Consumentenbond.nl

Ziek van veehouderij

  • 7 mei 2018
  • 7 reacties
  • 4723 Bekeken

Reputatie 3
Badge +2
Een stukje (mager) vlees op zijn tijd is gezond, toch levert de productie ervan voor heel veel mensen juist negatieve gezondheidseffecten op. Denk bijvoorbeeld aan de Q-koorts epidemie in 2007, of aan de gevaren van resistente bacteriën. Je kunt niet alleen flink ziek worden van ziekten uit de intensieve veehouderij, in ernstige gevallen kun je er zelfs aan overlijden. Zo sterven elk jaar alleen al zo’n 57 mensen door campylobacteriose. Wil je weten welke ziektes er zijn, hoe je ze herkent en waar je het meeste gevaar loopt? Lees hier ons gratis artikel uit de Gezondgids.

Wat vind jij hiervan? Hou je rekening met ziektes uit de veeteelt door bijvoorbeeld elders te gaan wonen, of minder vlees te eten? Discussieer mee!

7 reacties

Reputatie 7
Badge +4
De grootschalige intensieve vee-industrie is een industrie waarbij alles alleen maar om zo veel mogelijk geld draait. Ten koste van miljarden prachtige onschuldige dieren, natuur en milieu wordt op gigantisch grote schaal zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees "geproduceerd".
De meeste dieren hebben vanaf hun geboorte tot hun executie een vreselijk "leven". Zij zitten vaak permanent in hun eigen poep en pies, op elkaar gepropt in overvolle stallen, vaak zelfs zonder ooit daglicht te zien, permanent van antibiotica voorzien om allerlei mogelijke ziektes te onderdrukken, veelal geforceerd opgefokt met genetisch gemanipuleerde soya en mais.
Op geen enkele manier kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen. Om te voorkomen dat zij daardoor elkaar uit frustratie gaan verwonden worden bij varkens onverdoofd de staarten 😞 en hoektanden afgeknipt of afgebrand 😢, en om onzinnige reden ook de ballen. 😫
Bij kippen en kalkoenen doet met dit met de snavelpunten die voor vogels een enorm wezenlijk onderdeel vormen en een gevoelig tastzintuig zijn, en bij koeien de hoorns. De dieren worden niet als individueel dier met gevoelens, verlangens, karakter en behoefte om te leven beschouwd en behandeld, maar slechts als machines die op commando zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees moeten "produceren". De omstandigheden in veel stallen zijn onvoorstelbaar. Vaak zijn er zieke of gewonde dieren die creperen van de pijn en angst waar in het geheel niet naar omgekeken wordt, hoewel men wettelijk verplicht is om de nodige zorg en medische zorg te geven. Ook dieren die uiteindelijk tussen de anderen overlijden blijven vaak "gewoon" liggen. Veel dieren zijn ziek, kreupel, mank, hebben pijn, ernstige problemen aan de huid of vacht, hevige jeuk, gebroken pootjes of vleugels, of afwijkingen.
Na een erbarmelijk leven worden de dieren met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd of in kratten gepropt om een vaak lange deportatie door te moeten maken op weg naar het slachthuis. Dit is vaak meer dan 1000 km verder! Aldaar worden zij met veel grof geweld het slachthuis ingejaagd om op elkaar gepropt af te wachten tot zij aan de beurt zijn voor hun executie. De vaak bizarre praktijken daar worden angstvallig voor de buitenwereld afgeschermd en kunnen vaak het daglicht niet dragen.
Aldus de bittere wrede wereld van de "moderne" vleesindustrie, de "trots van Nederland".😞

Al meer dan 20 jaar geleden werd erkend en bewezen dat de algehele manier van omgaan met de dieren de oorzaak was van tal van ernstige ziektes als varkenspest, gekke koeien ziekte, vogelgriep, Q-koorts, enz. Maar ondanks alle noodzaak, inzichten, adviezen en suggesties is er geen verbetering gekomen. De schaalvergroting is helaas alleen nog maar verder toegenomen.

