Beroepsgeheim huisartsen en assistenten

  • 9 January 2020
  • 30 reacties
  • 2129 Bekeken

Al 17 jaar ben ik bij dezelfde huisarts. Nu komt daar een assistente te werken die ik om persoonlijke redenen niet vertrouw met mijn dossier. Nu blijkt dat assistenten je totale medische gegevens kan inzien. Heb altijd gedacht dat er slechts een deel bekeken kon worden, bloeduitslagen ofzo. Deze assistent geen toegang verlenen tot jouw dossier kan niet. Verwijderen van het dossier kan niet, wordt op non actief gezet bij overstap naar andere huisarts. Dit betekend dat het dossier nog steeds gelezen kan worden.Weg gaan bij mijn huisarts hiervoor heeft dus ook geen zin. Waar blijft het beroepsgeheim met je huisarts als er eigenlijk door diverse personen in gelezen kan worden? Inmiddels al meerdere huisartsen gebeld voor aanmelding, maar vaak gesloten voor nieuwe patienten, of je woont te ver weg. Een huisartsenpraktijk dichtbij is geen optie, want daar komt de assistente vandaan.


30 reacties

Je zult je huisarts en zijn assistente moeten vertrouwen anders wordt de situatie onwerkbaar. Geen idee overigens waarom je de assistente niet vertrouwd maar ze heeft sowieso een geheimhoudingsplicht en het is zeker niet zo dat ze iets mag met je gegevens.

Nee ze mag er niks mee, maar verteld het wel aan derden. Helaas ervaring mee

Nee ze mag er niks mee, maar verteld het wel aan derden. Helaas ervaring mee

Als u dat hard kunt maken lijkt mij een klacht bij de huisarts afdoende voor ontslag. En als uw huisarts hierin zelf nalatig is geweest lijkt mij een schadevergoeding ook niet ongepast.

Vraag om een persoonlijk gesprek met je huisarts.
Als hij er begrip voor heeft, maak je een kans bij een andere huisarts.
 

Heb er met mijn huisarts over gesproken en toch is ze hier aangenomen, vandaar dat ik weg moet/wil. Vanuit de huisarts waar ze nu werkt zijn gegevens doorgesproken aan derden. 

Je zal toch maar zwaar psychische problemen hebben besproken met je huisarts, dan zou het toch niet zo mogen zijn dat assistenten daarbij kunnen?! Ik snap daar helemaal niks van. Beperkte inzage ok, maar echt alles! Mijn vertrouwen is dan ook diep geschaad. Niet dat ik zware psychische problemen heb, maar heb wel door de jaren heen mijn hele hebben en houden bloot gelegd, zonder te weten dat assistenten dit zo mee konden lezen. 

Een gewone doktersassistent leest alleen wat noodzakelijk is.
Toen ik verhuisde werd mijn hele dossier gedigitaliseerd door de assistente.
Op dit moment zit er iedere maand wel een andere bij mijn huidige arts.
Alles is daar niet zichtbaar voor iedereen.
Een waarnemend arts, mopperde dat hij maar 3 maand terug kon kijken.
 

Reputatie 4
Badge +3

Het zou toch wat worden als.de assistente geen toegang meer tot mijn dossier zou hebben . Alles wat de assistente nu kan en mag regelen zou dan de huisarts moeten regelen en die heeft wel wat beters te doen.

U gaat uit van het slechte in de mens en reageert bol emotie.

Ik zou niet anders willen.

Zoals ik al eerder schreef, beperkt ok. 

Het punt met denken in termen van hoe je vind dat het eigenlijk zou moeten is dat het niet zoveel oplost. Als de assistente bij de dossiers kan, wat mij persoonlijk ook logisch lijkt, en u niet ergens anders terecht kan dan houdt het op.  En nogmaals, hoe weet u dat uw gegevens met anderen gedeeld zijn en waarom dient u dan geen klacht in?

 

Ik heb het nagevraagd aan een verpleegster, een assistente kan niet het hele dossier van een patient inzien. Ze kan slechts zien wat ze in medisch jargon de hoofdtitel noemen. Die hoofdtitel is bijvoorbeeld: "Doorverwezen naar psychiater". Maar wat daaronder staat, klachtenpatroon, behandelplan, diagnose, medicaties en zo, kan ze niet inzien. De assistente stuurt de nota naar de verzekering waar slechts de hoofstitel in staat. De assistente krijgt niet meer te zien dan wat de verzekering te zien krijgt.

De assistente meldt je aan bij de specialist met die hoofdtitel en de assistente van de specialist stuurt de afapraak naar de patient. De huisarts stuurt zijn medische informatie zelf rechtstreeks naar de specialist buiten de assistenten om. 

Niet uitgesloten is dat vriendin van vriendin van het ook weet en de assistente het daardoor ook weet. Dat is buiten de medische wereld om. Als ze netjes is houdt ze daar haar mond. Je kan dit altijd met je huisarts bespreken. In de medische wereld zijn de sancties hoog, assistentes halen het daarom niet in hun hoofd om het over iemands ziekte te hebben, dan stonden ze allang op straat. Ze hebben 6 patienten per uur, wel 30 op een ochtend, dat is teveel om te onthouden.

