gratis artikel

Groene voornemens: heb jij ze?

  • 23 December 2020
  • 47 reacties
  • 3052 Bekeken
Groene voornemens: heb jij ze?

Toon eerste bericht

47 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Beste @Anton Heidebrink ik wordt geraakt door je bericht. Delfzijl ken ik vooral van het grote windmolenpark op zee. Niet dat Delfzijl daar mee te maken heeft, maar al die energieboeren maken dikke reclame met de groene energie van dat windmolenpark zodat iedereen een energiecontract bij hun afsluit want groene energie. Maar er was laatst op tv een van onze ministers, die had een dikke vette deal gesloten met Google en Microsoft. Alle energie van de Hollandse windjes en stormpjes, dus alles wat onder groene energie verstaan kan worden afkomstig van de grote windmolenparken, is toen met een pennenstreek goedkoop verkocht aan die twee grote Giga Bedrijven om er joekels van datacentra mee te bouwen voor The Cloud op internet. En een van die Datacentra (een megastal vol met draaiende SSD schijven in Raid) staat vlak bij Delfzijl. Daar zei toen iedereen dankjewel goegel voor al die werkgelegenheid. Maar niets verkeerds over Delfzijl hoor!

Wij doen hier ook veel moestuinen. Ik was wel eens in Zuid-Amerika en toen dacht ik, wat zou er van daar kunnen groeien hier in dit koude kikkerlandje. Dus ik heb een paar dingen geprobeerd. Nou met die hele hete zomers begint het op tropisch te lijken. Dus ik heb toen kouseband geplant. Ze noemen het ook kousbantie. Er was volop zon overdag, en goed heet. Maar er ontbrak toch iets, de lucht is hier veel droger, dat drukt de groei. En de nachten zijn nog altijd te koud. Daar knappen ze van af. Ook duurt de warme periode te kort, drie maanden, dan zijn ze net begonnen met flink te groeien. Het zou eerder vijf maanden moeten zijn. Ik steek ze altijd na IJsheiligen in de grond na eerst voorkweken. Ik geef ze elke avond voor het slapen gaan ook een gieter regenwater. Ik heb foto's voor je van m'n probeersels van tropische dingen.

De plant van de kouseband komt niet veel verder dan ongeveer een kwart van zijn omvang. De eerste twintig bonen komen nog tot volwassenheid maar de rest laat het afweten. 

Hier nog een andere kouseband die ik in 2011 al probeerde. Nederland kent ook inmaken, maar het blijft dan bij zuurkool, uitjes, augurk en komkommer. Maar in de tropen doen ze nog veel meer. Kouseband groeit zo rijkelijk daar, als je het plant heb je wel voor een half jaar kouseband. Maar het blijft maar een week of drie goed. Dus die maken ze dan ook in. Gewoon oprollen als een touwtje en in de pot. Die Javaanse omaatjes doen er nog kruidnagel bij.

Wat ook wel wil groeien hier in de hete zomer is oker. Alleen het moet dan 5 maanden heet weer zijn, en meer vocht in de lucht en om de paar dagen een tropische stortbui. Dat ontbreekt er aan. Ze komen wel uit, maar alleen een stuk of vijf okers worden groot. Wat wel groeit als een tierelier met dit weer zijn Spaanse pepers. Bakken vol van een paar planten heb je dan.

Aubergine lus ik graag en het groeit ook wel, maar de koude nachten laat ze langzamer groeien en de droge lucht denk ik. Rechts een bloem van een heel bekende plant, maar niemand weet welke. Want de plant eten ze al op voordat de bloem komt. Alleen als je 'm laat doorschieten krijg je deze bloem. Nou dat was mijn verhaaltje.

Reputatie 7
Badge +8

Uit Jan's artikel blijkt duidelijk zijn liefde voor zijn hobby's huis, tuin en fotograferen. En hij heeft er nog meer, maar daar laat ik me niet over uit. Wel dat het allemaal Groen is. Mijn tuintje is vind ik ook wel groen, dus geen asfalt of tegels, maar het is meer sier, dus bloemen waarvan mijn vrouw houdt. We hebben in elk geval veel vlinders, bijen, vogels enz.

