Beantwoord

Update rookmeldertest? Wettelijke verplichting komt er aan.

  • 29 February 2020
  • 26 reacties
  • 3540 Bekeken

Over een paar maanden worden rookmelders in huis verplicht. De laatste test van de consumentbond geeft mij niet de informatie die ik zoek:

Welke melder is veilig én heeft een lage kans op valse meldingen én heeft een verwisselbare batterij die lang meegaat. Eens met @Patrick Hageman dat een jaar niet voldoende is. Liever 10 jaar én verwisselbaar.

Achtergrond: ik heb rookmelders gehad maar mijn ervaring was zo slecht dat ik ze verwijderd heb. Niet best natuurlijk maar ik woon alleen (dus alleen ik loop risico) en slaap met het raam open met een goede vluchtroute. Ik werd gek van de valse meldingen. Ondraaglijk geluid, trap zoeken, trap op terwijl je trommelvliezen beschadigen. Probleem proberen op te lossen terwijl alles in je schreeuwt: weg! Ik wil hier weg! Batterij vervangen, probleem bleef. Nee, niet alle melders die voldoen aan de wettelijke eisen zijn aanraders beste consumentenbond, dus graag een verkortte lijst van melders die aan deze eisen voldoen.

Vraag 1 (aan CB): een betere selectie met strengere eisen

Vraag 2 (aan ieder): informatie waar ik een andere test kan vinden met meer selectiemogelijkheden

Vraag 3 (aan ieder): kooptips. Merken noemen mag niet maar ik heb ooit begrepen dat een grotere melder minder kans geeft op valse meldingen. Klopt dat?

icon

Beste antwoord door Gerard Kroon 2 March 2020, 10:41

Bekijk origineel

26 reacties

Reputatie 6
Badge +4

Over een paar maanden worden rookmelders in huis verplicht.

Niet over een paar maanden. De wettelijke verplichting gaat pas in per 1 juli 2022.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/02/27/%E2%80%98rookmelders-straks-ook-verplicht-voor-bestaande-bouw%E2%80%99

Beste @Marieke12345,

Ik begrijp je frustratie met betrekking tot rookmelders. En dat is nou net waar de testen van de CB tekort schieten. Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Dan is deze aan vervanging toe. Als je in deze 10 jaar 9x de batterij moet vervangen welke, zoals iedereen wel heeft ervaren, meestal in de nacht dat vervelende piepje laat horen, zou ik ook gillend gek worden. Daarom zeg ik, rookmelders op batterijen nooit kopen. Ook niet omdat ze voordeliger zijn. Want ze zijn in de 10 jaar tijd helemaal niet voordeliger, die batterijen die erin moeten moeten van Duracell of GP zijn en deze kosten meestal ook € 5.- per stuk. Koop je dus en Flamingo rookmelder bij de Action voor € 5,- tel daarbij de 9x € 5 op die je nog aan batterijen gaat uitgeven en je zit op een prijs van rond de € 50,- in totaal. Terwijl je een rookmelder met 10 jaar werkende batterij koopt voor rond de € 25.- En van een goed merk heb je hier ook nog 10 jaar garantie op de melder en batterij. Alle goedkope merken zoals Alecto, Flamego Smartwares geven nooit meer dan 2 jaar garantie. Dan sta je ook niet achter je product. En dan heb je ook niet het gezeur met de batterij piepjes. Omdat de CB daar nog nooit iets over heeft gezegd in test meen ik ook dat iemand die geen ervaring heeft met rookmelders hier ook geen goede test mee kan uitvoeren. Want er is geen praktijkervaring waaruit je de andere na- en voordelen mbt rookmelders kan halen. Ik zit zelf al sinds 2013 in de rookmelders en mag nu wel zeggen dat ik hier heel veel ervaring mee heb. Ik zou de CB graag assisteren met een nieuwe actuele test waar echt goed gekeken word naar alle voor en nadelen. Ik ga zo en zo zelf een test doen van een aantal modellen en deze vermelden op mijn website. Het is ook zeker zo dat een grotere rookmelder accurater is dan een kleinere, dat zit hem in de rookkamer, als deze groot is kan er beter gemeten worden en zal er minder vals alarm zijn. En dat vals alarm is natuurlijk ook de grootse irritatie van mensen als het over rookmelders gaat. Dit komt eigenlijk altijd door de mens zelf, in elke handleiding staat dat je de rookmelder elke 3 maanden moet schoonmaken met de stofzuiger, maar dat doet niemand. Dus vals alarm. Maar er zijn ook rookmelders die je maar 1x in de 3 jaar hoeft schoon te maken, die het zelf aangeven als ze vuil zijn. Het is echt tijd voor een nieuwe test. Maar ik verwacht niet dat de CB enige externe hulp voor wilt hebben. Maar ze mogen mij altijd vragen.

