Consumentenbond.nl

Ervaring met verwarming via een warmtepomp


Beste Lezers, We zijn bezig om een huis te kopen waar de verwarming bestaat uit een laag temperatuur warmtepomp systeem.

Ik zou graag ervaringen horen van mensen die al langer dit systeem gebruiken voor hun verwarming.

even nog wat meer info. Het is een zgn laag temperetuur systeem. Het hele huis wordt dan voorzien van vloerverwarming die verwarmd wordt door middel van grond warmte. ik vraag me af of het grond water na bv 5 jaar niet zijn warmte kwijt is waardoor het huis niet meer voldoende verwarmt wordt. Het is een project van 9 huize, kunnen die allemaal uit het zelfde grondwater jaren lang warmte ontrekken. Ik hoor graag wat. John

10 reacties

Badge +1
J. Uhl schreef:Beste Lezers, We zijn bezig om een huis te kopen waar de verwarming bestaat uit een laag temperatuur warmtepomp systeem.

Ik zou graag ervaringen horen van mensen die al langer dit systeem gebruiken voor hun verwarming.

even nog wat meer info. Het is een zgn laag temperetuur systeem. Het hele huis wordt dan voorzien van vloerverwarming die verwarmd wordt door middel van grond warmte. ik vraag me af of het grond water na bv 5 jaar niet zijn warmte kwijt is waardoor het huis niet meer voldoende verwarmt wordt. Het is een project van 9 huize, kunnen die allemaal uit het zelfde grondwater jaren lang warmte ontrekken. Ik hoor graag wat. John

Energie is niet gratis, ook de NAM is er inmiddels achter dat ons aardgas niet gratis en ongestraft uit de grond gehaald kan worden. Warmte uitputting is inderdaad een issue, mogelijk is dit grootdeels op te vangen door zomers het huis te koelen en warmte terug te pompen. Ik heb er geen ervaring mee, maar in mijn zoektocht naar de mogelijkheden voor een eigen warmtepomp kwam ik dit probleem wel tegen. Voor mij voorlopig nog geen warmte pomp met grondwater, het is bovendien voor een enkel huis te duur. Een lucht warmte pomp heeft dit probleem niet, maar levert te weinig op voor een koude winter met lage temperaturen. Daarbij moet je inderdaad vloerverwarming hebben omdat het een laag temperatuur systeem is.
Let er vooral op dat de warmtepomp geen manipulatie van de energieberekening van de woning is. Als die op door een projectontwikkelaar is gekozen op grond van het eenvoudig/snel hoog scoren in de energieberekening dan kan je beter doorlopen. Dat is geen goede start voor de keuze voor een warmtepomp. Beding hoe dan ook een garantie op de prestatie van de warmtepomp installatie, zodat de verkoper niet fluitend wegloopt als jij met hoge kosten zit te kijken. Warmtepompen zijn erg complexe machines vergeleken met de CV ketel en een radiator verwarming. Kijk daarom of de installateur een specialist is voor warmtepompen. Behalve dat, je kunt een prima warmtepomp kopen/installeren, met een prima lagetemperatuurverwarming (LTV) en dan nog loopt het mis doordat bv de warmtewisselaar aan de koude kant verkeerd geinstalleerd is. Of doordat de aannemer beknibbeld heeft op de vloerisolatie, waardoor je LTV vooral de ondergrond warm houdt. Kies je voor een warmtepomp installatie, dan dien je dat vanaf het begin in je ontwerp mee te nemen. In mijn optiek is een huis met warmtepomp achterhaald door het principe van het passiefhuis. Eerst maximaal isoleren, dan de verwarming met zonneenergie invullen, en dan pas het restant dekken met een conventionele verwarming. Bij de huidige stand van techniek is dat alleen nodig als je op je dak geen zon hebt.
Dankjewel voor de tips! Wij zitten in een zelfde situatie met een optie op een nieuwbouwhuis met warmtepomp, warmteterugwin-douche en CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Allemaal mooie woorden, maar op papier weinig duidelijkheid. We weten niet eens wat voor soort systeem het is (zelfstandig of hybride, luchtgebaseerd of vanuit de bodem).

