Consumentenbond.nl

Bouwmarktartikelen: kwaliteit anders dan in vakhandel?

  • 4 januari 2021
  • 9 reacties
  • 458 Bekeken

Ben mijn hele leven werkzaam geweest in het onderhoud bij een woningcorporatie.

Het valt mij op dat b.v. Gamma nu ook Sikkens verf verkoopt maar er staan andere types op de bussen dan bij de vakhandel. Pas heb ik voor een kennis met deze verf een kamer opgeknapt en ik heb sterk de indruk dat het kwalitatief mindere verf is. 

Ook was pas mijn douchemengkraan defect die ik bij Gamma had gekocht. Ben nu een nieuwe wezen halen bij een loodgieter en die liet mij zien dat dezelfde kraan van Hans Grohe bij hem allemaal messing onderdelen heeft en die van Gamma heeft daar kunststof onderdelen.

Ditzelfde geld volgens mij ook voor b.v. Bosch boormachines.

Weten jullie of dit klopt? En zo ja dan is het denk ik wel eens goed dat jullie dit ook in de publiciteit brengen. 


9 reacties

Waar je bij de bouwmarkt op bedacht moet zijn is dat ze een range van een product leveren en dat de goedkoopste variant kwalitatief vaak waardeloos is. De prijs van gewone witte latex wordt vrijwel volledig bepaald door de hoeveelheid witte pigment die erin zit. Met dure kun je dekkend schilderen en met goedkope mag je het twee of drie keer doen voor het dekt. Wat was de prijs van uw nieuwe kraan bij de loodgieter en wat heeft u voor die oude betaald?

Reputatie 7
Badge +6

Best mogelijk en zeer zeker een onderzoek waard . Ik vind inderdaad de kwaliteit in DHZ-zaken gemiddeld zeer matig en zou graag meer keuze in betere spullen zien . Ik vrees dat de meeste klanten hier zelf schuld aan zijn door hoofdzakelijk op de prijs te letten .

Ik zou Sikkens waar B het over heeft nu niet direct het goedkoopste merk noemen. Je betaalt daar goud geld voor bij de bouwmarkt, 25 euro voor een blikje verf is heel gewoon.

Reputatie 7
Badge +6

De Gamma heeft op de website hun hele assortiment aan verf staan. In de winkel staat maar een deel daarvan. Als je op de website bestelt kun je het de volgende dag in het filiaal afhalen zonder bezorgkosten. Bij ons was verf van een bepaald merk bij de Gamma van dezelfde kwaliteit als hetzelfde merk bij de vakhandel. Maar bij de Gamma kan je misschien ook andere merken kopen die van mindere kwaliteit zijn. Je moet ook op de specificaties letten, binnen dezelfde verf zijn meerdere specificaties. In de winkel staat er dan maar één van, maar op de website staan ze allemaal. Het is dan niet dat je goedkope troep hebt gekregen, maar het was de verkeerde specificatie. Alleen al Cetabever transparante beits heb je een stuk of zes verschillende specificaties. Je hebt verf voor binnen en buiten, en verf waar terpentine in klontert. Dan moet je terpentijn hebben. Verdunnen is meestal niet nodig. 

De verf van de Action van rond de €7,50 per blik van 750ml is ook van Sikkens en hebben wij prima resultaten mee. Blijft mooi glanzend en minstens drie jaar goed. Van belang is ook de voorbehandeling van de ondergrond en goed glad maken. Ook wanneer je schildert. Als er in de nacht na het schilderen dauw is krijg je een ander resultaat dan wanneer je bij droog weer schildert in de zomer. 

Ik denk dat B dit wel weet Jan.

Reputatie 4
Badge +5

Jaren geleden kregen we de tip van een (echte) vakman dat vrijwel alle producten t.b.v. de bouw een A- en B- assortiment hebben. A in de winkels voor de branche zelf en B in de bouwmarkten en gespecialiseerde zaken (keukens, badkamers, wc's, muren, vloeren, raambekleding en de rest).

Wat mij in de Nederlandse bouwmarkten opvalt is hoe smal hun assortiment eigenlijk is.
Dat valt uiteen in meerdere dingen:

# Ze hebben bijvoorbeeld tien verschillende merken verf waardoor je tien verven 'basis wit’ en tien verven 'luxe wit’ hebt. Tamelijk onzinnig want ik heb geen behoefte aan een keuze uit tien merken verf. Eén huismerk en twee of drie beteren merken is me echt genoeg. Maar als je een potje van het kozijnenblauw wilt hebben waarmee talloze huizen in Nederland geschilderd zijn hebben ze er nul van en moet je gaan bestellen. De rekken staan immers vol met allemaal die soorten wit.

# Ze zijn volledig gericht op het uitvoeren van klussen die de meeste mensen doen. Zodra je een klus wilt gaan doen die niet standaard is heb je een probleem. Om te vermelden: dit geldt voor veel (niet alle) vakmannen nog veel erger; als je daar iets wilt dat net iets anders is krijg je al direct commentaar alsof je iets stoms verzint.

# Als je wel eens in een ander Europees buitenland een huisje huurt en je doet daar ideeën op voor thuis dan (b)lijken de dingen die je daar zag in Nederland regelmatig niet te bestaan, niet eens vaag in de buurt. Maar oké, het gemiddelde Nederlandse interieur is dan ook niet erg geïnspireerd met de overheersende doe-toch-maar-wit-mentaliteit.

# de bekende bouwmarkten hebben in mijn beleving hetzelfde assoriment.

Ik denk dat er een aantal effecten samenkomen:

 

Strategisch prijseffect, bijvoorbeeld: https://www.nataschabauwens.nl/decoy-effect-in-marketing-voorbeelden/

Dus de bouwmarkt streeft naar winstmaximalisatie en heeft dus niet als doel je het beste product te verkopen.

Maar wat denk ik ook belangrijk is, is de vraag waar worden de kosten nu daadwerkelijk gemaakt?

In een omgeving waar bedrijfsmatig onderhoud moet worden uitgevoerd, zal een ‘duurder’ product dat langer meegaat uiteindelijk goedkoper zijn omdat de loonkosten een grotere factor zijn dan de aanschafprijs. En in die zin is wat @Harrie LPP zegt ook wel een beetje waar: Een Nederlandse aannemer kan met bepaalde ‘slimme’ producten veel op arbeidskosten besparen. In andere landen waar arbeidskosten lager zijn zul je die producten dan vaak ook veel minder aantreffen.

Reputatie 7
Badge +6

Toch  kan doehetzelver die slim is ook veel beter eerste kwaliteit verf op zijn huis smeren als die goed dekt en jaren langer meegaat dan een goedkopere . Om even bij het voorbeeld verf te blijven .

Reageer