Albert Heijn verkoopt zware pijnstillers zonder persoonlijke voorlichting: oké of niet oké?

  • 6 February 2018
  • 25 reacties
  • 2788 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) roept Albert Heijn op om te stoppen met de verkoop van zware pijnstillers zoals Diclofenac en Naproxen. Volgens het IVM is bij de verkoop van deze medicatie in de supermarkt de patiëntveiligheid in het gevaar, vanwege gebrek aan persoonlijke voorlichting.

Albert Heijn verweert zich met het argument dat er in 197 van haar winkels een tablet beschikbaar is waar klanten informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kunnen vinden. In winkels zonder tablet is een (assistent-)drogist aanwezig om klanten te informeren.

De IVM vindt echter dat Albert Heijn hiermee niet voldoet aan de wettelijke zorgplicht en is een petitie gestart.

Hoe denk jij hierover? Praat mee!

25 reacties

Wat mij betreft gaan alle medicijnen over de toonbank met een gecertificeerde medewerker daarachter. Het zijn toch geen snoepjes.
Reputatie 6
Badge +5
Wanneer iemand te veel inslikt of de pijnstillers verkeerd gebruikt dan is het toch wel een beetje de schuld van AH. hun geven geen persoonlijke uitileg. En weinig mensen gaan op zoek naar zoon tablet of drogist omdat het moeite kost, Want wij zijn nou eenmaal lui (het grote deel van de rijke landen)
Reputatie 2
Badge +2
Wat is het verschil met een drogist dan? Als je daar iets koopt, vraagt men erg vluchtig: "Hebt u nog vragen?", waarop men moeilijk naar de lange rij achter me kijkt...
Prijstechnisch vind ik het prima dat die medicijnen bij drogisten liggen en bij supermarkten. De vraag of ik voorlichting wil over het medicijn heb ik nog nooit iemand met ja horen beantwoorden en vraag me ook af in hoeverre je een deskundig antwoord krijgt. In een aantal gevallen zal dat zeker het geval zijn maar in veel gevallen is het het opdreunen van een tekst waar je verder niet zo veel aan hebt. Dan zal de supermarkt wel weer het volgende stadium in het verval van de voorlichting zijn maar overschat de voorlichting van een drogist ook niet.
Reputatie 7
Badge +6
Ik merk , dat steeds meer medicijnen , die eerst alleen via een arts verkrijgbaar waren , nu gewoon vrij verkocht mogen worden . Is dit het zoveelste voorbeeld van de vele zeer slechte bijwerkingen van veel te ver doorgevoerde bezuinigingen? Een goed advies bij niet ongevaarlijke medicijnen is niet altijd te geven tenzij men onze volledige ziekte-historie kent, maar zelfs artsen en apothekers letten daar niet altijd op als we iets nieuws verstrekt krijgen. AH mag ze van mij blijven verkopen , maar we moeten zelf zo slim zijn om altijd de bijsluiter goed te lezen en bij twijfel arts of apotheker te raadplegen.
Reputatie 5
Badge +7
Prijstechnisch vind ik het prima dat die medicijnen bij drogisten liggen en bij supermarkten. De vraag of ik voorlichting wil over het medicijn heb ik nog nooit iemand met ja horen beantwoorden
Persoonlijk heb ik inderdaad nog nooit gebruik gemaakt van persoonlijke voorlichting bij een drogist. Ze vragen het je netjes bij het afrekenen, maar ik voel me 1) niet geroepen om mijn medische situatie publiekelijk te gaan bespreken en 2) voel ik de ogen van ongeduldige wachtenden achter mij al in mijn rug prikken. Ik denk dat het afrekenen van een geneesmiddel bij de drogist niet het juiste moment van persoonlijke voorlichting is. Dan zoek ik de bijwerkingen liever online even op, of lees de bijsluiter. Die zit er toch niet voor niets bij?
Als je als overheid de wietteelt verbiedt maar het gebruik wel toestaat waarom zou AH dan geen zwaardere medicijnen mogen verkopen met bijsluiter of is dat weer het verschil tussen overheid en het bedrijfsleven dat de overheid wel onzinnige dingen toelaat ., die het telen verbied maar het gebruik toestaat dan ben je toch goed dronken of zelf onder de drugs daar lijkt het wel op. De regelzucht en bedilzucht kent geen grenzen bij de huidige overheid voor de verkiezing klotste het geld tegen de plinten en ging iedereen erop vooruit ,na de verkiezing klotst er niets meer worden allerlei belasting verhogingen erdoor gejast en gaan hele bevolkingsgroepen er op achteruit .