Reputatie 7
Badge +6

Dat de minister die rookmelders gaat verplichten zal zeker mensenlevens redden . Gaat de minister  dan ook verplichten dat alleen betrouwbaar spul op de Nederlandse markt verkocht mag worden? En dat ook controleren ?? Dan is meneer de minister pas ECHT goed bezig . Wat hebben we aan die troep waar we gillend gek van worden door valse meldingen ? Of nog erger : Die zwijgen als het graf als er rook is ? 

Reputatie 2
Badge +5

We hebben enkele updates op www.consumentenbond.nl/rookmelders gedaan:

  1. Ook Nederlandse webwinkels blijken rookmelders te leveren waarvan de productiedatum al enkele jaren terug is. Dan is een levensduur van 10 jaar dus niet meer gegarandeerd.
  2. De tabellen voor rookmelders met een batterijduur van 10 jaar en melders met een tussentijds te verwisselen batterij zijn gesplitst.

Een belangrijk onderdeel van deze test is de kans op valse meldingen. Bij de aanraders in deze test is de kans daarop zeer klein.

Een belangrijk onderdeel van deze test is de kans op valse meldingen. Bij de aanraders in deze test is de kans daarop zeer klein.

Dat is echt de grootste onzin @Gerard Kroon. Er is helemaal niet getest op valse meldingen. Dat kun je alleen maar testen in een speciale stofmachine. Die steeds wat meer stof on de rookmelder laat komen. Als je dit zou uitvoeren dan vallen alle goedkope rookmelders door de mand. En de hele test klopt daarom ook van geen kant.

De enige rookmelder die het langste met stof overweg kan is de Fito ASD-10Q, deze heeft stof-compensatie.

Het zou echt een heel verstandig idee zijn om een nieuwe rookmelder test te gaan uitvoeren met behulp van iemand met veel kennis op het gebied van rookmelders erbij. Ik houd mijzelf van harte aanbevolen. Ik heb al sinds 2013 mijn eigen bedrijf en verkoop en installeer rookmelders bij mensen thuis. In de loop der jaren heb ik heel veel ervaring opgedaan met rookmelders.

 

Hartelijk dank voor al jullie reacties @Gerard Kroon en @Patrick Hageman .Ja dat klopt wel @Patrick Hageman , handleidingen lees ik eigenlijk nooit, haha. Begrijp ik goed uit jouw reactie dat dat rookmelders ALTIJD na 10 jaar vervangen moeten worden? Dus ook bij verwisselbare batterijen? Uit het oogpunt van duurzaamheid staat me dat enorm tegen.

@Gerard Kroon in de test waar je naar linkt staat niets over testen op valse meldingen. Als jullie daar wel op testen zou ik dat vermelden in de test.

Beste Marieke12345, dat klopt. Elke rookmelder gaat maar 5 of 10 jaar mee. Het zou er op moeten staan maar dat is meen ik niet verplicht hoe gek het ook klinkt. Ik kom ook geregeld bij mensen thuis die denken dat als je elk jaar een nieuwe batterij in de rookmelder doet deze oneindig meegaat.. Rookmelders zijn best duurzaam hoor, noem een ander apparaat dat 10 jaar meegaat op 1 batterij? Zelfs als je hem elke week test. Als je echt de beste rookmelder zou willen hebben ga dan voor de Ei Electronics ei650i. Deze heeft ook stof reductie zoals de fito ASD-10 rookmelder maar hoef je slechts 1x in de 3 haar schoon te zuigen met de stofzuiger. De fito moet elke 6 maanden. Succes.

De vraag is welke norm gaan ze hanteren voor oude huizen?

In de nieuwbouw komen namelijk rookmelders die op het lichtnet aangesloten zijn.
De rookmelders zijn onderling verbonden met een oranje draad in de installatie.

 

De rookmelders moeten voldoen een de norm EN 14604. Ik weet zeker dat je straks niet verplicht zal worden om rookmelders op het lichtnet te gaan installeren. De electra en kabels kunnen alleen bij de bouw of renovatie van een woning worden aangelegd. Batterij gevoede rookmelders die voldoen aan de EN 14604 zijn het dus dan vanaf 2022.

Ik hoop ook op een test van radio-koppelbare rookmelders. Heb hier de Alecto SA-41 maar daar moeten elk jaar nieuwe batterijen in ( gelukkig AA) en het koppelen van de set is tamelijk dramatisch.

