Boosteren je lichaam door koudetraining - de WHM

  • 2 January 2022
  • 7 reacties
  • 168 Bekeken

Reputatie 2
Badge +4

Sinds 7 weken ben ik bezig met de Wim Hof Methode: ademhalingsoefeningen en douchen alleen koud water ‘s-morgensvroeg tussen 5:00 - 7:00 uur met badkamerraam-badkamerdeur-zolderdeur-zolderraam open, zodat er een koude luchtstroom is van buiten naar binnen in de badkamer. Toen het vroor buiten week 51-2021 was dit voor mij de ultieme koudetest. Door de kou je lichaamsreactie terugbrengen naar naar je basis, zoals de oermensen die leefde in de ijstijd. Hiermee kan je steeds beter controle krijgen en bewust je basale lichaamsfuncties beinvloeden.  Vanmorgen een boosterprik Moderna gekregen en gelijk hierna ruim 1,5 uur voluit gefietst om het bloed goed te laten stromen. Dit heb ik ook gedaan na het krijgen van griepprik vaccin in oktober. Over 14 dagen heb ik met mijn broer een ijsbad-challenge in Hoek van Holland van 2 uur met begeleiding. Dit zie ik ook als een booster van mijn lichaam.

Boosteren van je lichaam. Zie https://www.metdirk.nl/wim-hof-methode/

Ik hoor mijn eigen hartslag bij mijn slapen ( het ruisen van mijn bloed door de aderen ), als ik mij goed concentreer op mijn hartslag kan ik mijn hartslag omlaag brengen.

Al sinds 2008 eet ik geen dieren, drink geen alcohol, rook mijn hele leven al niet. Probeer van iedere gelegenheid gebruik te maken om te bewegen: probeer zoveel mogelijk de fiets te gebruiken voor mijn mobiliteit ( ongeveer 5.000 km/jaar ) Mijn auto heb ik dit jaar 1.762 km mee gereden. Bij een flat kies ik voor de trap i.p.v de lift. Toen ik in 2009 werkte om het papieren archief van een woningcorporatie te digitaliseren in een gebouw van 20 verdiepingen in Rotterdam. Werkte we op de 15e verdieping en was mijn woon-werkverkeer met de auto 72 km heen/weer en zat ik de hele dag aan een bureau om de gescande documenten te indexeren. Omdat ik te weinig beweging had ging ik 1x a 2x /dag via de trappen van de 15e helemaal naar beneden en weer naar boven tot de 15e als training. Eerste paar keren moest ik onderweg een paar keren stoppen, later kon ik de 60 trappen in een keer zonder onderbreking doen.

Probeer zoveel mogelijk biologisch spullen/etenswaren te kopen, dagelijks vers te koken, een regelmatig dag-nachtrimte te houden, zuinig zijn met energie/water, zo min mogelijk verpakkingen bij alles wat ik koop, alles te recyclen, ik heb een compostvat in de achtertuin voor groente-fruit afval, 1x kwartaal grijze kliko en blauwe kilko aanbieden om te legen, de groene kliko afhankelijk wanneer en hoeveel tuinonderhoud ik doe ongeveer 4 a 5x/jaar. Gebruik geen wekker / horloge / smart phone / sociale media m.u.v. LinkedIn en enkele forums.

Ik ben bijna 63 jaar, lengte 181 cm, gewicht 75 kg.


7 reacties

Ik hoop dat het geen heilig moeten is voor je, maar dat je er daadwerkelijk plezier in hebt.

Reputatie 4
Badge +4

Het is mooi dat u zo in het leven kunt staan en op u eigen manier om een zo duurzaam en gezond mogelijk leven te leiden.

Ik vraag me alleen af als je continue bezig bent met het zo perfect te willen doen, je  jezelf niet dwangmatig forceert in een heleboel zaken waarvan ik me afvraag hoe gewoon is dat.  Ontzeg je jezelf dan niet veel ?

Persoonlijk moet ik er niet aan denken onder een ijskoude douche te gaan staan, in een ijskoud bad of bijna naakt de Himalaya te beklimmen.

Ik heb dat niet nodig om dichter tot mijzelf te komen zeg maar :slight_smile: . Ik vraag me af hoe normaal is dat? Een beetje flauw natuurlijk , maar om dat even als voorbeeld te noemen. 

