In Nederland komt vossenlintworminfectie voor in Limburg en Groningen. Deze infectie is een hele nare die pas na 5 tot 15 jaar zich openbaart. Dan is echter het kwaad al geschied. Leverfalen, uitzaaiingen naar de hersenen en/of longen en vaak niks meer aan te doen. Daarom schrijft het RIVM voor die gebieden voor om geen rauw fruit (bramen, bessen, gevallen appelen e.d. te eten, altijd met handschoenen in de (moes)tuin te werken en alle oogst heel goed te verhitten voor consumptie. Het diepvriesfruit in de supermarkt komt allemaal uit landen die bekend staan om vossenlintinfectie. Nu komt het: invriezen dood de lintwormeitjes niet. De teelt van de bramen frambozen etc in de Oost-Europeese landen gebeurt op grote schaal in de volle grond. De EU doet sporadisch een test, maar of ze ook kijken naar deze infectie is niet duidelijk.
Wie weet hier meer over? Nu ik hier achter kom smaakt mijn dagelijkse portie yoghurt met diepvries zomervruchten een stuk minder, maar misschien niet nodig?