Consumentenbond.nl

Wat doe jij tegen verkoudheid?

  • 8 december 2017
  • 25 reacties
  • 5372 Bekeken

Reputatie 2
Badge +4
Het voor velen weer raak: gehoest en gesnotter door verkoudheid. Naast vitaminen bieden drogisten ook supplementen met echinacea aan: een extract van de rode zonnehoedplant. Wie kent bijvoorbeeld niet de Echinaforce van A. Vogel? De vraag is: Helpt echinacea echt tegen verkoudheid? Je vindt het antwoord in dit gratis artikel uit de Gezondgids.

Wat doe jij om verkoudheid te bestrijden of te voorkomen? Doe mee aan de poll of plaats een reactie.

*Poll resultaten zichtbaar na stemmen*

Wat doe jij voor je weerstand of tegen verkoudheid?


25 reacties

Reputatie 3
Badge +3
Om eens te beginnen met een principieel standpunt: ik wil in mijn leven 0 cent uitgeven aan oplichters zoals A. Vogel met homeopathie. Dat je met een psychologisch (placebo) effect miljarden kan verdienen blijft me verbazen.

Bij verkoudheid, wat toch altijd redelijk onschuldig is, hou ik ongeveer het volgende aan:
- thee met honing en citroen
- voeten en handen warm houden
- genoeg slapen
- af en toe een warm bad/douche
- kippensoep

