Consumentenbond.nl
Beantwoord

Zijn pinda's noten of peulvruchten?

  • 29 april 2020
  • 7 reacties
  • 328 Bekeken

Er wordt vaak gewezen op het belang van het eten van een handje noten per dag. Zijn in die zin pinda's net zo gezond als noten? Wat zijn de verschillen? Geldt dat ook voor pindakaas en pindasaus?

icon

Beste antwoord door Jan 29 april 2020, 21:32

Er staat een heel verhaal over pinda's op wikipedia, veel uitgebreider dan ik het kan doen. Maar pinda's zijn peulvruchten. Ze voldoen aan het dagelijks een beetje noten eten voor je voedingswaarden tegen je hart en vaatziekten. Er zit een probleempje aan, pinda's zijn meestal gezouten. Je mag maar 6 gram zout per dag hebben, en er zit al een heleboel zout in het eten. Dus beter is ongezouten pinda's eten. Maar krijg jij die door je keel? Bij de Lidl ligt er ook “studentenhaver”, dat is gemengd spul van allerlei noten, ook cocosnoot, niet duur en lekker. 

Bekijk origineel

7 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Er staat een heel verhaal over pinda's op wikipedia, veel uitgebreider dan ik het kan doen. Maar pinda's zijn peulvruchten. Ze voldoen aan het dagelijks een beetje noten eten voor je voedingswaarden tegen je hart en vaatziekten. Er zit een probleempje aan, pinda's zijn meestal gezouten. Je mag maar 6 gram zout per dag hebben, en er zit al een heleboel zout in het eten. Dus beter is ongezouten pinda's eten. Maar krijg jij die door je keel? Bij de Lidl ligt er ook “studentenhaver”, dat is gemengd spul van allerlei noten, ook cocosnoot, niet duur en lekker. 

Dank je wel, Jan! Gezouten pinda’s vind ik best lekker, maar doppinda’s hebben mn voorkeur, dus dat is mooi meegenomen. Dank je voor de tips!

Reputatie 7
Badge +7

Ter bevestiging van Jan: Noten zijn droge vruchten met een harde of houtachtige wand. Voorbeelden van noten zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, macadamia noten, pistachenoten en cashewnoten. In de volksmond worden pinda's ook vaak noten genoemd. ... Pinda's behoren tot de peulvruchten en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

En zoals Jan ook stelt op internet vindt u uitgebreide informatie: https://www.labellord.eu/nl/blog/het-verschil-tussen-noten-en-pindas.html

Dank je wel, De Ruiter! Goede tip; zal t gaan lezen.

Reputatie 7
Badge +7

Tot je dienst. Het is best even interessant op internet te gaan en wat websites te bekijken. Je tikt in het zoekvak wat je zelf wilt. Dus noten, pinda's, maar je vraagt ook om pindasaus en pindakaas. Dat is er ook allemaal te vinden met gezondheidstips, want het ene is te zoet, te veel suiker, het andere te zout, dus te veel zout, maar bij zelf maken kan je dat voorkomen.

Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda's. ... Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda's maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas. Ketjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pindakaas is eigenlijk een pasta van gemalen en geroosterde pinda's. Soms wordt er ook nog suiker, zout en wat olie aan toegevoegd. Groet Leo.

Badge +8

Hi @T. Kremers - Kon, goede vraag! Wij schrijven daar op onze website het volgende over: “Hoewel pinda's eigenlijk peulvruchten zijn, worden ze toch bij de noten gerekend. De voedingswaarde lijkt namelijk erg op die van noten. Pinda's bestaan voor de helft uit vet, voornamelijk enkelvoudig onverzadigd. Ook zaden lijken qua samenstelling veel op noten en tellen mee in de geadviseerde dagelijkse portie.”

Goed om te weten, dank je wel, Imke!

Reageer