Consumentenbond.nl

Consumeren, Consuminderen en mens zijn

  • 12 februari 2021
  • 1 reactie
  • 43 Bekeken

Badge

Beste lezer!

Ik voel een soort innerlijke diversiteit. Ik sta helemaal achter een sterke consumentenorganisatie en ik vind ook, dat de consumentenbond goed werk doet. Als ik iets groots aanschaf, dan kijk ik altijd eerst op ‘onze’ website. 

Maar er is ook een andere kant in mij. Ik zie mij zelf -god zij dank- niet alleen als consument, maar ook als iemand, die zijn bijdrage wil leveren aan minder consumeren en meer duurzaam consumeren.   En ik zou willen, dat vaker ook andere overwegingen meegenomen worden bij de test en bij alles wat de Consumentenbond doet. Die stroming vind ik helemaal niet terug. 

Een klein voorbeeld van het laatste: We konden overstappen naar een goedkopere provider van internet enz. Daar heb ik Freedom als provider gemist, terwijl zij bijvoorbeeld op bescherming van privacy voorloper zijn. 

Eigenlijk gaat het mij dus niet alleen om prijs, maar ook om kwaliteit en zou ik meer aandacht willen ‘het grotere geheel’. Die stem zou ik graag luider willen laten klinken.

 

Ik heb al eens op een topic gereageerd, want er zijn natuurlijk meer mensen, die er zo over denken. Ik stelde toen voor om samen op te trekken. Maar dat leidde nergens toe, helaas. En dat snap ik ook wel. We zijn ‘actief zijn en opporren’ een beetje verleerd.  En dat is niet erg, maar het is wel goed als onze organisatie ook ruimte geeft voor die insteek. De Consumentenbond is ook vanuit een dergelijke mentaliteit tot stand gekomen. 

Ik heb een keer met de klantenservice gesproken, want ik wilde namelijk stoppen vanwege bovenstaande. Daar werd me verzekerd, dat er binnen de Consumentenbond over wordt gesproken. Maar toch merk ik er te weinig van. OK, duurzaamheid leeft wel en dat is vaak wel een overweging, die men meeneemt, maar het voelt nog te veel als periferie; zo van, ja daar moeten we ook aandacht aan besteden. 

 

Ik zou graag - het liefst ook in overleg met de Consumentenbond - een groepje van leden vormen, die het consuminderen en een zekere ethiek als een volwaardig onderdeel van de Consumentenbond op de kaart wil zetten. Die meedenkt over hoe we dat zouden kunnen -helpen- vormgeven. 

 

Wie vindt dat ook? 

 

ps. ik moest kiezen welke categorie en daar gaan we al. Ik heb maar gekozen voor zorg&gezondheid. Ik geef toe: het is een doordenkertje. 


1 reactie

Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en een zeker respect voor grondstoffen, en de bron daarvan, ook. Het kan niet tot in het uiterste, maar bewustworden en bewust zijn van wat je doet lijkt me een goed begin. De Consumentenbond kan daar een voortrekker in zijn.

Reageer