Als armoedige Nederlander “heb” ik slechts één citroenmelisseplant en verder enkele kruizemuntplanten.

De buurvrouw heeft een vlinderstruik en een vijgenboom in hetzelfde ministukje.

Niets te klagen dus. Of eigenlijk toch wel.

Als armoedige Nederlander “heb” ik slechts één citroenmelisseplant en verder enkele kruizemuntplanten.

De buurvrouw heeft een vlinderstruik en een vijgenboom in hetzelfde ministukje.

Niets te klagen dus. Of eigenlijk toch wel.

Nodig je buurvrouw eens uit. Dan kunnen jullie samen heerlijke Marokkaanse gerechten maken. Als dat geen goed voornemen is?

Reputatie 7
Badge +6

@L.J.F. de Ruiter jij hebt ook veel gefotografeerd op je werk en veel mooie foto's gemaakt! Jij kon bij de zaak al je fotorolletjes halen, daar werd ik jaloers op. Want ik moest het doen van m'n studentenhongerloontje, dan kocht ik goedkoop een bus van 15 meter overdatum film en ging die in een pikdonkere kast zelf spoelen op rolletjes. Ik had ontdekt dat die overdatum maar fop was.

Reputatie 7
Badge +6

Wij hebben onze groene voornemens al eerder aardig waar kunnen maken . :wink:Moestuin , groentekas , fruitbomen etc. 

 

Reputatie 7
Badge +6

Ik wil die kas hebben, dan groeit alles twee keer zo snel en heb ik veel meer kouseband!

Deal!

Reputatie 7
Badge +6

En waar moeten dan de tomaten van onze heerlijke tomatensoep blijven ? :wink:

 

Reputatie 7
Badge +6

Als je na IJsheiligen een zakje tomatenzaad van 49 cent van de Lidl over je grond strooit heb je in september een kruiwagen vol met tomaten . . .

 

@Jan  Jouw bolvormige bloem herkende ik direct.
Was die bloem op de kerstgroet een artisjok?
Ik heb een beetje een wildgroei waar veel insecten op af komen.
En soms ook een putter.


 

Reputatie 7
Badge +6

Helemaal raak @Wortelstamper , het was een artisjok en uit eiven tuin, niet zo'n plaatje geplukt van internet.

Als je als kind de Nederlandse bloemen niet geleerd hebt weet je het later nooit meer goed. Maar ik vraag het dan aan mijn vrouw, korenvloemen heb jij. Die vogel is mooi erin, maar ik weet niet welke. 

Zoals ik al vermelde, de vogel is een Distelvink ook wel Putter genoemd.
Toen ik hem zag verwonderde het me, omdat het geen stadsvogel is.
Op de achtergrond zie je nog Margrieten.
Ik heb ook mijn beton periode gehad, maar zit nu in de kleurige wildgroei.
 

Reputatie 7
Badge +6

Ja mooie tuin zo, liever die bloemen dan beton. Al die bijen en hommels die erop afkomen, mooi toch. Nog een bijenhotel erbij. Putter zat ik te denken aan iemand uit Putten, maar Distelvink is het dus. Het klimaat verandert, ze komen nu ook in de stad blijkbaar. Van de week hadden we een groene specht in de tuin. Ik heb er foto's van maar die staan op de andere camera, komt nog wel een keer.

Reputatie 4
Badge +3

Goed om te weten:

Voor een huis met een beter Energielabel gaat de WOZ-waarde omhoog. Immers, een huis met een beter Energielabel is meer waard. Zo’n energielabel is dus ook een verdienmodel van de overheid.

Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat je niet voor een beter Energielabel moet gaan.

