie 7
Badge +7
Scherp opgemerkt @Dré64! Bedankt voor het delen!

Reageer