Als elke vrouw 50 contacten heeft in haar social media, en ze forwarden elk een berichtje naar hun 50, dan weten na 5 keer doorsturen 312 miljoen mensen het. Dat is bijna half Europa. Toen ik lang geleden nog moest solliciteren vertelden ze dit. 

Geen idee of dat een vrome wens of de praktijk is maar hier staat toch dat uw arts uw bezwaren zou moeten honoreren.

https://kennisbank.patientenfederatie.nl/app/answers/detail/a_id/479/~/huisartsassistenten-en-inzage-in-het-medisch-dossier

Hoe ik weet dat ze gegevens gedeeld heeft is omdat ze dit o.a met mij gedeeld heeft. Zodra zij iemand kent als patiënt, gaat ze erin kijken, dat weet ik. Niet om misschien informatie te zoeken voor een bepaald doel, maar puur uit nieuwsgierigheid. Aangezien ze mij goed kent, pas ik daarvoor. Mijn huisarts vertelde mij dat ze echt alles kan inzien. Vandaag van de huisarts bevestigd gekregen dat de ict mijn dossier kan verwijderen en niet op non-actief blijft staan. Nu maar zoeken naar een andere huisarts. 

Ik ken niet alle software die artsen gebruiken.
Er zijn systemen die precies bijhouden wie wat bekijkt.
 

Ik ken niet alle software die artsen gebruiken.
Er zijn systemen die precies bijhouden wie wat bekijkt.
 

Zeker, maar dat lost niets op. Als je een persoonlijk probleem hebt met de nieuwe assistent van jouw huisarts en je geen vertrouwen hebt in de beroepsethiek van je huisarts en geen zin hebt in klachtenprocedures heb je echt geen andere keus dan een andere huisarts zoeken. De hele discussie is terug te voeren op vertrouwen en als je dat niet hebt gaat het er ook niet komen.

Klachtenprocedure vind ik te ver gaan. Aan de beroepsethiek van mijn huisarts mankeert niks. Voor mij was het gewoon een hele schok te horen dat een assistent je gehele dossier kan inlezen. Ik heb een vertrouwensrelatie/beroepsgeheim met een huisarts, niet met assistenten, dacht ik. Het vertrouwen in de huisarts is er weldegelijk, daar mankeert niets aan. Fijne arts. Ik stam uit begin jaren 60, dus de werkzaamheden en inzage van assistenten zijn veranderd. Ik herinner me nog vragen aan een assistent die deze niet kon beantwoorden omdat er geen inzage was en ik daarvoor mijn arts moest spreken. Tegenwoordig is dat dus anders. Iets waar ik me dan maar bij zal moeten neerleggen, alleen niet bij een mij bekende nieuwsgierige assistente. Idd, dus geen andere keus dan te vertrekken. 

Reputatie 7
Badge +8

Volgens mij is er ook geen andere oplossing voor u. Het hele systeem is gebaseerd op vertrouwen. En op medisch gebied is er dan nog veel aan bescherming in gebouwd. Maar fout kan het altijd gaan, van tijd tot tijd verschijnt er wel weer een bericht in de kranten dat vele dossiers ‘op straat liggen’ . Dat kan je moeilijk voorkomen. Zo ook wat een nieuwe huisarts met zijn assistenten heeft afgesproken. En een assistent, of het nu een beroeps/co-assistent is of de doktersassistent is, zal toch ook een soort eed op  geheimhoudingsplicht, beroepsethiek e.d. moeten afleggen. Groet Leo.

Dat is een vervelende situatie. Niks doen, is geen optie, want je hoofd breit het verhaal verder. Wellicht, hoe hard ook, haar aanspreken, je eigen ervaring met haar delen, je bezorgdheid en wantrouwen uitspreken, ‘dus, dit ga jij niet met mijn gegevens doen!’ 
Kun je dan verder in de praktijk? Dan blijf je. Zo niet andere praktijk opzoeken én wel met je huisarts uitspreken. 
Anders bekeken, iedereen maakt wel eens erg domme fouten, een kans? De keuze is aan jou! De vraag, waarom komt een assistente met het schenden van vertrouwelijke informatie weg? Ons systeem faalt mede door personeelstekort. En als huisarts zou ik me achter de oren krabben en een gesprek met de assistente hebben, een keuze maken van ‘blijft’ of ‘weg’ en bij een ‘blijf’ dit met jou bespreken en de gemaakte afspraken toelichten. 
De handelswijze van je huisarts zegt ook iets over hem/haar. Jij hebt hem/haar in het vertrouwen genomen en je angst uitgesproken…

wens je een wijs en rustgevend besluit,

groet Renate

Badge

Nee ze mag er niks mee, maar verteld het wel aan derden. Helaas ervaring mee


Dat is een reden voor ontslag.

Nee ze mag er niks mee, maar verteld het wel aan derden. Helaas ervaring mee


Dat is een reden voor ontslag.

Dan hoort u het ook eens van een ander.