Ik slik Oxycontin 3x10mg en 1x20mg. Dat is een morfineachtig medicijn. Ik moet er niet aan denken dat de consument dit zonder recept gewoon maar bij AH gaat kopen. Het heeft veel bijwerkingen en het is maar de vraag of mensen de bijsluiter wel goed lezen. Je mag bijvoorbeeld geen alcohol drinken als je deze pijnstiller slikt. En hoe zit het in combinatie met andere medicijnen? Dat zijn allemaal zaken waar de consument zich wel degelijk van bewust moet wezen, anders gebeuren er ongelukken.😡
Gebruik zelf ook zware medicijnen heb de ziekte van Wegener en Oxycontin is bij mij wel bekend het gaat om zware pijnstillers zoals diclofenax en bv prednison daar heb ik mijn gedachte over geuit er zijn echter ook medicijnen zoals morfine achtige die verslavend gaan werken voor mij zijn dat medicijnen die je niet bij de AH koopt dat is een halte te ver. Een stuk eigen verantwoordelijkheid speelt natuurlijk wel een rol indien mensen zich hier niet aan willen houden is dat hun eigen verantwoordelijkheid ook artsen die medicatie voorschrijven en de patiënt wil zich hier niet aan houden {bewust} is dat zijn eigen verantwoordelijkheid . Heb de vergelijking met het drugsbeleid van de overheid hiermee willen vergelijken . Je mag het niet kweken maar wel verkopen een soort compromisbeleid wat nergens op slaat hier zitten wij als burgers ook niet op te wachten op dit soort idiote beslissingen
Wat iemand slikt is zijn/haar eigen verantwoordelijkheid, ook als dat op doktersrecept is. Een arts of bijsluiter kan op de risico's wijzen maar geen garantie geven voor het uitblijven van problemen, tenzij het om een echt geneesmiddel gaat waarvan de werking onomstotelijk vaststaat. Als iemand acuut een pijnstiller nodig heeft zie ik niet in waarom die niet eenvoudig verkrijgbaar zou mogen zijn. Gebruik je verder geen medicijnen, dan merk je snel genoeg wat de uitwerking is en of die aan je doel beantwoordt. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor elke vorm van zelfmedicatie en ik vind het zeer bedenkelijk dat b.v. een programma als Radar daar een kruistocht tegen onderneemt. Want de grootste problemen doen zich voor bij veelslikkers op doktersrecept omdat de interactie van allerlei medicijnen (en ook gewone voedingsmiddelen!) helemaal niet volledig in kaart is gebracht en dat, gezien de complexiteit van de materie, ook niet zal worden. Wat dat betreft is medicijnveiligheid een illusie en voornamelijk een vorm van betutteling.
Ik vind dat alle pijnstillers achter de toonbank horen te liggen en alleen op verzoek door de verkoopassistente uit gereikt dienen te worden. Ze liggen voor het grijpen, en helaas ook door kinderen is het niet moeilijk een doosje te pakken en de snoepjes te eten.
Tevens vind ik het een kwalijke zaak dat een middel als Naproxen nu ook in kinderuitvoering te krijgen is. De mensen zijn totaal niet op de hoogte hoeveel schadelijke bijwerkingen dergelijke medicijnen hebben. Toen ik voor de eerste keer bij de nefroloog kwam, een specialist op nierziekten, en vertelde dat ik veel Naproxen gebruikte voor de hoofdpijn, zei hij dat de verslechtering van mijn nieren mede te danken was aan dit medicijn. En dat ligt gewoon in de schappen voor het grijpen. Mensen, om je nieren te beschermen, slik nooit een medicijn eindigt op FEN. Nurofen, Naproxen, etc. het is zo schadelijk.
@Natalie Rosien , jij zegt dat je geen zin hebt om je persoonlijke medisnche situatie te bespreken in een drogisterij. Maar wat is dan het verschil met een apotheek? Daar gebeurt toch min ofmeer hetzelfde? En daar moet je nog betalen ook voor het "afleveringsgesprek".
