Goede elektrische rijstkoker gezocht


Badge

Ik ben al enige tijd op zoek naar een kwalitatief goede elektrische rijstkoker voor 1-2 pers. met een keramische- of aluminium binnenpan. Het mag wat kosten, als de pan maar niet van teflon is. Wie heeft de gouden tip ?


27 reacties

Reputatie 4
Badge +4

@D.A. Domaso, volgens mij kun je makkelijk slagen als je een paar Aziatische toko’s binnen gaat om te zoeken. Die hebben daar ook kleine rijstkokers met aluminium binnenpan.

ik hoor van mijn (chinese) kennissen steeds dat de beste (maar wel prijzige) rijstkoker die van zojirushi is , kijk maar eens op *

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Ik heb zelf een goedkope rijstkoker gehaald bij een toko en die werkt perfect! Ik kreeg er zelfs een stoommandje bij en ik kan hier genoeg rijst in koken voor zelfs 4 personen. Ik zou zelf even kijken bij een toko in de buurt. Volgens mij is het enige verschil met deze ‘goedkope’ rijstkokers en de wat duurdere dat de duurdere rijstkokers vaak wat meer instellingen/opties hebben. Echter als je het puur voor het rijstkoker wilt aanschaffen, dan zou ik zeggen koop gewoon een goedkope rijstkoker bij de toko. Natuurlijk kun je wel voor een duurdere combo kiezen, als je bijvoorbeeld een slowcooker/rijstkoker in één wilt. Die bestaan ook nog. Hoop dat je hiermee wat verder komt!

Reputatie 7
Badge +6

We hebben heel lang een rijstkoker gebruikt. Of het een goede rijstkoker was lag niet aan de rijstkoker, maar aan de hoeveelheid water die je bij de rijst doet. Er zit een maatbeker bij. Zoveel rijst moet zoveel water bij. Als je dat precies doet krijg je prachtig droog gekookte rijst. Zolang het lampje nog aan is moet je het deksel er nog niet aftillen. We hebben meerdere rijstkokers gehad, ze waren allemaal hetzelfde hierin. 

Badge

@D.A. Domaso, volgens mij kun je makkelijk slagen als je een paar Aziatische toko’s binnen gaat om te zoeken. Die hebben daar ook kleine rijstkokers met aluminium binnenpan.

Ik heb je reactie helemaal gemist, bedankt voor de tip. Ik heb er helemaal niet aan gedacht dat toko’s die apparaten ook verkopen. Ik heb een heel aantrekkelijke rijstkoker gezien met keramische binnenpan. Schot in de roos. Hier ben ik al jaren naar op zoek. Een Duitse fabrikant Reishunger. Duitse apparaten staan bekend om de degelijkheid, deze hoop ik ook

Badge

ik hoor van mijn (chinese) kennissen steeds dat de beste (maar wel prijzige) rijstkoker die van zojirushi is , kijk maar eens op *

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Ik heb het merk opgezocht. Helaas is de kleine koker komen te vervallen maar geen getreur, ik heb inmiddels een rijstkoker met uitneembare keramische binnenpan gevonden

Badge

We hebben heel lang een rijstkoker gebruikt. Of het een goede rijstkoker was lag niet aan de rijstkoker, maar aan de hoeveelheid water die je bij de rijst doet. Er zit een maatbeker bij. Zoveel rijst moet zoveel water bij. Als je dat precies doet krijg je prachtig droog gekookte rijst. Zolang het lampje nog aan is moet je het deksel er nog niet aftillen. We hebben meerdere rijstkokers gehad, ze waren allemaal hetzelfde hierin. 

Ik ben afkomstig uit een land waar rijst de basis is van ons eten. Wij koken rijst op gevoel en ervaring. Ik gebruik nooit maatbekers. Rijst kent ook een “rijpheid”. De hoeveelheid water waar je het in kookt is mede daarvan afhankelijk, jonge rijst heeft minder water nodig dan oudere rijst. Ik wil geen koker met aluminium of teflon-achtige binnenpan maar keramische binnenpan. Ik heb er nu 2 gevonden, een Duits- en Chinees merk. Die ga ik onderzoeken

Reputatie 7
Badge +6

@D.A. Domaso ja ik ben m'n hele jeugd ook grootgegroeid met de rijst. Aardappelen was voor ons groente erbij, meestal in de masala-kerrie. Daar ging het ook inderdaad handmatig op gevoel en ervaring. Ik mocht met m'n tengels nooit het deksel optillen. De Javaanse vrouwen wierpen met zo'n rieten mand de rijst omhoog dat de vliesjes wegwaaiden en ze de zwarte muizenkeutels eruit pikten. Daarna spoelen en in de pan. Ik heb er nog een foto van uit 1976, zie je de rijst in de lucht?

