Consumentenbond.nl

Inductie koken fase 3 aansluiting

  • 12 januari 2020
  • 7 reacties
  • 832 Bekeken

Een groot aantal inductie kookplaten hebben een aansluitwaarde van 7,4 KW. Sommige,vooral grote kookplaten van 90cm, hebben een 11 KW aansluiting. Ik zelf heb een fase 3 aansluiting in de meterkast laten aanleggen voor inductie koken. 

Vraag: Kan je een kookplaats met een aanluitwaarde van 7,4 KW aansluiten op een fase 3?

Wat zijn ervan de eventuele nadelen of zijn die er niet?


7 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Als je één bruine draad hebt en er zit een 16 Ampère zekering op, die kan dan maximaal 16 x 220V = 3520 Watt leveren. Meer Ampère stroom kan die draad niet leveren omdat die dan anders te heet wordt. Daarom doen ze dan 3 bruine draden naast elkaar met elk op een eigen zekering van 16 Ampère. Dan heb je 3 x 16 x 220 = 10560 Watt.

Een bruine draad heet fase draad. Drie bruine draden naast elkaar heet 3-fasen.

De leiding van de meterkast naar het stopcontact achter je aanrechtblok voor de elektrische kookplaat heet perilex leiding. Officieel moet de er al zitten bij de bouw van je huis. Het is voorschrift. Of het is een huis van vóór 1982. Dat stopcontact is een dikke met een dikke stekker. Als je die open maakt kan je kijken hoeveel bruine draden er zitten. Bij 3-fasen moeten het er dus drie stuks bruine zijn, één of meer blauwe nuldraad en één groengele aarddraad.

Ga dan naar je meterkast en kijk hoeveel Ampère de zekeringen zijn die elk apart op die drie draden zitten. Als het 10 Ampère is heb je maximaal 3 x 10 x 220 = 6600 Watt. Is het 16 Ampère dan heb je 3 x 16 x 220 = 10560 Watt. 

De gangbare stroomdraad is koperdraad van zoals ze het zeggen “2,5 kwadraat millimeter” draad. Maar je hebt ook 1,5mm2 draad. Die is dunner. Het gaat om de warmte die de Ampères in zo'n draad maken, die mag niet te hoog worden. Dus 1,5mm2 draad maximaal 10 Ampère zekering. Dus enige nadeel dat ik kan bedenken is dat als er 3 keer 10 Ampère zekeringen zitten op die 3 fasen draden, ga die dan niet veranderen naar 16 Ampère zekeringen, maar check eerst of het dan ook 2,5mm2 draden zijn. ook de blauwe nuldraad en de groen/gele aarddraad. 

 

@Jan  1,5mm² is alleen voor schakeldraad van lampen.

Bij dit soort wijzigingen moet je de meterkast even opnieuw uitrekenen.
Dit om te voorkomen dat de hoofdzekering er uit gaat, als je alles tegelijk gebruikt.
Ga vooral zelf niet prutsen met de bedrading als je geen elektromonteur bent.
 

Reputatie 7
Badge +4

in de handleiding van elke inductieplaat staat aangegeven hoe hij aangesloten kan worden op ofwel 2 aparte groepen ofwel 3 fase. 

Wellicht was mijn vraag niet duidelijk omschreven. De meterkast is inmiddels uitgebreid, er ligt een nieuwe Perilex kabel en contactdoos. Er kan maximaal 230 Volt  x 16 A x 3 = 11.040 (W) of 11 Kw aangeleverd worden. 

Maar… heel veel inductiekookplaten hebben een aansluiting van 7,4 KW.

De vraag is: Kan het kwaad om een kookplaats van 7,4 KW aan te sluiten op bovengenoemde meterkast aansluiting van 11 KW ?

Ik heb het idee van wel.

Andersom kan het niet. Een kookplaats van 11 KW aansluiten op een meterkast aansluiting van 7,4 KW, want dan slaan de stoppen uit.

Reputatie 7
Badge +6

Natuurlijk kan het nooit kwaad als groepen en zekeringen niet maximaal belast worden. Is zelfs beter en veiliger. 

 

Reputatie 7
Badge +6

Dat is geen probleem @J.C.J. Nanne , je kan gerust een inductiekookplaat van 7,4 kW aansluiten op een aansluiting die 11 kW kan hebben. Die 11 kW is het maximum, daarboven slaan de stoppen inderdaad door. Als je de stekker aansluit gebeurt er nog niks. Pas als je een knop aan zet gaat hij stroom verbruiken. Een knop op halve stand is misschien 1 kW, meer knoppen op halve stand is misschien 4 kW. Alles voluit is pas 7,4 kW. 

 

@J.C.J. Nanne 
Wees voorzichtig met de perilex stekker.
Niet iedereen sluit deze hetzelfde aan.
Als je het verkeerd doet, komt er 400V op een 230V aansluiting te staan.
En dan heb je een rookwolk.
Het kan dus wel, maar wel eerst meten.
 

Reageer