Chronische oorproblemen

  • 8 February 2021
  • 1 reactie
  • 72 Bekeken

Badge

Hallo, 

Heeft iemand dezelfde problemen als ik? chronisch/meerdere jaren? 
-Oorproblemen (+soms nu ook: gehemelte en keel): jeuk? pijn? ontstekingen? repetitieve ottitis?

Symptomen:  Jeuk (en/of pijn, ontstekingen) die in aanvallen/crises komt, meerdere keren per dag!  

Toename/verspreiding van de symptomen in de loop der jaren:
- Crises worden heviger. Meerdere keren.
- In het begin 1 oor, toen na een paar jaar, 2 oren en nu ook wat gehemelte/keelholte klachten (en ik rook niet eens!).

Medische diagnoses / Artsen en KNO :
- Niets abnormaals! Behalve wat roodheid door talrijke schrammen!
- De medische diagnose is vaak: eczeem (of psoriasis voor andere artsen). 

Remedies / Voorschriften:  
- antibiotica, antischimmelmiddelen, diverse recepten, grootmoeders middeltjes, ...: de lijst is te lang!
Het is niet nodig om alles hier op te sommen. Er zijn honderden dingen/tips te vinden op vele forums.
Ik geef ook aan dat ik verschillende medische onderzoeken heb ondergaan (Scan/MRI, Röntgen, Echografie, Biopsie, en alle batterijen bloedonderzoeken, etc...).

Doel van dit topic: 
- Mensen vinden met hetzelfde chronische geval / vele jaren:  Zonder oplossing op dit moment!
- Mensen vinden in hetzelfde chronische geval / vele jaren: met een definitief werkende oplossing om te genezen!  

Mijn geval: Bovenstaande symptomen: 20+ jaar!  Maak me gek! Maar ik heb er mee leren leven!
Mijn gezondheid: Verder geen enkel probleem. Voel me goed / gezond / sportief man ( geboren 1958 / 1m75 / 68kg )
Mijn mening: Ik vermoed een "onbekend médisch" symptoom!

*** Nota / Gelieve enkel te antwoorden: - als u in hetzelfde "Chronische geval" / vele jaren ! Bedankt ***


 


1 reactie

Uw probleem, voor zover dat jarenlang optredende jeuk in één en soms beide oren betreft, is mij wel bekend. Ik ben er nu grotendeels van af en weet in elk geval wat ik moet doen om het zoveel mogelijk te voorkomen, maar of mijn aanpak ook voor u geschikt is zult u zelf moeten beoordelen.

Over die aanpak bestaat een standaard werk van Rüdiger Dahlke & Thorwald Dethlefsen: De zin van ziek zijn. Een beschrijving daarvan en recensies kunt u vinden op bol.com. Ik weet niet meer of daarin ook de oren behandeld worden. Mijn exemplaar van dit boek heb ik al jaren geleden verkocht omdat ik voldoende had aan het vervolg daarop van Rüdiger Dahlke: Ziekzijn: signalen van de ziel. Bij bol nog tweedehands verkrijgbaar. Daarin komen oren wel aan bod (voornamelijk i.v.m. tinnitus waarvan ik ook last heb (gehad)) en ook aandoeningen van de huid, zoals jeuk die bij de klacht in kwestie zo'n grote rol speelt.

Mijn klachten begonnen zo'n 10 jaar geleden, nadat ik gepensioneerd werd.  Rondvraag onder kennissen leerde al snel, dat ik niet de enige was en dat er geen medische remedie bestond. Men ging de jeuk te lijf met krabben d.m.v. scherpe voorwerpen (sleutels, breinaalden) die in het oor pasten of met krachtige manipulatie vanaf de buitenkant die wel tijdelijk soelaas boden maar ook beschadiging van de gehoorgang veroorzaakten. Nadat ik op die manier een paar keer gehoorverlies leed door ontstekingen/zwellingen in de gehoorgang heb ik de huisarts geconsulteerd vanwege die ondragelijke jeuk. Zij constateerde, geheel naar verwachting, alleen irritatie van de huid en verder niets bijzonders en raadde indruppelen van olie (b.v. een goede olijfolie) aan. In acute gevallen helpt dat inderdaad, in combinatie met een zachte massage vanaf de buitenkant van het oor, maar het is geen echte oplossing en absoluut af te raden bij actieve ontsteking in de gehoorgang en helemaal bij ontstekingen voorbij het trommelvlies. In het laatste geval zult u echt op een specialistische behandeling zijn aangewezen. 

Na al dit gedoe heb ik mij weer tot mijn eigen boekenkast gewend en het boek Ziekzijn: signalen van de ziel na vele jaren opnieuw gelezen. Naar eigen zeggen van de auteur is dit (en ook het andere, hiervoor genoemde boek) ongemakkelijk en confronterend en dat is ook zo. In mijn geval leidde het tot een zeer zorgvuldig in kaart brengen van de tijdstippen waarop en de omstandigheden waaronder die jeukaanvallen zich voordeden. Ik constateerde een verband met het nuttigen van zoetigheden in de avonduren. Dat is een gewoonte en riep de vraag op: hoe is het daartoe gekomen. Want zonder dat inzicht is het onmogelijk om aan zo'n gewoonte iets te veranderen. Dat vereist enig gegraaf in het verleden en dan kan het dus zeer confronterend en ongemakkelijk worden. Want daar stuit je op invloeden en herinneringen die mogelijk schadelijk waren en dus om goede redenen diep begraven werden omdat je er, destijds, niets aan kon veranderen. 

Eenmaal zover gekomen kun je je realiseren, dat je niet meer dezelfde bent als 50 of 60 jaar geleden en dat je nu wel iets kunt doen. Dat is een persoonlijke conclusie en dat kan ook niet anders. Ik heb enigszins geaarzeld met een reactie, want bent u een "gemiddelde” man, dan vindt u deze benadering vaag of zweverig en heb ik mijn tijd verspild. Zo niet, dan kunt u verzekerd zijn van een boeiende reis in de eigen gezondheid en een van jaar tot jaar groeiend inzicht waarbij u zich nooit zult vervelen.

Reageer