Ze blijven wel gekoppeld als de batterijen worden gewisseld. Dan dan weer wel.

Verder testcriteria: de lege-batterij-piep, maakt ie die alleen in het licht of ook in het donker? (Wel zo fijn als je gewoon kan slapen.)

@Diversiteit-maakt-sterk 
Die dingen werken op  LPD 434Mhz en daar ben je niet alleen.
Op het koppelen kun je niet 100% vertrouwen.
 

Dat snap ik, maar als het betrouwbaar genoeg is dan is het mooi meegenomen. Overigens ook iets dat de rookmelder kan doen: kijken of zijn kanaal niet gestoord is en daar een indicatie van geven.

Oh, de wereld kan zoveel beter als met moeite in deze producten zou stoppen. Testen zonder oorverdovende herrie maar met beschaafde bliepjes. Geen lege-batterij-piepjes als het donker is (na paar dagen wel). Deugdelijk koppelproces. Goede handleiding.

Badge

Er zijn wifi melders in de handel, die geleverd worden met een app. Kan de volgende test deze ontwikkeling meenemen en ons over die resultaten informeren? Bijvoorbeeld: * *[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Reputatie 7
Badge +6

Ik heb vanmorgen nieuwe rookmelders geplaats. Ik had een setje van vier besteld, dan is het voordeliger. En de batterijen zaten erbij. De oude hingen er al zo lang, op de sticker zag ik dat ze al 16 jaar oud waren. Op de nieuwe staat dat je ze na 10 jaar moet vervangen. 

We hebben nog eens goed nagedacht waar we ze hangen. In de woonkamer en keuken gaan ze te vlug piepen. Dus een nieuwe in de hal. En een nieuwe boven aan de trap van de verdieping en van de zolder, en de laatste aan de nokbalk in de kamer van de cv-ketel. 

Die nieuwe krijg je zonder batterij niet in de houder gedraaid. Want dan steekt er een palletje omhoog die dat voorkomt. De batterij drukt dat palletje anders naar beneden. We hadden nog vier oude over die het prima doen. Die hangt nu aan de nokbalk van de zolderkamer en de hobbykamer, in de bijkeuken en in de garage. 

Als het gaat roken kan het dus goed piepen hier. 

Badge

@Patrick Hageman bedankt voor je info. Wel benieuwd welke site je beheert.

Je benoemt 2 rookmelders:

  • Fito ASD-10Q   € 19,95
  • EI 650i  € 34,95

Nadeel van deze vind ik dat ze stand-alone zijn.

Als bij mij op begane grond brand uitbreekt wordt ik op zolder (waarschijnlijk) niet wakker van de rookmelder op de begane grond. Ik vind, en dat mis ik bij de verouderde test van CB, het koppelen van rookmelders essentieel.

 

Jouw rookmelders hebben ook varianten met koppeling. Alleen wordt dit dan wel erg prijzig:

  • Fito ASD-10QR € 38,95  / stuk
  • EI 650i RF   € 97,95*

 

Dus denk dat ik dan toch maar ga voor Alecto SA-43.

3 stuks voor € 49,95, koppelbaar. Strak design. (kijk er dagelijks tegen aan en hopelijk nooit te gebruiken. Dus ja uiterlijk telt mee) Enige nadeel, jaarlijks batterij vervangen.

*[Commerciële links verwijderd door beheerder]

Reputatie 7
Badge +6

Zou ook fijn zijn als er altijd ruim op tijd en overdag zichtbaar een voorwaarschuwing kwam als de batterijen ( of het hele ding ) aan vervanging toe zijn . Bij de CO-melder is dat wel het geval . het . Afgelopen nacht rond 05.00 uur was iedereen wakker omdat er ‘ iets ‘ piepte …. Bleek de rookmelder in de woonkamer te zijn . Dus in m'n onderbroek en slaperige kop op een stoel klimmen om het kreng van het plafond te rukken om de batterijen te verwijderen . Dat batterij-luikje bleek alleen te openen met een schroevendraaier . Dus halfnaakt in kou en regen naar de garage om een schroevendraaier te halen . Grrrr !!! Daarom bij een nieuwe test graag ook daar op letten , vooropgesteld dat er iets te kiezen is op dat gebied . Als het bij een CO-melder kan , moet dat ook bij een rookmelder kunnen lijkt me . Betaal ik graag iets meer voor . 

Heel herkenbaar ET, al heb ik wel een schroevendraaier binnenshuis. Ik hoop dat jet de juiste is. :-)

Het zal voor velen dé motivatie zijn om de batterijen dan maar weg te laten, om het belang van zo’n kleinigheid te illustreren.

