Consumentenbond.nl

Exploderende prijzen mondzorg a.g.v. praktijkovernames door durfkapitalisten?

  • 23 september 2019
  • 5 reacties
  • 228 Bekeken

Reputatie 3
Badge +5
Omdat tandartspraktijken bij behandelingen onder de 250€ de cliënt niet hoeven te vertellen wat ze gaan doen en wat dat kost, doen ze dat ook niet en kwam mijn zoon voor een onaangename verrassing te staan toen de rekening van een behandeling door de mondhygiëniste op de mat lag. Voor de gebitsreiniging werd ineens het maximum tarief in rekening gebracht (voorheen en al jaren was dat de helft). En dat komt neer op maar liefst 154€ per uur voor een Hbo-opgeleide mondhygiëniste. Bovendien werd een overbodige intake in rekening gebracht en wat preventiebabbel waar hij niet om had gevraagd. Hij had daar al een dossier (alleen de mondhygiëniste was nieuw) dus die intake was niet nodig. De preventiebabbel evenmin, er werd niets nieuws verteld. Meestal zijn intakegesprekken gratis. Hier dus niet. Vervolgens werd hem te verstaan gegeven dat verder niemand moeilijk doet over de hoge rekeningen. De bekende middenstandstruc om cliënten wijs te maken dat ze als enige zeuren en zich als een mak schaap dienen te gedragen. De patiënt als melkkoe en als mak schaap. Zo ziet men het daar het liefst. Transparantie is een woord dat men niet kent.

Zou er een verband zijn tussen tandarts-schaarste, praktijkovernames en exploderende prijzen?

Ik vermoed dat de reden waarom de prijzen met 100% zijn verhoogd de overname is van de praktijk door een durfkapitalist. Die moet aan deze overname het nodige verdienen en dus moet het rendement van de praktijk omhoog en zijn de prijzen verdubbeld. Puur winstbejag. Alsof tandartsen ook zo al niet genoeg verdienen. Leve de marktwerking in de zorg!

Overigens gebeurt bij dierenklinieken hetzelfde.

5 reacties

Schaarste en vraag leiden altijd tot oplopende prijzen. Dat is economie 101. Op die manier wordt extra capaciteit aangetrokken en neemt de vraag af totdat het evenwicht hersteld is. Prijsregulering helpt voor de prijzen maar lijdt automatisch tot wachtlijsten. Viola de economische kant van de gezondheidszorg in een notendop.
Reputatie 3
Badge +5
@A. Deen Van extra capaciteit aantrekken is hier geen sprake, er worden te weinig tandartsen en mondhygiënisten opgeleid. Dat evenwicht is al heel lang zoek. Net als bij huisartsen trouwens, met hun enorme aantallen patiënten, te veel taken, (te) late doorverwijzingen. Die praktijkovernames verdubbelen de declaraties bij de zorgverzekeraars, premiestijgingen zijn het gevolg. Reden genoeg voor overheidsingrijpen lijkt me.
Reputatie 3
Badge +5
En wat zou die mondhygiëniste er zelf aan overhouden? Zeker geen 154€ per uur. Eerder een paar tientjes.
Reputatie 7
Badge +6
Een van de vele voorbeelden dat de vrije markteconomie ook lang niet altijd het antwoord is. Dat zelfregulerend vermogen stagneert regelmatig .
Reputatie 6
Badge +5
Er is duidelijk een verschuiving, dat is me ook al opgevallen.
De tandartsen zijn ooit gedwongen tot een laag tarief voor de controle.
Ook even tandsteen verwijderen, deed de tandarts er vroeger even snel bij.
Nu het uitbesteed is aan een 'gespecialiseerd' hulpje kost het €150 p/h te betalen in units van 5 minuten. Omdat de dame gespecialiseerd is gebeurt het ook grondiger, dat meer tijd kost.

Reageer