Reputatie 2
Badge +1

Wij doen wat in onze macht ligt. maar met een sociale huurwoning met weinig tot geen isolatie,, asbest en een woningbouwvereniging die veel belooft en tot nu toe niets doet, ben je vaak aan handen gebonden. Zelf doen hebben we het geld niet voor en zal weggegooid geld zijn als de woningbouwvereniging ineens toch besluit tot renovatie of sloop.
We hebben een regenton. Het opgevangen regenwater gebruiken we voor de planten en het doorspoelen van de wc. We verwarmen alleen de woonkamer en de keuken en die verwarming gaat 's avonds naar beneden. Zodra de gordijnen dicht zijn blijft de warmte langer hangen.
We hebben een groene tuin zonder gras en stenen, behalve het voorgeschreven aantal voor een huurwoning en een composthoop. Zo'n 6 jaar geleden waren we in staat zonnepanelen te nemen, maar dat mocht niet van de woningbouwvereniging. We koken al 30 jaar elektrisch en zouden graag van het gas af. Zoals ik al zei, wij doen wat we kunnen. Nu de huisbaas nog.

Reputatie 7
Badge +6

Feest! Het is me gelukt. Tussen Kerst en Oud&Nieuw nog een poging gewaagd om het definitieve Energielabel voor mijn huis aan te vragen. Ik heb toen wel een paas dagen met mijn hoofd in de oude archiefdozen gezeten om alle oude papieren te vinden dat ik echt dit en dat had aan m'n huis. Op de 30e december nog aangevraagd via de website en de centjes overgemaakt naar die deskundige die het moet beoordelen. En het is gelukt. Ik heb definitieve Energielabel A gekregen. Ons benne blij!
 

 

En het zit zo, vanuit de bouwvergunning weten ze dat je dus overal Rc 2,5 hebt en beneden HR glas, dus dan krijg je voorlopige B. Maar toen ik ging invullen en ik klikte HR aan bij het glas van de slaapkamers, toen sprong ie al op A. En bij het dak had ik toch die dikkere (bijna niet te tillen) dakplaten van 12cm genomen met RC = 3,0 in plaats van die dunne (met twee handjes te tillen) van 8cm , en ik had van alles nog de officiële facturen met mijn naam erop, en dat werd goed beoordeeld, dus dan heb je A. 

Houdt ook in dat je een stuk minder hoeft te stoken, en minder CO2 uit stoot. Dat was mijn groene voornemen dus, maar dan al vanaf dat het huis gebouwd werd, een voornemen dat er bij mij al was ingegoten door de oliecrises uit 1973. 

 

 

Reputatie 1
Badge +2

In 2008-2009 ben ik EPA-W inspecteur geweest, waarbij we de thermische schil van alle huurwoningen van woningcorporaties moest doorrekenen wat het energielabel zou zijn.

Daar wettelijk alle huurwoningen een voorlopig energielabel moesten hebben, zodat een nieuwe huurder het definitieve energielabel kon zien. Maandelijkse vaste lasten van een huurder voor de woning zijn huur + energiekosten. Bij een lage huur ( vaak slecht geïsoleerd ) had men hogere energiekosten. En bij een hogere huur ( vaak beter geïsoleerd ) had men een lagere energiekosten.

Ik heb mijn eengezinswoning uit 1980 duurzamer gemaakt door:

1980 situatie ongeisoleerde betonnen beganegrond vloer, gemetselde spouwmuur met 25 mm steenwolplaten, gevelkozijnen beganegrond en dakraam zolder met isolatieglas, overige gevelkozijnen met enkelglas. Dakplaten met 25 mm PUR-schuim. CV-ketel met tapspiraal. Ventilatie mechanisch continue: Energie Index 1,61 → energielabel D.

1997 CV-ketel vervangen door een HR CV-ketel in combinatie met een zonneboiler ( 200 L ) met een zonnecollector op het schuine pannendak achterzijde (azumith 175° en dakhelling 37°): EI 1,40 label C.

