Praat mee over potgrond

  • 20 March 2017
  • 40 reacties
  • 4132 Bekeken

Morgen (21 maart 2017) verschijnt het aprilnummer van de Consumentengids, met daarin een test potgrond. Typisch zo'n test waarover we veel vragen en opmerkingen verwachten. We krijgen dat soort vragen nog steeds veel per ingezonden brief of email, en het nadeel daarvan is dat het antwoord ook maar gelezen wordt door ÉÉn persoon. Vandaar dit community-topic, voor al je vragen en opmerkingen over potgrond. Welke potgrond koop jij meestal? Wat vind je van veen in potgrond? Heb je gouden tips? Heb je vragen over de test? Plaats het hier!

40 reactiesGroei telt zeer zwaar mee in de beoordeling van de grond. Maar is snelle groei wel wenselijk of kweken we dan plofplanten?

Slecht aan deze test: geen rubriek milieuvriendelijkheid. Dat waar eco grond zich kan onderscheiden wordt niet meegewogen in de test.

Geplaatst door G.C. Vreugdenhil op Apr 6, 2017.


Hoi G.C,

Wat betreft de duurzaamheid: elders in deze discussie staat daar al een hoop over. Kortweg komt het er op neer dat we vinden dat er sowieso weinig duurzame alternatieven voor veenpotgrond zijn, dat de beschikbare alternatieven (kokos) niet zaligmakend zijn, en dat we de duurzaamheid van de verschillende producten niet kunnen kwantificeren en er dus ook geen oordeel over kunnen geven.

Wat betreft je vraag over 'plofplanten': in principe wil je dat planten gewoon zo snel mogelijk groeien, toch? Als het gaat om eetbare planten is langzame groei misschien beter. Ook vraag ik me af of je een plant echt kan laten 'ploffen' door (te veel) voedingsstoffen toe te voegen aan de grond. Wordt de snelheid van groei, en de opname van voedingsstoffen, niet vooral bepaald door genetische factoren? Groeien planten te snel als er te veel voedingsstoffen in de grond zitten? Misschien dat iemand met meer verstand van plantkunde hierover iets zinnigs kan zeggen. Alle gebruikte plantjes waren Lactuca Sativa Rex.

Overigens staat het artikel nu ook online, met - op veler verzoek - een stukje over het RHP keurmerk.
Beste Bart,

De samenvatting online is duidelijk en geeft ook meer inzicht voor de consument. Betreffende grondstoffen en veenarme of veenvrije potgronden en dat te vermelden op de zak is lastig en geeft vaak algemene informatie maar geen specifieke informatie dit zien we ook bij professionele potgronden of substraten daar elke potgrondfirma zijn eigen benaming gebruikt of norm het gaat in certificering om andere normen zoals water/ luchthuishouding en ja ook de NPK verhouding van meststoffen en dat er andere normen zijn voor chemische en organische meststoffen daar deze ook anders vrijkomen. Als je professionele potgronden en consumenten potgronden vergelijkt voor hetzelfde doel zal je duidelijk verschillen vinden maar de prijzen zijn dan ook anders dus het heeft ook te maken wat heb je er voor over. Tevens zijn er ook steeds meer zogenaamde kwekerspotgronden in zakken te verkrijgen deze voldoen vaak aan de bovenkant van de normen maar zijn vaak nog geen professionele potgronden. Ik heb b.v. nu een paar proeven staan met de moestuintjes van AH maar dan met de potgrond van AH en als vergelijk met andere potgronden en daar is duidelijk verschil zichtbaar. Kortom het zijn moment opnames maar meer duidelijkheid over samenstelling van potgronden en oorsprong van grondstoffen met overige normen zou wenselijk zijn.
Reputatie 1
Badge
Op zich erg leerzaam de discussie, maar ik mis nog het onderwerp afvoeren van oude potgrond. Na langdurig gebruik, is de potgrond vaak klonterig en bezaaid met schimmel. Waar laat ik deze potgrond? Restafval, GFT-container? of afgeven bij de gemeentewerf?
Op www.afvalscheidingswijzer.nl kun je zien wat je met je afval moet doen. Hier staat dat je potgrond in de GFT bak kunt gooien tenzij er veel zand in zit, of het grote hoeveelheden zijn, dan moet het naar de milieustraat. Overigens is schimmel geen probleem voor de composteerder, in tegendeel. Schimmels zijn onderdeel van een composteerproces (afbreken van organisch materiaal).
Kun je zeker weten dat je op potgrond geteelde planten kunt eten. Ik kan me voorstellen dat de aanwezigheid van schadelijke stoffen voor sierplanten minder gevoelig ligt dan voor kruiden of groenten. Meestal wordt de potgrond voor sierplanten gebruikt. Zijn er officiële normen en wordt er gecontroleerd. Hoe goed zijn moestuingrond (pokon) en biologische potgrond.


Kun je zeker weten dat je op potgrond geteelde planten kunt eten.

Geplaatst door A Borghout op Apr 23, 2017.
Goede vraag. Wij hebben getest op resten van gewasbestrijdingsmiddelen en op sporen van humaanpathogenen zoals e.coli. We vonden wat verhoogde concentraties, maar niets wat boven de normen viel.

