Airco kopen: waarom wel of niet?

Airco kopen: waarom wel of niet?
Badge +8
  • Community Manager
  • 2154 reacties

De zomer van 2018 was de warmste zomer van de afgelopen 300 jaar. En vorig jaar haalden we de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland. De verkoop van airco's is in Nederland dan ook flink gestegen. Maar is het wel zo verstandig om een airco te kopen?

In dit gratis artikel uit de Consumentengids van juni 2020 bespreken we dit airco-dilemma. En delen we handige tips voor koelte zonder airco.

Overweeg jij om een airco te kopen of heb je er al een? Praat mee!


51 reacties

Badge

Imke, kunnen jullie de gids/webpagina delen van de Franse consumentenbond waar zij de mobiele airco's testen?

Bedankt!

Badge +8

Imke, kunnen jullie de gids/webpagina delen van de Franse consumentenbond waar zij de mobiele airco's testen?

Bedankt!

Ik vraag het voor je na, @Remq:relaxed:

Badge +8

Hi @Remq, daar ben ik weer met een reactie. Ik hoor van mijn collega's dat er wel gekeken is of we dit  onderzoek over konden nemen. Zoals we wel vaker doen met onderzoeken van onze zusterorganisaties. Helaas waren maar 3 van de modellen die zij hebben getest in Nederland verkrijgbaar. Omdat deze modellen ook nog eens niet courant zijn, hebben we besloten om de resultaten niet over te nemen.

Badge

Bedankt voor het uitzoeken @Imke.

Kunnen jullie mij vertellen waar ik het onderzoek zelf kan vinden in het Frans?

Veel dank!

Badge +8

Bedankt voor het uitzoeken @Imke.

Kunnen jullie mij vertellen waar ik het onderzoek zelf kan vinden in het Frans?

Veel dank!

Graag gedaan, @Remq. Ik heb het onderzoek hier gevonden op de site van Que Choisir.

Airco kopen wel of niet? Ik heb in 2018 zestien zonnepanelen en een permanent aircosysteem ( hoog rendement) laten installeren, met units in woonkamer en slaapkamer. Bovendien heb ik een goed geïsoleerde woning. Ik verwarm en koel mijn huis gericht met de airco. De CV-ketel gebruik ik alleen nog voor erg koude dagen en mijn warmwatervoorziening. Ik verbruik nog maar 400-500 kuub gas, twee onder één kap-woning. De uitkomst is nu dat ik aan het einde van het energiejaar mijn voorschotten op de eindnota vrijwel volledig terugkrijg. Let wel: Het is twijfelachtig of ik de aanschaf op termijn zal terugverdienen, maar daarnaast ook wel een fijn gevoel de komende jaren vrijwel zonder kosten je huis te verwarmen én te kunnen koelen als de temperatuur hoog oploopt. Mijn verbruik en opbrengst elektriciteit ligt rond de 5000 Kw.

In België is er ook een airco test geweest dit of vorig jaar https://www.test-aankoop.be/woning-energie/isolatie/vergelijk-en-kies/koopwijzer-airco

Mischien kunnen jullie daar wel wat van over nemen?

Gr, Martijn 

Mijn moeder woont op een bovenwoning en verwarmt en koelt haar woning al jaren via de airco. Haar energiekosten zijn sindsdien flink gedaald. Ze verwarmde daarvoor alles met elektrische kachels.
Ik heb nu zelf ook airco aan laten leggen en laat alle radiatoren verwijderen zodat het huis alleen nog via de airco verwarmt wordt. Airco is nml. hetzelfde als een warmtepomp, werkt alleen andersom en je hoeft niet extra te investeren in vloerverwarming en nieuwe radiatoren, dus goedkoper. Het is een heerlijke warmte en geen last meer van die lelijke sta-in-de-weg radiatoren. Nu alleen nog de warmwatervoorziening regelen en daarna de gasaansluiting laten weghalen:grinning:
Ik vindt het vreemd dat er nooit op gewezen wordt dat een airco hetzelfde is als een warmtepomp. Het is een veel goedkopere en eenvoudigere oplossing dan een warmtepomp.

Reputatie 2
Badge +2

Airco gebruik gaat wel heel goed samen met zonnepanelen. Je hebt ze beiden op hetzelfde moment ‘aan’. Het ‘direct eigen gebruik’ is dan maximaal en je hebt minder last van het afschaffen van de salderingsregeling.

 

Als je zonnecollectoren hebt zeker doen.

Als het erg warm is schijnt de zon en je airco draait daarop. De meeste airco's zijn van het invertertype zodat je ze ook als verwarming kunt gebruiken. Ca. 1kW erin en 4 kW eruit.