Paracetamol alleen bij pijn of vergaand ongemak 😛
Als ik verkouden ben zorg ik voor genoeg zakdoeken / tissues. En op tijd naar bed. Want dat helpt volgens mij het allerbeste.
Reputatie 7
Badge +4
@Roman: Misschien zou u zich eens onbevooroordeeld en objectief in homeopathie moeten verdiepen en er ervaring mee opdoen. Diezelfde standaardverhaaltjes over placebo en verdunningen kennen we nu wel. Vooral de vele miljarden verdienende Big Pharma doet daar graag aan mee, want stel dat er methodes zijn die beter werken en ook nog goedkoper zijn... Dan stort hun hele markt in. Als er nou ergens veel corruptie en oplichting plaatsvindt dan is het wel in de wereld van de reguliere zorg waar het vooral vaak draait om veel geld verdienen, bonussen, aantallen maken, "concurrentie" en "marktwerking" die nooit werkt.
Behalve de homeopatische zelfhulpmiddelen die bij elke drogist en apotheek te koop zijn is er ook nog de klassieke homeopathie die meestal met hogere potenties werkt en die heel diep in een ziekte kan doordringen en het dan ook daadwerkelijk en duurzaam, dus blijvend geneest. Dit kan bij tal van ziektes als depressie, psychose, ernstige huidklachten, de meest uiteenlopende pijnklachten, slapeloosheid, angststoornissen, traumaverwerking, PTSS, allerlei allergieën en overgevoeligheden, allerlei psychische problemen, enz. Vaak kan het geheel genezen, vaak zal er in ieder geval een duidelijke verbetering plaatsvinden. De klassieke homeopathie wordt toegepast na een uitgebreid consult met een afgestudeerd arts die vervolgens uitgebreid klassieke homeopathie heeft gestudeerd, of een afgestudeerd klassiek homeopaat. De homeopathie benadert een ziekte totaal anders dan in het gebruikelijke systeem. Zij kijken vooral ook naar de oorzaken van een ziekte en ook naar het totaalbeeld van een persoon, dus inclusief zijn persoonlijkheid, levensverloop, gebeurtenissen en alle klachten/symptomen die een persoon heeft. Op basis van dat totaalbeeld zoekt men het meest passende middel uit en ook nog in de best passende potentie. Afhankelijk van de reactie op het middel besluit men na enige tijd, meestal een aantal weken of maanden, of men met dit middel door moet gaan, of men een nog beter passend middel gaat inzetten of eventueel geheel stopt met een middel. Men geeft dus niet een pilletje tegen de hoofdpijn, een pilletje tegen verhoogde bloeddruk, een pilletje om te slapen, een pilletje tegen maagzuur, een pilletje tegen buikpijn en een pijnstiller om de pijn in een knie te onderdrukken en dan vervolgens nog een of meerdere pilletjes om de "bijwerkingen" van de andere pilletjes weer enigszins af te zwakken. Dit heeft niets met gezondheidszorg of met genezen te maken. Al die chemische rommel in je lijf en in je zenuwstelsel veroorzaken ook weer allerlei schade. En het kost gigantisch veel geld! En er worden op miljoenen dieren de meest gruwelijke dierproeven voor uitgevoerd.
Overigens heeft iedere vorm van iets innemen, je laten behandelen, een arts bezoeken enz. een placebo-effect. Als homeopathie niet zou werken maar alleen een placebo zou zijn, hoe kan het dan perfect werken bij baby's en dieren? Wij hebben er inmiddels al 36 jaar talloze zéér positieve ervaringen mee en hebben al meer dan 40 jaar geen chemische medicijnen gebruikt, zelfs geen paracetamolletje. En ook onze dieren worden door homeopatisch dierenartsen altijd perfect geholpen voor een fractie van de prijs van een gewone dierenarts en alle dure chemische rommel die zij vaak voorschrijven. Als veel mensen zich homeopatisch zouden laten behandelen, accepteren dat zij zich bewust worden van allerlei dingen en ook meer de verantwoording voor zich zelf zouden willen nemen dan zouden de zorgkosten gigantisch omlaag gaan en daarmee ook de steeds hoger wordende premies van zorgverzekeraars. Homeopathie is naast de gangbare reguliere manier de grootste geneeswijze in de wereld met vele miljoenen tevreden gebruikers en tienduizenden artsen die het succesvol toepassen. Er zijn tal van universiteiten in de wereld waar het gewoon onderwezen wordt. In veel landen waaronder Duitsland wordt het officieel erkend en toegepast, ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Helaas zijn we in Nederland nogal erg conservatief en bang voor veranderingen, ook wanneer die veranderingen een verbetering zijn. Dat blijkt ook bijvoorbeeld uit onze houding en gedrag ten aanzien van duurzame energie en andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid als biologische landbouw.
Reputatie 7
Badge +4
Een goede weerstand door gezond leven en gezonde voeding heeft op allerlei mogelijke ziektes een positieve invloed en ook op het voorkomen ervan. Wanneer wij toch verkouden worden gaat het vaak vanzelf al snel over. Anders nemen wij met veel succes Echinacea in de vorm van Echinaforce in, waarna de klachten meestal snel verdwenen zijn. Indien dat toch niet het geval is zoekt onze homeopatisch arts een specifiek exact passend middel uit.
Verder is het aan te raden om veel warme gezonde dranken te drinken als thee, groene thee (op 80 graden zetten, anders wordt het bitter), groentebouillon, of gewoon heet water, eventueel met wat citroensap er in.
En vooral ook wat wandelen en buitenlucht inademen, en zonlicht oppikken.
Vanzelfsprekend wel goed warm inpakken wanneer het koud is.
NIET in een benauwde kamer de hele dag in bed gaan liggen!
Reputatie 3
Badge +3
@Ekokok iedereen mag geloven wat ie wil 🙂. Ik kom zelf uit de wetenschappelijke wereld en dat heeft me geleerd om alleen dat aan te nemen wat is bewezen in een gecontroleerde omgeving, waarbij beïnvloedende variabelen zijn verwijderd of waarvan hun invloed is beoordeeld.

Er zijn veel objectieve onderzoeken gedaan naar homeopathie en uit geen enkel onderzoek blijkt een significant hoger genezingspercentage dan dat van een placebo. Totdat dit bewezen is, heb ik mijn geloof in de wetenschap. En dan nog een leuk filmpje ter illustratie die antwoord geeft op 'welk homeopathisch middel neem jij als je been gebroken is?' Ik denk dat je dan liever door een wetenschappelijk getraind professional met morfine onder de arm wilt dan een homeopaat 🙂.
https://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0

