Consumentenbond.nl

ThermoFoam van ThermoSolutions


Goedendag,

Heeft iemand ervaring met het product ThermoFoam? Of met het bedrijf ThermoSolutions?

Ik wil de spouwmuren extra laten isoleren (bouwjaar huis 1988) met dat spul.
Ben benieuwd!
Jaap

4 reacties

Reputatie 6
Badge +6
Hallo @J Koster, ik hoop dat ik iets kan bijdragen. Ik heb geen ervaring met ThermoFoam van Thermosolutions. Ik zie bij spouwmuren onderaan altijd open stootvoegen om de circa 1 meter als inlaat, en onder de raamkozijnen als uitlaat, boven de raamkozijnen weer als inlaat en boven een open spouw als uitlaat die onder het dak uitkomt. Die open stootvoegen maken ze voor de ventilatie van de spouw. Door het buitenspouwblad kan vocht doorslaan of er komt condens aan de binnenkant, daar is de ventilatie dan voor. Loop eens langs je gevel of ze er zitten. Als een spouw 7 cm breed is, is de isolatie 5 cm dik. Als een spouw 10 cm breed is, is de isolatie 8 cm dik. Bij allebei is er dan nog een spleet van 2 cm over tussen de isolatie en het buitenspouwblad bedoeld voor de ventilatie. De eerste laag metselwerk op de fundering heeft ook een open stootvoeg om de circa 1 meter.

Als je de spouw 100% volspuit met foam zou je de ventilatie dan afsluiten. Ik heb wel eens gezien dat ze spouwmuren helemaal volspuiten met piepschuimkorrels. Die zijn wateresistent en eventueel vocht kan tussen de korrels door naar beneden sijpelen en ventilatielucht omhoog.

Hoe dat gaat bij de thermofoam zou ik dus even uitvragen. Ik zie op de website dat ze het op waterbasis maken. Dat laat me denken dat ze waarschijnlijk met stoom polystyreen in de spouw spuiten. Dat is piepschuim. Maar dan niet als korrels maar als een hele lange "slang" van foam die zich in de spouw helemaal opkrult. En dat er dan nog iets aan ruimte overblijft waarlangs vocht nog kan wegventileren. Dan zal het wel goed zijn.

Ik denk dat je een spouw hebt van 7 cm met 5 cm isolatie, vanaf 1992 wordt die 10 cm met 8 cm isolatie. Bij isolatie is het niet het materiaal dat isoleert, rockwool, glaswol, polystyreen, foam, maar de stilstaande lucht in dat materiaal. En dubbele dikte is dubbele isolatie. Op de verpakking staat de R van het materiaal. Dus als je de spouw helemaal volspuit met foam ga je van 5 naar 7 cm, dus een verbetering van 1,4 keer. Ik zou ook kijken naar de isolatie van het dak. Want door het dak gaat ongeveer 70% van het warmteverlies. Alles wat je daar doet heeft dus dubbel zoveel effect dan wanneer je de spouwmuur doet.
Reputatie 4
Badge +5
Dag @J Koster , had je dit eerder geopende topic over het isoleren van spouwmuren al gezien? Misschien haal je daar nog wat aanvullende info uit.

Groeten
Wendy
Ook ik heb een betonnenvloer uit 1982 en heb een offerte van Thermosolutions liggen. Het is geen PUR, maar wel een nieuw soort schuim zonder de schadelijke stof. Ik hoor graag wie er daar ervaring mee heeft. Het is een vrijwel onomkeerbaar proces als het onder je vloer zit. Dus daarom maar vooraf zoveel mogelijk info verzamelen.
Goededag, Ook ik heb een offerte van ThermoSolution voor Vloerisolatie met Thermospray vrij van het schadelijk CFK en HFK.
Hoor graag ervaringen over dit product en ook over het bedrijf.!

Reageer