2001 4 stuks PV-panelen Isofoon I110 (  110 Wp ) met omvormer laten plaatsen op het achterdak: EI 1,35 → label C. 

2007 Al het enkelglas vervangen door isolatieglas HR++, alle gevelkozijnen voorzien van geïsoleerde nachtventilatie roosters: EI 1,28 → label B.

2011 Onderzijde beganegrond vloer laten isoleren met 60 mm PUR-schuim ( dampdichte laag ) en het schuine dak aan de binnenzijde isoleren ( dakbeschot - 25 mm luchtspouw -75 mm glaswol platen - dampdichte folie - rachels met gipsplaat ): EI 1,10 → label B.

2014 4 PV-panelen vervangen door 9 stuks Bisol BMU 255Wp met micro-omvormers: EI 0,91 → label A.

Jaarnota energierekening 2020: levering groene stroom ( 381 Kwh ), teruglevering zonnestroom ( 2.177 Kwh ), levering aardgas (293 m3 ) was de totale nota inclusief energiebelasting-opslag duurzame energie-vaste leveringskosten-netwerkbeheerkosten- vermindering energiebelasting-btw = teruggaaf € 22,-. Aldus ben ik kosten neutraal. Wat mooi.

Mijn PV-installatie heeft in deze periode totaal geproduceerd 2.586 Kwh. Mijn totale verbruik groene stroom was 821 Kwh. 2018 was mijn beste productie van 2.680 Kwh en beste maand was mei 2018 met een productie van 402 Kwh.

 

Reputatie 1
Badge +2

Mijn toekomstplannen met mijn eigen woning:

Vloerverwarming op de begane grondvloer aanbrengen: verwijderen zand-cement dekvloer op de Dato balken-broodjes vloer. uitvlakken met zand en cement over bovenkant balkjes. isolatielaag drukvast aanbrengen, hierop oranje kunststofplaat met nokken. Tussen de nokken de vloerverwarming vastzetten. Nieuwe verdeeld set met pomp vloerverwarming plaatsen in keukenkast en aansluiten op bestaande CV-leidingen. Zand-cement dekvloer aanbrengen, strak en vlak, hierop komt een houtenvloer geschikt voor vloerverwarming.

Deze vloerverwarming wil, daar ik in de achtergevel woonkamer/keuken de 2 bestaande kozijnen wil verwijderen, ook de 2 radiatoren aan deze gevel. Borstweringen tot op de vloer doorzagen en verwijderen. Nieuw kozijn met dubbele openslaande deuren (naar de tuin) bij de eethoek en nieuw kozijn vastglas met borstwering in de keuken. Al het isolatieglas uitgevoerd drievoudig isolatieglas met Ug-waarde 0,8 W/m2K. dikte 36 mm glasopbouw ( 4-12-4-12-4). Bestaand voorgevelkozijn woonkamer 40 jaar oud isolatieglas vervangen door drievoudig isolatieglas.

Nu kan ik mijn huidige 40 jaar oude hoekkeuken vervangen voor een U-vormige keuken met elektrische kookplaat en oven. Afzuigkap recirculatie. Hiermee komt mijn huidige gasfornuis Etna ( 60 jaar oud) te vervallen.

In de woonkamer-keuken-entree-hal-wc een verlaagd plafond maken voor nieuwe lichtpunten in het plafond. Uitvoering rachels met hierop gipsplaten en wit stuckwerk. De bouwmuren ( woning scheidende wanden ) en voor- en achtergevel van prefab beton B35 behangen met een dik ( isolerend ) behang. Hiermee is verwarming van de begane grond ruimtes zodanig, dat je nauwelijks bouwmassa hoeft op te warmen. Oftewel aan de binnenzijde isoleren. Huidige situatie is dat je de prefab betonwanden en betonnen verdiepingsvloer aan het  mee verwarmen ben. Tevens stralen deze beton elementen koude uit als zij een lagere temperatuur hebben dan de luchtwarmte in de ruimte.