Toen ik hier op kamers kwam wonen en bij m'n moeder weg was kreeg ik het niet goed voor elkaar de rijst mooi droog te koken. Die studentenflat had maar elektrische kookplaten en kon ik de temperatuur niet precies genoeg regelen. Maar later namen we zo'n elektrische cooker met teflon pan, en die kookte het heerlijk droog. Ik moet toegeven dat keramisch wel beter zal smaken. We aten hier meestal die 10 lbs / 4,5 kg zakken Oryza rijst uit Suriname. De Lidl had 'm ook een hele tijd van de handel uit Duitsland. Die is mooi longgrain. We aten met ons gezin dan zo'n 1,5 zak per maand. Maar basmati rijst vinden we het lekkerst.

Badge

ik hoor van mijn (chinese) kennissen steeds dat de beste (maar wel prijzige) rijstkoker die van zojirushi is , kijk maar eens op *

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Heel veel verschillende merken rijstkokers worden in dezelfde fabriek in China geassembleerd (Reishunger, Zojirushi, YumAsia). YumAsia verkoopt een rijstkoker van Zojirushi (Japan als thuisbasis). Ik vind ze erg aantrekkelijk door de keramische binnenpan en afneembaar deksel. Helaas wordt Zojirushi in Nederland niet verkocht. Waarom niet ? “?”

Badge

@D.A. Domaso ja ik ben m'n hele jeugd ook grootgegroeid met de rijst. Aardappelen was voor ons groente erbij, meestal in de masala-kerrie. Daar ging het ook inderdaad handmatig op gevoel en ervaring. Ik mocht met m'n tengels nooit het deksel optillen. De Javaanse vrouwen wierpen met zo'n rieten mand de rijst omhoog dat de vliesjes wegwaaiden en ze de zwarte muizenkeutels eruit pikten. Daarna spoelen en in de pan. Ik heb er nog een foto van uit 1976, zie je de rijst in de lucht?

Toen ik hier op kamers kwam wonen en bij m'n moeder weg was kreeg ik het niet goed voor elkaar de rijst mooi droog te koken. Die studentenflat had maar elektrische kookplaten en kon ik de temperatuur niet precies genoeg regelen. Maar later namen we zo'n elektrische cooker met teflon pan, en die kookte het heerlijk droog. Ik moet toegeven dat keramisch wel beter zal smaken. We aten hier meestal die 10 lbs / 4,5 kg zakken Oryza rijst uit Suriname. De Lidl had 'm ook een hele tijd van de handel uit Duitsland. Die is mooi longgrain. We aten met ons gezin dan zo'n 1,5 zak per maand. Maar basmati rijst vinden we het lekkerst.

Wat leuk. In mijn land van herkomst (Suriname) deden mijn landgenoten met Javaanse voorouders precies dat !! Witte “schone” rijst was toen erg prijzig dus kocht men vaak minder bewerkte rijst en ging zelf aan de slag. Voedsel bereiden was dan ook een dagtaak door alle voorbereidingen. Toen er nog geen geavanceerde kokers waren deden de vrouwen water ter hoogte van een kootje van de pink bij de door en door gewassen rijst.

Wat hier aardappels zijn, zijn bij ons groene en rijpe kookbananen (typische westerse benaming, wij zeggen bananen en de gele eetbare vruchten heten in mijn cultuur bacove), cassave, Chinese tajer, napi, zoete patat (allemaal aardknollen op de bananen na).

Leuk dat je je verhaal deelt.

Reputatie 7
Badge +6

@D.A. Domaso die foto was op Alliance in Commewijne in 1976. Ja, die mensen zitten de hele dag het eten voor te bereiden. Ze kookten rijst op een houtskoolvuur, een hele kunst. Nou je het zegt, dat vingerkootje in het water voor de maat hebben ze me wel eens voorgedaan! Wat ik zo mis hier, op de groentemarkt heb je misschien 30 verschillende groenten en daar wel 300. Maar van zoveel dingen weet ik niet hoe je het klaar moet maken. Ik eet nog altijd rijst uit een elektrische rijstkoker. Maar mijn vrouw vindt basmati lekkerder en die 10 lbs zakken Surinaamse rijst zie ik al een tijd niet meer bij de Aldi of de Lidl waar we meestal gaan. Tang swietie!

