Consumentenbond.nl

Data oud ziekenhuis gezocht

  • 11 juni 2020
  • 2 reacties
  • 225 Bekeken

Hallo, ik wil weten waar de gegevens zijn gebleven van een kliniek die in 1979 is gestopt.

Gemeentelijke archieven Utrecht weet hier niets over. Het was een geboorte kliniek die

"het ooievaartje “heette Te Utrecht. Nergens zijn meer gegevens terug te vinden. Ik ben op zoek naar mijn eigen geboorte gegevens.

 

B.v.d.

Berepootje


2 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Is dit iets: https://www.facebook.com/HerinnerJeUtrecht/posts/heel-wat-utrechters-zijn-hier-geborenhttpnlwikipediaorgwikikraamkliniek_huize_oo/451952344954133/

of dit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraamkliniek_Huize_Ooievaar.

Reputatie 7
Badge +6

Elke provincie heeft zijn Rijksarchief en elke gemeente heeft een gemeentearchief. Ik zie dat Rijksarchief Utrecht en gemeentearchief Utrecht zijn sanengevoegd tot Het Utrechts Archief.

Deze archieven bewaren de bestuurlijke archieven van de overheid. Archieven van niet overheid dingen zoals particuliere organisaties worden niet opgenemen, tenzij het bijzonder is en de organisatie heeft het "geschonken". Familiearchieven worden doorgaans niet opgenomen, dat mogen ze lekker zelf doen. Het archief van de spoorwegen is een van die uitzonderingen.

Geboorteaangiften van kinderen staan in de Burgerlijke Stand en alles tot 1922 is vrij ter inzage, daarna niet. Het moet 100 jaar geleden zijn en elke tien jaar schuift het met tien jaar op. 

Uiteraard moet je altijd vragen aan het Utrechts Archief of ze het hebben, maar van de privacywet is het pas 100 jaar na geboorte vrij ter inzage. Voor het kind zelf zal het wel mogen maar dan alleen zijn of haar gegevens. Op de website Delpher.nl kan je zoeken in oude kranten over Kraamkliniek "Huize Ooievaar" of daar iets in staat wat ze met het archief hebben gedaan. In Delpher staan ook de regionale kranten. Misschien ondergebracht bij het huidige ziekenhuis St. Josephkliniek of zo? Het zal vast ergens ondergebracht zijn, iemand moet weten waar. Misschien weet de redactie van de krant het nog, of de kamer van koophandel? In het Utrechts Nieuwsblad van 1979 staat een artikel over de opheffing van Huize Ooievaar . . . Misschien kan je dat met Delpher inzien?

Ik hoor van een verpleegster met 30+ dienstjaren dat voorzover zij weet medische archieven niet vernietigd mogen worden. Het zijn dikwijls 100-en meters aan archiefplank

Reageer