U mag geloven wat u wilt, dat mag ik gelukkig ook, alleen hebben we als maatschappij gekozen voor een wetenschappelijke benadering van de gezondheidszorg en totdat de werking van bepaalde middelen wetenschappelijk bewezen is, mag het geen medicatie heten.
Reputatie 7
Badge +4
@Roman:
Het heeft helemaal niets met geloof te maken. Ik geef u aan dat het ook bij baby's en dieren perfect werkt. De meeste homeopatisch artsen zijn een langdurige vervolgstudie homeopathie gaan doen omdat zij juist zo ontevreden waren met hun beperkte methodes om mensen daadwerkelijk te genezen. Degene die homeopathie ontdekt en verder ontwikkeld heeft was zelf ook een vooraanstaand arts die juist daarom verder is gaan zoeken. U denkt toch niet dat al die tienduizenden artsen over de hele wereld die dagelijks patiënten helpen met homeopathie allemaal gek zijn? Vaak kunnen zij ook juist helpen terwijl de patiënten in het gebruikelijke circuit niet verder kwamen of niet te helpen waren. Ik ken ook een heleboel voorbeelden uit de praktijk met andere mensen met zeer uiteenlopende problemen en ziektebeelden.
Helaas wordt de zogenaamde "wetenschap" tegenwoordig steeds meer door de keiharde commercie en hebzucht gestuurd. Grote ondernemingen laten zogenaamde "onderzoeken" doen maar stellen daarbij dan wel allerlei voorwaarden die voor hun producten en financiële mogelijkheden gunstig uit moeten pakken. In ruil daarvoor geven zij een bak geld aan de universiteit die het "onderzoek" doet. Ik ken voldoende mensen uit het wereldje dus weet echt waar ik over praat en het wordt steeds erger. Zelfs vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften maken zich hieraan schuldig. In het reguliere circuit zijn talloze voorbeelden te noemen van "medicijnen" die soms tientallen jaren aan miljoenen mensen gegeven zijn en waar enorme bakken met geld aan is verdiend, waarna dan ineens blijkt dat het helemaal niet werkt of zelfs juist schade veroorzaakt.... Ook kent u vast wel de undercoveropnames van getrainde verkoopmedewerkers van de farmaceutische industrie die artsen bezoeken en belonen wanneer zij hun medicijn voortaan voor gaan schrijven. En van de dure reisjes en andere cadeautjes die hen aangeboden worden. En van de gehaaide verkoopmethodes om artsen iets af te dwingen. Het is dus juist ook een geloof dat een arts volkomen weet wat hij doet, dat hij het begrijpt, dat hij doet wat echt goed is en mensen beter maakt. Vaak is het toch niet meer dan het onderdrukken van symptomen wat ook nog eens bij toeval ontdekt is. Denk bijvoorbeeld aan Viagra wat voor een heel ander doel bedacht is en men ontdekte toen ineens dat de mannen een enorme en langdurige erectie kregen dus heeft men het medicijn hiervoor ingezet en de miljarden stromen binnen. Ik kan mij nog een interview met een vooraanstaand medisch wetenschapper van ongeveer 10 jaar geleden herinneren waarin hij vertelt dat we in feite zelfs niet eens weten wat een aspirientje precies doet. De reguliere medische wetenschap zet zichzelf vaak op een enorm voetstuk alsof ze enorm veel weten, maar veel eerlijker zou zijn te beseffen en toe te geven hoe weinig zij eigenlijk nog maar weten en dat ze tot heel veel niet in staat zijn. Ook bekende psychiaters gaven vorig jaar op tv ruiterlijk toe dat zij vaak echt geen flauw idee hebben hoe ze iemand moeten behandelen, zij zeiden: "eigenlijk proberen we soms maar wat en soms pakt het goed uit, dan hebben we geluk."
Overigens kun je homopathie niet op dezelfde manier onderzoeken als reguliere medicijnen omdat homeopathie een mens, dier of plant in zijn geheel behandelt en niet slechts een bepaalde klacht. Er is dus ook niet een homeopatisch middel tegen hoofdpijn of maagpijn, of tegen depressie of angsten. Er zijn talloze vormen van hoofdpijn, maagpijn, depressie en angsten en ook de persoon en zijn totaalbeeld spelen bij de diagnose een rol, dus zijn er heel veel verschillende middelen die bij verschillende personen en verschillende soorten hoofdpijn (of een ander symptoom) in combinatie met andere klachten en symptomen ingezet kunnen worden. Je kunt dus bijvoorbeeld niet een bepaald homeopatisch middel gaan uittesten op 20 mensen met hoofdpijn en dan conclusies trekken of het wel of niet werkt.

