Bijbetaling medicijnen

  • 25 August 2014
  • 12 reacties
  • 764 Bekeken

Sinds enkele jaren gebruik ik een bepaald medicijn, dat volledig door de zorgverzekeraar werd vergoed. Bij de laatste bestelling van dit medicijn moest ik ineens een bijbetaling doen. En nu komt het: deze bijbetaling kan iki weer declareren bij HEVO Consult, die in opdracht van de fabrikant de bijbetalingen mag terugstorten.

Deze in mijn ogen idiote regeling die alleen maar betekent patientje pesten moet zo gauw mogelijk van de baan. De bureaucratie in de gezondheidszorg slokt al een groot deel van onze kosten op. Waarom wordt niet een lagere vaste prijs vastgesteld resp. waarom kan de apotheker niet rechtstreeks declareren bij genoemde stichting. Voorts zijn er regels tav de privacy. Nu weet ook de fabrikant dat ik een bepaald medicijn gebruik.

12 reacties

Ik ben vandaag naar de apotheek gegaan om mijn oordruppels op te halen. Die gebruik ik jaren omdat ik eczeem heb in mijn oor. Dus 2 keer per jaar moet ik die oordruppels halen. Ik heb hetzelfde medicijn gekregen , maar in een nieuw jasje. Dus ik vroeg aan de medewerker van de apotheek , hoe zit dit. Ze zij alleen dat het dezelfde medicijn dit, maar van een andere fabrikant. Alles het verder hetzelfde. Ik weet dat apothekers extra betaald krijgen voor nieuwe medicijnen, dus ik bel de zorgverzekering daarover om te vragen , hoe ik dit moet zien. Die vertelde dat ik de apotheek zelf moet bellen.

ik vroeg me af of dit weer zo'n truck is om zogenaamd nieuwe medicijn te verschaffen. Het is een nieuwe fabrikant. Hoe moet ik dit nou zien?

Ik heb ook net gelezen dat de medicijn centen kost en ik betaal ook veel voor.

Ik vraag me af of ik dit niet beter ergens anders moet kopen. Hoe zit het precies met nieuw?
De apotheek weet sowieso van rekenen en bijplussen. Ik gebruik al lange tijd een medicijn welke ik zelf moet betalen. In 2013 kosten deze € 6,79, in 2014 werden deze iets duurder en kosten € 7,56, op 10-06-14 werd dat € 8,65 nu inclusief € 0,70 materiaalkosten? Dat was waarschijnlijk nog niet genoeg want op 09-07-14 en 18-08-14 betaalde ik € 10,32 en werd inclusief het bedrag van € 2,37 aan materiaalkosten? opgevoerd. Moet de apotheek op deze wijze aan extra inkomsten komen, zoals nu ook € 6,00 betaald moet worden voor de uitleg van een medicijn bij een eerste gebruik?
Sinds kort moeten ziekenhuizen hun kosten declareren in DBC's (Diagnose Behandeling Combinaties). Door dit nieuwe declaratiessysteem wordt naderhand door het ziekenhuis en de zorgverzekeraar een prijsafspraak gemaakt. Het kan zijn dat je een jaar later nog een eigen bijdrage moet betalen over een bezoek aan een specialist van een jaar eerder en nog een bedrag aan eigen risico hebt open staan van dat jaar.

Juli jl. kreeg ik van mijn zorgverzekeraar een factuur van € 86, 53 van mijn bezoek op 7 januari 2013 aan een specialist.
Het gaat bij bijbetaling waarschijnlijk om kosten die worden gedeclareerd als 'eerste uitgiftegesprek' of ‘eerste terhandstellingsgesprek’. Lees er meer over en praat er over mee in dit topic:

'Logisch dat je de apotheek betaalt voor de voorlichting over een medicijn dat je voor het eerst gaat gebruiken'


Sinds kort moeten ziekenhuizen hun kosten declareren in DBC's (Diagnose Behandeling Combinaties).