De grootschalige, intensieve veeteelt is ook nog eens een gigantische vervuiler voor natuur en milieu en de grootste veroorzaker van de klimaatopwarming, namelijk groter dan alle verkeer ter wereld samen!
Ook de uitstoot van stallen is vaak erg schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren in de omgeving.
Voor het verbouwen van het meestal genetisch gemanipuleerde voer worden nog altijd dagelijks enorme oppervlaktes woud vernietigd, terwijl die juist voor de productie van zuurstof en de opname van CO2 zorgen. 🤔
In sterk opkomende economieën als o.a. China, India en Brazilië wordt er veel aan gedaan om vleesconsumptie te stimuleren, waardoor dus nóg meer aardoppervlak in beslag genomen zal worden voor het verbouwen van veevoer en ook de andere nadelige aspecten van veeteelt nog verder vergroot worden.
Voor een gezonde, duurzame, blijvend leefbare aarde is de grootschalige vee-industrie dus een ramp.😢😫

Gelukkig zijn er in Nederland en de omringende landen steeds meer mensen die minder vlees eten, ook omdat steeds meer bekend wordt dat vlees een belangrijke oorzaak is van talloze ernstige en fatale ziektes.
Zelfs het conservatieve Bureau voor de Voeding raadt sterk aan om veel minder dierlijke producten en meer plantaardige voeding te gebruiken.😀 😋
Reputatie 3
Badge +2
Beste @Ekokok , bedankt voor je reactie! Het is zeker aan te raden om meer plantaardige voeding te gebruiken. Onlangs deden we nog onderzoek naar vegetarische burgers en publiceerden we een artikel over hoe gezond vleesvervangers zijn. Naast vegetarische burgers zijn er natuurlijk nog een hoop andere alternatieven zoals peulvruchten, algen en zeewier. Op onze pagina over deze nieuwe eiwitten vind je meer informatie over dit onderwerp.

Groeten, Rosa
Beste Rosa

Waarvoor zit jij daar bij de consumentenbond. Om een beetje onze veehouders te besmeuren.? Gelijk als Lekker Dier en al dat soorte clubs.
Niet bedenken dat onze veehouderij op een zeer hoog pijl staat.
Zijn het ook jou vriendjes die de hekken hebben doorgeknipt bij de Oostvaarder plassen?
Zelf alle luxe om je heen . Wij wonen hier in een prachtig land. Heb respect voor onze boeren die veel harder moeten werken voor de centen dan jij. Maar nee weer een eenzijdig onderzoek de wereld in slingeren.
Je opa ging misschien wel op de fiets de boer in de oorlog om wat bij elkaar te scharrelen.