Reputatie 2
Badge +2

Het comfort van een airco vind ik niet zo groot. Als je hem aanzet is het meestal warm in een kamer en produceert het een koude luchtstroom. Na enige tijd is de lucht op de gewenste temperatuur maar meestal te koud in relatie tot de buitentemperatuur.

Als je hem uitzet, is de luchttemperatuur snel weer de temperatuur van de muren + de toevoeging van buiten.

Eigenlijk moet je hem dus permanent aan laten staan en de geregelde binnentemperatuur zou een relatie moeten hebben met de buitentemperatuur.

Badge

Soms is een airco luxe, soms is het gewoon hard nodig en behoud het de kwaliteit van leven. En voor dat laatste heb je goede nachtrust nodig.

Mobiele airco's mogen gerust verboden worden. Het model dat ik gebruikt hebt voldeed totaal niet: een bak herrie waardoor je niet kan slapen, flink stoomverbruik, en alle koude lucht vliegt door de kieren van het raam weer naar buiten. Iedereen koopt ze uit wanhoop, niemand is er over te spreken.

Tegenwoordig woon ik in een huis met betonnen plat dak onder bitumen. Dat wordt 's zomers een kookplaat en houd de warmte dagenlang vast. Met een splitairco op de slaapkamer houdt ik met 0.2-0.4 kw per uur een goede nachtrust. Ik sta tussen 5 en 6 uur 's ochtends op dus tijd om te luchten is er 's avonds niet. Als de airco 's ochtends uit gaat is de binnentemperatuur in een half uur weer >5 graden gestegen. Extra isolatie tegen de hitte zal veel helpen, echter zijn bedrijven daar te druk voor en vragen schandalig veel geld. Mijn verbruik: 135 kw/u per jaar. Dit vind ik eigenlijk verrassend weinig voor de tijd dit ik er gebruik van maak. En dat zijn zo'n 50 nachten per jaar. 

Grootste uitdaging mbt airco's en binnentemperatuur in Nederland:

  • Warmte buiten houden: niet alleen isolatie in bouwregelgeving maar ook zonnewering verplichten op zuidzijde. 
  • Geluidsoverlast tegengaan: verplichting voor geluidswerende omkasting

Ik heb een kast om mijn buitenunit gebouwd. Hoewel de airco dankzij de inverter weinig geluid maakt wil ik achtergrondgeluid in de openbare ruimte tegengaan.

 

 

Badge

Na verhuisd te zijn zijn wij begonnen met nieuwe kozijnen met trippel glas, dit ivm de subsidie regeling , gecombieerd met spouwmuurisolatie, nu een jaar later willen wij zonnepanelen aanschaffen om dan evt volgend jaar een aico systeem te kopen. Heb al een beetje gezocht naar stille, zuinige en met inverter. Ben met name te spreken op papier over de Mitsubishi Heavy industries. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Of andere split units. Zijn ook aan het uizoekken naar een omzetter naar de cv instalatie omdat we ook vloerverwarming hebben, dat schijnt ook goet te gaan met verkoeling van de buiten unit. Dan krijg je bv 3 a 4 binnen units op de slaapkamers en een warmte wisselaar op de cv voor beneden in de zomer en winter. Zo kan je de cv blijven gebruiken als het onder de -10° word want dan schijnt de inverter pomp niet meer te kunnen verwarmen van die Mitsubishi.

Bvd.

Reputatie 2
Badge +2

@Koen D 

Ik had vroeger ook een niet geïsoleerd plat dak met bitumen. Ik zette daar in de zomer een laagje water op. Dat scheelde enorm. De afvoer had ik met een randje verhoogd met stopverf. Het kon hier wel overheen voor het geval dat het erg ging regenen.

Als je een plat dak hebt kun je hier natuurlijk ook wat zonnepanelen op leggen. Dat houdt je dak ook gelijk koeler.  

Badge

Ik kijk ook graag naar het bredere perspectief,  niet alleen naar mijn eigen slaapkamer.

Willen we meegaan in de productie van honderden miljoenen airco apparaten ?

Met daarin schadelijk broeikas gas wat lang niet altijd keurig 100% wordt verwijdert en hergebruikt.

Ik ben zelf ooit airco monteur geweest en kwam regelmatig drukverlies en dus lekkages tegen.

Wat betekent dat voor het milieu ? Wanneer gaan we nu eens nadenken en consequenties aanvaarden ?

Wat mij betreft dus net als terrasverwarming : niet doen.

Reputatie 2
Badge +2

@Bloemer74 

Op zuinigheid hoef je niet echt te letten. Je moet er voornamelijk voor zorgen dat de airco het doet als je zonnepanelen stroom leveren zodat je ‘direct eigen verbruik’ optimaal is.