En ik kreeg in februari 2014 ineens een rekening van 232,21 € voor een coloscopie gedaan in januari 2013 ??? Mijn eigen risico van 350,00 € in 2013 had ik ook al betaald. NÒg steeds ben ik het hier niet mee eens aangezien ik bij het VGZ een basis verzekering plus een aanvullende verzekering PLUS had met een Tand Best pakket...Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een coloscopie en wordt mij eind van dat jaar de rekening daarvan gepresenteerd als extra bovenop de al betaalde 350,00 € eigen risico..?? VGZ excuus was "het ziekenhuis stuurt facturen pas in december en dit wordt niet door ons vergoed" ???
Badge +1
Bij VGZ wordt erg raar met betalingen omgegaan. Vorig jaar enorm veel problemen gehad waarbij zelfs een medewerker van de klantenservice aangaf dat het een 'enorme puinhoop was' en men kon niet meer nagaan hoe het nu zat met mijn teveel betaalde bedragen. Na maanden is er een bedrag teruggestort waarvan zowel ik en VGZ hoopten dat dit voldoende was. Om die reden ben ik overgestapt dit jaar. Nu nog bereiken mij zorgkosten die onjuist zijn. In december heb ik medicatie geweigerd omdat daarvoor 32,48 werd gerekend. De apotheker heeft dit bedrag op mijn verzoek teruggehaald. Echter nu wordt nogmaals dit bedrag aan mij doorgerekend. Alleen is het hele bedrag van 32,48 nu opgesplitst in 7 kleinere bedragen. Contact opgenomen met VGZ, en apotheker (die dit ook niet snapte). Ik heb het gevoel dat ik door deze verzekeraar wordt opgelicht. Ook bereiken mij een jaar na behandeling nog facturen die betaald moeten worden. Nooit meer VGZ
Badge
Ik moet ook structureel bijbetalen voor mijn medicijnen. De huisarts schrijft mij om medische redenen een specifiek merk voor, de apotheek vind het maar onzin 'want het is toch dezelfde werkzame stof'.het betreft bij mij echter een erg nare reactie op een hulpstof die in de meeste capsules van veel merken gebruikt word.Aangezien de apotheek vind dat zij medisch beter opgeleid zijn dan een arts?! besluiten zij met regelmaat om de medische noodzaak niet door te melden aan de verzekering.Als iets qua merk voor mij besteld moet worden moet ik het met regelmaat maar ter plekke betalen, nog extra 'administratie en verwerkingskosten' betalen, en dan zelf maar hopen dat ik een deeltje terug krijg via de verzekering
Badge +2
Beste @velasca, voor onze Geldgids ben ik bezig met een artikel over medicijnkosten. Aanleiding is dat de eigen bijdrage voor voorgeschreven medicijnen volgend jaar nog maximaal €250 per persoon bedraagt. Zou ik uw ervaring voor dit artikel mogen gebruiken en - zo ja - u daar nog enkele aanvullende vragen over mogen stellen? Hoe dan ook bij voorbaat veel dank voor uw reactie! Met vriendelijke groet, Rien Meijer, Redacteur-onderzoeker Geld van de Consumentenbond.
Badge
Beste @[Rien]CB

Dat is prima, ook de aanvullende vragen zie ik tegemoet!
Reputatie 7
Ook van Avero krijg ik vreemde rekeningen. Als ik erover bel kunnen ze i.v.m. de privacy wetgeving niets zeggen maar mijn privacy doet niet terzake. Je moet steeds meer medicijnen zelf betalen. Ook die uitleg à € 6,00 is te gek voor woorden, één keer, ok, maar niet bij de herhaalrecepten, dan weet ik heus wel hoe ik iets moet gebruiken. Bovendien is alles, ook bijsluiters, op het Internet te vinden, daar kunnen ze ook naar verwijzen, wel graag zonder kosten.
@MrsJones Die €6 is om de apotheek te betalen die zijn werk niet umsonst doet.
Reputatie 7
@A. Deen, als ik in het verleden net zo had gewerkt als de apotheker dan was ik ontslagen. Er gaat van alles en nog wat fout bij deze apotheek, ik ben om de zelfde reden bij de vorige weggegaan maar kwam van de regen in de drup.

Reageer