Als het echt gaat om voor mensen schadelijke stoffen die via de grond in de plant terecht kunnen komen, denk ik vooral aan zware metalen zoals lood en kwik. Daar hebben we niet op getest, maar gezien het feit dat er nauwelijks andere verontreinigingen in de potgrond zaten, en de mate van toezicht op de productieketen, zou het me verbazen als die zware metalen in potgrond zaten.

Meer in het algemeen heb ik hier zelf ook nog wel wat vragen over. Want zijn plantjes uit je eigen moestuin wel zo gezond? Ik zie ook wel eens moestuintjes staan langs drukke wegen midden in de stad, en ik vraag me dan af of al die uitlaatgassen niet ook op de een of andere manier in de plant terecht komen...

Wat biologische potgrond betreft: voor zover ik het begrijp is dat potgrond die geschikt is voor biologische teelt. Er zijn dan bijvoorbeeld eisen aan de gebruikte meststoffen. Maar het is niet zo dat het gebruikte veen dan biologisch geteeld is of zo.


Als het echt gaat om voor mensen schadelijke stoffen die via de grond in de plant terecht kunnen komen, denk ik vooral aan zware metalen zoals lood en kwik. Daar hebben we niet op getest, maar gezien het feit dat er nauwelijks andere verontreinigingen in de potgrond zaten, en de mate van toezicht op de productieketen, zou het me verbazen als die zware metalen in potgrond zaten.

Geplaatst door Bart Lucassen op Apr 25, 2017.


Is er inderdaad toezicht op de productieketen?

Het zou fijn zijn als de consumentenbond juist ook op zware metalen en chemicaliën test, want er is geen manier om er als consument achter te komen.

Ik kan niet nagaan waar de compost vandaan komt. Uit de landbouw? Daar is wel toezicht en er zijn normen voor bestrijdingsmiddelen. Dan verwacht ik ook geen zware metalen.

Overal is afval en wordt betaald om het af te voeren. Slachtafval, havenslib en riool-zuiveringsafval, maaisel van de bermen van snelwegen zijn vast heel rijk aan voedingsstoffen voor de geraniums, maar waarschijnlijk niet geschikt voor sla.

Helaas hebben we veel schadelijke stoffen in onze leefomgeving. Ik pluk geen bramen en kruiden langs een weg en zou daar ook geen groenten gaan telen. Maar helemaal schoon zal het in en rond steden en onder de rook van vliegvelden wel helemaal nergens zijn.
Ik lees hier dat niet alle stoffen gemeten werden en dat zal/kan ook wel een kostenplaatje zijn.

1 - In 2013 heeft het Umweltbundesamt in Oostenrijk potaarde echter wèl 11 producten op giftige stoffen zoals zware metalen en pesticides laten testen i.p.v. alleen op turfaandeel en voedingsstoffen. Afgezien daarvan dat deze in het Burgenland gebruikte producten niet identisch zullen zijn met producten van nederlandse bodem, misschien tòch interessant wat er wèl en niet bij de test is gevonden.

Tien van de elf producten geteste waren eerder onopvallend. In één product werden echter de stoffen arsenicum en uranium gevonden. Alhoewel deze stoffen ook in de vrije natuur voorkomen werd er tòch een opmerking gemaakt, dat een hoger uranium-aandeel tot een reducering van de wortelvorming zal leiden. Gevaar voor de volksgezondheid is er vooreerst niet. Het resultaat/het gevolg was wèl een algemene plicht tot het vaststellen van wettelijke grenswaarden.

BRON: http://www.umweltbundesamt.at/aktuell/presse/lastnews/news2013/news_130712/

2 - Ökotest.de (Duitsland) bericht: In twee van de geteste producten vonden we Perchloraat, een chemische verbinding die, zoals bij uraan in groente en fruit tot gezondheidsproblemen kan leiden. De hoeveelheden zijn echter niet hoog, maar ... hebben in bloemenaarde helemaal niets te zoeken.

PS. Ik kocht in het weekend een zak best dure bemeste bloemenaarde bij een (boom-)kweker met een generatielange zeer goede reputatie. Thuis en na het lezen van deze topic stelde ik vast, dat er behalve 'bloemenaarde' en een bedrijfslogo helemaal geen verdere informatie op stond. Beetje dom als je deze topic hebt gelezen, maar ... ik til er uiteindelijk niet zo zwaar aan.
Wij hebben dus wél op pesticiden getest (en niets aangetroffen). Ook hebben we gekeken naar een aantal elementen, maar met een focus op plantenvoedingsstoffen, en niet op toxiciteit.

Het is vrij duur om chemische analyses te doen, en er zijn honderden, misschien wel duizenden verschillende tests die je kunt doen. Als het gaat om stoffen die ergens niét in moeten zitten, kun je niet zomaar van alles gaan testen en hopen dat je wat vind. Over het algemeen moet er een concrete aanleiding zijn. Bijvoorbeeld omdat je weet dat er bij het productieproces schadelijke restproducten kunnen ontstaan, omdat er bepaalde omstreden ingrediënten in kunnen zitten, of omdat er in eerder onderzoek iets is aangetroffen.