Reputatie 2
Badge +2

@Ruberto 

Volgens mij betekent dat niet dat je ze niet moet gebruiken. Je moet ze dan beter aanleggen en onderhouden. Ook betere apparaten met niet schadelijke gassen kunnen worden ontwikkeld.

Badge

@Ruberto 

Qua milieu valt dat best mee zie dw gratis bijlage van de cb.

https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gidsen/consumentengids/2020/nummer-6---juni/202006p23-airco-kopen-p.pdf

 

Zie kopje mileu.

 

Badge

Een paar jaren geleden een split unit aangeschaft.

Eén van de betere aankopen.

Sinds de corona crisis zit ik al iets van 3 maanden full time thuis te werken. Met 24 graden in de werkkamer (en de zomer moet nog beginnen) is dat voor mij niet te doen.

Verder zetten we bij hoge temperaturen de deuren op de slaapkamer verdieping open. Dat zorgt voor iets verkoeling op de slaapkamer. Maar belangrijker, het zorgt voor significant minder vocht (klammigheid) op de slaapkamer. Het maakt de nachtrust dus beduidend aangenamer.

Geen idee hoeveel stroom dit in de praktijk verbruikt. We hebben 8 zonnepanelen op het zuiden en onder een gunstige hoek op het dak liggen. Compenseert meer dan voldoende. Ook voor ons gevoel.

Badge

Na verhuisd te zijn zijn wij begonnen met nieuwe kozijnen met trippel glas, dit ivm de subsidie regeling , gecombieerd met spouwmuurisolatie, nu een jaar later willen wij zonnepanelen aanschaffen om dan evt volgend jaar een aico systeem te kopen. Heb al een beetje gezocht naar stille, zuinige en met inverter. Ben met name te spreken op papier over de Mitsubishi Heavy industries. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Of andere split units. Zijn ook aan het uizoekken naar een omzetter naar de cv instalatie omdat we ook vloerverwarming hebben, dat schijnt ook goet te gaan met verkoeling van de buiten unit. Dan krijg je bv 3 a 4 binnen units op de slaapkamers en een warmte wisselaar op de cv voor beneden in de zomer en winter. Zo kan je de cv blijven gebruiken als het onder de -10° word want dan schijnt de inverter pomp niet meer te kunnen verwarmen van die Mitsubishi.

Bvd.

Wij hebben een Mitsubishi Heavy industries SRK20ZS-S split unit. Wat wil je weten?

Hier staan de belangrijkste conclusies uit de Que Choisr test. De Taurus Alpatec AC 280 etn de De’Longhi PACEX 100 zijn als beste getest. 

Badge

Hier staan de belangrijkste conclusies uit de Que Choisr test. De Taurus Alpatec AC 280 etn de De’Longhi PACEX 100 zijn als beste getest. 

We hebben in het verleden een paar mobiele units gehad.

Zoals een eerdere reactie bij dit artikel: koop er gerust één. Dan behoor je na enige tijd tot de groep die geconcludeerd heeft dat een mobiele airco niet werkt.

Reputatie 2
Badge +2

In plaats van een airco zou je ook:

  1. ‘s nachts kunnen koelen met buitenlucht.
  2. warmtepomp met koelfunctie gebruiken.
  3. zorgen dat er minder warmte binnenkomt.
    zonneschermen, betere isolatie, gordijnen dicht doen als je niet thuis bent,…..

 

Artikel en reacties (tot nu toe) brengen het coronavirus niet ter sprake behalve in een reactie over het nieuwe thuiswerken met afzonderlijke koude- of warmtebron. Maar niets over het natuurlijke ventileren dat nodig is voor luchtverversing en de vraag of de eventuele filters in airco's het virus tegenhouden (wat niet snel het geval zal zijn). De airco recirculeert binnenlucht en zorgt sowieso voor de herhaalde, geforceerde verspreiding van microbiologische verontreiniging. Daarbij komt de behoefte om toetreding van buitenlucht en uittreding van de mogelijk besmette binnenlucht  te beperken. Voor ruimten met meerdere personen zal de airco dus een riskante oplossing kunnen zijn. 

  1. Bijleveld
Badge

Artikel en reacties (tot nu toe) brengen het coronavirus niet ter sprake behalve in een reactie over het nieuwe thuiswerken met afzonderlijke koude- of warmtebron…..

 

De strekking van het onderwerp is niet om een gebruiksaanwijzing te schrijven. Hoeveel je moet ventileren kunnen we buiten beschouwing laten. Het coronavirus ook, aangezien dit een forum van de Consumentenbond is. De doelgroep zijn dus consumenten binnen hun eigen huishouden. 

Reageer