Consumentenbond.nl

Zo vind je een goede notaris

  • 9 september 2020
  • 2 reacties
  • 2115 Bekeken
Zo vind je een goede notaris
Badge +8
  • Moderator
  • 1794 reacties

Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hij of zij regelt de overdracht en stelt onder andere de leverings- en hypotheekakte op.

Maar hoe kies je een notaris en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? Wij hebben een paar belangrijke zaken voor je op een rij gezet.

Waar heb jij op gelet toen je een notaris moest kiezen? Praat mee!

 


2 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Een notaris heb je voor vele zaken nodig. En ook al is er geen verplichting, het is altijd nuttig na te denken over een notaris in te schakelen. Het artikel hoe vind ik een goede notaris geeft op diverse zaken al een antwoord.  Ook bij wat kan een notaris nog meer voor je doen.

Belangrijk is het kopen van een huis, dan is een notaris nodig. Bij een bestaand huis kan je meestal zelf kiezen. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak 1 notaris die de aktes maakt voor het hele project.  Het laatste was bij ons het geval, er was toen geen keuze. Voor andere zaken is dat meestal wel het geval. Wij hebben uiteraard naar de kwaliteit van de notaris gekeken, maar ook naar de kosten.  De tip in het artikel meerdere offertes te vragen is een goede, maar ook om bijvoorbeeld te kijken op de site degoedkoopstenotaris.nl.  Dat hebben wij bij de meeste keren dat we een notaris nodig hadden ook gedaan. Het kan honderden euro's schelen.

  1. Als verkoper krijg je dus een deel van de door jou betaalde gemeentelijk heffingen terug. In ons geval stuurde de notaris een mail met de vraag om deze bedragen aan hem door te geven. Mail kwam niet aan, notaris verrekende dus niets. Let hier dus op als verkoper!
  2. Dezelfde notaris rekende telefonische overboekingskosten (ja, echt waar in deze tijd). Onzin, niet betalen of terugvragen.
  3. Dezelfde notaris rekende 4 rentedagen voor de bank bij het aflossen van de hypotheek, terwijl de notaris het geld op zijn eigen rekening 3 dagen had staan alvorens het naar de bank over te boeken, zogenaamd om de koper te beschermen. [wij zouden als verkoper het huis in het weekend nogmaals kunnen verkopen! ]. Voor die 3 dagen dat de notaris het geld onder zich houdt krijg je geen rentevergoeding, maar betaal je wel rente aan je bank.

Reageer