Ik respecteer uw keuze en als u zich er gelukkig bij voelt moet u dat blijven doen. Maar uit ervaring weet ik dat dit een eindeloze discussie wordt. Degene die helemaal niets in homeopathie ziet blijft zich hardnekkig vastklampen aan wat hij op de universiteit geleerd heeft. En alles wat daarvan afwijkt kan in zijn ogen niet en deugt niet. Ik weet van recente studenten geneeskunde dat tijdens hun studie "alternatieve geneeswijzen" op één middagje afgeraffeld werd en meteen ook op een lacherige manier als onzin bestempeld werd. Alleen de gangbare methodes met chemische medicijnen wordt als DE WAARHEID beschouwd. En dat is jammer want het zijn juist de mensen die durven afwijken van gebaande paden die de wereld vooruit helpen. En gezondere mensen maken de wereld beter.
Met vriendelijk groet.
Reputatie 3
Badge +3
Ja ik ga hier niet mee in discussie, uit gevaar voor de Wet van Godwin 🙂. Fijn weekend!
Reputatie 7
Badge +6
Hmmm, interessante discussie hierboven betreft wat wel en niet werkt. Ik heb de link van Linda gelezen en denk ook dat niets echt helpt tegen verkoudheid . Ik geloof zeker , dat bij elke behandeling een placebo-effect een rol speelt. Bij een vastzittende hoest heb ik wel eens Fluimucil gebruikt en bij een zere keel Tijmstroop . Soms Paracetamol om me iets beter te voelen. Ik kreeg de indruk dat het hielp. Of toch het placebo-effect ? Ik weet het niet , maar als we ons beter voelen doordat we DENKEN dat iets helpt , dan heeft het toch nut gehad lijkt me.
Reputatie 3
Badge +3
@E.T. Wiersum het placebo-effect werkt ook perfect, de vraag is of homeopathie méér is dan alleen placebo en of je dat als zodanig mag presenteren en daar de hoofdprijs voor mag vragen.

Hetzelfde als met mediums op TV. Is het eerlijk dat mensen 2 euro per minuut betalen voor een charlatan, als ze geloven dat ze echt contact maken met de overledenen? Zelfs als ze er baat bij hebben als placebo effect?

Geëxtrapoleerd; zou je een (tand)arts willen hebben, die wel óf niet 8 jaar geneeskunde gestudeerd heeft? Stel dat de arts zonder 8 jaar geneeskunde je kan overtuigen dat je beter bent geworden? Of een piloot die niet gestudeerd heeft, maar wel veel films over vliegen heeft gehad? Chauffeur zonder rijbewijs?

Zie ook dit topic:
https://community.consumentenbond.nl/zorg-gezondheid-7/opdoeken-mediums-en-toekomstvoorspellers-op-tv-16070
Reputatie 7
Badge +4
@Roman: Jammer dat u mijn reacties blijkbaar niet serieus neemt en alle argumenten blijkbaar naast u neerlegt. Misschien ga ik af en toe een beetje kort door de bocht in mijn kritiek op de gangbare artsen en medicijngebruik, maar ik kom wel met talloze feiten die controleerbaar zijn. U doet echt aan stemmingmakerij door hier onzin te schrijven.
Ten eerste betaal je voor homeopathie niet de hoofdprijs zoals u schrijft, maar het is een zéér goedkope methode om te genezen. De kosten van homeopatische middelen kunnen zich vaak beperken tot enkele tientjes per jaar. Voor gewone chemische medicijnen loopt dit snel in de honderden of zelfs duizenden euro's per jaar, soms zelfs tienduizenden euro's of nog meer.
Daarom schreef ik ook dat de kosten van de zorg enorm omlaag zouden kunnen wanneer veel mensen op homeopathie over zouden stappen.
Ten tweede doet u in uw voorbeelden van een tandarts en een piloot net of een homeopatisch arts maar een vaag figuur is die niet gestudeerd heeft maar die zelf maar wat ideeën bij elkaar vergaard heeft. Een homeopatisch arts is een afgestudeerd arts met ook ervaring als arts , die vervolgens later ook nog een langdurige studie homeopathie heeft gevolgd. En soms blijft hij daarna ook nog steeds praktiserend huisarts. Hem vervolgens ook nog vergelijken met een medium op tv die voor veel geld per minuut mensen te woord staat is echt totale onzin.
Als je als arts rijk wilt worden moet je geen homeopatisch arts worden, want ook de tarieven per uur zijn veel lager dan bij een gewone arts. Zij doen dit juist vanuit hun motivatie en liefde om mensen (of dieren) daadwerkelijk te helpen en te genezen en de kwaliteit van leven sterk te verbeteren.
Reputatie 3
Badge +3
@Ekokok zoals eerder gezegd, ieder zijn mening en visie. Omdat ik van leuke filmpjes hou, hier nog een mooi exemplaar:
https://www.youtube.com/watch?v=2OcZh5Mc4MY
Reputatie 7
Badge +7
Aangezien de oorspronkelijke vraag was wat jullie doen om een verkoudheid te voorkomen en/of bestrijden, wil ik graag voorstellen de reacties te gebruiken als middel om deze vraag te beantwoorden.