Mijn vraag is wat is de filosofie hierachter. Een gelukkig , langer en gezonder leven? Wat wil je bereiken met een dergelijke manier van leven.

Ik heb summier in het verleden wel enkele artikelen van Wim Hof gelezen, die natuurlijk door het “Iceman” zijn , publiciteit en alles er om heen zich daarmee in de schijnwerpers heeft gezet en dat dit natuurlijk geresulteerd heeft in boeken, workshops en al wat niet meer met de nodige aanhangers, volgelingen en daar is op zich niets mis mee. De man moet ook leven .

Wat ik me afvraag is houd je een dergelijke levenswijze ( stijl )  vol tot je 90 tigste levens- jaar.

Je leeft van 0 t/m circa 80+  ( met een beetje geluk )  en daar tussenin moet je het voor jezelf zo aangenaam mogelijk zien te maken. Een ieder zal dat naar eigen believen zo goed mogelijk  proberen in te vullen.

Daarentegen denk ik als u  voldoening haalt uit de filosofie van Wim Hof en daar voor u zelf een waardevol en plezierig leven creëert moet u dat beslist doen.

Ik heb daar best bewondering voor .

Reputatie 2
Badge +4

@Harrie LPP , @W. van Wijngaarden 

Het is maar wat je belangrijk vind in het leven, waar ben je tevreden mee.

Voor mij is dit zo weinig mogelijk gek laten maken door reclames, samenleving, vrienden en familie. Wat de “standaard van leven is“. Wat je ( volgens reclame ) moet hebben om gelukkig te zijn/worden of mee te kunnen doen in de samenleving of dat je meetelt in de samenleving of waaraan je status kunt meten/lezen.

Als we iedereen op wereld de zelfde leefomstandigheden willen laten hebben, dan zullen wij in de westerse wereld het met de helft van de huidige niveau aan materiale bezittingen moeten doen. Ik heb hierin al een stap gemaakt naar minder ( dure/exclusieve ) bezittingen en de ratrace om zo snel mogelijk rijk ( financieel ) te zijn of te worden. Ik bestel maar enkele keren per jaar iets online, maar koop liever bij de lokale winkels.

Reputatie 7
Badge +6

Geen idee of die Wim Hof - methode vooral op langere termijn wel zo gezond is . Ik heb mijn twijfels . Tegelijkertijd ook respect , dat je dit kunt en wilt . In ieder geval zal dit alleen mogelijk zijn voor mensen die van zichzelf al ijzersterk en gezond zijn . Anders kunnen de gevolgen wel eens fataal zijn , lijkt me . 

Thuis naar de TV kijkend en op visitie bij 'gemiddelde’ vrienden krijg ik inderdaad wel eens het gevoel dat ik gek gemaakt wordt om ook allerlei materiële dingen te doen. Maar anderzijds, als ik op bezoek ben bij vrienden die veel 'groener’ zijn dan ik,  krijg ik het omgekeerde gevoel dat ik nog maar heel belabberd bezig ben op milieuvriendelijk gebied. Er zitten dus twee kanten aan de gekmakerij. Het is denk ik aan iedereen om daar op zijn manier een weg in te vinden.

Als je me op dit forum al langer zou kennen dan zou je weten dat ik nu ga zeggen dat de helft van het huidige niveau aan materiale bezittingen in de westerse wereld beslist niet voldoende bezuinigd zal zijn.

De term minder bezittingen vind ik zelf wat onhandig gekozen. Alsof de bureaulamp die ik heb een stempel drukt op de wereld omdát ik hem heb. Het gaat uiteraard om het verbruik aan bezittingen.
BTW: mijn bureaulamp is ruim 30 jaar oud. Ik heb hem gekocht omdat ik hem handiger vond dat de lamp die ik van mijn opa had gekregen. Die was van de jaren 30 in de vorige eeuw en ik gebruik die op een andere tafel ook nog steeds, met een moderne ledlamp er in.

Wat zeker is dat jij heel voortvarend bezig bent. Complimenten.

Reputatie 2
Badge +4

@E.T. Wiersumen @Harrie LPP 

We maken ons zorgen over de kosten stijging Zorg voor de Overheid / gemeente / zorgverzekeraars / ziekenhuizen / ouderenzorg / GGZ enz. Dit geldt evenzo voor het benodigde personeel / artsen / specialisten / huisartsen en alle andere die mensen helpen met medische / psychische problemen.