Nou zo kan hij wel weer
Reputatie 7
Badge +4
@G.L. Hoekstra
Het is erg positief dat ook de Consumentenbond zich inzet om de bittere realiteit onder ogen te zien over de extreem vervuilende gangbare landbouw en veeteelt die de wereld kapot maken als we niet heel snel drastisch ons gedrag wijzigen.
  • De steeds grotere sterfte onder bijen, vlinders en andere insecten als gevolg van de zwaar chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest dreigt op een catastrofe uit te lopen. Dit is niet alleen een ramp in verband met de bestuiving van gewassen, maar ook als voedsel voor veel vogels en hun kleintjes, en voor een balans in de gehele natuur. Veel experts luiden hierover al jaren de noodklok. Zie ook het volgende artikel van zondag 20 mei 2018 op nu.nl: https://www.nu.nl/weekend/5268488/met-huidige-insectensterfte-er-generatie-alleen-nog-dode-natuur.html
  • De grootschalige veeteelt veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan alle verkeer ter wereld samen! Daarnaast veroorzaakt het ook nog een gigantische hoeveelheid van het veel schadelijker methaan.
  • Voor het verbouwen van veevoer, veelal genetisch gemanipuleerd, worden elke dag gigantische oppervlaktes regenwoud vernietigd, terwijl die juist op zeer grote schaal zorgen voor productie van zuurstof en opname van CO2!
Doorgaan met de gangbare manier van landbouw en veeteelt is daarom eenvoudig weg onmogelijk omdat het de natuur en het milieu steeds verder verziekt, vervuilt en vernietigt.
Ook de manier waarop in het algemeen met de honderden miljoenen dieren in Nederland omgegaan wordt is in en in triest. Ik ben er uit eigen ervaring héél goed bekend mee, dus komt u alstublieft niet met smoesjes aan als "natuurlijk weer zo'n stadsmens die nog nooit op het platteland geweest is en die er geen enkel verstand van heeft".
De boer gooit zijn eigen glazen in wanneer hij niet heel snel overstapt op onschadelijke duurzame methodes.
Daarnaast is vanzelfsprekend ook het gezondheidsaspect voor zowel mensen als dieren van groot belang. Zelfs het conservatieve Bureau voor de Voeding adviseert om veel minder vlees en andere dierlijke producten te gebruiken en veel meer plantaardig. Datzelfde geldt voor vele medisch specialisten die uitgebreid ervaring hebben met zeer uiteenlopende ernstige aandoeningen als hartinfarcten, herseninfarcten, diabetes, obesitas, nierfalen, leverziektes, allerlei vormen van kanker, enz.
Er moet echt een enorme omschakeling komen, en wel snel!

Overigens zal het voor de boeren alleen maar veel leuker worden om meer in harmonie met de natuur en op een veelzijdige en gevarieerde manier te leven en te werken.

Verder ben ik er een groot voorstander van dat er een fatsoenlijke prijs aan de boeren betaald wordt en dat de wurgcontracten van supermarktketens, vlees-, eier- en melkindustrie verboden worden.

Dus eigenlijk ben ik jullie vriend, want ik sta voor een prettige, gezonde en lonende vorm van het boerenbedrijf. Beter voor de bevolking, beter voor de dieren, beter voor natuur en milieu en beter voor de boeren. En zo wordt uiteindelijk iedereen blij. ☺️
Reputatie 5
Badge +7
Beste @G.L. Hoekstra, welkom bij de community! Jammer dat je het onderzoek over intensieve veehouderij eenzijdig vindt. Wat mis je precies in het onderzoek? Ik stel je reactie op prijs maar zou je wel willen vragen respectvol te blijven en geen sarcastische persoonlijke opmerkingen te maken naar collega's en/of community leden. Dank je wel alvast en een zonnige dag gewenst!
Reputatie 4
Badge +5
De intensieve veeteelt is de grootste vervuiler op aarde. De weides worden uitgeput, daar groeit niets meer behalve eitwitrijk gras, insecten verdwijnen in rap tempo, vogelsterfte neemt toe, beesten komen niet buiten, moeten snel groeien in megastallen, volgespoten met middelen, en dan steken allerlei ziektes de kop op. Waarom worden de bokjes worden niet opgegeten ?
Dan zijn het weer de geiten.
Dan zijn het weer de kippen.
Dan zijn het de runderen.
Varkens die niet buiten komen, aan riemen liggen.
Veel boeren moeten hard werken en gaan failliet.
De schijnheilige Dierenbescherming beschermt alleen honden, katten en cavia's maar sluit de ogen voor vee.

Kortom, een zieke sector waarin veel mis is.

Het enige dat helpt ligt bij de consument en dat is veel minder vlees eten. Er zijn heel smakelijke alternatieven te koop of denk eens aan biologische producten.
Iedereen op aarde zou zijn vleesconsumptie moeten heroverwegen.
Reputatie 7
Badge +4
Deze week komt een geheel plantaardige biefstuk op de markt. Hij is in samenwerking met een sterrenkok en een groot aantal fabrikanten van vegetarische producten ontwikkeld en schijnt enorm lekker te zijn. Vivera is de eerste die hem waarschijnlijk deze week aanbiedt.

Reageer