Consumentenbond.nl

De restitutiepolis: biedt deze toch veiligheid tegen omzetplafonds?

  • 21 oktober 2019
  • 3 reacties
  • 264 Bekeken

Vorig jaar, 2018, waren er enkele zorgverzekeraars die tegen het eind van het jaar ( meestal in oktober ) behandelingen in  ziekenhuizen niet meer vergoedden ivm het bereiken van het omzet plafond. Dit was het geval bij het ziekenhuis in Enschede (MST) en het Zuijderland ziekenhuis in Heerlen. 

Toen was de conclusie dat zelfs een restitutiepolis geen oplossing was in zo’n situatie omdat het ziekenhuis alle verzekerden zou mogen weigeren. 
In 2019 lees ik echter dat de patiëntenstop voor Achmea verzekerden bij de ZGT ( Almelo en Hengelo)  niet zou gelden voor de restitutie-verzekerden. Ook de stop(=een extra wachttijd van 8 weken vanaf 9 aug 2019)  bij het Zuijderlandziekenhuis voor VGZ verzekerden zou niet gelden voor restitutie-verzekerden van VGZ. Zie de website van beide ziekenhuizen ( bijlagen).

Mijn vraag is of hier iets definitiefs over bekend is? Zijn er forumlezers die mij informatie kunnen geven? 


3 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Google eens naar restitutiepolis. Dan krijg je een hele lijst antwoorden met de Consumentenbond voorop. Alleen ‘overal’ staat wel wat anders, dus volgens mij weet niemand het, en waarom, omdat de zorgverzekeraars veel te veel macht hebben en kunnen doen wat ze willen. Sorry dit is negatief, maar kennelijk wel een feit. Groeten Leo.

@lara100 

Van de website van het Zuyderland ziekenhuis:

https://www.zuyderland.nl/nieuws/extra-wachttijd-van-8-weken-voor-aantal-planbare-zorgvragen-vgz-verzekerden-zuyderland/

Om overschrijding van het budget te voorkomen, heeft VGZ aan Zuyderland gevraagd om per 9 augustus 2019 een extra wachttijd van 8 weken in te stellen voor een beperkt aantal planbare behandelingen.

Het gaat om: staar, heup- of een knievervanging, liesbreuk en enkele planbare KNO-aandoeningen. De extra wachttijd geldt tot en met 31 december 2019. Voor andere zorgvragen geldt deze maatregel niet. Ook voor kinderen, spoedgevallen of VGZ-verzekerden met een restitutiepolis geldt geen langere wachttijd.

 

Verder zoeken bij L1Limburg.nl op Zuyderland, leverde dit op:

10 augustus 2019

https://www.1limburg.nl/extra-wachttijd-voor-vgz-verzekerden-bij-zuyderland?context=default

28 december 2018

https://www.1limburg.nl/zuyderland-waarschuwt-voor-goedkope-verzekeringen?context=default

en

https://www.zuyderland.nl/nieuws/zuyderland-sluit-ook-contract-met-vgz-nog-onderhandeling-met-menzis-2019/

Reputatie 7
Badge +7

Even snel antwoorden, alweer de derde keer over gedaan. Er is iets goed mis met de software, quote, kopiëren, paste, tekst die zomaar wegraakt…….. moet je alles nu eerst in word gaat zetten. Ik hoop dat technici alles weer in orde krijgen.

Maar antwoord:  Fred heeft gelijk met zijn links. Die zijn er nog wel te vinden, maar is dit een significant aantal……. het Zuyderland.  Ook met googlen naar restitutiepolissen en ziekenhuizen en zorgverzekeringen die zich er nog aan houden vind je ze. Maar als het straks, eind van het jaar o.,i.d. op betalen aan komt en op zelf kiezen, kan je wel eens bedrogen uitkomen en in een lastig pakket belanden. In feite moet men zich ‘overall’ aan restitutie houden en niet hoeven zoeken naar een zorgverzekering of ziekenhuis die nog wel zo ‘netjes’zijn. Ik ben echt niet van plan helemaal naar het Noorden of het Zuiden te gaan, leuk zo alleen, dan ben je pas eenzaam.. Maar wie of liever gezegd, hoe dan we daar nou iets aan. Geld zat op de plank maar ze betalen niet.  Groeten Leo.

 

Reageer