Tang swietie!

 

Een vertaling zou er ook nog wel bij mogen. Mijn zoekmachine vindt niets wat opheldering zou kunnen verschaffen.

Tang swietie.

Het zal je maar gezegd worden.

Hoewel het natuurlijk niet persoonlijk bedoeld was.

Het nadeel van Basmati en Pandan rijst vind ik dat je het apart moet houden van andere ingrediënten.

Als je het mixt met groenten en dergelijke valt de unieke smaak weg.

Reputatie 7
Badge +6

Die taal is een overblijfsel uit het slavernijverleden van Nederland, Dutch heritage. Een brouwsel van een rijtje Europese talen vermengd met en op z'n Afrikaans. Portugees, Engels, Nederlands, Frans, Duits, Zwitsers. Dus met een beetje geluk haal je die verbastering er nog uit.

Tang = Engels stand of stay = blijf, of het is Afrikaans

swietie = sweet = zoet = goed

Tang swietie = blijf goed ☺️

Afrikaans is niet één taal, maar een heleboel verschillende naargelang van welke stam je was. Dus die tot slaaf gemaakte die in Suriname aankomt verstond de andere slaven ook niet. En dan nog de blanken. Dus zo is een universeel taaltje ontstaan dat iedereen verstond.

 

Reputatie 7
Badge +4

iets met titels, vraagstelling en afdrijven van de originele vraag. 😉

ondanks de mooie geschiedenisles, is dit wel offtopic

Dank u, Moderator.

Badge

@D.A. Domaso die foto was op Alliance in Commewijne in 1976. Ja, die mensen zitten de hele dag het eten voor te bereiden. Ze kookten rijst op een houtskoolvuur, een hele kunst. Nou je het zegt, dat vingerkootje in het water voor de maat hebben ze me wel eens voorgedaan! Wat ik zo mis hier, op de groentemarkt heb je misschien 30 verschillende groenten en daar wel 300. Maar van zoveel dingen weet ik niet hoe je het klaar moet maken. Ik eet nog altijd rijst uit een elektrische rijstkoker. Maar mijn vrouw vindt basmati lekkerder en die 10 lbs zakken Surinaamse rijst zie ik al een tijd niet meer bij de Aldi of de Lidl waar we meestal gaan. Tang swietie!

De rijsttelers spuiten rijstsilo’s vol met verdelgingsmiddelen om insecten buiten te houden. De Surinaamse rijst barst van landbouwgif en wordt daarom in veel regionale landen en door de EU geweigerd. Jammer van zoveel dingen uit dat land, de rijst had een top kwaliteit. Veel groenten komen hier niet meer door de douanecontrole heen. Teveel gif. Triest maar waar. Een jonge ondernemer, Mataw, was een biologische soproppokwekerij begonnen en exporteerde naar Nederland (diepvries). Opeens zie ik die produkten niet meer in de toko's. Ik vermoed een boycot ( komt dit je bekend voor ?) omdat mensen steeds vaker die bio groente kochten en die chemische rommel lieten liggen.

Ik haal in de zomer Surinaamse groenten in Almere Buiten in de winkel van “onze volkstuin in de kas”. Ze zijn vrij van chemicaliën en niet-GMO. Er wordt ook geen kunstmest gebruikt maar gecomposteerd materiaal. De smaak is fantastisch, de prijs iets hoger dan in de toko maar voor het welzijn van lichaam en ziel heb ik daar de centen wel voor over. Antroewa, soproppo, tajerblad, boulanger (de echte lange), poe, soekwa, oker, kouseband, amsoi, paksoi, kangkung (dagublad, versie die op het land groeit), bitawiri, madam janet pepers, bananen. Particulieren hebben er ook tuintjes en sommigen verkopen wel eens iets. Tien euro voor een kilo soproppo vinden velen duur maar je ziet ze wel in brandstofslurpende auto's rijden (benzine 2 euro/liter) en roken een pakje sigaretten per dag.

Badge

Tang swietie!

 

Een vertaling zou er ook nog wel bij mogen. Mijn zoekmachine vindt niets wat opheldering zou kunnen verschaffen.

