Consumentenbond.nl

Wat zou jij nou echt willen weten over plantaardige zuivel?


Badge
Een schaaltje yoghurt met granen als ontbijt, een boterham met kaas bij de lunch, een pasta met kookroom voor avondeten en een schaaltje vla als toetje. Veel Nederlanders eten de hele dag door zuivel. Voor de Gezondgids van april ben ik bezig met een onderzoek over plantaardige alternatieven voor onze geliefde zuivel. Denk aan plantaardige melk, kaas, yoghurt, toetjes, kookroom en ga zo maar door. Nu ben ik erg benieuwd naar wat voor informatie over zuivelvervangers waardevol voor jullie zou zijn, zodat ik dit kan meenemen in mijn onderzoek.

Daarom stel ik jullie deze vraag: Wat willen jullie graag te weten komen over plantaardige zuivel? Met de jullie antwoorden ga ik aan de slag en deze zal ik verwerken in het artikel. Wie helpt? Alvast bedankt!


13 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Neem plantaardige slagroom mee in je onderzoek, dit was al heel bekend in de horeca, maar is u steeds meer te krijgen in supermarkten.
Er bestaan plataardige varianten waar je goed moet proeven om het verschil te kunnen verwoorden.
Voor mensen met lactose allergie een uitkomst.
Reputatie 5
Badge +4
Je zal dit wel niet bedoelen, maar wat ik me vaak afvraag is waarom plantaardige alternatieven meestal duurder zijn dan de "normale" varianten. De veestapel heeft een enorme ecologische footprint, het duurt bij levende have vaak langer voordat het productief is terwijl het meer verzorging nodig heeft, etc. Dan zou je toch verwachten dat plantaardige producten veel goedkoper moeten zijn?

Een beetje in dezelfde categorie als dat suikervrije producten duurder zijn dan de niet-suikervrije versies. Je haalt een grondstof eruit, vervangt deze door een simple zoetstofje en hoppa, de prijs kan omhoog...

Wordt de collectieve drang om gezonder te leven daarmee niet gewoon financieel opgelicht?
Reputatie 7
Badge +5
@Aardvark Volmondig JA 🤔
Reputatie 7
Aardvark schreef:

Je zal dit wel niet bedoelen, maar wat ik me vaak afvraag is waarom plantaardige alternatieven meestal duurder zijn dan de "normale" varianten. De veestapel heeft een enorme ecologische footprint, het duurt bij levende have vaak langer voordat het productief is terwijl het meer verzorging nodig heeft, etc. Dan zou je toch verwachten dat plantaardige producten veel goedkoper moeten zijn?

Een beetje in dezelfde categorie als dat suikervrije producten duurder zijn dan de niet-suikervrije versies. Je haalt een grondstof eruit, vervangt deze door een simple zoetstofje en hoppa, de prijs kan omhoog...

Wordt de collectieve drang om gezonder te leven daarmee niet gewoon financieel opgelicht?



Er is behoudens water en zetmeel geloof ik niets goedkoper als suiker maar ik denk ook dat plantaardige grondstoffen in principe goedkoper zijn. Anderzijds als je niet kunt verdienen aan productinnovatie gebeurde die innovatie gewoon niet. Wie het niet wil betalen koopt het eenvoudig niet en wacht op een goedkopere aanbieder.
Reputatie 5
Badge +4
De vraag is natuurlijk hoeveel "plant" er in zulke producten zit. Bij b.v. cocosmelk uit blik is dat duidelijk. Plantaardige melk kun je in principe zelf maken door op b.v. amandelmeel met water, gekookte havervlokken en granen de staafmixer los te laten. Maar voor een industrieel product voldoet dat niet. Als op zo'n literpak "plantaardig" mag staan omdat er 1 theelepel "plant" in zit kun je het voor je gezondheid en helemaal voor je portemonnee beter laten.
Is er verschil in de mate van opname van calcium uit zuivel vs. plantaardige zuivel?

Hoe wordt de plantaardige soja variant (vergelijkbaar met normale yoghurt) gemaakt?

Wat valt er te zeggen over de samenstelling van deze producten, qua calorische waarde ten opzichte van normale zuivel. De verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten. Bevatten deze producten meer toevoegingen? Zijn ze een waardevolle aanvulling in een dieet?
Reputatie 7
Badge +5
@A. Vingerhoets In sojamelk zit 10 mg calcium in 100 gram plantaardige "melk"
en er zit 116 mg calcium in dierlijke melk.

Melk is een door zoogklieren afgescheiden vocht dat dient als voedsel van de jongen.
De rest die zich melk noemt is geen melk, maar lijkt uiterlijk alleen op melk zoals bodymelk en sojamelk.

Hier vindt je de ingrediënten van de 2 producten:

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1049

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=202
Als je melk vervangt door een alternatief, welke ingredienten krijg je dan te weinig binnen en hoe/waarmee kun je die dan aanvullen.

Welke alternatieven zijn makkelijk zelf te maken (=duurzamer?), hoe doe je dat en hoe lang kun je die bewaren.

Waarom zit er bijna altijd suiker/zoetstof in. Je kan toch zelf bepalen of je suiker/zoetstof/honing/siroop/zoete vruchtjes/cruesli etc zelf wilt toevoegen.
Reputatie 7
Wordt het de consument niet allemaal opgedrongen? Soms vind je in een supermarkt meer alternatieve producten dan normale, ook waar het magere of volle producten betreft, mager is er volop maar lekkere volle kwark moet je dan in een andere winkel zoeken. Er is al van alles suikervrij maar wel gezoet, waarom niet gewoon minder suiker? Dat magere en suikervrije producten dikwijls duurder zijn is ook niet zo nodig lijkt me, dat zijn dan misschien onderzoekskosten maar die zijn vast niet zo exorbitant als in de farmaceutische industrie. Bijna alle producten waar iets is uitgehaald zijn duurder dan het oorspronkelijke product. Als de suiker in cola een paar jaar geleden werd vervangen door bijv. stevia hoeft er vast geen jarenlang onderzoek plaats te vinden om te proeven hoe stevia smaakt in 7up, daar is sowieso niets aan te verpesten.
Reputatie 7
Badge +5
@Dijk65 schreef: "Als je melk vervangt door een alternatief, welke ingrediënten krijg je dan te weinig binnen "

Voorbeeld: In sojamelk zit 10 mg calcium in 100 gram plantaardige "melk"
en er zit 116 mg calcium in dierlijke melk.

Sojamelk: https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1049

Halfvolle melk: https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=202
Reputatie 7
Nou, dan mag je wel heel wat liters sojamelk naar binnen gieten. Ik hoef het geen van tweeën.

Hoe zit het eigenlijk met boter, dat is ook zuivel maar ik bedoel al die andere smeersels die niet te (vr)eten zijn. Je betaalt voor verdikt water met wat synthetische troep en kleurstof, of heb ik het fout? Ik kreeg die zooi destijds in het ziekenhuis, er was niets anders. Man heeft toen boter meegebracht.
Reputatie 7
Badge +5
Margarine zijn plantaardige oliën en vetten in plaats van melkvet.
(Noem het maar vegetarische boter.)

Vandaar de lagere cholesterol en hogere omega vetten.
Maar te weinig cholesterol is ook niet goed.
Reputatie 7
Maar er zijn tig soorten van dat wagensmeer met allerlei toevoegingen en weglatingen, ik heb het idee dat al die zogenaamd gezonde smeersels helemaal niet gezond zijn. ik zal de ingrediëntenlijst eens wat beter bestuderen, die zal van een aantal van die smeersels wel op het Internet staan.

Reageer