We denken dat we ( bijna geheel ) afhankelijk zijn van al deze zorgverleners voor onze fysieke / mentale problemen die we tegen komen in het leven. Ook farmaceutische industrie / bedrijven doen ons geloven, dat eigenlijk zij alleen de oplossing hebben met medicatie / medische apparatuur.

Maar wat de koudetraining biedt is, dat jezelf veel meer invloed heb op je fysieke - mentale gesteldheid. Dit kan ook met Ayurveda, wat ik al sinds 1988 doe na het lezen van een boek over Ayurveda. Ik herkende mezelf in veel van omschreven levensstijl regels welke volgens de Ayurveda. De Ayurveda is onderdeel van de Veda’s , oudste geschriften in Sanskriet, deze zijn al 5.000 jaar oud. Hindoeisme is hiermee onstaan in India. Ik heb in 2004 een Ayurvedische studiereis naar India gemaakt in een groep studenten en onze Ayurvedische arts Anil Kumar Mehta uit Den Haag. zie Ayurveda.nl

In de afgelopen 20 jaar ben ik maar 2 keer ziek geweest, dit was werkgerelateerd - arbeidsomstandigheden bij DHL als pakketbezorger: te zware pakketten >23 kg. met handmatig tillen. Als ik 1x/jaar bij de huisarts kom is dat veel voor mij.

Ieder moment van de dag maken we ( bewuste / onbewuste ) keuzes. In hoeverre laat je je beïnvloeden door reclames / social media / influencers / leefomgeving / werkomgeving / vrienden / familie.

Ik zie net dat ik een fout gemaakt heb gemaakt in mijn topicstarter: Al sinds 2008 eet ik geen dieren ….. Dit moet zijn: Al sinds 1988 eet ik geen dieren …..

Mijn duidelijkste omslagpunt was in 1988.

Reputatie 2
Badge +4

Vanmorgen van 9:00-11:00 heb ik samen met mijn broer en andere deelnemers in Hoek van Holland aan het strand bij Beachline cursus Ademen en ijsbaden gedaan. zie beachlinebeach.nl

Voor mij was dit een grote wens om dit als koudetraining te ervaren, dit is voor mij  de ultieme koudetraining experience geworden. Het boosteren van mijn immuunsysteem. Zie op website wat het inhoud en wat je ermee kunt bereiken. Ik heb ermee bereikt, dat aan het einde van de 5 ronden ademen mijn geest zich los had gemaakt van mijn lichaam ( zoals je slaapt ) Je denken in je hoofd uitzetten en voelen wat het ademen met je lichaam doet en wat je voelt en ervaart fysiek en mentaal. Met het ademen pomp je je lichaam helemaal vol zuurstof en voer je de CO2 af. Fantastische ervaring, veel intenser dan het ademen ( ongeveer 30 x in- en uitademen ) dat ik voor mijn koudwater douchen thuis deed de afgelopen 8 weken iedere ochtendvroeg. Per 2 personen ging je in het ijsbad buiten, wij waren het 2e koppel in het ijsbad. Eerst staan in het ijsbad en je ademhaling en focus in het centrum van je lichaam houden ( 2,5 cm onder je navel ) en zo ontspannen zijn. Dan rustig in een vloeiend beweging gaan zitten in het ijsbad, ijswater tot halverwege je nek. Toen kreeg ik het even moeilijk omdat mijn ademhaling wat hyperventileerde door de koudeschock, maar na 20 seconden was dit over en voelde ik mij ontspannen en een rustige ademhaling, evenzo ook voelde ik ook de kou inwerken op mijn lichaam. Ongeveer 4 minuten blijven zitten en toen eruit. Ik heb nog 7 minuten buiten gestaan zonder mij af te drogen/aan te kleden, omdat mijn huid de koude wind niet als onprettig voelde. Naar binnen gegaan en mij warm aangekleed. Tijdens het aankleden kreeg ik rillingen en stond ik te beven, mijn lichaam was bezig om de koudeblootstelling te verwerken. Na ongeveer 15 minuten op fiets naar naar huis gegaan ( 17 km. ). Bij thuiskomst had ik alleen nog koude tenen. Deze ervaring is voor herhaling vatbaar.

Reageer