De-laatste-wil-pil in het basispakket?

  • 22 November 2015
  • 3 reacties
  • 331 Bekeken

verwijderd

Het topic is gesloten voor reacties

3 reacties

Reputatie 1
Badge +1
Ik vind het nog een stap te ver als de wetgever in het baisipakket een pil zou opnemen, te verstrekken door de apotheker, waarmee elke Nederlander, die het leven beu is, zichzelf het leven zou kunnen benemen.

Als christen geloof ik nog steeds dat het God is die het leven geeft en dan gaat het mij te ver om tegen Hem te zeggen: "God, ik ben het leven dat je mij gaf zat. Ik geef het terug!' Het even dat Hij gaf is en kostbaar geschenk waarmee je zo m.i niet mag omgaan. Maar ik wil dat niemand voorschrijven. Ik heb onlangs in mijn naaste omgeving meegemaakt dat een goede vriend op zijn verzoek en met instemming van zijn hele gezin euthanasie onderging en gezien zijn fysieke situatie had ik er het volste begrip voor. Maar dat wil niet zeggen dat ik er geen moeite mee had. Vanuit mijn geloof kon ik er niet achter staan, maar ik heb met geen woord daarvan blijk gegeven omdat het overduidelijk was dat voor hem en zijn gezin deze weg de enige uitweg was. Wie ben ik dan om dat te veroordelen? Ik wens huisartsen die met de vraag naar euthanasie worden geconfronteerd heel veel sterkte. Het is een gewetensvraag die ik niet graag zou willen beantwoorden. Voor mijzelf weet ik het antwoord wel..... Geplaatst door F.H.Vos, 25-11-2015

Wanneer de mens zelf het recht op de dood heeft/neemt......?

Onder bepaalde omstandigheden zal een arts de patiËnt hierbij helpen. Juist omdat we hier niet graag mee bezig zijn wanneer we nog gezond zijn, is het toch wenselijk kennis te vergaren en de zich ontwikkelende wetgeving te volgen.

'De laatste-wil-pil' in de topic-titel was bedoeld om daarover na te denken of de hulp bij euthanasie onder begeleiding van een arts in het basispakket zit...........en hoe het bij zelfdoding geregeld is. Men kan afreizen naar Zwitserland bij voorbeeld.

In Nederland is er ÉÉn en ander in de pipeline. In het verleden werden de verpakkingen van bij voorbeeld paracetamol kleiner gemaakt.........om zelfdoding met medicijnen beter te verhinderen!

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geestelijke-gezondheidszorg/documenten/kamerstukken/2014/01/20/kamerbrief-over-de-landelijke-agenda-suicidepreventie-en-jaarrapportage-vermindering-suicidaliteit-2013Geplaatst door H.G. van Rheenen op Nov 25, 2015.


[quote codes juist ingevoerd - Community Manager Consumentenbond]
Reputatie 5
Badge +5
Omdat men 'het' vaak zélf maar moet 'oplossen', maar eigenlijk niet met goed fatsoen kan, krijg je uitwassen als voor de trein gooien. Dit echter voor zover je dat nog kán.

Vele ouderen kunnen dat niet meer en moeten tot de laatste snik lijden.Vele onder hen zouden graag zo'n laatste-wil-pil willen hebben. Ik denk dat velen onder ons, die nu gewoon nog gezond zijn en bij hun volle verstand, het geen slecht idee zouden vinden dat zo'n laatste wil-pil beschikbaar zou zijn op het moment dat -zij- dat willen en niet afhankelijk willen zijn van een arts die weigert.Het zou voor artsen misschien ook een 'oplossing' kunnen betekenen, immers: zij zijn 'verlost' van het nemen van een moeilijke beslissing met allerhande gewetensbezwaren, zij hoeven zich niet meer te verantwoorden voor hun beslissing/actie, etc.Het is de patient zélf die verantwoording genomen heeft over zijn/haar leven. Klaar.

Voor mij zou zo'n pil niet in de basisvezekering hoeven. Het beschikbaar maken zou al heel revolutionair zijn!Als je wilt hebben, dan maakt de prijs amper iets uit. Het voorkomen van misbruik is dan wel een punt van aandacht.


Dat is dus best een discussie waard......

Ook mijn eigen moeder heeft drie lange jaren met zwaar ziekbed op haar dood moeten wachten. De diagnose was 'ongenezelijk ziek'. Levend houden met morfine, die op het laatst de pijnen ook niet meer kon dempen om op de dood te moeten wachten is voor mij een belevenis waardoor je 40 jaar later naar een afkorting gaat zoeken. Naar hulp, naar.....een pil! en de medici, die moeten dit inmiddels ook leren willen! De wetgeving mag niet langer in de weg staan. Mensen moeten de dood zelf mogen beslissen!

Wie? De patiënt zelf, maar wanneer hij/zij geen eigen wil meer heeft of in coma ligt?

Wie assisteert professioneel? De apotheker denk ik dus niet. Maar wèl met de huisarts? Of moet er een 'specialist' ingehuurd worden? Spreek ik hier de zorgverzekering aan? Heb ik er een basisrecht op?

Waarmee? Pil, poeder, spuit of anders. Waarmee NIET: ophanging en wurging is nu de meest gebruikte en gelukte manier tot zelfdoding

Heb ik in een moderne westerse minder religieuze maatschappij überhaupt een recht op een humane zelfdoding? Omdat de statistieken meer dan 10.000 mislukte pogingen jaarlijks aangeven, hebben deze betroffene personen wèl nog een tweede kans..........! Een tweede kans om te overleven, of voor een volgende poging?

Ik weet het antwoord voor mijzelf óók wel.......(ondanks een christelijke achtergrond).

https://nvve.nl/actueel/nieuws/kiezen-uit-scenario/

Geplaatst door H.G. van Rheenen op Nov 25, 2015.


Het onderwerp is zeker een discussie waard maar in het kader van de basisverzekering lijkt het me kansloos. Degenen die hierover zouden kunnen beslissen behoren niet tot de evt. geïnteresserde ongeneeslijk zieken en/of (hoog)bejaarden. Men is bang voor oneigenlijk gebruik of behoort tot een select gezelschap dat Goethe's "Die Leiden des jungen Werthers" gelezen heeft en massale navolging vreest. Onze gezondheidszorg is niet gericht op beëindiging van het lijden maar op behandeling ervan en geeft daarmee blijk van een selectieve christelijke doordrenktheid. In de Bijbel wordt het nodige geleden maar namen en tijdsduur heb ik niet onthouden behalve één en daar is sprake van weken. Aan zo'n termijn heeft men dan weer geen boodschap. Overigens wil ik mij in dit thema pas verdiepen wanneer alle mogelijkheden tot zelfredzaamheid zijn uitgeput. Momenteel lees ik het informatieve en amusante boekje van Froböse/Grossman: Ist es wahre Leidenschaft... oder nur erhöhter Blutdruck? (Gute Gründe, das Alter nicht zu ernst zu nehmen). Warm aanbevolen en met de beste wensen voor het nieuwe jaar!