Consumentenbond.nl

geluid energiezuinige koelvriescombinatie

  • 13 januari 2020
  • 11 reacties
  • 600 Bekeken

Ik heb net te horen gekregen, dat de compressor van ELKE energiezuinige koelvriescombinatie ongeveer een half uur geluid maakt, dan tussen drie kwartier en een uur stil is en dan weer aanslaat voor ruim half uur. 

Klopt dit?

(overigens zou bijvoorbeeld het merk Dometic kasten hebben die anders werken en echt stil zijn.)


11 reacties

Reputatie 3
Badge +2

Dat klopt wel ongeveer.. een compressor maakt een beetje geluid, als je hem in/om-bouwt is het nauwelijks te horen. Het principe van een koelkast met compressor is de afgelopen 90 jaar nauwelijks verandert. 

Ik had klachten over een apparaat binnen de garantieperiode. De monteur gaf aan, dat de compressoren veel kleiner zijn tegenwoordig, en dat er in de ijskasten andere vloeistof wordt gebruikt. Maar het gaat mij dus om de tijd dat ze aaneengesloten geluid maken en na hoeveel tijd ze weer aan gaan.  Dat zou zowel in dure als goedkopere apparaten hetzelfde zijn.

Overigens vind ik het geluid heel irritant. Zeker als je rustig zit te werken.

Reputatie 7
Badge +4

geen enkele koelkast heeft vaste aan/uit tijden. de temperatuurregeling bepaalt wanneer de compressor aan gaat. en dat is weer afhankelijk van de ingestelde temperatuur, hoe vaak de deur opengaat en hoe warm het buiten de koelkast is

Het gaat om een gemiddelde. Niet enkele minuten meer of minder, globaal. 

Reputatie 7
Badge +4

dan zou ik de specificaties op geluid gaan vergelijken. 

Mijn stoort het ook. Goed idee bij een test, om de geluidsproductie te beoordelen (met een testpanel). Zowel gorgel- als bromgeluiden - die zouden door de fabrikant toch gedempt moeten kunnen worden, desnoods met rubbercoating over de buizen?

Er moeten modellen bestaan met een soft start (niet de klap bij het starten en stoppen). Over het gorgelen weet ik niks.

Reputatie 7
Badge +4

geluidsniveau beoordelen met een testpanel? subjectiever dan dat kun je het niet krijgen…. wist je dat emotie de waarneming van geluid kan beinvloeden? Als je een hekel aan je buren hebt, zal het geluid wat zij veroorzaken harder bij iemand binnenkomen die een hekel aan de buren heeft dan bij iemand die vrienden is met de buren. De rijdende rechter maakt al vele seizoenen hier een programma over.

 

geluidsniveau's moet je meten en objectief vergelijken.

Mijn energiezuinige A++ combinatie van Liebherr produceert - volgens het etiket dat erop zat - 39 db aan geluid. Volgens de gebruiksaanwijzing kan dat korte tijd luider zijn bij nieuw opgeslagen levensmiddelen of als de deur lang openstond omdat het koelvermogen dan automatisch wordt verhoogd. Ik vind het geluid ook storend en heb hem daarom in de trapkast gezet. Met de deur daarvan op een kier (voor de beluchting) heb ik er geen last van.

.. Als je een hekel aan je buren hebt, zal het geluid wat zij veroorzaken harder bij iemand binnenkomen die een hekel aan de buren heeft dan bij iemand die vrienden is met de buren…

 

Dat is zo, maar meestal wel in omgekeerde volgorde. Het begint dan met geluidsoverlast door de buren en als die daar niets aan (willen) doen krijg je een hekel aan ze. Geluidsoverlast is een bekende bron van frustratie en incidentele geweldsuitbarstingen en krijgt doorgaans niet de aandacht die het zou verdienen. Maar het is, afgezien van de subjectieve ervaring, ook een ingewikkeld verschijnsel.

@Lilian W U zou, als u de koelkast een tijdje dicht laat, eens kunnen nagaan of die bewering van een half uur áán en dan drie kwartier tot een uur uit inderdaad klopt. Mijn koelkast staat, bij normaal gebruik, beslist minder dan een half uur aan, maar of hij daarna een uur uit staat  heb ik nooit nagegaan. Zulke gegevens staan ook nergens (althans voor de consument) op schrift omdat ze, zoals hier eerder opgemerkt, afhankelijk zijn van het gebruik dat van de koelkast wordt gemaakt.

Wat bij irritant geluid wel mee kan spelen is de aanwezigheid van andere permanente geluidsbronnen in huis, zoals b.v. een luchtverversingsinstallatie of de cv/stadsverwarming. Dan kan door interferentie geluidshinder ontstaan die zich bij afzonderlijk gebruik van zulke installaties niet voor zou doen. Maar dat is een zeer specialistisch onderwerp waarvoor je een akoesticus zou moeten raadplegen.

Op dit forum staat een vraag van iemand die een stille koelkast zoekt en daar nooit antwoord op kreeg. Je zult dus zelf een oplossing moeten vinden voor dit probleem en als die niet ligt in het aantal (wel gepubliceerde) decibellen of volledige inbouw is die wellicht te vinden in het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal op de muur waartegen de koelkast staat, met inachtneming van de voor warmteafvoer van de motor benodigde ruimte. Of plaatsing in een (trap)kast waartoe ik zelf besloot na enig zoeken (en inderdaad vinden) van een koelvriescombinatie met geschikte afmetingen.

Hinderlijkheid van geluid is per definitie subjectief. Door een testpanel te laten oordelen komt een constante ruis er wellicht beter vanaf dan een zeurend of snerpend geluid, terwijl de ruis misschien wel iets sterker is.

We hebben het hier immers over de mate van waarneming - niet of het geluid bijvoorbeeld schadelijk is voor het gehoor (dan zijn juist technische meetwaarden nodig).

Liever dan "per definitie subjectief", dat het slachtoffer geheel op zichzelf terugwerpt, zou ik het probleem van geluidshinder toch liever “ingewikkeld” willen noemen. Het is m.i. als bij het gebruik van medicijnen. Elk medicijn is op zich als veilig beoordeeld, maar veelslikkers belanden nog al eens in het ziekenhuis waar dan met veel moeite moet worden uitgezocht welke combinatie van medicijnen de patiënt de das heeft omgedaan. 

Reageer