Reputatie 7
Badge +4
Een pijnstiller is sowieso het ultieme voorbeeld van onderdrukken van symptomen zonder naar de oorzaak van de ziekte en verdere problemen te kijken. Zij zijn erg schadelijk en veroorzaken nieuwe problemen. Wanneer iemand ze vaker neemt werkt het bovendien al snel verslavend, waardoor de oorzaak alleen maar verbloemd blijft en de gezondheid steeds verder geschaad wordt. Daarnaast is er geen beperking dus je kunt het ongelimiteerd kopen, met alle risico's van dien.
Dit zou niet zo maar tussen de chips en de chocolaatjes te koop mogen zijn.
Reputatie 5
Badge +7
@lara100 Gelukkig heb ik er weinig mee te maken, maar mocht ik iets op recept moeten afhalen bij de apotheek, heeft mijn huisarts me meestal al voldoende ingelicht over het medicijn. Wel ligt voorlichting bij een apotheek meer voor de hand, dan bij een drogist die toevallig ook pijnstillers en dergelijke verkoopt. Zoals @Fred B. al zei, hoor ik niemand bij de drogist ja zeggen op de vraag of men voorlichting wil. Ik vind informatie over risico's, bijwerkingen en gevaarlijke combinaties met andere medicijnen wel belangrijk, maar of het afrekenmoment bij de drogist het juiste moment daarvoor is, daar zet ik (als consument) een vraagteken bij. Hoe zien andere consumenten dat? Wat vinden jullie een handige manier om informatie te krijgen over zware pijnstillers bij de drogist of supermarkt?
Je kunt vragen om ter plaatse de bijsluiter te mogen lezen. Daar hoeven andere klanten niet op te wachten want zolang je het product zelf niet in handen hebt bestaat er weinig risico dat je er alleen met de bijsluiter vandoor gaat.
Verwacht mag worden dat iemand die iets gaat slikken zijn eigen verantwoordelijkheid heeft om zich op de hoogte te stellen. Of door hulp te vragen of door de bijsluiter te lezen. De mensen gaan toch ook geen zaken zomaar van de straat of uit de natuur eten. Kortom niet nodige bevoogding door deskundigen moet stoppen. Hoeveel/mensen zijn nu echt doodgegaan door Diclofenac? Ik heb er nog nooit over gehoord.
Apotheken geven informatie ( waar veel geld voor betaald moet worden ) Helaas geven ze precies de informatie die de huisarts bij het voorschrijven van het recept al gegeven heeft. De huisarts kan in zijn voorschrijfsysteem ook al zien of de voorgeschreven medicijnen bijten met eerder voorgeschreven medicijnen. Meerwaarde kennis apotheek dus alleen in zeer uitzonderlijke gevallen nuttig.
In mijn visie dus zoveel mogelijk medicijnen makkelijk verkrijgbaar stellen. Alleen de medicijnen waar echt levensgevaar bij is of waar het maatschappelijk belang, zoals bij antibiotica groot is, via een apotheek of huisarts verkrijgbaar stellen.
Reputatie 7
Badge +4
@F.J. vd Tempel
Helaas blijken de meeste mensen zich helemaal niet te verdiepen in een bijsluiter. In de praktijk blijkt dat hoe gemakkelijker iets schadelijks te verkrijgen is, hoe meer het gebruikt wordt. En veel mensen zijn al snel geneigd om voor elk pijntje een medicijntje te nemen, in plaats van eens wat rust te nemen, gezonder te eten of de spanningen met hun partner uit te praten. De meeste chemische medicijnen zijn bovendien verslavend. Een zogenaamd onschuldig slaappilletje is bij regelmatig gebruik zeer schadelijk en maakt de problemen uiteindelijk alleen maar veel groter. Ik ben ook voor eigen verantwoordelijkheid maar je moet mensen ook beschermen tegen dergelijke zaken. Wanneer het gemakkelijk onbeperkt en vrij verkrijgbaar is kan het bovendien ook gebruikt worden voor suïcide.
@F.J. vd Tempel
... Ik ben ook voor eigen verantwoordelijkheid maar je moet mensen ook beschermen tegen dergelijke zaken. Wanneer het gemakkelijk onbeperkt en vrij verkrijgbaar is kan het bovendien ook gebruikt worden voor suïcide.