Bij potgrond was dat allemaal niet het geval. De potgrond die we testten was juist opvallend schoon, gebaseerd op tests naar resten van pesticiden, bacteriën, onkruiden en verontreinigingen zoals glas en steen.

Het RHP kenmerk gaat voor een groot deel over het controleren van de 'grondstofstromen'. Bedrijven moeten kunnen aantonen waar ze hun grondstoffen vandaan halen, en leveranciers worden geïnspecteerd. Het lijkt heel onwaarschijnlijk dat grondstoffen vervuild met giftige stoffen zoals lood op de een of andere manier hun weg vinden in Nederlandse potgrond. Zeker als ze het RHP keurmerk hebben.

Kortom: we hebben geen enkele reden om aan te nemen dat er in potgrond ingrediënten zitten die, via de planten die er op gekweekt zijn, schadelijk kunnen zijn voor mensen. We kunnen dat niet 100% garanderen op basis van testresultaten, maar dat kun je denk ik nooit.
Beste Bart,

Dit heb je goed omschreven de controle bij RHP is erg streng als voorbeeld is dat .B.V. als er op het winningsgebied ooit Round up is gebruikt dat deze nooit gebruikt mag worden voor de potgrondindustrie wel voor de stookindustrie waar 90 % van de gewonnen turf wereldwijd naartoe gaat. Ook kan er bij de potgrondfabrikant nog turf worden afgekeurd doordat deze grondstof te warm is geworden ook daar word streng op gecontroleerd door RHP, en zoals je al eerder heb gezegd niets is altijd waterdicht.
Onlangs heb ik een medewerker van het keurmerk RHP gevraagd om als betoffene en expert aan deze 'potaarde-discussie' deel te nemen, maar het antwoord was negatief. Wèl heb ik me op hun nieuwsbrief geabonneerd en daar staat vandaag het volgende verhaal in:

https://www.rhp.nl/nl/5-stappen-hoe-je-mengsels-succesvol-aanpast?utm_source=RHP-nieuwsbrief&utm_campaign=26a6fd2366-RHP-nieuwsbrief+-+april+2017&utm_medium=email&utm_term=0_a5e8c35cfe-26a6fd2366-78843517
27-06-2017 Wat zit er eigenlijk in zo'n zak van 40 liter tuinaarde (oplet: d.i.geen potgrond) ?

Egaliseerde mijn 2 grasvelden maart/april met ca 14 zakken, daarna gras ingezaaid. Heden is ca 2 m2 gras opgekomen. Ca 10 m2 is nog steeds geheel kaal ! er wil zelfs geen onkruid op groeien. Leverancier 5 weken geleden aangeschreven, geen reactie. Hoe nader de grond te (laten) onderzoeken. Wordt door de fabrikant mogelijk 'vergiftigde grond' in deze z! ? akken verwerkt ! ?
Tuinaarde

is deze gecertificeerd ? voor analyse is pure tuinaarde nodig en niet vermengt met andere grond, zodra dit soort producten vermengt worden is de garantie voorbij.

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde is een mengsel van tuinturf, zwartveen en compost. Dit is zeer geschikt voor het aanvullen van de grond in je tuin. Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem. Tuinaarde is meestal goedkoper dan potgrond, maar kom niet in de verleiding tuinaarde in potten te doen. Tuinaarde is zwaarder en niet luchtig genoeg en dus niet geschikt voor potten.

Hoe gebruik je tuinaarde?

Maak de bovenlaag van de grond los met een cultivator of hark. Doe hier een dunne laag tuinaarde overheen en hark de grond nogmaals goed door. Hierdoor meng je bestaande grond met de nieuwe tuinaarde. Als je de grond flink wilt ophogen met tuinaarde dan spit je de grond om de bovenlaag goed te mengen.

Tip: zet nieuwe planten niet in pure bemeste tuinaarde, maar in een mengsel van de bestaande grond met potgrond of tuinaarde.
Of de tuinaarde nu wel of niet is gecertificeerd doet er niet toe. De tuinaarde is niet vermengd met andere, dan wel de onder-, grond. Op verschillende plaatsen op het grasveld kan een monster worden genomen van de gebruikte tuinaarde om te kunnen vaststellen of deze nu wel of niet deugt. Vooral word ik graag geinformeerd door wie of welk bedrijf een analyse van de tuinaarde kan uitvoeren. Zelfs nu, 3 maanden na aanbrengen en zaaien groeit er zelfs geen onkruid op de kale plekken ca 10 m2.
Beste Geerling,

Tuinaarde die gebruikt is word waarschijnlijk niet erkent bij schadeclaim en als u de tuinaarde niet vermengt heeft met de bestaande grond dan word het nog moeilijker daar de fabrikant vaak aangeeft om de grond te vermengen met bestaande grond dit om problemen als.o.a. verbranding te voorkomen.

Laboratoriums die de grond kan onderzoeken en ook monsternemers hebben zijn Groen Agro Control of Eurofins Agro.

Reageer