Tang swietie.

Het zal je maar gezegd worden.

Hoewel het natuurlijk niet persoonlijk bedoeld was.

Dat zou vertaald kunnen worden met de mazzel. Hou je taai. Hou je goed. Veel woorden hebben  meerdere betekenissen. Switie betekent ook lekker

Tot uw dienst

Badge

Die taal is een overblijfsel uit het slavernijverleden van Nederland, Dutch heritage. Een brouwsel van een rijtje Europese talen vermengd met en op z'n Afrikaans. Portugees, Engels, Nederlands, Frans, Duits, Zwitsers. Dus met een beetje geluk haal je die verbastering er nog uit.

Tang = Engels stand of stay = blijf, of het is Afrikaans

swietie = sweet = zoet = goed

Tang swietie = blijf goed ☺️

Afrikaans is niet één taal, maar een heleboel verschillende naargelang van welke stam je was. Dus die tot slaaf gemaakte die in Suriname aankomt verstond de andere slaven ook niet. En dan nog de blanken. Dus zo is een universeel taaltje ontstaan dat iedereen verstond.

 

Een 10 voor je uitleg !!!!! Helemaal correct. De slaven vingen van de blanke baas woorden op die ze probeerden uit te spreken. Zo is onze taal ontstaan

Badge

Ik heb zelf een goedkope rijstkoker gehaald bij een toko en die werkt perfect! Ik kreeg er zelfs een stoommandje bij en ik kan hier genoeg rijst in koken voor zelfs 4 personen. Ik zou zelf even kijken bij een toko in de buurt. Volgens mij is het enige verschil met deze ‘goedkope’ rijstkokers en de wat duurdere dat de duurdere rijstkokers vaak wat meer instellingen/opties hebben. Echter als je het puur voor het rijstkoker wilt aanschaffen, dan zou ik zeggen koop gewoon een goedkope rijstkoker bij de toko. Natuurlijk kun je wel voor een duurdere combo kiezen, als je bijvoorbeeld een slowcooker/rijstkoker in één wilt. Die bestaan ook nog. Hoop dat je hiermee wat verder komt!

Ik heb inmiddels 2 merken rijstkoker gevonden, allebei met keramische binnenpan. En dat is waar ik al heel lang naar op zoek was. Ik ben er inmiddels ook achter dat een groot aantal fabrikanten van rijstkokers hun apparaten laten assembleren in één fabriek in China.

Reputatie 7
Badge +6

Hoi @D.A. Domaso ik woon in Midden-Brabant. Ik kom het inderdaad tegen dat veel Surinaamse landbouwgewassen van particulieren, maar ook veeteelt en visserij niet door de douane komen. Nederland en Europa hebben vanaf de jaren '70 en '80 milieuvoorschriften ingevoerd die voor alle Nederlandse gewassen gelden maar ook wat er wordt geïmporteerd. Veel landen kunnen daaraan voldoen omdat hun overheid aldaar controle organisaties heeft die dat controleren. Je moet aan de milieuvergunning voldoen en gespecialiseerde bedrijven geven dan certificaten af dat jouw teeltwijze aan die milieuvoorschriften voldoet.

Suriname zat toen verwikkeld in de staatsgreep en daarna leefde het land van de opbrengst van de bauxietindustrie. De regering besteedde geen aandacht aan die nieuwe milieu-eisen, Nederland is gek werd er dan geroeoen. Als Bouterse aan de macht was gingen overal de deuren dicht in Europa en Amerika. Dus Suriname heeft die milieuvoorschriften niet ingevoerd en er zijn geen instanties die die wetten bewaken en controleren zoals de gemeenten hier. Er is niet eens een veterinaire dienst om de veeteelt te controleren. Dingen als een veeteeltbedrijf en viskwekerij naast elkaar zou hier niet mogen maar doen ze daar gewoon.

En in de tropen zijn er veel meer ziektes in de landbouwgewassen, dus wat je zegt, ze gaan spuiten en andere dingen doen om mooie gewassen te krijgen. En die dingen zijn juist in strijd met de milieuwetten hier. Het lukt ze niet om aan die eisen te voldoen. Ze hebben pas wel een certificaat gehaald om gerookte vis naar hier te exporteren. Dus enige vooruitgang wordt wel geboekt. Voor de nieuwe president gaan weer alle deuren open, tot aan de koning toe, dus er is hoop. Maar wat hier gekweekt wordt voldoet er wel aan. In de kassen lukt hwt wel om tropische dingen te kweken. Na Ijsheilgen mogen de tomatenplantjex de grond in, daarvoor zijn de nachten nog te koud.