Reputatie 7
Badge +6

Ja , @Harrie LPP . Voortaan maar een klein gereedschapssetje in huis , tevens voor andere doeleinden . Melders met voeding van het lichtnet is bij ons lastig te realiseren . Ik kan me voorstellen dat sommigen er na zo'n ervaring geen batterijen meer in stoppen . Het is echter niet voor niets dat de overheid ze is gaan verplichten . En wat zegt de brandverzekering als na een brand ontdekt wordt dat er geen batterijen in zaten ? 

@E.T. Wiersum 
Ik wacht niet tot ze leeg zijn.
Ik plak een sticker met een datum er op.
Rond die datum komen er nieuwe batterijen in.
Op de lithium types, plak ik een jaartal.

Je zult maar brand krijgen als de batterij bijna leeg is.
En het ding toetert te kort.

 

 

Reputatie 7
Badge +6

@Wortelstamper , hoe kort of lang ze toeteren , probeer ik liever niet uit . Heb ze vanmorgen direct vervangen . Bij een oud vrouwtje waar ik soms klusjes voor deed , had hij al meer dan een maand getoeterd . Zal per merk en type verschillen . De aanwezige huismeester weigerde er een nieuw batterijtje in te zetten , wat ik vreemd vond . Waar is die vent dan voor ? Dus heb ik heb maar gedaan , met als dank een fles wijn . Een datumsticker is best wel een idee . Om de hoeveel tijd vervang je dan ? 

Reputatie 5
Badge +3

Ik koop tegenwoordig de brandmelders met een lithium batterij die 10 jaar mee moet kunnen. De ervaring is helaas dat ze die termijn niet halen.

Reputatie 7
Badge +6

Schiet ook niet erg op , @basic . Moet eerlijk toegeven dat ik niet erg oplettend ben welke soort aangeraden wordt . Er moest 2 x AAA in . Wat ik heb liggen gaat er dan in . In het verleden hielden ze het altijd wel enkele jaren vol . 

Om de hoeveel tijd vervang je dan ? 

Ik bedoel dus, hoe lang ze toeteren bij brand.
Een te lege batterij toetert ook korter in geval van brand.

Vervangen van alkaline batterijen doe ik volgens voorschrift van de fabrikant.
Vaak is dat een jaar.  Die blieps komen vaak maanden later.

Vermijd ook betaalde batterijen, zoals de Duracell-Pro
Die gaan namelijk niet langzaam leeg.
Die zijn ineens leeg. Dus geen blieps.
Dat is ook de reden, dat ze niet als back-up in b.v. ziekenhuizen gebruikt worden

In de rookmelder van het plaatje heb ik zelf een Lithium 9V gezet.
Ik ga er ook van uit, dat de levensduur korter is.
Vervang ze dan na 8 jaar.

Het blijft dus een gokje.
Afgelopen 30 jaar jaar, heb ik maar 1 keer bliep bliep gehoord in de nacht.
Oorzaak, batterij tot het einde er in laten zitten.

Ik heb 2 keer lekke batterijen gehad van Duracell in een ander apparaat.
Gek genoeg, beide uit de aanbieding van het Kruidvat,
Alles is vergoed door Duracell.
Of het neppers waren, vertelt Duracell niet.
Ook schade door lekende neppers vergoeden ze, kreeg ik te horen.
Ze hebben wel alles in details onderzocht.

Reputatie 7
Badge +6

@Wortelstamper , dank voor de info . Ik had en heb er batterijen van Ikea met de volgende info in zitten :  Alkalisk 1,5 V  LR03 AAA . AM4 . MN2400 .  Met 0% Cadmium . de gebruiksaanwijzing adviseert 2x LR03 Alkaline batterijen die bij normaal gebruik minimaal 2 tot 5 jaar meegaan . Het zouden dus de juiste moeten zijn . Door kort op de testknop te drukken schakelt de piep van lege batterij-waarschuwing 10 uur uit , zodat ik niet midden in de nacht hoef in te grijpen . Had ik dat maar geweten …..

Klopt, die functie hebben de meesten.
Ik las dat bij een van mijn melders.
Je mag dat maar 2 keer doen.
Daarna weigert hij te stoppen.

U bent vast het type, dat eerst probeert.
En als er tijd over is, leest u de gebruiksaanwijzing.
Daar betrap ik mezelf ook wel eens op.
Als je dan in die melder, iedere 20 maand nieuwe batterijen doet, heb je heel weinig kans op bliepjes.

Zodra het koude weer aan breekt, krijg je wel meer van dit soort gevallen.
Zoals de backup batterij in de pc. De meesten gaan op de eerste koude dag.
 

Reageer