Reputatie 2
Badge +2

Een medisch dossier is vertrouwelijk en moet ook toegankelijk zijn! Dus stafleden mogen erbij en buitenstaanders niet. En er is een logging wie wat bekeken heeft. De stafleden hebben een wettelijke verplichting van geheimhouding.

Zelf ben ik eens 's avonds verwezen naar de SEH in het ziekenhuis. Die konden dus niet bij mijn dossier en de verwijzing lag 's avonds als fax in een gesloten afdeling. Dat is gevaarlijk en mag dus niet gebeuren! Het wordt verpest door onnodige privacy discussies. In dringende gevallen mogen alle medische stafleden bij een patiëntendossier, dus specialisten, huisartsen en hun ondersteuners!

Uitgangspunt moet zijn: "privacy gaat niet boven gezondheid” en "privacy gaat niet boven veiligheid”!

Reputatie 7
Badge +8

Beste @Aart7 , grotendeels met uw verhaal eens. Maar als het misbruikt wordt, dan geldt toch wel het recht van privacy. Ik weet niet of het hier in het geding is, of dat men niet wil dat ‘onbevoegden’in het dossier kunnen kijken, maar er zijn natuurlijk nuances. Als je iets buiten normale uren gebeurt, of op een andere plaats, dat dan een ziekenhuis, andere arts kan inkijken, prima, of een staflid ook oké, overigens wat verstaat u daaronder. Deze topic gaat over een doktersassistente, helemaal duidelijk is dat voor mij niet, wat is haar opleiding, diploma's e.d.lijkt mij ook belangrijk. Echter als een dossier de mogelijkheid biedt door ieder ingekeken te worden en dan onbevoegden  'roddels’ naar buiten kunnen brengen, dan lijkt me dat niet in de haak. Dan is er sprake van misbruik en dat moet dan toch strafbaar zijn. Groet Leo

Reputatie 7
Badge +5

leo, de derde zin van Aart zegt ‘wettelijke verplichting tot geheimhouding’. En als iemand dat overtreedt is het toch simpel?! Melding maken van betreffend persoon en klaar. 

Als iemand bewust kwaad wil kun je dat nooit voorkomen, maatregelen nemen als het gebeurt is dan de actie die genomen moet worden. 

Reputatie 7
Badge +8

Dit topic onderwerp hoort thuis bij wetgeving, kortom heel veel juridische regels, te lezen op de site van de KNMG.

Vanuit het KNMG:

De Regeling inzake de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst verplicht hulpverleners, waaronder artsen, om met betrekking tot de behandeling van een patiënt een dossier in te richten. Deze verplichting is opgenomen in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). Een zorgvuldig bijgehouden dossier is conform deze wet van belang voor de kwaliteit en continuïteit van zorg aan de patiënt.

Dan op de site van de KNMG een fors boekwerk aan gegevens, uitleg, duidelijkheid, regelingen enz., enz. over dit onderwerp. Dit krijg je in een dag niet gelezen. Ik heb getracht enkele hoofdzaken op te zoeken o.a. wat @Aart7  vermeldt, maar kan dat niet in ‘normale’ tijd vinden, het hele begrip stafleden zie ik niet, vandaar mijn vraag. Maar het kost me enorm veel tijd alles door te nemen. Voorbeeld:

Voor u ligt de in 2018 geactualiseerde versie van de Richtlijn Omgaan met medische gegevens (hierna: Richtlijn). In deze Richtlijn beschrijft de KNMG op welke wijze artsen, met inachtneming van hun beroepsgeheim, medische gegevens mogen verzamelen, opslaan, uitwisselen of anderszins mogen gebruiken. ….... In de afgelopen jaren is de Richtlijn diverse malen uitgegeven. De meest recente versie dateert uit 2016. In 2018 is nieuwe privacywetgeving in werking getreden (de Algemene verordening gegevensbescherming: AVG). Omdat die ook van toepassing kan zijn op het omgaan met medische gegevens, is de Richtlijn daaraan aangepast.

Er zijn vele hoofdstukken over de geheimhoudingsplicht, de rechten van de patiënt en nog veel, veel meer. Over de patiënt o.a. De rechten van de patiënt liggen verankerd in diverse wetten, zoals de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ). De WGBO is van deze wetten veruit de belangrijkste, omdat hierin alle rechten zijn neergelegd die van toepassing zijn op de relatie tussen arts en patiënt. 

Je mag het zelf allemaal gaan lezen @E.B.F. Stroeve , maar ik zou de topicauteur verwijzen naar de KNMG, dan heeft hij en ieder ander de juiste gegevens en tekst.  Ik vind het moeilijk helemaal blind te gaan op de uitleg van ‘ons forumleden'. Groeten Leo.

Reputatie 7
Badge +5

volgens mij hoef je dat allemaal niet lezen om te weten dat als je inzage hebt in dossiers je deze informatie niet ergens anders (lees: bv de buurvrouw) mag gebruiken dan voor het doel waar je het voor nodig hebt. en als je dat wel doet moet je dat melden en worden er maatregelen genomen.

maar ik val in herhaling :wink:

Reageer