De woning (2-onder-1-kap) bestaat uit 3 etages, waarvan de begane grond vloerverwarming heeft, maar de andere 2 etages radiatoren. Ik maak me wel ernstige zorgen over de verwarming (en koeling) van de bovenste 2 etages.

Hebben jullie tips wat we de makelaar/projectontwikkelaar kunnen vragen en wat we op kunnen laten schrijven, zodat als het niet goed werkt we de projectontwikkelaar daaraan kunnen houden en niet in de kou (of warmte) hoeven te zitten?

In warmte-terugwinning heb ik me uberhaupt nog niet verdiept trouwens. Dus ook daar zijn tips welkom.
1- Eerst maximaal isoleren (zoekterm passiefhuis), dan de verwarming met zonneenergie invullen (zoekterm heatpipe of thermosyphon), en dan pas het restant dekken met een conventionele (warmtepomp) verwarming. Bij de huidige stand van techniek is dat alleen nodig als je op je dak geen zon hebt.

2- Beding hoe dan ook een garantie op de prestatie van de warmtepomp installatie, zodat de verkoper niet fluitend wegloopt als jij met hoge kosten zit te kijken.

3- WTW op douche en ventilatie zijn relatief eenvoudig. Zoek een installateur die dat al vaker gedaan heeft, en controleer met referenties van zijn voltooide projecten.
Bedankt voor je snelle reactie Bertus. De situatie is iets anders dan bij een bestaand huis.

1 - De projectontwikkelaar installeert sowieso een warmtepompsysteem, of we dat willen of niet 😉. Het huis moet nog gebouwd worden. Het huis wordt natuurlijk al wel redelijk maximaal geïsoleerd, omdat het in 2016/2017 gebouwd wordt. Dus punt 1 scoren we goed op. Zonnepanelen is wel een optie qua zon, maar daar hebben we op dit moment nog even geen geld voor. Ook willen we eerst zien hoeveel energie we nog verbruiken met een goed geïsoleerd huis + warmtepompsysteem + warmteterugwin-douche, om daar (later, als er geld is) het aantal zonnepanelen op af te stemmen. Omdat het onderdeel is van de EPC-norm voor deze woning, hebben we geen keus en krijgen we dus een warmtepompsysteem.

2 - Heb je tips hoe we die garantie kunnen bedingen, met wat voor tekst? We moeten de projectontwikkelaar dus dwingen bepaalde punten daarover op te nemen in ons contract. Maar we zijn er nog niet helemaal over uit hoe je zoiets formuleert, zodat je later kunt bewijzen dat het niet goed werkt (áls het niet goed werkt tenminste). Mijn vriend wil dat er een bepaalde temperatuur wordt gehaald binnen met een bepaalde buitentemperatuur en luchtvochtigheid (bijvoorbeeld 20 graden binnen, terwijl het buiten -10 is met een luchtvochtigheid van 50%). Maar dat is natuurlijk moeilijk te meten in de praktijk. Hier zoek ik dus tips voor hoe we dat concreet kunnen maken, maar wel realistisch.

Weet je ook iets over het effect met gewone radiatoren ipv vloerverwarming? Lees overal dat je vloerverwarming nodig hebt bij een warmtepompsysteem. Maar de projectontwikkelaar heeft radiatoren op de 1e en 2e verdieping bedacht. Die kunnen allicht vervangen worden door vloerverwarming, tegen een hoop extra kosten natuurlijk. Terwijl zij moeten garanderen dat het in het huidige systeem gewoon werkt.

3 - Zoals ik ook bij 1 aangaf, hebben we hierin geen keus. De aannemer verzorgt de installatie. Tips waar op te letten bij de aannemer of juist hoe we het kunnen controleren of wat we op kunnen nemen om te zorgen dat we hem aan de garantie kunnen houden later, zijn wel welkom dus.