Reputatie 7
Badge +6

Een 10 voor je uitleg !!!!! Helemaal correct. De slaven vingen van de blanke baas woorden op die ze probeerden uit te spreken. Zo is onze taal ontstaan

Dank je wel! Ik krijg niet zo vaak meer een 10. Je hebt helemaal gelijk, de woorden hebben een brede betekenis. Fa libi de, kon gi wan tori, vind ik een hele mooie, hoe gaat het leven, geef me een verhaaltje. Er zit Afrikaans bij en dan eerst de Portugese Joden, daarna de Engelsen en toen de Nederlanders. Toen die het hadden veroverd bleven de Engelse planters nog lang, ze waren het er helemaal niet mee eens, maar na 100 jaar waren de meesten wel weggetrokken naar het Caraïbisch gebied.

Reputatie 7
Badge +6

De rijsttelers spuiten rijstsilo’s vol met verdelgingsmiddelen om insecten buiten te houden. . . . Antroewa, soproppo, tajerblad, boulanger (de echte lange), poe, soekwa, oker, kouseband, amsoi, paksoi, kangkung (dagublad, versie die op het land groeit), bitawiri, madam janet pepers, bananen. Particulieren hebben er ook tuintjes en sommigen verkopen wel eens iets. Tien euro voor een kilo soproppo vinden velen duur maar je ziet ze wel in brandstofslurpende auto's rijden (benzine 2 euro/liter) en roken een pakje sigaretten per dag.

Dat had ik ook begrepen van de rijstteelt in Suriname. Het land ligt te dicht bij de evenaar, vandaar veel meer tropische ziekten vergekeken Indonesië. De rijst is genetisch veel gemodificeerd om daar tegen te kunnen en moet dan nog lekker zijn. Dus als ze minder moeite doen is het ook mindere rijst.

Ik ben met een bakra vrouw getrouwd, ik zit ook vaak met een bord piepers en spruitjes voor de tv, en m'n kinderen lusten frites met majo. Maar als je al die Surinaamse groenten opnoemt loopt het water uit m'n mond. Als je lekker wil eten moet je in Suriname zijn. Ik ga wel eens naar de weekmarkt in Rotterdam hartje zomer, dan hebben ze wel Surinaamse groenten gekweekt in de kassen hier. Wel een beetje duurder. Almere is ook heel groot geworden dat ze daar ook veek Suri groenten hebben. Ik at 't alkemaal wat je opnoemt, kang kong dagu blad haha, klaroen, pomme citère. Kang kong zat ook in de pitjil. Lange aubergine, madam jeanette peper is de heetste maar wel de lekkerste. Ik doe één peper in kleine stukjes in de azijn en dan een maand lang elke dag een stukje. Alles eten met je vingers uit een bacbana-blad. Heel leuk dit. Dank je wel! In Frankrijk zag ik ook kouseband, haricots kilomètre ☺️

De witte rijst die ik bij Albert Heijn koop is nog steeds Surinaamse rijst. Zeer goedkoop en zeer gemakkelijk te bereiden: 1 kopje rijst, 2 kopjes water.

10 minuten koken op lage vlam, 10 minuten laten staan zonder vlam.

Klaar, smakelijk.

Reputatie 7
Badge +6

Wow @Léonz, je mag ambassadeur worden voor Surinaamse rijst in Nederland.

Ik kom niet elke dag in AH, haalde destijds die rijst bij de Aldi of Lidl, waar we onze boodschappen doen. Die kwam via Duitsland uit Suriname. Een tijdje wilde de rijst niet lekker droogkoken en toen is mijn vrouw overgestapt op Basmati. Elke keer als ik bij het bier sta pakt zij gauw de Basmati en heb ik niet kunnen zeggen dat ik die andere wil. Ik zie die 10lbs/4,5kg zakken Surinaamse rijst nu niet meer liggen bij Aldi of Lidl. De prijs was daar 4 jaar gekeden tussen de €4,25 en €4,99 voor 4,5kg. En AH nu voor €3,99 terwijl we in 1985 ook al 10 gulden ervoor betaalden. Je vraagt je af of ze er nog wat aan verdienen.

 

 

Reageer