Indien er nog graag verder gediscussieerd wordt over andere onderwerpen, dan staat het een ieder natuurlijk vrij om een nieuw topic te openen.

Fijn weekend toegewenst!

Monique
Reputatie 5
Badge +5
Twee maal (of in het begin van de verkoudheid, 3x) per dag met zout water neus spoelen.
Ik gebruik hiervoor de Rhino Horn - bijgeleverd maatschepje en gewoon keukenzout.
Werkt echt perfect.
Vlak voor slapen gaan de neus spoelen geeft lucht tijdens de nachtrust.
Eventueel aangevuld door 1 of 2x per dag een paracetamol.
Trouwens, die Rhino Horn is ook te gebruiken als je niet verkouden bent, b.v. als je luchtwegallergie hebt.
Ik kreeg die tip ook van iemand anders, daarvoor zat ik altijd te prutsen met allerhande middeltjes die niet of nauwelijks werkten.

Heb een paar keer Bisolvon geprobeerd, tegen taai slijm. Bij mij deed het helaas helemaal niets.
Weggegooid geld dus, althans, in mijn geval.
Reputatie 7
Badge +6
Bij mij hebben middeltjes uit de apotheek en uit de winkel van Ekokok nooit gewerkt. Van een verkoudheid zonder koorts hoef ik niet te hoesten en die gaat na enkele dagen over. Maar een verkoudheid met koorts resulteert meestal in een bronchitushoest van een dag of tien. Er zijn dan middeltjes die de boel verzachten, maar verkorten of genezen zit er niet bij. Verkoudheid is een virus en daar is geen middel tegen.

Wat bij mij wel een beetje helpt is Bisolnasal neusspray met eucalyptus erin. De eucalyptus lost droog slijm op zoals de huisarts mij afgelopen week nog uitlegde, waardoor je het ophoest, b.v. de eerste hoest als je net uit bed komt, en het slijm dus je bronchiën verlaat. Het droge slijm wil immers het kriebelen veroorzaken. Hoe meer slijm eruit hoe beter dus. Bij een erge hoestperiode slik ik ook codeïne van de apotheek, dat verdooft slechts een beetje, doch hoe minder je hoest hoe sneller het kriebelen ophoudt.

Voor het slapen gaan geen dingen eten waarvan je moet gaan hoesten. Bij mij is dat appel, worst, chocolade, chips, koek. In bed probeer ik voorverwarmde lucht in te ademen, bijvoorbeeld lucht die langs mijn arm en hand strijkt. Dan hoest ik minder. Ook voor het slapen gaan een zelfgemaakte sla eten met azijn en zout, liefst van bleekselderij wil het hoesten verminderen. En thee drinken in plaats van koffie. Een kop hete geperste citroensap met suiker en eventueel geperste sinaasappelsap erbij geeft verlichting bij mij.
Om eens te beginnen met een principieel standpunt: ik wil in mijn leven 0 cent uitgeven aan oplichters zoals A. Vogel met homeopathie. Dat je met een psychologisch (placebo) effect miljarden kan verdienen blijft me verbazen.

Bij verkoudheid, wat toch altijd redelijk onschuldig is, hou ik ongeveer het volgende aan:
- thee met honing en citroen
- af en toe een warm bad/douche
- kippensoep

Paracetamol alleen bij pijn of vergaand ongemak :P
Reputatie 7
Badge +7
@J. van Reeuwijk, het viel me op dat je Roman zijn reactie hebt geplaatst als quote maar er zelf niets aan toegevoegd hebt.
Is er wellicht iets fout gegaan of kan ik je ergens bij helpen?