Deze nieuwe situatie had ik niet bedacht en doorgerekend in 2008, dus weet ik niet de EI en label.

Door de energietransitie kunnen we een alternatief voor aardgas vinden. Mijn visie is dat dit waterstof wordt, gemaakt van zonnestroom en/of windstroom ( daar het overschot hiervan niet opgeslagen kan worden ) . Wel is de geproduceerd waterstof op te slaan. Het bestaande aardgas netwerk is te gebruiken voor waterstof. De elektrische auto's die alle huidige fossiele brandstoffen auto's moet vervangen is ook niet de oplossing, gezien de hoeveelheid laadpalen en bijbehorende netwerk, evenzo de hoeveelheid grondstoffen om al die accu's te produceren. Evenals de levensduur van het accu-pakket, vervelend als de accu korter meegaat als de auto. Tevens het recyclen van deze auto's met accu-pakket. Ook telt mee dat bij brand elektrische voertuigen erg moeilijk te blussen, soms na geblust te zijn wederom in brand vliegen. Effectieve oplossing: volledig onderdompelen in water.

Mijn huidige HR CV-ketel is 23 jaar oud, graag had ik hem vervangen door een waterstof CV-ketel. Zoals ze wel al in het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet een waterstof-infra en woningen met waterstof CV-ketels hebben.

Als er voldoende waterstof- tankstations zijn wil ik mijn huidige auto vervangen door een waterstof-auto.

 

Reputatie 7
Badge +6

Nou , nou . Grote plannen , @A.M. van der Knaap . Heel veel succes gewenst daarmee . Waterstof komt nog niet erg van de grond wegens de nadelen . Ik hoop van harte dat dat in de toekomst beter wordt . Temeer omdat alles elektrisch maken ook nadelen heeft . Als de nadelen van waterstof verminderd kunnen worden , kan het elkaar prachtig aanvullen , omdat van elektra waterstof gemaakt kan worden en van waterstof elektra . We leven in een interessante  tijd met regelmatig verbazingwekkende uitvindingen die we al snel heel gewoon zijn gaan vinden . Benieuwd wat er zoal nog aan zit te komen . 

Reputatie 1
Badge +2

Tevens wil ik mijn achtertuin nog klimaat bestendig maken ivm droge zomers. Door de hemelwaterafvoer ( hwa ) los te koppelen van het vuilwater-riool. De hwa aansluiten op mijn blauwe kunststof regenton 200 liter. Regenton staat verhoogd, zodat emmer of gieter onder aftapkraan kan staan. Regenton voorzien van een overloop die aangesloten is op een drainage-systeem, die onder het terras doorloopt onder de bloemen/kruiden tuin, langs de struiken naast de perceelgrens. Hierdoor wordt hemelwater bij overloop regenton in de tuingrond gebracht om zo het grondwaterpeil aan te vullen. Vorig zomer waren er droogte scheur in de tuingrond zo groot, dat ik er mijn vingers in kon steken. Tevens moet de bestaande bestrating van 50x50 cm betontegels verhoogd worden ( 15 cm ) met zandpakket tot op de oorspronkelijke hoogte, Eveneens moet ook de bestrating 30x30 cm betontegels in mijn berging verhoogd worden met een zandpakket tot zijn oorspronkelijke hoogte.

Geen groene voornemens.

Mijn hele leven reeds groener dan gras.

Tip: sober en eenvoudig leven. Ook goed voor de gezondheid.

helemaal mee eens. Het gaat om de kleine dingen en niet om status.

Al die mensen die maar een groot huis kopen, voor de status, met alles kosten van dien, qua onderhoud, belastingen, etc. Puur voor de poch vaak. En een paar jaar later, zijn ze oud en willen ze weer kleiner naar een appartement, ik zie het zoveel om me heen. Ben je uiteindelijk veel duurder uit dan in je eerste huis blijven wonen is uit onderzoek gebleken. 

 

 

Reageer