Ik ben van mening, dat je als ouder je kinderen inderdaad moet beschermen tegen allerlei gevaren van het moderne leven, maar dat dat een onmogelijke taak is waar het eigenwijze volwassenen betreft. Het gebruik van allerlei apparatuur en machines zonder eerst goed de gebruiksaanwijzing te lezen kan ook tot ongelukken leiden en doet dat ook, ondanks waarschuwingen. Zelfdoding schijnt in Nederland de voornaamste doodsoorzaak te zijn bij mannen tussen 25 en 45 jaar. en als daarvoor vrij verkrijgbare pillen gebruikt konden worden waren die al lang uit de handel genomen. Want als hier iets niet mag, dan is het wel je levenseinde in eigen hand nemen.
De tablet bij AH is schijnveiligheid. Heb er trouwens ook nog nooit iemand van gebruik zien maken. Zou de gebruikcijfers wel eens willen zien.
Handverkoop bij drogist en apotheek zal helaas ook niet altijd soulaas bieden.
Uit het grote HARM-onderzoek naar geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames viel af te leiden dat er in Nederland jaarlijks 19.000 mensen in het ziekenhuis belanden terwijl dat vermijdbaar is. Een aanzienlijk deel daarvan is te wijten aan middelen als ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Ik vind het onbegrijpelijk dat de ongecontroleerde verkoop van deze pijnstillers nadien alleen maar is vergroot.
Ze zouden alleen in de apotheek verstrekt moeten mogen worden, waarbij ze op naam ingevoerd moeten worden in de computer. Het probleem is wel dat ze vaak door meerdere gezinsleden gebruik gaan worden. Maar dat is oplosbaar.
De verstrekking door alleen de apotheek mag natuurlijk niet tot veel hogere kosten leiden voor de klant.
In analogie met alcohol stel ik voor dat er onderscheid gemaakt wordt in medicijnen en overeenkomstig ook bepaald wordt waar die verkocht mogen worden. Zware pijnstillers -zie bijv. de grote aantallen verslaafden in Amerika- zouden m.i. alleen op doktors-recept verkocht mogen worden via een gecertificeerde apotheek.
Badge
Supermarkten moeten stoppen met verkoop alcohol en zware medicijnen.
Reputatie 7
Badge +7
Welkom op de community en bedankt voor je reactie @Moo.
Wat maakt voor jou dat je vindt dat supermarkten moeten stoppen met de verkoop van zware medicijnen en alcohol?
Zware pijnstillers horen noch bij de drogist noch bij de supermarkt thuis. Dit is gespecialiseerd apothekerswerk. Die hebben ervoor geleerd en kennen de consequenties van het verkeerde gebruik. Niet voor niets wordt meestal geadviseerd bij dergelijke analgetica ook een maagbeschermer te slikken om erosie van de maawand (met bloedingen) te voorkomen. Ook wordt, na doorvragen, vaak doorverwezen naar de (huis)arts. En dan hebben we het nog niet eens over de opiaten. AH schermt met een tablet en een deskundig drogist op de achtergrond. Maar als er al zo iemand is, dan bestrijkt zijn werkgebied vaak vier tot vijf winkels. Dus da kans dat er deskundig advies daar wordt gegeven is minder dan 20%.
Wat vreemd dat dit zomaar bij een super te koop is!
Toen ik een paar jaar terug een flinke ischias had en Diclofenac kreeg voorgeschreven, moesten daar ook maagbeschermers bij. Geeft de medewerker van AH dit advies ?

Deze week had De Stentor een artikel over de verontrustende mate van vervuiling van het drinkwater door medicijnen als deze. Dan moeten ze toch niet zomaar te koop zijn en vaker gebruikt dan nodig?
Ik kan helaas slecht beamen wat de vorige schrijfster meldt. Natuurlijk is het advies van de apotheker onontbeerlijk. Maar we zijn bezig aan de vermarkting van de gezondheidszorg. Alles wat bij de drogist of supermarkt ligt, gaat af van het budget zonder de consequenties of nadelen daarvan te overzien. Niet in alle gevallen zijn maagbeschermers nodig maar het moet wel beoordeeld worden. Zo is het ook gewenst dat alle oude niet meer gebruikte medicijnen weer bij de apotheek worden ingeleverd in plaats van in vuilnisbak of riool terecht te komen. Maar helaas, niet alle apotheker nemen deze terug omdat sommige gemeenten hun daarvoor kosten in rekening brengen waardoor de rioolzuivering onnodig duur en belast wordt. Goedkoop is nog altijd duurkoop.

Reageer