Monique
Reputatie 2
Badge +2
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een goede gezondheid met gezond eten, veel buitenlucht en sport. Vermijd natuurlijk elk contact met rook. Kleed je in huis dikker aan en zet de kachel in huis een paar graden lager, dan kun je vrijwel de hele winter toe met je zomerjas. En tot slot: douche na een lekkere warme douche altijd met koud water na. Mijn advies daarbij: start hiermee in de zomer als het water nog niet zo koud is. Ben je er eenmaal aan gewend (duurde bij mij een behoorlijke tijd) dan wil je niets anders mee. Nevenvoordelen van al deze activiteiten: Ik kan zoveel (wel gezond!) eten wat ik wil en kom geen grammetje aan. Gewoon proberen en volhouden.
Badge +1
Ik wilde juist hetzelfde schrijven als M. Vink. Koud nadouchen, de verwarming op 18 graden ('s avonds een half graadje meer), altijd het slaapkamerraam open, maar buiten wel een warme jas met sjaal. En lekker bezig zijn binnen en buiten.
Badge +1
Wat wetenschappelijk bewezen is, zijn: zinkpillen.

Zink heeft een antivirale werking en helpt zowel verkoudheid als griep minder ernstig te maken en de duur ervan te verkorten.
ADVIES: als je binnen een dag na de besmetting (liep er in de supermarkt iemand te hoesten of te snotteren? Dan heb jij het 2 dagen later ook) per dag 75 milligram zink inneemt, dan is de infectie merkbaar minder ernstig en duurt herstel korter.
Ik hou aan: 2x per dag 2 zink-pillen zoals het Kruidvat die verkoopt ("Mineralen, zink, 90 tabletten", blauwe flacon). Met 4 van die pillen per dag (= 40 mg) zit je onder de 75 mg en het werkt bij mij prima. Bij deze dosering is er absoluut geen gevaar voor zinkvergiftiging.
PREVENTIEF INNEMEN: heeft geen zin, maar zoals gezegd: hou je omgeving goed in de gaten en je weet wanneer je besmet wordt. Dan beginnen met 2 pillen/dag; als de infectie doorzet: naar 2x 2 pillen/dag opschalen. Zet de infectie niet door: stop met slikken, want dan was het vals alarm.
Een griep duurt zo nog maar een week, een verkoudheid nog minder lang.
TIP: Kruidvat heeft regelmatig "3 voor de prijs van 2"-aanbiedingen in deze middelen, dus sla slim in.

Kippensoep: ik weet niet of het werkt, maar het is wel lekker, dus: ook doen!
Reputatie 5
Badge +5
Wat ik doe bij een verkoudheid?

Ach, ik ben een man dus als ik verkouden ben, dan ben ik vooral héél erg zielig... Mijn vrouw heeft het er maar druk mee! 🤒😁
Reputatie 5
Badge +7
Tja, ik was altijd trouw fan van de Echinaforce druppels van A. Vogel en dus was ik extra geïnteresseerd in dit gidsartikel over Echinacea. Nu durf ik niet meer te zeggen of de druppeltjes echt hebben geholpen bij de verkoudheid vorige week 😉. Misschien gaat de eer naar de liters gemberthee.
@M.H. van Raay Ja kippensoep is ook hier favoriet! Zink heb ik nog nooit geprobeerd, moet ik volgende keer eens uitproberen.
Hoe zijn anderen door de griepgolf heen gekomen?
Wat bij mij altijd helpt is goed stomen, bijvoorbeeld met Dampo. Het kost even wat tijd, maar daarna komt het wel altijd goed los.
Reputatie 7
Antiek topic maar als je niets inneemt duurt een verkoudheid een week, als je wel iets inneemt duurt hij zeven dagen.
Reputatie 2
Badge +1
Een jaar of zes geleden kwam men erachter dat ik coeliakie had, sindsdien moet ik glutenvrij eten. Heel apart is dan wel dat ik sindsdien nooit meer een verkoudheid of griep heb opgelopen.
Badge
Ik eet zo gevarieerd mogelijk, veel verse groente en fruit, elke dag honing en regelmatig eieren. Ik eet ook elke dag wel een stukje vlees (vaak kip). Ik ben tenslotte een omnivoor.
en voor de alledaagse kwaaltjes moet mijn lichaam maar zelf een oplossing voor zien te vinden. Je immuunsysteem trainen en aan de gang houden, lijkt me nog altijd de beste methodiek.

Reageer