straatvraag

Wat zit er allemaal in je voorraadkast?

  • 15 November 2022
  • 41 reacties
  • 2240 Bekeken
Wat zit er allemaal in je voorraadkast?

Toon eerste bericht

41 reacties

Reputatie 4
Badge +4

Eén keer per twee weken ga ik de grote boodschappen doen bij Lidl. Dat is dan een hele kar vol, voor ons gezien van drie personen. Ik haal alles bij de supermarkt, dus niet alleen lang houdbaar spul, huishoudelijk en non-food, maar ook brood, fruit, groente, vlees, kaas, frisdrank, bier etc. Omdat het niet mogelijk is om alle groente en fruit voor twee weken te halen (wegens houdbaarheid), ga ik in die andere week (en dan ook één keer per twee weken) naar een Turkse groentewinkel om daar groente en fruit aan te vullen.

De lang houdbare producten heb ik in de kelder in een groot rek staan. In principe koop ik dus om de bestaande voorraad aan te vullen, zodat ik nooit zonder basisproducten zit. Toen in het voorjaar van 2020 door dom hamstergedrag een tekort was toiletpapier, pasta, rijst, bloem e.d., had ik nergens last van, want ik had van alles zeker voor twee maanden voorraad liggen. Die producten probeer ik trouwens zoveel mogelijk in de aanbieding te kopen omdat ze toch lang houdbaar zijn en zo bespaar je enorm veel geld.

De kosten van onze totale boodschappen per maand, dus ongeveer 2x Lidl plus 2x groentewinkel zijn zo’n 350 euro. Een jaar geleden was dat overigens net iets meer dan 300, dus het is flink duurder geworden.

Een goed voorbeeld: Vaatwaspoeder, nu voor ‚ā¨ 4.99 bij de Nettorama, er staat op 80 beurten (Minimaal eerlijk gezegd) dus nog goedkoper dan het spul van de lidl, en een reden waarom poeder beter is zie deze uitstekende video :

Detergent packs are kinda wishy-washy (Dishwashers Explained) (en het vervolg:  I messed up. You're using too much detergent

 

Badge +1

Normaal was mijn voorraad kast altijd goed gevuld, maar als ik nu kijk vallen er toch wel wat gaten in. Het wordt weer aangevuld wanneer ik eens een goede maand heb en wat overhoud, dan is het voornamelijk volume en aanbiedingen. Maar wat staat er zoals normaal in is blikken, potten, koffie, pasta, rijst, bloem, beleg zoals jam/hagelslag enz, spullen voor huishouden & schoonmaak diervoeding.

Badge +1

Maar laatst wel geschrokken hoe de prijzen zijn gestegen. Ik ben alleen en probeerde altijd van 50,- per week boodschappen te doen. Laatst vond ik nog een bonnetje in mijn tas van februari 2022 van 48,50 en heb 2 weken gelden eens alle spullen gekocht die op dat bonnetje stonden en nu moest ik maar liefst 63,20 afrekenen. Geen wonder dat er gaten vallen in mijn voorraadkast.

Als je altijd het goedkoopste kocht en koopt zijn de prijsstijgingen nog veel extremer.

Badge +1

Als je altijd het goedkoopste kocht en koopt zijn de prijsstijgingen nog veel extremer.

ja dat is zeker waar, daarom komen heel veel minima nu echt in de problemen

Voor alle non-food volg ik aanbiedingen die hier gelukkig nog wekelijks per folder op de deurmat vallen. Met een vaste plaats in de voorraadkast zie je ook gelijk of aanvulling voor de komende weken nodig is. Voeding koop ik uitsluitend biologisch en twee keer per week vers. Voor gedroogd,  in blik, pot of diepvries volg ik ook bio-aanbiedingen en houd daarvan een min of meer vaste (drie planken en een diepvrieslade) voorraad aan die wel geregeld op houdbaarheidsdatum gecontroleerd moet worden. 

...en houd daarvan een min of meer vaste (drie planken en een diepvrieslade) voorraad aan die wel geregeld op houdbaarheidsdatum gecontroleerd moet worden. 

Daarom noteer ik alles wat ik¬†‚Äúals voorraad‚ÄĚ koop in een PlanMaker/Excel document met de naam Keukenkastje.

Dan kun je alle producten sorteren op houdbaarheidsdatum.

Echt handig om te weten!

Ik hield ook dingen bij in Lotus 123 en daarna Excel, maar dan andere dingen dan voor de  voorraadkast. Probleem was dat je die altijd moet bijhouden en daar kwam een keer de klad in.

Nu kijken we in de wekelijkse reclameblaadjes en schrijven de aanbiedingen op die we nodig hebben op het boodschappenlijstje. Je moet ook opletten want de aanbieding van maandag is donderdag alweer voorbij of zo. Na de grote boodschappen op donderdag af en toe even nog langswippen op maandag als we in de buurt zijn.

Maar zo zitten er dus ook voordelige aanbiedingen in de voorraadkast. 

Ik zet wel eens een groot blauw kruis op de blikken of pakken die het eerst op moeten.
Ook op aangebroken pakken staat zo'n kruis.
Voor zelf ingevroren vlees, wissel ik wel eens van kleur met de tekst op de pakjes.
Dan zie ik sneller wat de oudjes zijn.
 

Tijdens mijn studie huishoudkunde kregen we al hier les over en waren er handige tips van volgens mij de consumentenbond voor startende zelfstandig wonende studenten hoe ze hun voorraad het beste konden opbouwen. Hele handige adviezen voor beginners.

Ik heb altijd voorraad waarmee ik voor onverwacht bezoek extra eten kan maken. Bij voorkeur lang houdbaar. Met een dikke stift zet ik het jaar van de houdbaarheidsdatum er op om zo altijd de oudste eerst op te maken,  

Gepelde tomaten, pasta, bonen, een pak 'verse’ doperwtjes in de vriezer Verder altijd een pak koffie, houdbare halfvolle melk, 6 1,5 liter flessen water voor als er iets met de waterleiding is. 

Bij voorkeur eet ik verse groenten maar heb ik 1 of 2 maaltijden ingevroren.

Verder altijd wel aardappels, uien, knoflook en gember. 

Basisproducten: verschillende soorten rijst, pasta en (brood)meel, zout, suiker, peulvruchten in blik, rauwe peulvruchten in voorraadpotten, gedroogde paddenstoelen, blikken vis, bliktomaten en tomatenpuree, koffie, thee (nee geen zakjes bah), verschillende soorten olie en azijn.

Veel kruiden, specerijen en smaakmakers: mediterraan, Aziatisch, (Oost-)Europees, uit Midden-Oosten, enzovoort.

Zelfgemaakte inmaak: jam, pickles, chutneys compotes, vruchten op siroop en alcohol.

Voor de viervoetige huisgenootjes: blikken en brokjes, deze bestel ik in grote verpakkingen bij een webwinkel, dat is goedkoper dan bij de supermarkt.

Bij het boodschappen doen let ik op aanbiedingen van de dingen die we gebruiken en koop daar extra van in.

thee (nee geen zakjes bah)

 

Zeer juist: bah!

Losse thee van een goede koffie&theewinkel. Elf km fietsen, dat wel.

Het feit dat koffie en thee in een dezelfde winkel worden verkocht is een misstand op zich: de koffiewalm domineert de hele winkel. Tot op de stoep.

In Duitsland en Frankrijk zijn veel winkels die louter thee verkopen.

Daar ruikt het heerlijk als je binnenkomt, tenminste als ze niet teveel smaakjesthee in het assortiment hebben. Want die domineert ook.

Het blijft behelpen, ja.

Reageer