Ik hoop dat het zo duidelijk is en hoop dat je nog meer kennis hebt hierover om te delen.
Toevallig kom in langs jullie discussie o.a. over de wens van een borg door de bouwondernemer en heb gerechercheerd, dat zonder (ingewikkelde) berekeningen door een gespecialiseerd bedrijf er géén vaste waardes voor de enkele geïnstalleerde systemen afgedwongen kunnen worden, behalve een eindresultaat d.m.v. een EPC/Energieprestatiecoëfficiënt (NEN 7120 van januarie 2016 voor woningen), dat wettelijk geldig en in de afgegeven bouwvergunning is vastgelegd. De huidige EPC bedraagt 0,4 als vaste EPC-waarde.

De bouwondernemer staat het helemaal vrij hoe hij deze opgelegde norm vervult. Een optie voor jullie is het om de EPC-berekening schriftelijk bij de aflevering op te eisen om bij een niet-vervullen van de gestelde wettelijke norm met experts in zee te gaan om de waarde te kunnen controleren en/of een zwaktepunt te kunnen lokaliseren. Gaat de bouwondernemer op de fles, hebben jullie tenminste de berekeningen in de hand.

Raad: neem (nu of later) een BNA-architect in de arm als onafhankelijke adviseur en jullie vertegenwoordiger in deze gecompliceerde materie. Veel lokale en kleinere architectenburo's hebben nog steeds weinig werk en zullen qua prijs voor het advies positief benaderbaar zijn. Vragen kost nog niets.... Mogelijk zijn jullie echter lid van de belangenbehartiger-VEH en kunnen deze problematiek daar beter voordragen.

NB. Je kunt ook Kees vragen: HIER

Suc6.
ook ik zit met een keuze vwb een hybride ketel met warmtepomp ( luchtcirculatie ). Het gaat om een 100 jaar oud schoolgebouw wat komend jaar wordt omgebouwd in 14 apartementen. De hybride ketel is een optie. Verwarming vindt alleen plaats met vloerverwarming. Het gaat om het model daikin-intergas hybrid, zowel voor verwarmen als koeling. En juist dit laatste, de mogelijkheid van koelen, spreekt mij erg aan. Op de bovenste verdieping met vele raampartijen op het zuiden kunnen hoge temperaturen een probleem worden. Maar kan je wel effectief koelen met een vloersysteem. Mijn tweede zorg is geluidsoverlast van de warmtepomp die buiten komt te staan. Redelijk dicht bij een veluxraam van een slaapkamer. Als meerdere personen in het appartement dit systeem kopen staan er maximaal 6 warmtepompen in de buurt van dit raam. In de specificatie wordt gesproken over 62 dB. Kan ik nog wel met open veluxraam slapen
beste Lotte,

wij hebben hier een ketel die zijn warmte uit de aarde haalt, deze zijn v.w.b. geluid redelijk stil.

Als ik jou bericht lees wil je warmte uit de lucht halen, deze systemen zijn over het algemeen wat luidruchtiger omdat er een ventilator in zit.

De vloerkoeling werkt op zich goed, het enige is dat je de zon van de vloer moet houden.

wij gaan zonneschermen plaatsen om de zon buiten te houden met warme dagen.

zolderramen zou je dus moeten voorzien van zonwering.

Groeten John
Sinds 3 maanden in bezit van een Daikin-Intergas hybride WP. Gemengde gevoelens daarbij. De naregeling van de temperatuur over verschillende vertrekken (vloer en radiatoren) is een probleem. Werkte goed bij de CV maar niet met de WP. Als compensatie moet ik nu waarschijnlijk een extra buffervat krijgen om het hoge aantal start/stops te dempen.

Het gedrag van een WP is heel verschillend van een CV, complexer. Welke installateur weet wanneer een WP wel of niet goed draait? Nog drie werelden ervaar ik: CV verwarming, WP Water/Lucht behandeling en Naregeling
Reputatie 5
Badge +7
Hallo @D.W. Selders! Ik heb niet zo een pasklaar antwoord voor je, maar heb je toevallig het andere (en veel recentere) topic over hybride warmtepompen gezien? Het topic waaronder je jouw reactie hebt geplaatst is vrij oud, maar wie weet kun je in dat recente topic nuttige informatie van andere community leden vinden, of je vraag nog een keertje in dat topic posten? Succes!

Reageer